Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

Erdőkről, vizekről...

Kemikália és termőtalajrombolás mind, mind a nagyüzemi gazdálkodás jellemzője, mert mérethatékonyság és profitorientált szemlélet a vezérfonala, nem pedig a gazdálkodás....bocs...ők GAZ-dálkodnak. Visszaélnek az erőforrásokkal.
Amúgy messze kevésbé árt ám, ha normálisan csinálják, mint a "természetes" De persze egyszerűbb valami sosem volt csodavilágban hinni. Abba azért bele lehetne gondolni, hogy hová is lettek 1700ra az erdeink?

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-izgalmas-topik-a-siofoki-agrarcsucson-801610
"Az űrben végzett növénykutatások messze túlmutatnak az egyszerű termesztési kísérleteken, és hosszú távú hatásaik lehetnek a mezőgazdaságra, egészségünkre és a klímaváltozás kezelésére is – mutatott rá a Portfolio-nak Helyes Lajos, az MTA kertészet- és élelmiszertudományi bizottságának elnöke. A professzor, aki a Portfolio Agrárszektor 2025 Konferencia egyik meghívott vendége is egyben, a témával kapcsolatban még számos izgalmas aspektust emelt ki, és azt is elárulta, hogy Kapu Tibor vonatkozó erőfeszítései milyen kézzelfogható hozadékkal járhatnak."

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

"PLN 80 million has been allocated for buyouts in 2025, and a total of approximately PLN 800 million in subsequent years, until 2034. This seems like a large sum, until we compare it with expenditures on traditional hydrotechnical investments. The documentation alone for one planned reservoir, Kamieniec Ząbkowicki on the Nysa Kłodzka River, is expected to cost approximately PLN 68 million, and the cost of implementing the entire project has been estimated at approximately PLN 1.3 billion . 2 For the Rzymówka dry reservoir on the Kaczawa River, this amount is expected to exceed PLN 350 million.
Just two engineering projects will therefore consume twice as much as the entire national budget for land acquisitions over the next 10 years! It's worth recalling that flood losses in 1997, 2001, and 2010 were estimated at approximately PLN 40 billion (at 2020 prices). This clearly demonstrates that prevention leveraging the natural self-regulating capacity of rivers is not only more effective—it's also simply cheaper ."

Ez a MOHU-s történet szerintem se százas. Elötte Csákváron volt egy fatelep, ahova a zöld hulladékot le lehetett adni. Van ott egy 3300m2-es telkem praktikusan tele fákkal és bokrokkal, és azért az egy olyan történet, hogy folyamatosan mennek ki a fák ( ültetek is ), de akkor is rengeteg zöldhulladék keletkezik. Mikor bejött a MOHU akkor egyből bezáratták a fatelepet, de ezek után én kis zsákokba tehetném ki a zöldet a ház elé, amit pénzért elvisznek, vagy a Székesfehérvári telepre vihetném az leadni. De amikor a gyümölcsfákat "metszettem meg" ( láncfűrésszel) - két év elteltével lett rajtuk termés - akkor 6 utánfutónyi ágat vittem oda, ez ma már nem lehettséges. Megoldás, vettem egy komolyabb ágdarálót.

A másik történet, vettem ( máshol ) egy vályogházat, ami erősen felújítandó, ez alatt az kell érteni, hogy örülök, hogy a tető még áll valamennyire és a falakkal is több helyen probléma van, de menthető és nagyon jó helyen van és megfizethető áron. Szóval belevágtam. A vályognak az az előnye, hogy saját anyagával lehet pótolni és vakolni is, szóval most az a terv, hogy van a szomszéd településen - ahol az albérletem van - egy félig összeomlott vályogház, az ottaniaknak segítek az elbontásban némi vályogtégláért cserébe, ami aztán jó lesz nekem ( na ehez az akcióhoz lesz szükségem egy pickupra, abból valami még használhatót 1M körül keresek. ) Szóval az újrahasznosítás néha a régi technikákkal sokkal jobban működik, mint a mostaniakkal.
Még egy gonolat ehhez: ez a zöldhulladék-kezelés nekem a halálom. Van egy kerted, a zöldhulladék vissza kellene, hogy forogjon ugyanabba a kertbe szerves anyagként, mert egyébként kb. elhasználod a termőréteget idővel.

Még egy gonolat ehhez: ez a zöldhulladék-kezelés nekem a halálom. Van egy kerted, a zöldhulladék vissza kellene, hogy forogjon ugyanabba a kertbe szerves anyagként, mert egyébként kb. elhasználod a termőréteget idővel.
Nem minden hely egyforma. Van, ahol van mód a komposztálásra és a talajba visszajuttatásra, van ahol nincs.

