A pénz világa

Egyébként a hatékony és gyakorlatilag egyetlen jó megoldás a megfelelő autonómia az önkormányzatoknak.
Hatékony és jó megoldás a jelenlegi bolsevik pártállami diktatúraszervezet rendszer teljes eltörlése lenne.Kb mint De Gaulle csinálta,mikor eltörölte a rogyadozó francia államszervezetet,és csinált egy újat.
De ehez elöbb tudatositani kéne,hogy nem az állam(szervezet) a Haza,hanem az ország a Haza.
Az állam lecserélhető.A Haza nem.
Egyébként szerintem a félelnöki,kétkamarás rendszer lenne nekünk a legmegfelelőbb-és egész jol illik a magyar kommunizmus elötti rendszerekhez is (király-nádor-országgyűlés)
Az állam olyan mint a vezetőket megválasztó emberek. Ahol a politikusok gátlástalanul lopnak, a választóik meg rendületlenül rájuk szavaznak, ott nem kell csodálkozni hogy az adóként beszedett pénz egyre nagyobb részéből lesz jacht, kastély, vállalatbirodalom stb.
Az emberek csak élni akarnak.És igazodnak ahoz,ami van.Pogi kedvence,Acemoglu boncolgatja ezt a témát.Nobel-dijat kapott érte,vagyis annyira nagy hülyeséget nem irhat.....
Néha tényleg el lehetne gondolkodni azon, hogy a választójog ne legyen általános, hanem legyenek megkötések.
Egy érdekesség.Dél Afrikában volt az apardheid-de a másik utolsó gyarmati állam,Rodézia volt.És Rodéziában nem volt apartheid.Az alkotmányuk teljesen liberális volt,tartalmazta a faji és vallási megkülönböztetés tilalmát,és a törvény elötti egyenlőséget.És volt megvállasztott néger képviselője a parlamentjüknek.
Mindenki szavazhatott,ki tudott irni-olvasni,és fizetett adót.Cenzusos vállasztójog (és inditottak közoktatási programokat a négerek számára is)
A jogokat és kötelességeket egyensúlyba kell(ene) hozni.

Kicsit kutakodtam a neten, és olyan vagyok mint az újszülött akinek minden vicc új.
Ha bármiben tévedek javítsatok ki, de különböző pénzügyi adatokat fogok betenni, és pusztán szemléltetni szeretnék pár dolgot.
Először kezdjük a referenciával, vagy a GDP-vel. Ez ugye egy ország éves fogyasztásának az értéke dollárban számolva.
Most ez mennyire jó mérőszám arról lehetne vitatkozni, minden esetre jó referencia értéknek.

A top 5 ország éves GDP (vagyis fogyasztás alapján), plusz 5 másik referencia országot még beteszek. (2025 IMF)
1.USA: 30,615 milliárd dollár
2.Kína: 19,399 milliárd dollár
3.Németek: 5,013 milliárd dollár
4.Japán: 4,280 milliárd dollár
5.India: 4,125 milliárd dollár
11: Brazília: 2,257 milliárd dollár
21. Svájc: 1,003 milliárd dollár
25. Svédek: 662 milliárd dollár
31. Norvégia: 517 milliárd dollár
55. Magyarország: 248 milliárd dollár

Ebben eddig semmi érdekes nincs. Az most jön.

Top 5 legnagyobb vállalat a részvényeik összértéke alapján (2025):
1. Nvidia: 5,170 milliárd dollár
2. Aple: 4,045 milliárd dollár
3. Microsoft: 4,128 milliárd dollár
4. Alphabet: 3,009 milliárd dollár
5. Amazon: 2500 milliárd dollár

A top 6 vagyonkezelő által kezelt vagyon:
1. Black Rock: 10,400 milliárd dollár
2. Vanguard: 9,300 milliárd dollár
3. Fidelity: 5,300 milliárd dollár
4. Global Advisitors: 4,300 milliárd dollár
5. Morgen Stanley: 3,600 milliárd dollár
6. JP Morgen: 3,500 milliárd dollár

A top 5 legnagyobb árbevételű cég (2024):
1. Wallmart: 681 milliárd dollár
2. Amazon: 638 milliárd dollár
3. SGCC (kínai villamos művek): 546 milliárd dollár
4. Saudi Aramco: 480 milliárd dollár
5. Kínai Nemzeti Olajvállalat: 476 milliárd dollár

A top 5 legnagyobb nyereség (2024):
1. Saudi Aramco: 106 milliárd dollár
2. Microsoft: 102 milliárd dollár
3. Alphabet: 100 milliárd dollár
4. Aple: 94 milliárd dollár
5. Berkshire Hathaway: 89 milliárd dollár

A legeladósodottabb cégek top 6-ja 2024-ben:
1. Volkswagen: 196 milliárd dollár
2. Toyota: 179 milliárd dollár
3. Verizon: 172 milliárd dollár
4. AT&T: 152 milliárd dollár
5. Német Telekom: 150 milliárd dollár
6. Ford: 111 milliárd dollár

Állítólag minden idők legeladósodottabb cége 2008-ban a General Electric volt 550 milliárd dollár adóssággal....Állítólag.

Először kezdjük a referenciával, vagy a GDP-vel. Ez ugye egy ország éves fogyasztásának az értéke dollárban számolva.
Az adatokat nem tudom igazolni vagy cáfolni, de a GDP az a bruttó hazai termék (gross domestic product), ami a fogyasztáson felül tartalmazza a beruházások és az export értékét is, de az importot kivonjuk belőle.

Az adatokat nem tudom igazolni vagy cáfolni, de a GDP az a bruttó hazai termék (gross domestic product), ami a fogyasztáson felül tartalmazza a beruházások és az export értékét is, de az importot kivonjuk belőle.

Tudom. De ettől ez még lényegében a fogyasztást méri. A beruházás is fogyasztás, csak most egyszerűsítve.
A lényeg, hogy referenciának jók az adatok.
A nemzeti vagyon lett volna érdekes mérőszám, de arról pontos infókat nem találtam.

A betett adatokból tök érdekes dolgok olvashatók ki, például a Walmart árbevétele 3 szorosa a hazai bruttó összterméknek....

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Tudom. De ettől ez még lényegében a fogyasztást méri. A beruházás is fogyasztás, csak most egyszerűsítve.
A nemzeti vagyon lett volna érdekes mérőszám, de arról pontos infókat nem találtam.

A betett adatokból tök érdekes dolgok olvashatók ki, például a Walmart árbevétele 3 szorosa a hazai bruttó összterméknek....

Ha egy kalap alá veszed is a fogyasztást a beruházással, akkor sem az országon belüli fogyasztást méri, mert az országban megtermelt, de exportált szolgáltatást, terméket, stb az országon kívüliek fogyasztják el, míg azt, amit külföldön állítanak elő, de az országban fogyasztják, azt meg nem számítják bele.
Tehát a bruttó hazai terméknél lehet - akár extrém mértékben is - alacsonyabb vagy magasabb az adott ország fogyasztása - a külkereskedelmi mérlegtől függően.

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán
Ha egy kalap alá veszed is a fogyasztást a beruházással, akkor sem az országon belüli fogyasztást méri, mert az országban megtermelt, de exportált szolgáltatást, terméket, stb az országon kívüliek fogyasztják el, míg azt, amit külföldön állítanak elő, de az országban fogyasztják, azt meg nem számítják bele.
Tehát a bruttó hazai terméknél lehet - akár extrém mértékben is - alacsonyabb vagy magasabb az adott ország fogyasztása - a külkereskedelmi mérlegtől függően.

Én ezt értem csak az eredeti hozzászólásom nem erről szólt!
Hanem arról, hogy bizonyos vállalatok milyen elképesztő értéket képviselnek, milyen elképesztő bevételeik, jövedelmezőségük van.
A GDP-t referenciaként használtam, mert ekkora dolgokat nem lehet máshogy elképzelni.
Az, hogy az Nvidia papíron többet ér, mint a németek egy éves GDP-je, vagy, hogy a Blackrock a német GDP kétszeresét kezeli azok felfoghatatlan dolgok.
Ettől függetlenül igazad van, csak sikerült megtalálni a sztori leglényegtelenebb részét :D

Csak, hogy legyen még egy érdekesség:
Norvégia GDP-je 517 milliárd dollár.
A norvég állam tulajdonában lévő Norvég Olaj Alap viszont 2044 milliárd USD vagyont kezel, és ez saját tulajdonú vagyon :D
Ez kb. 340,000 dolláros vagyon/állampolgár. :rolleyes:

Kicsit kutakodtam a neten, és olyan vagyok mint az újszülött akinek minden vicc új.
Ha bármiben tévedek javítsatok ki, de különböző pénzügyi adatokat fogok betenni, és pusztán szemléltetni szeretnék pár dolgot.
Most ez mennyire jó mérőszám arról lehetne vitatkozni, minden esetre jó referencia értéknek.

A top 5 ország éves GDP (vagyis fogyasztás alapján), plusz 5 másik referencia országot még beteszek. (2025 IMF)

Állítólag minden idők legeladósodottabb cége 2008-ban a General Electric volt 550 milliárd dollár adóssággal....Állítólag.
A PPP-s értékek sokkal közelebb állnak a valósághoz!

Kicsit szakmaibb berkekben pedig a kettőt "átlagolják", a PPP-s értéket véve 75%-os súlyozással, a GDP-s értéket 25%-os súlyozással.
Így --állítólag-- már olyan kicsi az ilyen-olyan szakterületeknél esetleg fontos maradék statisztikai hiba, hogy az arányokat-tendenciákat a maradék hibákkal együtt is jól lehet látni az elemzésekben.

...állítólag, a "köreimben"! ;) / :oops:

.

Kicsit szakmaibb berkekben pedig a kettőt "átlagolják", a PPP-s értéket véve 75%-os súlyozással, a GDP-s értéket 25%-os súlyozással.
Így --állítólag-- már olyan kicsi az ilyen-olyan szakterületeknél esetleg fontos maradék statisztikai hiba, hogy az arányokat-tendenciákat a maradék hibákkal együtt is jól lehet látni az elemzésekben.

...állítólag, a "köreimben"! ;) / :oops:

.
A fenti formulád szerint egy rövid LMzés pl. a V4-re?!... :rolleyes:

• Tetszik

Csak számra ránézve:
helytelenek a számaid. Az nvidia nem 5,170, hanem pillanatnyilag 4430 milliárd dollár piaci kapitalizációjú (5000 fölé nem is nagyon ment még, és eleve nincs értelme, hogy 2025-ben piaci kapitalizáció... éves átlag? negyedéves átlag? valamelyik napi adat?).
Ha el is tekintünk a piaci kapitalizáció és az éves nemzeti össztermék koncepciója közötti óriási különbségtől (egyik egy pillanatnyi összértéke minden ingó és ingatlan vagyonnak, plusz a jövőbeli növekedés és nyereség kilátásának!!!, a másik pedig az éves termelés értéke, nem fogyasztása), akkor is érdemes megjegyezni, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint nincs ezredes-vesszó, hanem tizedes vessző van, így a számaid nehéz helyesen értelmezni, félrevezetőek. Javaslom, az említett hibja jívtásán kívül az egyértelműbb fogalmazást, hogy ne az olvasónakkelljen kimazsolázni, hogy mégis mi a lófaszt akart a költő mondani... hogy vajon a Walmart árbevétele, vagy a piaci kapitalizéció van ott, csak árbevétel szerint sorbarendezve?

Amúgy az után, hogy idefostál egy köteg "érdekes" számot, megosztanád, hogy miben érdekesek azon kívül, hogy elsőre is utánanézést igényelnek, hogy mire gondolhattál, és utánanézve is a számok helyessége kétséges az első példánál. Nem fogalmaztál meg állítást. Érdekes... hogy miért ezzel töltöm az időm.

• Tetszik
Reactions: gafzhu

Ezt akár bele is írhattad volna. Persze segített volna, ha a számokat pl. a magyar helyesírás szerint formázod. Nem tudom, hogy melyik AI-val csináltad a lusta posztot, a ChatGPT ezt jól tudja formázni, javaslom, hogy egy lektorálásra engedd rá, sokat segít a közönségednek.

Magyarország még mindig a befektetésre még éppen csak ajánlott kategóriában van, negatív kilátásokkal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium reakciója a hitelminősítésre: A családok 3%-os 14 havi nyugdíja Brüsszel ellenére is...

• Tetszik
Reactions: gafzhu
Csak számra ránézve:
helytelenek a számaid. Az nvidia nem 5,170, hanem pillanatnyilag 4430 milliárd dollár piaci kapitalizációjú (5000 fölé nem is nagyon ment még, és eleve nincs értelme, hogy 2025-ben piaci kapitalizáció..

5170 milliárd dollár volt az NVIDIA részvényeinek összértéke, 2025 okt. 29.-én :rolleyes:
Ez volt a legmagasabb jegyzés eddig tudtommal.
Remélem segítettem.
(Mivel részvényekről beszélünk néha kevesebbet néha többet érnek)

kkor is érdemes megjegyezni, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint nincs ezredes-vesszó, hanem tizedes vessző van, így a számaid nehéz helyesen értelmezni,

Más embereknek azért sikerült. A kiolvasást szerettem volna megkönnyíteni.

Amúgy az után, hogy idefostál egy köteg "érdekes" számot, megosztanád, hogy miben érdekesek azon kívül,
Ezt akár bele is írhattad volna. Persze segített volna, ha a számokat pl. a magyar helyesírás szerint formázod. Nem tudom, hogy melyik AI-val csináltad a lusta posztot, a ChatGPT ezt jól tudja formázni, javaslom, hogy egy lektorálásra engedd rá, sokat segít a közönségednek.

Amúgy azon kívül, hogy te meg idefostál egy szokásos faszparaszt kommentet a részedről, leöntve egy kis minden szarizmussal, mit is akartál mondani? o_O

Az én mondandóm annyi lett volna, hogy az üzleti világban vannak olyan hatalmas cégek, amelyek képesek nagyobb országok éves GDP-jének megfelelő összegeket megmozgatni.
És vannak cégek amelyeknek a nettó nyeresége hasonló, mint például a magyar állam teljes éves adóbevétele...
Számomra ezek mind érdekes dolgok.

E mellet nem használok AI-t. Ezeket az adatokat bárki kikeresheti némi munkával.
Persze mindenki magából indul ki, de én erről nem tehetek, hogy egy ennyire egyszerű adat gyűjtés esetén is AI segítségre szorulsz.

Mindegy, remélem több olyan olvasó is van, aki érdekesnek találja ezen adatokat, és örül neki, hogy van aki össze szedte. :)
Te meg fanyalogjál tovább ahogyan szoktál. ;)

• Tetszik

Ha egy gazdaság valós teljesítő képességét nézzük akkor igen, a PPP egy sokkal jobb érték.
Ha egy társadalom jó létét nézzük akkor pedig a HDI, vagyis az emberi fejlettségi mutatót érdemes megnézni.
2560px-Human_Development_Index_Underlying_Principles.svg.png

Nincs tökéletes mérőszám, de a HDI talán a legjobb amivel egy társadalmat jellemezni lehet.
(A kép fehér háttérben jobban látszik)

• Tetszik
Az állam lecserélhető.A Haza nem.
A király lecserélhető, a lakosság nem.
Egyébként szerintem a félelnöki,kétkamarás rendszer lenne nekünk a legmegfelelőbb-
Szent Korona-tan
.........
Nem kellett volna kibillenteni...
A jogokat és kötelességeket egyensúlyba kell(ene) hozni.
,.....,...................,
Szerintem ez a lényeg...

• Tetszik
Reactions: fip7
Remélem segítettem.
(Mivel részvényekről beszélünk néha kevesebbet néha többet érnek)
Nem. Ezt az elején kellett volna odaírni. Minden részvény aznapi árfolyamát írtad oda?

Más embereknek azért sikerült. A kiolvasást szerettem volna megkönnyíteni.
Hát igényesség, és annak hiánya. Ilyen ez.
Amúgy azon kívül, hogy te meg idefostál egy szokásos faszparaszt kommentet a részedről, leöntve egy kis minden szarizmussal, mit is akartál mondani? o_O
Csak mint te... valami érdekeset. Állítólag...
Az én mondandóm annyi lett volna, hogy az üzleti világban vannak olyan hatalmas cégek, amelyek képesek nagyobb országok éves GDP-jének megfelelő összegeket megmozgatni.
És vannak cégek amelyeknek a nettó nyeresége hasonló, mint például a magyar állam teljes éves adóbevétele...
Számomra ezek mind érdekes dolgok.
Hát be is írhattad volna, ahelyett, hogy pár számot helytelenül formázva bemásolsz egy szenzációvadász felütéssel.

E mellet nem használok AI-t.
Sajnos látszik.
Persze mindenki magából indul ki, de én erről nem tehetek, hogy egy ennyire egyszerű adat gyűjtés esetén is AI segítségre szorulsz.
Csupán lektorálásra, a szöveg letisztázására javasoltam, ha magadtól nem megy a magyar helyesírás szerint formázni számokat.
Mindegy, remélem több olyan olvasó is van, aki érdekesnek találja ezen adatokat, és örül neki, hogy van aki össze szedte. :)
Csak pár perc lett volna összeszedni, azt írtad... még AI sem kell hozzá...

Te meg fanyalogjál tovább ahogyan szoktál. ;)
Nagyon ügyes voltál, király vagy, csak így tovább!

• Hűha