[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nézd meg mi mindent épített fel Ukrajna, a leválása óta gyárak,erőművek,kikötők,vasúti csomópontok,repterek tömkelege,iszonyatos milyen fejlődést értek el .. íratja velem ezt igy reggel egy nagy adag szarkazmus ! :)
Engem hidd el, hogy nem kell meggyőznöd. Alapvetően azért tettem be ezt a videót is, mert másodszorra állítanak be két, egymással korábban nem vitázó és ellentétes véleményt képviselő interjúalanyt (korábban Ben Hodges ütközött Daniel Davis-szel).

Ez pedig jó.

"Tesztelés"
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Teljes mértékben lehetségesnek tartom, igazából a leglogikusabb lépés nyugati oldalról. Ha ugyanis képesek az APKWS II-est az MLU-kra integrálni, úgy részben megoldják a Geranok elleni védelmet az ország egy jelentős része felett.

Mi kell egy eredményes anti-drón tevékenységhez légierős szempontból?
  • Kell elfogó repülőgép, ami a GBAD ütegekkel ellentétben mozgékony, ergo nagy területet képes lefedni. F-16 erre jó, de a Mirage az igazi, az nagyrészt erre készült.
  • Kell valami, ami felderíti ezeket, vagyis egy AWACS, amit kaptak (és gyanítom fognak még, ahogy lendülünk át az új air war fázisba). Emellé pedig ott az amerikai IRS, ami szintén a kilövéstől követ kb. mindent.
  • És kell egy fegyver, amivel le lehet szedni ezeket, de nem kerül többe, mint a célpont. Mivel nem manőverező, nem páncélozott, nem gyors a cél, semmi extra követelmény nincs a raksival szemben, egy első generációs vezetősugaras AA raksi is le tudja szedni.
Na most innentől az ukrán képes lehet az éjszakai csapásokat egy nagy területen megfogni, és mivel egy ilyen gép vihet több tucat APKWS-t, egy század bevédhet egy teljes megyét különösebb gond nélkül.

A VKS pedig lépéshátrányban van, mert nekik a felsorolt láncból hiányzik másfél-kettő... elfogó gépük van kb. az elérhető legjobb a világon (MiG-31, Szu-35 és a többi), de se azokra való hasonló kategóriás fegyver, se elegendő AWACS (szétrepülték a flottát, az újak meg nem haladnak mert elakadtak az elektronikában). Mondjuk a Szu-30/35 és főleg a Szu-57 saját radarja elvileg bőven elég ezek felderítésére (a légcsavar RCS miatt), de az AWACS sokat egyszerűsítene a dolgukon.
Márpedig az orosz ha ki tud hozni egy hasonló fegyvert, meg is oldotta a védelmet, van elég gépe a belépési szektorokat lefedni, nagyjából 12-20 gép képes lenne az összes Ukrajnából érkező csapásmérő drónt elfogni és leküzdeni (durván számolva a célok közötti ugrálás sebesség, üzemanyag és station time igényét).

Valami PR-szagú "nyugatifegyverkiraly"- dolog rémlik, de amiatt akkor is húztam a szám.
Próbálom elképzelni rendszerben, de nekem nem adja ki az istennek sem a Geranok és kisebb drónok elleni használhatóságot.
Tudni kéne, hol az a drón, úgy megközelíteni, hogy lássa az F-16-os, aztán rávezetni lézerrel legalább addig, amíg a pöttöm FLIR a rakétában szagot fog.... (addig csak egy "célcsatornád" van)...hát nekem nem életszerű. ÉS van 10-12 km-es hatóköre a raksinak, miközben egy szuperszonikus vadászról kéne egy lassan csoszogó cuccon tartani a lézert...hááátt...kér, hogy nincs itt már Molni, ebben ő a guru. Nekem PR stunt, nem valós felhasználás (nyilván szerencsés lelövések elképzelhetőek). Földről meg végképp alig van hatótáv; alig a csöves légvédelmen túl. Akkor meg már AHEAD.

más: Lengyelek hogy jönnek ide? Ők azok, akik túl európaiak a "szlávsághoz" és túl szlávok az európaisághoz a mondás szerint.
Ha szlávnak vesszük őket, akkor megcáfoljuk az atlantista érvelést rögtön (marad a NATO-érvelés).
Egyszerűen "költséghatékony" ha működik.APKWS ára 22000 dollár egy aim 9 x 400-ezer,amraam 1-2 millió valtozattól függően.Maga az APKWS hatótávja 1-5 km.Célzókonténer végzi el a cél "befogását" rakéta rávezetését ahogy földi célpontoknál.is.Indítás távolságától "függően" 1-5 másodpercenként tud új rakétát rávezetni a célzókonténer.

Egy főre jutó gdp. A lengyelek nagyon lentről indultak és a nyugati integrációval nagyon mesdzire jutottak. Lassan a brit szintet súrolják vásárlóerő paritáson számított egy főre jutó gdp-ben. Szóval ja, meg lehet csinálni
Én a lengyel csodából azt látom, hogy minden takaritónéni, mesterember, szerelő stb lengyel a környezetemben és egyre többen is lesznek tovàbbra is. A gdp/ fő helyett érdemes volna megnézni a mmunkavállói jövedelmek médián értékèt ( amit nem találtam...) szerintem, hogy valósabb képet kapjunk a lengyel helyzetről. Szerintem.