2000 m2-es kertben zöldhulladékot hol nem lehet komposztálni? (komolyan kérdem).
Szerinted mindenkinek van 2000 m2 szántőföldje? Másrészt a szomszéd is sírhat, hogy büdös a komposzttároló. Aztán a komposzttal is kéne valamit kezdeni. Itt van némi gyep (mulcsra van vágva, szóval nem lesz zöldhulladék), 3 gyümölcsfa, egyéb gyümölcs cserje/bokor, pár örökzöld meg rózsa meg egy kis konyhakert, van vagy 40 m2, meg pár eldugott terület, ahol időnként elkanászodik a gyom, meg vadszőlő. Bőven van annyi zöldhulladék, amit nem lehet beásni komposztálva abban a 40 m2-ben meg pár virágcserépben. Aztán néha az ember kivág ezt-azt (vagy letöri/kicsavarja a vihar), főleg ha nagyobbat és tuját, azzal is kell kezdeni valamit. Nem mindenki él falun nagy kerttel. De még ott is égettek/égetnek "időnként" zöldhulladékot (pl. falevelet). Ha máshol nem, a kályhában.

• Hűha
Reactions: gergo55
Szerinted mindenkinek van 2000 m2 szántőföldje? Másrészt a szomszéd is sírhat, hogy büdös a komposzttároló. Aztán a komposzttal is kéne valamit kezdeni. Itt van némi gyep (mulcsra van vágva, szóval nem lesz zöldhulladék), 3 gyümölcsfa, egyéb gyümölcs cserje/bokor, pár örökzöld meg rózsa meg egy kis konyhakert, van vagy 40 m2, meg pár eldugott terület, ahol időnként elkanászodik a gyom, meg vadszőlő. Bőven van annyi zöldhulladék, amit nem lehet beásni komposztálva abban a 40 m2-ben meg pár virágcserépben. Aztán néha az ember kivág ezt-azt (vagy letöri/kicsavarja a vihar), főleg ha nagyobbat és tuját, azzal is kell kezdeni valamit. Nem mindenki él falun nagy kerttel. De még ott is égettek/égetnek "időnként" zöldhulladékot (pl. falevelet). Ha máshol nem, a kályhában.
Nem szántóföldről beszéltem. A zöldhulladék kompsztálása egyáltalán nem jár szaggal, de a jól csinált konyhai komposztálás sem (viszont rágcsálókat vonzhatja esetenként). Az ágdaráló egyébként jó köztes megoldás.

Nem szántóföldről beszéltem. A zöldhulladék kompsztálása egyáltalán nem jár szaggal, de a jól csinált konyhai komposztálás sem (viszont rágcsálókat vonzhatja esetenként). Az ágdaráló egyébként jó köztes megoldás.
Van, akinek szag, van, akinel illat. Aztán 3-4 év múlva még ott van a komposzt közt a ledarált ág barnán, de még mindig faszerűen. Meg még van egy csomó hasonló növényi hulladék. Na meg egy csomó macera, főleg kert (szántó) nélküli udvarban. És még a pajorok is imádják. Szóvan mindenkinek meglehet a maga problémája a zöldhulladékkal, ha neked a magadéval nincs.

• Vicces
Reactions: Kim Philby
Van, akinek szag, van, akinel illat. Aztán 3-4 év múlva még ott van a komposzt közt a ledarált ág barnán, de még mindig faszerűen. Meg még van egy csomó hasonló növényi hulladék. Na meg egy csomó macera, főleg kert (szántó) nélküli udvarban. És még a pajorok is imádják. Szóvan mindenkinek meglehet a maga problémája a zöldhulladékkal, ha neked a magadéval nincs.
Ok, elfogadom a szubjektív problémát. Ettől még a tápanyag elhordása valós probléma, de gondolom majd lehet venni virágföldet/műtrágyát, ha elfogy a kraft a talajból (ez most szarkazmus volt, de jóindulatú).

Azért van az ágdaráló, hogy amiből nem lesz komposzt abból mulcsot csináljak. Csak a moníliás gyümölcsfa àgakat vittem anó el. A nagyobb törzseket meg egyenlőre gyűjtöm talán idővel ráállok a bútor készítésre.

OFF.

A komposzt akkor büdös, ha van nitrogénvesztés. Rossz a szén:nitrogén arány. Átforgatáskor adagolni kell bele szenet (szalma, száraz fűkaszálék, avar, aprított kukoricaszár, fahamuból kiszitált széndarabkák, fűrészpor, faforgács.
A kevés nitrogén penészgombák tömeges jelenlétében nyilvánul meg. Nem is melegszik rendesen a komposzt.
Ha túl száraz a komposzt, akkor a gombák lassabban dolgoznak a fás részeken.

