[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

És akkor itt jön a kérdés, vajon miért mentek ki a fiatalok és az értelmiség egy része külföldre? :D
Csak a fiatalok és az értelmiség egy része ment külföldre? Vagy a kétkezi munkások is?
Vagy itt az "értelmiség egy része" kifejezés az értelmesnek-értelmesebbnek tartott embereket jelenti nálad automatikusan?
Az, hogy kimentek külfödre az egy nyilvánvaló állapot, de mindenképpen validálja is az ő döntésüket?
És az ő döntésük mindenképpen minősíti a hátramaradottakat is?

Szerintem ne kezeljük trivialitásként a kivándorlás és a belpolitikai helyzet egymáshoz való viszonyát.
Különösen, hogy a kivándorlás jelensége 2006-tól kezdve pörgött fel, két évvel az EU csatlakozást követően és az aránya semmivel sem marad el a szlovák, lengyel, román, vagy a háború előtti ukrán szinttől.

Csak a fiatalok és az értelmiség egy része ment külföldre? Vagy a kétkezi munkások is?
Vagy itt az "értelmiség egy része" kifejezés az értelmesnek-értelmesebbnek tartott embereket jelenti nálad automatikusan?
Az, hogy kimentek külfödre az egy nyilvánvaló állapot, de mindenképpen validálja is az ő döntésüket?
Én úgy tudom sok kétkezi munkás is, olyanok is akik egyáltalán nem tudtak például németül és így simán kihasználták szerencsétleneket, miközben ők azt hitték jól járnak. És nem a németek, hanem a magyarok, akik kivitték őket. Az én ismerettségi körömben a spektrum két széléről mentek emberek főleg, képzett mérnökök a másik oldalon pedig a vendéglátóiparba. Mondjuk azt is meg tudom érteni, múltkor láttam felszolgálói hirdetést heti 4 nappal, netto 1800 EUR-ért.

És az ő döntésük mindenképpen minősíti a hátramaradottakat is?
Nem és ezzel már sok embert ki kellett javítanom például redditen, akik már máshonnan osztották az itthon maradottakat, hogy csak a szemét maradt itt. Sokan magánéleti, családi vagy egyéb okokból nem tudják itt hagyni az országot.

Szerintem ne kezeljük trivialitásként a kivándorlás és a belpolitikai helyzet egymáshoz való viszonyát.
Különösen, hogy a kivándorlás jelensége 2006-tól kezdve pörgött fel, két évvel az EU csatlakozást követően és az aránya semmivel sem marad el a szlovák, lengyel, román, vagy a háború előtti ukrán szinttől.
Ezt lehet érdemes lenne megnézni népességarányosan, mert pont friss hír, hogy már egyre közelebb vagyunk a 9M főhöz a 10 helyett.

Rengeteg ismerős dolgozik külföldön.
A legelitebb hi-tech szakmáktól a kétkezi munkásig.

Aki hi-tech, az azért, mert más a lehetőség nemzetközi szinten (R&D), más a munkahelyi kultúra (kevésbé toxikus/diktatórikus) és nyilván a pénz is, kb. ilyen sorrendben.

Aki kétkezi, az a pénz és a stresszmentesség miatt.

OV pártcsaládja, a Patrióták vajon miért akadályozta meg az EP-t a felvidéki magyarok melletti kiállásban, Fico mellett
állást foglalva inkább? o_O

Addig OK, de most a sajátjai ellenében, a szomszédja mellett sikerült...
Ismét mondjuk.
Az érdekes, hogy az átlag felvidéki magyar is tudja mi miért pont most történik, amitől a szlovák politika és a liberális sajtó ennyire hangos, de az különösen izgi, hogy most azok hangosak magyarhonban, akik a szégyenletes december 5-én úgy beqrták a NEM-et, mint a huzat. :(
rozsautca_tema-erzelmekkel-0_nagy.jpg.webp

Írom ezt a szlovák jogaszabályok szerint még ma is a Benes dekrétumok értelmében kollektív háborús bűnösként.:confused:

Én úgy tudom sok kétkezi munkás is, olyanok is akik egyáltalán nem tudtak például németül és így simán kihasználták szerencsétleneket, miközben ők azt hitték jól járnak. És nem a németek, hanem a magyarok, akik kivitték őket. Az én ismerettségi körömben a spektrum két széléről mentek emberek főleg, képzett mérnökök a másik oldalon pedig a vendéglátóiparba. Mondjuk azt is meg tudom érteni, múltkor láttam felszolgálói hirdetést heti 4 nappal, netto 1800 EUR-ért.

Nem és ezzel már sok embert ki kellett javítanom például redditen, akik már máshonnan osztották az itthon maradottakat, hogy csak a szemét maradt itt. Sokan magánéleti, családi vagy egyéb okokból nem tudják itt hagyni az országot.

Ezt lehet érdemes lenne megnézni népességarányosan, mert pont friss hír, hogy már egyre közelebb vagyunk a 9M főhöz a 10 helyett.
A létszám csökkenésen túl, a kintmaradó szülőképesek hiánya újabb beszakadást okoz a korfában....

Az érdekes, hogy az átlag felvidéki magyar is tudja mi miért pont most történik, amitől a szlovák politika és a liberális sajtó ennyire hangos, de az különösen izgi, hogy most azok hangosak magyarhonban, akik a szégyenletes december 5-én úgy beqrták a NEM-et, mint a huzat. :(
rozsautca_tema-erzelmekkel-0_nagy.jpg.webp

Írom ezt a szlovák jogaszabályok szerint még ma is a Benes dekrétumok értelmében kollektív háborús bűnösként.:confused:
Nyilvánvalóan a Fico és Orbán közötti "szövetséget" igyekeznek megfúrni, Fico-nak pedig otthon meg kell felelni bizonyos csoportok felé is.

Van benne igazság, de a jobboldal ma inkább felsz.pja a zsidókat (jelenlegi izraeli folyamatokat), lásd afd vagy szép hazánk.
Csak így tudod elkerülni az antisémita vádat...ez a szomorú...de amúgy éppen az általam betett Hossó Andrea videó is azt állítja, hogy a jobbpártok...liberális-szabadpiac és iszrael pártiak...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Dühítő
Reactions: 2ndt
Csak így tudod elkerülni az antisémita vádat...ez a szomorú...de amúgy éppen az általam betett Hossó Andrea videó is azt állítja, hogy a jobbpártok...liberális-szabadpiac és iszrael pártiak...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az antiszemita vádat akkor sem tudnák elkerülni, ha térdre esve lecuppantanák Bibit. Az ugyanis szinte sosem tényeken alapul, hanem az izraeli óhajon.

Ha Izrael úgy akarja, akkor a helyi rabbi is antiszemita lesz, dickpic ide vagy oda. Ez a Csubakka-védelem.

Na ezért kell lesz.rni, mit mondanak.

Az antiszemita vádat akkor sem tudnák elkerülni, ha térdre esve lecuppantanák Bibit. Az ugyanis szinte sosem tényeken alapul, hanem az izraeli óhajon.

Ha Izrael úgy akarja, akkor a helyi rabbi is antiszemita lesz, dickpic ide vagy oda. Ez a Csubakka-védelem.

Na ezért kell lesz.rni, mit mondanak.
A videó amit be akartam rakni illusztrációként az most látható már...javítottam..

Pont azért, amiért a magyar utáló Simeont is Romániában. Orbi barátai igazi multikulti, az utolsó cár, Putyin akik szerint '56 fasiszta felkelés volt, meg ott van a wannabe szultán Erdogán is, aki folyamatosan elnyomja a szólásszabadságot. Esetleg az utolsó komcsi Micimackó vagy Vucic, meg Seselj-t is, aki a 90-es években azt mondta, hogy minden délvidéki magyarnak adnak egy szendvicset és haza küldik őket:

„Amikor majd deportáljuk a vajdasági kisebbségieket, megmutatjuk, hogy milyen emberségesen bánunk velük. Szépen kikísérjük őket az állomásig, és kapnak szendvicseket az útra. A magyaroknak fejenként egy szendvics jár, mert az ő anyaországuk közel van.”

A szupercsapat.

Mondjuk azt nem tudom, hogy Seselj-t hogy sikerült ebbe belekeverned.
Az "utolsó komcsi" (lol) Micimackó pedig a világ legnagyobb gazdaságát képviseli, utolsó komcsinak talán Kubát vagy Észak-Koreát lehetne nevezni.

Az biztos, hogy nehéz összehangolni a nemzeti vagy ha úgy tetszik patrióta pártokat, hiszen mindegyik a saját nacionalista hagyományát vallja. Cseheknél és szlovákoknál pl. a Benes-dekrétumok olyan alap, amiről a mérsékeltek sem akarnak hallani (Mármint a megkérdőjelezésükről. Még Václav Havel sem akart anno. Mert tudják, hogy az azokkal elkobzott hatalmas vagyonokat visszaperelnék tőlük egyébként. (A lengyelek sem, náluk nem volt Benes-dekrétumok, de gyakorlatilag ugyanazt csinálták, mint Csehszlovákia. A német kisebbséget kisemmizték és elűzték, és ennek semmilyen jogi megkérdőjelezéséről nem fognak sose tárgyalni se. Egy lengyel sem.)

Viszont az EU-ból EEÁ-t csinálni akaró erőkkel szemben muszáj lesz együttműködniük, persze az ellenoldal kihasználja ezeket az ellentéteket. Olyanok sápítoznak, akik magyar zászló nélkül mentek Nagyváradra "vendégségbe", felhívtak erre, hogy ne sértsék meg a területen "otthon lévő" románokat, ugye. Valljuk be, ezen politikai erőktől aztán egyébként távol áll minden nemzeti érdekvédelem, csak opportunisták.

Mondjuk azt nem tudom, hogy Seselj-t hogy sikerült ebbe belekeverned.
Az "utolsó komcsi" (lol) Micimackó pedig a világ legnagyobb gazdaságát képviseli, utolsó komcsinak talán Kubát vagy Észak-Koreát lehetne nevezni.
A kommunista ideológiába belefér a kapitalizmus. Ebből volt is sok vita, hogy szükséges-e a kapitalizmus a "feudalista" társadalomból való kijövetelhez a túlnyomóan mezőgazdasági országokban, mivel akkoriban a példa azt mutatta, hogy a kapitalizmus által fejlődő iparosodás az, ami a parasztokat kizökkenti az egyhelyben toporgásból és változásra kényszeríti.
A kommunizmus nem az (annak ellenére, hogy több ilyen van/volt), amikor van egy éhező ország és proletárdiktatúra, ez inkább szimplán kifigurázás és a sokrétű ideológia nevetségessé tétele, hogy ne lehessen komolyan venni. Attól még, hogy a Szovjetúnió megbukott, addig még a kommunizmus él.

• Tetszik
Reactions: gergo55