Kell elfogó repülőgép, ami a GBAD ütegekkel ellentétben mozgékony, ergo nagy területet képes lefedni. F-16 erre jó, de a Mirage az igazi, az nagyrészt erre készült.

Mirage nincs. Régi F-16 van, erősen kompromisszumos radarral. Ami nagyon más sebességtartományban repül mint a drónok. EZ rögtön három probléma.
Kell valami, ami felderíti ezeket, vagyis egy AWACS, amit kaptak (és gyanítom fognak még, ahogy lendülünk át az új air war fázisba). Emellé pedig ott az amerikai IRS, ami szintén a kilövéstől követ kb. mindent
Őskövület teszkó-gazdaságos AWACS-okat kaptak, amelyeknek kb. párhuzamosan kell repülniük a frontvonallal, a ruszki AA rakéták és földi légvédelem hatósugarában és egy (sok) alacsony magasságban repülő Gerant kéne kiszúrniuk. Vannak kételyeim.
És kell egy fegyver, amivel le lehet szedni ezeket, de nem kerül többe, mint a célpont. Mivel nem manőverező, nem páncélozott, nem gyors a cél, semmi extra követelmény nincs a raksival szemben, egy első generációs vezetősugaras AA raksi is le tudja szedni.

A cél lehet, hogy nem gyors, viszont a gép gyors. Ha nem akarnak drága AA rakétákat használni, akkor marad a tákolt hydra, az meg szerintem alkalmatlan a feladatra.
Na most innentől az ukrán képes lehet az éjszakai csapásokat egy nagy területen megfogni, és mivel egy ilyen gép vihet több tucat APKWS-t, egy század bevédhet egy teljes megyét különösebb gond nélkül.
Hát ehhez mondjuk tudnia kéne 10 km-es távolságon belül úgy indítania rá, hogy rajta tartja a lézert, amíg a II-es változat gazdaságos infrakeresője befogja azt a koszvadt motort rajta. Vannak kételyeim.
Egyszerűen "költséghatékony" ha működik.APKWS ára 22000 dollár egy aim 9 x 400-ezer,amraam 1-2 millió valtozattól függően.Maga az APKWS hatótávja 1-5 km
A befőttel drónt ledobó nagymama meg még olcsóbb, viszont az aim/amraams esélyesen leszedi, ez meg....hát nagy szerencsével talán.
Célzókonténer végzi el a cél "befogását" rakéta rávezetését ahogy földi célpontoknál.is.Indítás távolságától "függően" 1-5 másodpercenként tud új rakétát rávezetni a célzókonténer.
A célzás lézeres, a távolság korlátos. A hydra hatótávja nagyon korlátos. Nem áll össze nekem. Ilyen kis távolságban a relatív sebességkülönbség akkora, hogy szerintem csak speciális esetben tud egyáltalán indítani rakétát az F-16-os (pl. hátulról közeledve), mert hiába van mechanikán az optika, nincs elég idő. Szerintem.

A Geranok repülési profilja és mérete miatt a radar mindenhonnan probléma; a hőkép, RCS kicsi, nem véletlen drága rakétákat használnak ilyen célokhoz is. Valamilyen akusztikus szenzoros megoldás talán olcsó alternatívát biztosíthatna (de talán próbálkoztak is vele) relatíve olcsón, hálózatba kötve körülbelüli helymeghatározásra, de egy helikopter/szubszonikus mókolás lehet, hogy tönnet érne. Az F-16 meg küzdjön a lassú cirkálórakétákkal. Szerintem.
Na, elrontottam az idézést, de hátha mondtok okosat a felvetésekre.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Teljes mértékben lehetségesnek tartom, igazából a leglogikusabb lépés nyugati oldalról. Ha ugyanis képesek az APKWS II-est az MLU-kra integrálni, úgy részben megoldják a Geranok elleni védelmet az ország egy jelentős része felett.

• Kell elfogó repülőgép, ami a GBAD ütegekkel ellentétben mozgékony, ergo nagy területet képes lefedni. F-16 erre jó, de a Mirage az igazi, az nagyrészt erre készült.
  • Kell valami, ami felderíti ezeket, vagyis egy AWACS, amit kaptak (és gyanítom fognak még, ahogy lendülünk át az új air war fázisba). Emellé pedig ott az amerikai IRS, ami szintén a kilövéstől követ kb. mindent.
  • És kell egy fegyver, amivel le lehet szedni ezeket, de nem kerül többe, mint a célpont. Mivel nem manőverező, nem páncélozott, nem gyors a cél, semmi extra követelmény nincs a raksival szemben, egy első generációs vezetősugaras AA raksi is le tudja szedni.

A VKS pedig lépéshátrányban van, mert nekik a felsorolt láncból hiányzik másfél-kettő... elfogó gépük van kb. az elérhető legjobb a világon (MiG-31, Szu-35 és a többi), de se azokra való hasonló kategóriás fegyver, se elegendő AWACS (szétrepülték a flottát, az újak meg nem haladnak mert elakadtak az elektronikában). Mondjuk a Szu-30/35 és főleg a Szu-57 saját radarja elvileg bőven elég ezek felderítésére (a légcsavar RCS miatt), de az AWACS sokat egyszerűsítene a dolgukon.
Márpedig az orosz ha ki tud hozni egy hasonló fegyvert, meg is oldotta a védelmet, van elég gépe a belépési szektorokat lefedni, nagyjából 12-20 gép képes lenne az összes Ukrajnából érkező csapásmérő drónt elfogni és leküzdeni (durván számolva a célok közötti ugrálás sebesség, üzemanyag és station time igényét).
Annyiban kiegészíteném amit írsz, hogy tudtommal már a Geranyok is képesek kitérő manővereket végezni, amit nem biztos, hogy az APKWS alapú ad-hoc “légvédelem” robusztus módon le tud kezelni.
Szvsz ennek a hókuszpókusznak a legnagyobb hátránya az, hogy egy F-16 egyszerre csak egy eszközt tud leküzdeni (APKWS I esetén).
Az újabb APKWS elvileg már fire-and-forget, mert van saját infrakeresője is, de szerintem ez ebben a méretben és költségszinten igen alacsony hatékonyságú lehet.

Persze több a semminél, ugyanakkor ha az oroszok annyi Geranyt küldenek egy hullámban, hogy az teljesen leköti az ukrán légvédelmet (a vadászokat is), akkor felmerül a kérdés, hogy ki védi azokat az F-16-okat mindeközben?

Annyiban kiegészíteném amit írsz, hogy tudtommal már a Geranyok is képesek kitérő manővereket végezni, amit nem biztos, hogy az APKWS alapú ad-hoc “légvédelem” robusztus módon le tud kezelni.
Szvsz ennek a hókuszpókusznak a legnagyobb hátránya az, hogy egy F-16 egyszerre csak egy eszközt tud leküzdeni (APKWS I esetén).
Az újabb APKWS elvileg már fire-and-forget, mert van saját infrakeresője is, de szerintem ez ebben a méretben és költségszinten igen alacsony hatékonyságú lehet.

Persze több a semminél, ugyanakkor ha az oroszok annyi Geranyt küldenek egy hullámban, hogy az teljesen leköti az ukrán légvédelmet (a vadászokat is), akkor felmerül a kérdés, hogy ki védi azokat az F-16-okat mindeközben?
Képesek előre programozott manőverekre a légvédelem megtévesztésére de nincs rajtu MAWS hogy közvetlenül a rá indított raketák elől térjen ki.1-5 km között van a hatotávja amit 1-5 másodperc alatt meg is tesz ennyi idő után már mehet a következő ez annyira nem hátrány.Némi érdekesség ha valóban ukrán gép van a fotón a legmodernebb sniper-x célzókonténert is megkapták.Huszi drónok elfogására már használtak az amerikaiak az F16-osokat ilyen "konfiggal" az .Egyik képen 6 indítóval van egy amerikai F16.Így egy bevetésen 42 APWKS-t hordozhat egy F16 és melette szárnyvégen ott vannak az amraamok.Ukrán F16-osok eddig is a "hátország" légvédelmét látják el vagy siklóbombát "hajitanak" a frontvonalon.Az Orosz harcászati gépeket meg egyenlőre távol tartja az Ukrán légvédelem.

Valami PR-szagú "nyugatifegyverkiraly"- dolog rémlik, de amiatt akkor is húztam a szám.
Próbálom elképzelni rendszerben, de nekem nem adja ki az istennek sem a Geranok és kisebb drónok elleni használhatóságot.
Tudni kéne, hol az a drón, úgy megközelíteni, hogy lássa az F-16-os, aztán rávezetni lézerrel legalább addig, amíg a pöttöm FLIR a rakétában szagot fog.... (addig csak egy "célcsatornád" van)...hát nekem nem életszerű. ÉS van 10-12 km-es hatóköre a raksinak, miközben egy szuperszonikus vadászról kéne egy lassan csoszogó cuccon tartani a lézert...hááátt...kér, hogy nincs itt már Molni, ebben ő a guru. Nekem PR stunt, nem valós felhasználás (nyilván szerencsés lelövések elképzelhetőek). Földről meg végképp alig van hatótáv; alig a csöves légvédelmen túl. Akkor meg már AHEAD.

más: Lengyelek hogy jönnek ide? Ők azok, akik túl európaiak a "szlávsághoz" és túl szlávok az európaisághoz a mondás szerint.
Ha szlávnak vesszük őket, akkor megcáfoljuk az atlantista érvelést rögtön (marad a NATO-érvelés).
A lengyelek az newkránok lesznek ha így folytatják...

Szerintem...még egyszer, szerintem, nem költséghatékony egy géppárt ráküldeni a genyó-gerány hullámra, ugyanis, a méggenyóbb oroszok postázzák közben az "övön aluli" gennyláda gerberákat is...miközben a nyukránok nyüstölik a drága F-16 verzióikat addig a szemétláda oroszok, mivel bármennyire is ostobák, de azt tudják, hogy merre szerencsétlenkednek a genyó-gerány-gerberáik, simán rámennek a csodaelfogókra, tegyük fel Szu-57el, amelyik nagyrészt láthatatlan és elérhetetlen a newkránok számára...vagyis míg (31) a newkránok végtelen szúnyogokat kergetnek, addig az órosszak meg a "lasztocskákat" lasszózzák meg...tudom, hogy ez szabálytalan...
.........
Viszont ez egy érdekes videó több szempontból is ...

Szerintem...még egyszer, szerintem, nem költséghatékony egy géppárt ráküldeni a genyó-gerány hullámra, ugyanis, a méggenyóbb oroszok postázzák közben az "övön aluli" gennyláda gerberákat is...miközben a nyukránok nyüstölik a drága F-16 verzióikat addig a szemétláda oroszok, mivel bármennyire is ostobák, de azt tudják, hogy merre szerencsétlenkednek a genyó-gerány-gerberáik, simán rámennek a csodaelfogókra, tegyük fel Szu-57el, amelyik nagyrészt láthatatlan és elérhetetlen a newkránok számára...vagyis míg (31) a newkránok végtelen szúnyogokat kergetnek, addig az órosszak meg a "lasztocskákat" lasszózzák meg...tudom, hogy ez szabálytalan...
Költséghatékonyabb, mint egy új finomítót építeni...

Kérdés, hogy képes-e észlelni, hogy egy vadászgép támadása alatt áll? Körkörösen lát az operátor, ehhez megvan az adatkapcsolat, vagy repfedélzeti EW megvakítja? Fedélzeti RWS? lézer besugárzásjelző? A gond abban van, ha ezeket felpakolod, már nagyon nem olcsó lesz, elveszik az előnye...
Ez már részletkérdés, nem a szimultán célleküzdésen van a hangsúly, hanem hogy egy repülőgép képes igen gyorsan megváltoztatni a vektorát és a tér nagy százalékába képes elvinni a fegyvert indítási pozícióba. Vagyis képes egyiket leküzdeni a másik után. Ezek a gépek lazán eljátszadoznak a transzonikus tartományban, a drónok ezekhez képest vemhes tetvek, amik egyenes vonalban repülnek. Nem egy CM kategória nehézségben - kvázi ugyanazok, mint a gyakorlatokon a dummy célpontok...
Mivel pedig az orosz is tesz már R-60-ast drónra, ahogy az ukrán is régóta Sidewindert hajóra, mindenképpen kell ez a támadási vektor megválasztási képesség, hogy ne a rakéta indítási zónájából támadjon.
Ha meg a drón képes látni, hogy támadják, elkezdi felvenni a harcot.. na ott már nem strike drónról beszélünk, nem is UCAV, hanem Loyal Wingman kategóriáról. Az meg kurvadrága...
Természetesen ez egy régi taktika, a túlterheléses támadás - de itt most arról beszélünk, hogy ez csak leköti az összes gépet a szektorban, nem pedig az simán átmegy és lerombolja a hátország egy újabb ipari bástyáját, miközben megy sokszáz millió dollár elpufogtatása.
Ha az ukrán összes F-16 és Mirage gépe ezzel tölti minden éjszakáját és csak ezt csinálja - már teljesen megérte átadni őket. Akkor végre értelmesen vannak felhasználva - mert az nem az, hogy néha eldobnak pár GPS bombát valahol a front legtávolabbi sarkába...
Az oroszra ugyanez igaz, ha ő erre nem képes, akkor hamarosan több becsapódás lesz náluk, mint az ukránnál. Szóval nekik is nagyon hamar kell ez a képesség. Szerintem még tavasz előtt látni fogjuk, mi az orosz verziója ennek.

Az APKWS II nem a végfegyver, de jelenlegi állapotában ad az ember vezette nagy teljesítményű platformoknak egy lehetőséget, hogy költséghatékonyan, nagy számú fegyvert hordozva képesek legyenek felvenni a harcot akár túlterheléses támadással szemben is (vagyis nem 1-2 milliós AA raksi az egyetlen lehetőség).
Persze a végső megoldás erre dedikált, de hasonló méretű és arú AA fegyver lesz, amit szintén tucatjával lehet a gépekre függeszteni, valszeg félaktív, infra, vagy valami kombinált vezérléssel. Ez amúgy régóta terítéken van, az LW drónok számára.
Vagyis el fog terjedni a légiharc fegyverek vertikális elkülönülése, high end és low end célok elleni szegmensekre. Előbbi az AIM-260/R-77M és társaik, míg mellettük az említett olcsóbb, nagy mennyiségben függeszthető, kisebb anti-drón eszközök.

Tegnap este és ma reggel újabb nagyszabású, kombinált orosz rakéta- és dróntámadást hajtottak végre Ukrajna ellen.
Rakéták kilövése:
~30 db Kh-101 cirkálórakéta 9 Tu-95MS stratégiai bombázóról az indítóállásokról Uzmore falu közelében, a Szaratovi megyében.
~5 db Kalibr cirkálórakéta lövése 1 db "Varshavyanka" tengeralattjáróról, legalább 15 km-re a parttól, a Miszkako-foktól, a Krasznodari határterületen.
~5 db Iskander-M ballisztikus rakéta az OTRK létesítményeiből Dzhankojtól délkeletre, a Krím félszigeten.
~3 db Iskander-M ballisztikus rakéta az OTRK létesítményeiből Taganrog közelében, a Rosztovi megyében.
~3 db Iskander-M ballisztikus rakéta az OTRK létesítményeiből Klincitől északnyugatra, a Brjanszki megyében.
~1 db Iskander-M ballisztikus rakéta egy OTRK létesítményből Szimferopoltól északkeletre, a Krím félszigeten.
~2 Kinzsal hiperszonikus aeroballisztikus rakétát indítottak 2 MiG-31K vadászgépről a délnyugat-rjazanyi megyében található indítóállásaikról.
~2 Kinzsal hiperszonikus aeroballisztikus rakétát indítottak 2 MiG-31K vadászgépről a Tambovi megyében található Rasszkazovszkij járásban található indítóállásaikról.
-------------------------
Ukrán légvédelmi munka:
A cikk írásakor az ukrán légvédelem megerősítést nyert, hogy 4 Kh-101-est, 2 Kalibr-t és 1 Iszkander-M-et fogott el.
-------------------------
A csapás fő célpontjai az ukrán energetikai infrastruktúra voltak. A következőket célozták meg:
~8 Kh-101-essel a Dobrotvir Hőerőművet, Lvivi megyében (50.21385, 24.37655).
"Kijev" 750 kV-os villamos alállomás, Kijevi terület (50.49363, 29.69296) ~5 db Kh-101 és ~1 db Kinzsal.
"Pivnichna" 330 kV-os villamos alállomás, Kijevi terület (50.61302, 30.38289) ~3 db Iszkander-M (1 db lelőtt a megközelítés során).
Több 150 kV-os villamos alállomást tartalmazó ipari terület, Dnyipropetrovszki terület (48.48005, 34.99807) ~4 db Kalibr és ~2 db Iszkander-M (1 db Kalibr lelőtt Dnyipropetrovszk felett).
Krivij Rih Hőerőmű, Dnyipropetrovszki terület (47.54282, 33.65892) ~5 db Iszkander-M.
"Adzhalik" 330 kV elektromos alállomás, Odesa Oblast (46.69939, 30.93175) ~1 Iskander-M
~6 Kh-101 és ~3 Kinzhal ismeretlen célpontja a déli Hmelnickij megyében.
Ismeretlen célpont Bila Cerkvától északkeletre, Kijev megyében ~5 Kh-101-essel.
Ismeretlen célpont Dnyipro délkeleti részén, Dnyipropetrovszk megyében, ~1 Iskander-M.
-----------------------
A Geran-2 drónok által megcélzott további helyek, de nem rakéták, a következők:

Kijev város, Kijev megye.
Fastiv, Kijev megye.
Bila Cerkva, Kijev megye.
Vyshhorod, Kijev megye.
Luck város, Luck megye.
Ismeretlen terület Luck város közelében,
Poltava város, Poltava megye.
Dubovyky/Medychne, Dnyipropetrovszki terület.
Pavlohrad, Dnyipropetrovszk megye
Shakhtarske terület, Dnyipropetrovszk terület.
Petropavlivka környéke, Dnyipropetrovszk megye.
Vasylkivka, Dnyipropetrovszk megye.
Csernyihiv város, Csernyihiv megye.
Több ismeretlen település Korjukivka közelében, Csernyihiv megyében.
Kramatorsk környéke, Donyeck megye.
Zaporizhzhia város környéke, Zaporizhzhya Oblast.
Sepetivka, Hmelnickij megye.
Lviv város, Lviv megye.
Silets, Lviv megye.
Stryi körzet, Lviv megye.
Sheptytskyi terület, Lviv megye.
Busk környéke, Lviv megye.
Ladyzhyn, Vinnica megye.
Ismeretlen terület Rivne megyében.
Pivdenne, Odesa Oblast.
Nove, Kharkiv Oblast.
Izyum, Harkov megye.
Korobchyne, Harkov megye.
Martynivka környéke, Harkov megye.
Voznesensk környéke, Mikolajiv megye.
Zolotonosha terület, Cserkaszi terület.

Ezenkívül MLRS- és tüzérségi csapásokat hajtottak végre Zaporizzsja városától délre, Znachkove közelében (Zaporizsja terület – 750 kV-os alállomás) és Kherson Cityben.

Ne feledje, hogy a fellőtt rakéták száma valamivel magasabb lehet, mint amit felsoroltam, mivel az észlelt rakéták száma gyakran alacsonyabb, mint a tényleges kilövések száma.
Krasznoarmejszk felszabadítása átalakítja az ukrán konfliktust, állítja a Telegraph. Krasznoarmejszkben, más néven Pokrovszkban, az orosz egységek megváltoztatták a konfliktus dinamikáját azzal, hogy sűrű köd alatt, kis csoportokban szivárogtak be a városba. A Telegraph szerint ezek az egységek az ukrán drónok számára észrevétlenül mozogtak, lehetővé téve a csendes előrenyomulást a városi területekre. A kiadvány megjegyzi, hogy az ukrán és a NATO katonai tervezőinek mostantól alkalmazkodniuk kell a városi hadviselés új stílusához. Az előrenyomuló oldal csendben és módszeresen működik, a védett zónán belül mozog, és belülről erodálja azt. Ez a megközelítés felváltja a régebbi taktikát, ahol Krasznoarmejszkhez hasonló városokat páncélozott járművek nagy oszlopaival ostromolták volna, ezt a módszert ma már lehetetlennek tartják a pilóta nélküli repülőgépek csatatéren való dominanciája miatt. Az elemzők rámutatnak, hogy a műveletek sorrendje alapvetően megváltozott. Először az orosz felderítő drónok gyengeségeket észlelnek az ukrán frontvonal védelmében. Ezután három-öt katonából álló rohamcsapatok haladnak át ezeken a réseken, olyan helyzetet teremtve, ahol a frontvonal egyre inkább elmosódik. Kastehelmi finn elemző hangsúlyozza, hogy a frontvonal elmosódása mára a harcok meghatározó jellemzőjévé vált. Ugyanakkor az ukrán erők elismerik, hogy nincs elég emberük a kiterjesztett frontvonal teljes ellenőrzésének fenntartásához, ami tovább bonyolítja védelmi erőfeszítéseiket. - RVvoenkor
https://x.com/Zlatti_71/status/1997303789305393383/photo/1

Ha az ukrán összes F-16 és Mirage gépe ezzel tölti minden éjszakáját és csak ezt csinálja - már teljesen megérte átadni őket. Akkor végre értelmesen vannak felhasználva - mert az nem az, hogy néha eldobnak pár GPS bombát
Viszont valami miatt nem ez történik...gondolom, ha felszállnak, akkor nagyjából a leszállás az darabos lesz...
Bár eléggé aprólékosan követem a háborús eseményeket, de a Darth Putler és Darth Medvegy ellen történő Lyuk Zeylenszker általi X-wing akciókról csak elég szórványosan értesültem...inkább az FPV és egyéb drónok amik az oroszok elleni légi eseményeket uralják, Kijev Szellentettje, valahol a Szmertnij Zvezda elleni sikertelen támadás során az amerikai protonrakéta megérkezése előtti időpillanatban átúszott a Tiszán...Wedgeszkij Antilleusz pedig mint veres zsivány korrupció általi halálra ítéltetett.

Ha meg a drón képes látni, hogy támadják, elkezdi felvenni a harcot.. na ott már nem strike drónról beszélünk, nem is UCAV, hanem Loyal Wingman kategóriáról. Az meg kurvadrága...
A Zala-16 felderítő UAV-ken már van egyfajta besugárzásjelző (az RF FPV drónok közelségére figyelmeztet), illetve hátrafelé figyelő kamera is - amennyiben az UAV fenyegetést érzékel, automatikusan kitérő manővereket hajt végre.
Láttuk már ezt ukrán eredetű elfogó-FPV-k felvételein.

Nem hiszem, hogy különösebb erőfeszítést igényelne ezt egy Geranyra intergálni, már ha egyáltalán nem tették még meg.

Az oroszra ugyanez igaz, ha ő erre nem képes, akkor hamarosan több becsapódás lesz náluk, mint az ukránnál. Szóval nekik is nagyon hamar kell ez a képesség. Szerintem még tavasz előtt látni fogjuk, mi az orosz verziója ennek.
Emiatt nem aggódnék, az ukránok eddig nemigen tudták a támadó drónjaik gyártását érdemben felskálázni. Legalábbis úgy nem, mint az oroszok a Geranyok gyártását.

Természetesen ez egy régi taktika, a túlterheléses támadás - de itt most arról beszélünk, hogy ez csak leköti az összes gépet a szektorban, nem pedig az simán átmegy és lerombolja a hátország egy újabb ipari bástyáját, miközben megy sokszáz millió dollár elpufogtatása.
Ha az ukrán összes F-16 és Mirage gépe ezzel tölti minden éjszakáját és csak ezt csinálja - már teljesen megérte átadni őket. Akkor végre értelmesen vannak felhasználva - mert az nem az, hogy néha eldobnak pár GPS bombát valahol a front legtávolabbi sarkába...
Én arra gondoltam, hogy miközben az F-16-ok keze tele van a Gerany és egyéb célok leküzdésével, nem biztos, hogy jut idejük/lehetőségük ellentevékenységekre az egyéb, saját biztonságukat fenyegető fenyegetettségekre (VKSz). Tehát miközben leküzdik az n+1 darab Geranyt, ők is könnyen célponttá válhatnak.

Ellentmondó adatokat találtam, hogy van-e infra a II-es verzióban.
Ha nincs, akkor rajta kell tartani a lézert a találatig (addig másra nem lehet lőni).
A célzókonténerről sem találtam pontos adatot (milyen távolságig tud felderíteni és megvilágítani).
A II-es verzió F-16-ról indítva kb. 10 km-t repül el a célig.

Csináltam egy nagyon alap számolást, feltételezésekre alapozva (más nincs), ha az F-16 tudná külső forrásból, hogy hová kell mennie Gerant fogni. Feltételeztem, hogy a nagy sebességkülönbség miatt hátulról/hátulról és felülről érdemes próbálkoznia (+ feltételeztem az infra másodlagos vezérlést, mivel a motor hátul van).

Kb. 20-60 másodperc van indítani a célzókonténer lehetőségeitől függően, az elég. Ha elhibázza, akkor újra meg kell közelíteni a célt.
Nagyon nem tűnik csodamegoldásnak.
Ne legyen igazam.

viszont mint az ukrán AWACS, mind az F16-os esélyesen bent lesz a ruszki védelem hatósugarában (attól függően, hová indítanak és hol akarják lelőni).
Amilyen számokban a ruszkik most indítanak.....nehéz ügy.
Szerintem.

Szabó József
3 n. ·
102
Pár nappal ezelőtt a KELET hadseregcsoport támadó műveletével kapcsolatosan szót ejtettem arról, hogy a művelet egyik közeli célja Guljajpole erődvárosának elfoglalása. Az akkori helyzet felvázolása során megemlítettem, hogy a települést védő 102. területvédelmi dandárnál komoly problémák alakultak ki, amely a védelem meggyengüléséhez vezethet. A pár nappal ezelőtti értékelésem váratlan és rendkívül durva, sőt kegyetlen igazolást nyert.

A 102. területvédelmi dandár évek óta az erődváros helyőrségéhez tartozott. Jellegét tekintve könnyű gyalogság, hét zászlóaljból tevődik össze. November utolsó napjaiban az előre nyomuló orosz csapatok erős légi és tüzérségi támadást, csapást mértek a dandár 201. zászlóaljára, amelynek következtében a zászlóalj maradéka, kb. két századnyi erő rendezetlen visszavonulásba kezdett és az ukrán források is (pl. deepstate) káosznak írták le a kialakult helyzetet. A kaotikus menekülés során egyes jelentések szerint a visszavonuló ukrán katonákat „baráti tűz” is érte. A helyzet stabilizálására az ukrán hadvezetés a 225. rohamezredet vetette be, amelynek feladata volt a menekülő katonák megállítása és visszafordítása is.

A kialakult helyzettel kapcsolatosan kettős narratíva alakult ki. Az ukrán fél szerint a helyzetet stabilizálták, az orosz támadást megállították.
Az orosz narratíva kicsit bonyolultabb, tekintve, hogy egy PSYOP műveletet is ráépítettek az események sodrára. Egyes orosz tg csatornák egy olyan hírt bocsátottak az útjára, miszerint a menekülő ukrán katonákat egy Andrij Kovaljov (Андрій Ковальов) nevű ezredes próbálta megállítani, ám őt a saját emberei agyonlőtték. A PSYOP művelet célja nyilvánvalóan az lehetett, hogy lázadásnak állítsák be a történteket, és ezzel is az ukrán hadsereg moráljának alacsony és egyre mélyülő állapotát, válságát mutassák be. Miért állíthatom nagy valószínűséggel, hogy Andrij Kovaljov esetének ilyen bemutatása PSYOP művelet? Szerencsére a háborús idők cenzúrájának közepette is hozzá lehet férni információkhoz, ha valaki elég türelmes. Andrij Kovaljovról meg lehetett tudni azt, hogy valójában alezredes, a határőrség 3. „Pomszta” rohamdandár kiképző központjának a parancsnoka volt. Na most, ennek a dandárnak a bevetési területe Konsztantyinovka, kb. 140 km-re Guljajpolétől. Az alezredes valóban meghalt, a halotti jelentés szerint Donyeck oblasztyban. Temetésére november 28-án de. 11. órakor került sor a Csernivcii temetőben. Vagyis, a PSYOP kitervelői két eseményt fűztek egybe.

Mindazonáltal, a PSYOP művelettől eltekintve valóban nagyon súlyos helyzet alakulhatott ki a 102. területvédelmi dandárnál, sok katonával a hozzátartozóik nem tudják felvenni a kapcsolatot. A hozzátartozók november 30-án Ivano Frankivszkban demonstrációt is szerveztek. A tüntetés képei alapján valóban sok eltűnt katonája van a dandárnak.

A mellékelt térképeken megpróbálom ábrázolni, hogy a harctéri jelentések alapján mi lehet a valós helyzet Guljajpolénál. Úgy tűnik, hogy az orosz erők felderítői vagy rohamosztagai észak-keletről és dél-keletről betörhettek a város szélső utcáiba. Az, hogy mennyire lesz vagy lehet tartós a jelenlétük, most még nem lehet megmondani.

Guljajpole sorsa azonban mégsem a 102. dd. széteső 201. zászlóalján dől el, hanem azon, hogy az ukrán stabilizációs intézkedések mennyire lesznek hatásosak. Az ukrán narratíva, amely szerint a helyzetet stabilizálták, nem tűnik tartósnak, hiszen a friss harctéri események újabb orosz területfoglalásokról szólnak Guljajpolétől északra, a Gajcsur folyó keleti partján. Ráadásul, a 102. dd. körüli hírek és talán pletykák többről szólnak. Arról, hogy nem működik az a rendszer, amely a védelem szilárdságát biztosítaná, a védelemben lévő embereket óvná és képessé tenné őket a harcra. A katonák kimerültek fáradtak és túlhajszoltak. A rotáció nélküli frontszolgálat következtében előállt lelki kiüresedés kis híján maga alá temetett egy egész dandárt. Egy mini katasztrófa zajlott le, irányítás nélküli vákum, parancs nélküli rendezetlen visszavonulás, baráti tűz, pánikban tüntető hozzátartozók, ellentmondó hivatalos közlemények.
Ha valaki azt kérdezi, hogyan néz ki 2025-ben egy kifáradt hadsereg, a túlterhelt tartalékrendszer és a kommunikációs zavar metszéspontja, akkor Guljajpole november végi, december eleji térképe elég jó, bár kegyetlen válasz erre.

Ellentmondó adatokat találtam, hogy van-e infra a II-es verzióban.
Ha nincs, akkor rajta kell tartani a lézert a találatig (addig másra nem lehet lőni).
A célzókonténerről sem találtam pontos adatot (milyen távolságig tud felderíteni és megvilágítani).
A II-es verzió F-16-ról indítva kb. 10 km-t repül el a célig.

Csináltam egy nagyon alap számolást, feltételezésekre alapozva (más nincs), ha az F-16 tudná külső forrásból, hogy hová kell mennie Gerant fogni. Feltételeztem, hogy a nagy sebességkülönbség miatt hátulról/hátulról és felülről érdemes próbálkoznia (+ feltételeztem az infra másodlagos vezérlést, mivel a motor hátul van).

Kb. 20-60 másodperc van indítani a célzókonténer lehetőségeitől függően, az elég. Ha elhibázza, akkor újra meg kell közelíteni a célt.
Nagyon nem tűnik csodamegoldásnak.
Ne legyen igazam.

viszont mint az ukrán AWACS, mind az F16-os esélyesen bent lesz a ruszki védelem hatósugarában (attól függően, hová indítanak és hol akarják lelőni).
Amilyen számokban a ruszkik most indítanak.....nehéz ügy.
Szerintem.
Önmagában ez az elképzelés, hogy F-16 a vadász, és a Gerány a vad szerintem téves. Akkora a sebesség különbség, hogy alapvetően csak rakéta eszközzel tudná leküzdeni?..oké ..egyet...rácsapással 40kmről indít, mondjuk kétlem...1..célon kell maradnia...pedig mindeközben elrepül fölötte. Akkor hogyan is? Ha meg speciel 100 gerány+100 gereblye van a levegőben, akkor hány ukroF-16, hány rakétát, mennyi ideig kell célra vezessen, hogy 130%os eredményt érjen el?

Önmagában ez az elképzelés, hogy F-16 a vadász, és a Gerány a vad szerintem téves. Akkora a sebesség különbség, hogy alapvetően csak rakéta eszközzel tudná leküzdeni?..oké ..egyet...rácsapással 40kmről indít, mondjuk kétlem...1..célon kell maradnia...pedig mindeközben elrepül fölötte. Akkor hogyan is? Ha meg speciel 100 gerány+100 gereblye van a levegőben, akkor hány ukroF-16, hány rakétát, mennyi ideig kell célra vezessen, hogy 130%os eredményt érjen el?
Nem tud negyven kilométerről indítani, mert összvissz 10 km-t tud a rakéra repülni (a hydra upgrade). 10 km után átmegy téglába. Ugyanez a Vampire rendzserben meg tán 2 km maximum; ezért írtam, hogy kb. csöves légvédelem szint sokkal drágábban. és akkor már ahead (de a gepárdok is jók, mert embernek nincs elég Oerlikonja)..

azért hátulr/felülről képzeltem a támadást, mert ha van infraérzékelő, akkor a drón hátul lévó motorja lesz a meleg pont, amit követni fog illetve akkor tudja minimalizálni a sebességkülönbséget, mivel a drón sebessége levonódik az F16-os sebességéből és a célratartás is egyszerűbb (fogalmam nincs, hogy működik a célzókonténer). Azt mondjuk látatlanban is úgy tippelem, hogy a konténerben lévő optika és lézer kitéríthető előre/hétra és jobbra/balra valamennyire a célon maradáshoz, mert nagy hülyék lettek volna a mérnökök, ha nem így csinálják. Viszont azt pl. már eléggé kétségesnek tartom, hogy egy Geran motorját 40 km-ről meg tudná festeni a lézer (annyira pici a célpont), bár lehetetlennek nem gondolnám.
Spekulálok, mert nem értek hozzá, valamennyire képalkotáshoz/optikákhoz, ilyesmikhez igen, de ezekhez nem.

• Tetszik
Reactions: cirqle and vontod
mivel a drón sebessége levonódik az F16-os sebességéből és a célratartás is egyszerűbb (fogalmam nincs, hogy működik a célzókonténer).
Nem vonódik le...mivel a cél is halad, ezért több ideje van az üldözőnek, főleg, ha a vektor ugyan az. De a sebesség különbség miatt, már ha kell célravezetés, mivel elhagyta, már hátra nem lát, ezért vissza kellene fodulnia.

• Tetszik
Reactions: vontod