Azért van az ágdaráló, hogy amiből nem lesz komposzt abból mulcsot csináljak. Csak a moníliás gyümölcsfa àgakat vittem anó el. A nagyobb törzseket meg egyenlőre gyűjtöm talán idővel ráállok a bútor készítésre.
OFF.

Ne gyüjtsd a törzseket. Szárazon szétrepedezik, nedvesen "begyullad" (farontó gombák). Nem lesz jó minőségű deszkád.
Mielőbb vágasd fel a törzseket deszkának. Bütüket fesd le, hogy ott nem száradjon. A deszkavégi berepedezéseket a bütünél jelentkező intenzív száradás okozza. A vége már zsugorodna, de beljebb még nedves a deszka és a fellépő feszültség miatt bereped. Ha módod van rá, a rönk szívét (ahol az évgyűrűk a legkisebbek) vágasd körbe. Ne kerüljön bele a deszkákba. Kis átmérőjű rönköknél ez nem igazán kivitelezhető. Ez a része a fának hajlamos legjobban a vetemedésre.

Áss egy gödröt ősszel, rakd bele a zöldhulladékot, temesd vissza, következő őszre kilapátolhatod a komposztodat, mehet a helyére az újabb adag...amúgy meg ha a szomszéd vajúdik a levélhalmok.miatt, mondd meg neki, hogy sünöknek téli szállás...

Hasonló tapasztalataim vannak. Nehèz megszabadulni a hulladéktól és ha igen, nagyon drágán. Évente 2 teherautónyi ágat, zöldhulladékot vitetek el a 2600m2. telekről. Sővény, örökzöld, gyümölcsfa, bokrok folyamatosan mennek ki, elsősorban a szárahzság miatt. ...

Megdöbbenéssel vegyes értetlenséggel olvasom ezt a zöldhulladék elszállítatást, főleg így a Talajok Világnapján!
1. A zöld"hulladék" eltávolitásával szegényited a kerted szervesanyag tartalmát.
2. A meztelen talajban nem sok ÉLET tud megmaradni, és vizet sem tud megtartani.
3. Ezért folyamatosan gyorsul a. "sivatagosodás", bármilyen furcsán hangzik ez egy 2600 m2-es kert esetében.
Több megoldás van:
1. Megérteni, hogy a talaj ÉL, és ez a talajÉLET (baktériumok, gombák, egysejtűek, izeltlábúak, gyűrűsférgek, stb.) minden szárazföldi élet alapja!
2. Tehát élőlényként kell kezelni, spec. igényei szerin, táplálékkal, vizzel, levegővel, védelemmel, ahogy bármilyen más szőrös-tollas háziállattal tennéd!
3. Egy ekkora kert már megérdemel egy ágdarálót, és mulcsozással megvédheted a talajodat, javithatod a vizmegtartást is, sok más előny mellett.

Tudom, hogy ez itt off, de letiltottad az üzenetküldést, de talán másoknak is okulásul nem felesleges itt megosztanom.

Már régóta gondolkodom egy olyan hálózat kidolgozásán, ahol pl. a zöldhulladékot elviszed a helyi állattartóhoz ingyen, aki feldolgoztatja a jószágokkal, majd visszaadja neked trágyaként...valami átváltási arányt kitalálva. Ugyan így, a maradék, kidobandó étellel pl. száraz kenyér-zöldséghulladék stb. de ahogy észrevettem, a kezdeti lelkesedést inkább a kényelem váltja fel...a kuka közelebb van...

• Imádom
Reactions: 2ndt
Már régóta gondolkodom egy olyan hálózat kidolgozásán, ahol pl. a zöldhulladékot elviszed a helyi állattartóhoz ingyen, aki feldolgoztatja a jószágokkal, majd visszaadja neked trágyaként...valami átváltási arányt kitalálva. Ugyan így, a maradék, kidobandó étellel pl. száraz kenyér-zöldséghulladék stb. de ahogy észrevettem, a kezdeti lelkesedést inkább a kényelem váltja fel...a kuka közelebb van...
Nehéz menedzselni (tényleg), ha a penész megjelenik már nem játszik (kb. napi rendszeresség kéne), vonzza a rágcsálókat meg az állatok sem ehetnek meg mindent (plusz ha jól emlékszem EU szabályozza).
Viszont otthon szerintem simán megoldható, ha van kert.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby