[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

Mondj ilyen veszélyfaktorokat.
Kapásbol,NATO tagországgal való konfliktus.NATO nem segit.
Belbiztonsági problémák,NATO nem segit.
Kényszerű támadó szerep.NATO nem segit (najó,mivel lényegében nincs mivel támadnunk,ez igen elhanyagolható opció)
Ezt a NATO segéderő butaságot pedig felejtsd el. Mi (is) vagyunk a NATO.
Igen,mi is vagyunk a NATO.
De attol még olyan Honvédséget is lehetne fejleszteni,ami a NATO segéderő szerepen kivűl némi honvédelmi képességgel is rendelkezik.....

• Tetszik
Reactions: bel and Ocses
Kapásbol,NATO tagországgal való konfliktus.NATO nem segit.
Belbiztonsági problémák,NATO nem segit.
Kényszerű támadó szerep.NATO nem segit (najó,mivel lényegében nincs mivel támadnunk,ez igen elhanyagolható opció)

Igen,mi is vagyunk a NATO.
De attol még olyan Honvédséget is lehetne fejleszteni,ami a NATO segéderő szerepen kivűl némi honvédelmi képességgel is rendelkezik.....
Egy NATO tag nem lehet NATO segéderő, mert a tag maga a NATO. A római haderő segédcsapatai sem lehettek a római hadsereg részei és természetesen nem is voltak azok. A római hadsereg segédcsapatai mind mind a birodalm szövetségeseinek katonáki voltak.
Remélem ezek után érted, hogy miért butaság amiről beszélsz.

A másik dolog ez a másik NATO taggal való háború. Te sem gondolod komolyan, hogy mi majd háborút vívunk valamelyik NATO tag szomszédunkkal (tök mind1, hogy ki kezdi). Ez egész konkrétan rövid/közép távon is faszság és hosszú távon is szinte semmi esélye.

A római haderő segédcsapatai sem lehettek a római hadsereg részei és természetesen nem is voltak azok. A római hadsereg segédcsapatai mind mind a birodalm szövetségeseinek katonáki voltak.
Ez egy kicsit összetettebb.Mert kezdetben ez igy volt,de később már nem.Ugyanis sok szövetséges a birodalom része lett.Vagyis a légiók "segédereje" ugyanúgy a birodalom területéről,a birodalom lakosságábol lett kiállitva.
Késő romai haderő esetén meg pont a központi haderő,a légiók voltak tele birodalmon kivüli zsoldos elemekkel,és az un "segéderők",tartományi csapatok voltak a birodalom lakoségébol kiállitva.....
A másik dolog ez a másik NATO taggal való háború. Te sem gondolod komolyan, hogy mi majd háborút vívunk valamelyik NATO tag szomszédunkkal (tök mind1, hogy ki kezdi). Ez egész konkrétan rövid/közép távon is faszság és hosszú távon is szinte semmi esélye.
Volt már ilyen "csoda"....
Az én életemben többször is volt kiélezett helyzet,több szomszédunkkal is.
Románokkal már a VSZ idején is.
Paradigma váltás határán vagyunk.Ilyenkor bármi lehetséges,és annak az ellenkezője is.

Ez egy kicsit összetettebb.Mert kezdetben ez igy volt,de később már nem.Ugyanis sok szövetséges a birodalom része lett.Vagyis a légiók "segédereje" ugyanúgy a birodalom területéről,a birodalom lakosságábol lett kiállitva.
Késő romai haderő esetén meg pont a központi haderő,a légiók voltak tele birodalmon kivüli zsoldos elemekkel,és az un "segéderők",tartományi csapatok voltak a birodalom lakoségébol kiállitva.....

Volt már ilyen "csoda"....
Az én életemben többször is volt kiélezett helyzet,több szomszédunkkal is.
Románokkal már a VSZ idején is.
Paradigma váltás határán vagyunk.Ilyenkor bármi lehetséges,és annak az ellenkezője is.
Egy szervezet része nem lehet a szervezet segédereje, mert az csak külső dolog lehet.

Hagyj mér ezzel a butasággal. Egyszer előfordult a törökök meg a görögök közt (mondták, is nekik, hogy ezt kurva gyorsan fejezzétek be, ők meg kurva gyorsan be is fejezték) és erre úgy tekintetek mint valami állandó jelenséget elindító precedensre csak azért, hogy igazolni próbáljátok ezt a bitaságor.

Egy szervezet része nem lehet a szervezet segédereje, mert az csak külső dolog lehet.
Ezt honnan veszed?Landsturm talán nem a III.Birodalom hadszervezetének része volt?Mint a reguláris haderő segédereje.....
Vagy az egyetemi tanársegéd az nem az egyetem dolgozója?
Különben ezuttal kissé rugalmasabban kellene értelmezni a segéderő kifejezést....
Hagyj mér ezzel a butasággal. Egyszer előfordult a törökök meg a görögök közt (mondták, is nekik, hogy ezt kurva gyorsan fejezzétek be, ők meg kurva gyorsan be is fejezték) és erre úgy tekintetek mint valami állandó jelenséget elindító precedensre csak azért, hogy igazolni próbáljátok ezt a bitaságor.
Azért lett vége,mert a törökök elérték a kitűzött céljukat.Az Észak Ciprusi Török Köztársaság létrejött,és mind a mai napig létezik.

Ezt honnan veszed?Landsturm talán nem a III.Birodalom hadszervezetének része volt?Mint a reguláris haderő segédereje.....
Vagy az egyetemi tanársegéd az nem az egyetem dolgozója?
Különben ezuttal kissé rugalmasabban kellene értelmezni a segéderő kifejezést....

Azért lett vége,mert a törökök elérték a kitűzött céljukat.Az Észak Ciprusi Török Köztársaság létrejött,és mind a mai napig létezik.
Nem. A törökök az egész szigetet akarták nem a felét....

.

Nem igazán.Honvédelmi doktrina továbbra is az,hogy a NATO majd megvéd.....A NATO fő ereje pedig az USA+GB+Fr atomütő ereje.Hanyományos vonalon meg a légierők.
Dehogy mi lesz,ha a NATO nem véd meg,arra nincs érdemi válasz.
Márpedig szerintem mi nem fogunk NATO vs akárki harcba bonyolódni,amig a NATO sláger.Mert MAD.
Viszont vannak olyan veszélyfaktorok,amiktől nem véd meg a NATO.És a NATO megszünése se egy teljességgel kizárható opció.
Mindkét esetben kb xarban vagyunk,és kiszolgáltatott helyzetben.
Azt írtam, hogy nem sokkal van előrèbb a honvèdelem, csak ez a szar átjavította, ès nem vettem èszre. o_O

Anno,mikor kibontakozott a Zplan,az elsőmreakcióm az volt,hogy ez nem Hon védelmi program,hanem NATO segéderő......
Ahhoz kèpest hogy kb semmi nem volt a seregnek, ezek a beszerzèsek minden szinten nagy előreugrás.

Az hogy ezek a beszerzèsek hogy zajlottak/zajlanak le, az megint más kèrdès.

Masrèszt a honvèdsèg harcoló lètszáma, nem nőtt számottevően(így lófaszt nem èr), max ezekkel az eszkökkel most hatèkonyabban tudnának működni.
Ideig de inkább óráig.:robot:

Azt írtam, hogy nem sokkal van előrèbb a honvèdelem, csak ez a szar átjavította, ès nem vettem èszre. o_O

Ahhoz kèpest hogy kb semmi nem volt a seregnek, ezek a beszerzèsek minden szinten nagy előreugrás.

Az hogy ezek a beszerzèsek hogy zajlottak/zajlanak le, az megint más kèrdès.

Masrèszt a honvèdsèg harcoló lètszáma, nem nőtt számottevően(így lófaszt nem èr), max ezekkel az eszkökkel most hatèkonyabban tudnának működni.
Ideig de inkább óráig.:robot:
Hát én nem vagyok elájulva a beszerzésektől sem.A mult követelményei szerint lettek beszerezve a cuccok,és nem az országvédelmi igényekre összpontositva.
Az egyetlen harcképes egységünk egy kötelék dd,amihez nincs kötelékünk......És ez a dd is valójában egy gyenge gépesitett dd. @krisss majd elmondja,ha van kedve,hogy hol a helye,mi a szerepe egy ilyen dd-nak a harcrendben.....
Szóval a Zplan is olyan lett,mint a Gripen A beszerzés-elbaxott,de legalább elvitt minden forrást,és rárakott minket egy kényszerpályára,ami sehova se visz.

Hát én nem vagyok elájulva a beszerzésektől sem.A mult követelményei szerint lettek beszerezve a cuccok,és nem az országvédelmi igényekre összpontositva.
Az egyetlen harcképes egységünk egy kötelék dd,amihez nincs kötelékünk......És ez a dd is valójában egy gyenge gépesitett dd. @krisss majd elmondja,ha van kedve,hogy hol a helye,mi a szerepe egy ilyen dd-nak a harcrendben.....
Szóval a Zplan is olyan lett,mint a Gripen A beszerzés-elbaxott,de legalább elvitt minden forrást,és rárakott minket egy kényszerpályára,ami sehova se visz.
Konkrètan nem volt semmink.

A beszerzèsek felètől èn sem vagyok elájulva, de legalább vettek amúgy a 21. században alapvető dolgokat.

Nem eleget. Nem biztos, hogy mindíg a legoptimálisabbat.

Ès igen. Országvèdelemre ez a sereg mèg mindíg egymagában alkalmatlan. Ès az is lessz, hiszen sem pènz nem lessz rá, sem akarat(a nèptől sem, ugye sorkatonasággal van riogatva)

Na és akkor visszatèrhetünk a Jeszis videó vègèhez, hogy amikor az agyhalott nyom egy szèp propagandakijelentèst, hogy nem állunk itt letolt gatyával. Akkor kellett volna nyuggernak azt mondani, hogy de baszod.
Kurvara le van mèg tolva a gatya.
Csak nem a bokánknál van, hanem sipcsontközèpen. :rolleyes:

De persze az egèsz beszèlgetès hasonló minősègű volt, ami nyuggerre nèzve szomorú.

Múlt hèten három katonai tèmájú beszèlgetèst hallgattam meg.
Mindegyikben voltak bajok.
De messze ez volt a legrosszabb. o_O

• Tetszik
Reactions: fishbed
A fejed a gyenge dandár, legalább ne írnál le ekkora hülyeséget. Ezen túlmenően pont az európai "igényeket" figyelembe véve lett nehézdandár.

• Vicces
Reactions: Negan
A fejed a gyenge dandár, legalább ne írnál le ekkora hülyeséget. Ezen túlmenően pont az európai "igényeket" figyelembe véve lett nehézdandár.
Az,egy gyenge gépesitett kötelég dd.
Európai igények nem egyformák.Más a görög,a finn,a spanyol,és a magyar geopolitiki,geostratégiai,földrajzi helyzet.Más a gazdasági,társadalmi háttér.
Különböző lehetőségek,különböző igényeket jelentenek.

Az,egy gyenge gépesitett kötelég dd.
Európai igények nem egyformák.Más a görög,a finn,a spanyol,és a magyar geopolitiki,geostratégiai,földrajzi helyzet.Más a gazdasági,társadalmi háttér.
Különböző lehetőségek,különböző igényeket jelentenek.
Ja, hogy még mindíg a hülyeséged fogja vagy. Bocsánat, nem akartam zavarni.

• Vicces
Reactions: Negan
Nem érv, érvet írtak már előttem sokan sokszor, csak nem szimpatikus ezért ignoralod.
Nem ignorálok érvet,legfeljebb más véleményen vagyok.
A "nehéz" dd egy gépesitett kötelék dd.De nincs mögötte kötelék-és igazábol nem is lesz,belátható ideig.
És ettől gyenge.Mert önálló bevetési helyzetben nincs mögötte a kötelék,ami kipótolhatná a hiányosságait.
De nekünk nincs másunk,csak ez.Hagyjuk,hogy van 3 papirDD-unk.Az alkalmi harci kötelékként összerakott "nehéz" dd lesz az egyetlen valóban csataképes egységünk.
És azon kivűl a nagy semmi.

Nem ignorálok érvet,legfeljebb más véleményen vagyok.
A "nehéz" dd egy gépesitett kötelék dd.De nincs mögötte kötelék-és igazábol nem is lesz,belátható ideig.
És ettől gyenge.Mert önálló bevetési helyzetben nincs mögötte a kötelék,ami kipótolhatná a hiányosságait.
De nekünk nincs másunk,csak ez.Hagyjuk,hogy van 3 papirDD-unk.Az alkalmi harci kötelékként összerakott "nehéz" dd lesz az egyetlen valóban csataképes egységünk.
És azon kivűl a nagy semmi.
Te nem vagy hajlandó elfogadni, hogy nem 1980-at írunk és nem szovjet szervezési elvek menten mennek már a dolgok.
A másik pedig az, hogy attól nem egy dandár a gyenge, hogy nincs másik. A dandár pedig attól dandár, hogy szervezetében van minden ami az önálló harchoz kell.

• Tetszik
Reactions: endre
Te nem vagy hajlandó elfogadni, hogy nem 1980-at írunk és nem szovjet szervezési elvek menten mennek már a dolgok.
A másik pedig az, hogy attól nem egy dandár a gyenge, hogy nincs másik. A dandár pedig attól dandár, hogy szervezetében van minden ami az önálló harchoz kell.
Ennek semmi köze a szovjet szervezési elvekhez.Egyébként a szovjet teoretikusok kb a 60as években megjosólták azt,ami most Ukrajnában van.Dronokat,az összpontositás ellehetetlenülését,a tüzérség fontosságát.(montam már,az orosz mérnök,tudos egy cseppet sem hülye.Az orosz birodalmi állam a probléma-maguknak az oroszoknak a legjobban)
Van kötelék dd,és van az önálló dd.Kötelék dd is dd,de gyengébb,mint egy önálló dd.Pont azért,mert egy kötelék részének tervezték.
Nézd már meg,hogy Ukrajnában milyen támogatást kap egy harcoló dd pluszban......
Egy önálló dd-nak eleve a szervezetének részeként tartalmaznia kell ezt a támogatást.

Ennek semmi köze a szovjet szervezési elvekhez.Egyébként a szovjet teoretikusok kb a 60as években megjosólták azt,ami most Ukrajnában van.Dronokat,az összpontositás ellehetetlenülését,a tüzérség fontosságát.(montam már,az orosz mérnök,tudos egy cseppet sem hülye.Az orosz birodalmi állam a probléma-maguknak az oroszoknak a legjobban)
Van kötelék dd,és van az önálló dd.Kötelék dd is dd,de gyengébb,mint egy önálló dd.Pont azért,mert egy kötelék részének tervezték.
Nézd már meg,hogy Ukrajnában milyen támogatást kap egy harcoló dd pluszban......
Egy önálló dd-nak eleve a szervezetének részeként tartalmaznia kell ezt a támogatást.
Te ennek a dandárnak a szervezetét sem ismered.

• Tetszik
Reactions: endre and Kávé
Te ennek a dandárnak a szervezetét sem ismered.
Igazábol tényleg nem,mert hűűűűűűde titkos.
Viszont könnyen kikövetkeztethető.
3+1,1 tüzérosztály támogatásával.Ennél csak rosszabb cenárió lehet,pl 2+1.....
Nem volt nehéz,mert egyszerűen ennyi a harcképes erő Mo-on.(hiányosan feltöltve...)

Igazábol tényleg nem,mert hűűűűűűde titkos.
Viszont könnyen kikövetkeztethető.
3+1,1 tüzérosztály támogatásával.Ennél csak rosszabb cenárió lehet,pl 2+1.....
Nem volt nehéz,mert egyszerűen ennyi a harcképes erő Mo-on.(hiányosan feltöltve...)
Nem csak ennyi, és a 3+1 az az ideális gépesített alegység arany a harckocsi és lővész alegységek közt.