Mezőgazdaság, vízgazdálkodás, éghajlatváltozás

Maradva a húsnál, maradva szűkebb közel külföldnél.
EU-ban(is) engedélyezett élelmiszeripari eljárás a hús vízzel injekciózása…segít a minőség megőrzésében.
Nem is ettem igazán jó húst amióta EU tagok vagyunk, csak kivételes esetekben.
A fonnyadt virsli áztatása is szerepel az EUs szabályzatban?
Hát a CBÁs lejárt szavatosságú termék "átcimkézés"?

• Tetszik
Reactions: Kim Philby and fip7
Nem is ettem igazán jó húst amióta EU tagok vagyunk, csak kivételes esetekben.
A fonnyadt virsli áztatása is szerepel az EUs szabályzatban?
Hát a CBÁs lejárt szavatosságú termék "átcimkézés"?
Konkrétan a virslinek(igaz csak 2010 után) emelkedett az előírt hús tartalma.
A cocializmusban és utána annak örökségeként sokáig 10% hús tartalom( és 50% feletti állati eredetű mint bőr, zsír, nyesedék stb) volt a kötelező minimum, ahogyan a párizsinak is…

az “átcímkézés” nem tudom hogyan jön ide.

Kényszerérett szarok;
Magyar termelő vállalkozó lusta és profit éhes.
Gyorsan akar gazdagodni.
A spanyol hosszú és szárazérlelésű sonka jól el van az EU és a világpiacon.
Erre itthon is van lehetőség, de a minőség biztosítási rendszerekbe, védjegyekbe nem igen akar belépni senki….
Az ára is más lenne azonnal.
itthon kb tejmarhát kapsz marhahúsként,
Hazai hús marha Exportra megy. Itthon nincs fizetőképes kereslet.

stb. Az EU konkrétan legyakta a magyar agráriumot, befejezve a privatizáció nyugati rombolását.
Az előcsatlakozási tárgyalások részeként meg lett állapítva a több kvóta… az nem azt jelenti, h nem lehet a kvóta fölé menni csak arra részre nem jár KAP forrás.
Ide haza a kvótákat se sikerül kitölteni… s nem a “nyugat” miatt.

A cocializmusban és utána annak örökségeként sokáig 10% hús tartalom( és 50% feletti állati eredetű mint bőr, zsír, nyesedék stb) volt a kötelező minimum, ahogyan a párizsinak is…

Az átcímkézés a hazai probléma megmutatása volt. Kényszerérett sz.rok nem itthonról jönnek. Cocializmusban kaptál egyféle paradicsomot, ami foinom volt. Most kb. koktélból van ehető, a többi hulladék. Tescós marhahús egyből b.sztam bele a kukába vagy huszonx éve. Vállalhatatlan. Jó hentesnék sertést tudsz kapni ehetős, marhát csak ügyesen vagy spéci helyeken.

Az átcímkézés a hazai probléma megmutatása volt. Kényszerérett sz.rok nem itthonról jönnek. Cocializmusban kaptál egyféle paradicsomot, ami foinom volt. Most kb. koktélból van ehető, a többi hulladék. Tescós marhahús egyből b.sztam bele a kukába vagy huszonx éve. Vállalhatatlan. Jó hentesnék sertést tudsz kapni ehetős, marhát csak ügyesen vagy spéci helyeken.
Rossz helyen vásárolsz.
Külföldön se az élvonalba tartoznak az áruházláncok a minőség fronton.
Szortiment alja a fizetőképes kereslethez igazodik…
Pl.: Eleve jobbára a “c” kategóriás zöldséget teszik ki a polcra.
Olcsó és minőség nincs együtt sehol.

Görögországban áruház láncban paradicsom
olyan kinézetű ízű mint nálunk.
Amit a piacon lehetett venni….sírtam.
Ja, háromszor annyiba került.

Rossz helyen vásárolsz.

Leginkább rossz helyen élek. Mindegy.

Rossz helyen vásárolsz.

A probléma az, hogy a szar zöldséget, gyümölcsöt drágán adják, miközben a termelőtől majdhogynem azt várják el, hogy még ő fizessen érte. Nem csak magyar sajátosság, mindenhol ez megy az EU-ban. És még csak nem is csak az élelmiszer iparban. A termelők keresnek mindenhol a legkevesebbet, miközben az eladók/forgalmazók gátlástalanul magas haszon kulccsal dolgoznak. Tavaly volt hír, hogy Németországban a gazdák beszántják a krumplit, mert a felvásárló csak 10 centet hajlandó adni érte, de ők 12 cent alatt nem hajlandóak betakarítani. Kíváncsiságból megnéztem, a német Lidl-ben 1,5 euró volt egy kg krumpli. Na ne próbálja már nekem senki beadni, hogy a gazda 12 centből (+EU-s pénz) szánt, vet, permetez, betakarít, raktároz, szállít, stb, míg a forgalmazónak és hipernek 1,4 euróba kerül a logisztika, raktározás és kipakolni a polcra. Bakker már pénztárosok sincsenek a legtöbb helyen, még azt is magamnak kell beszkennelni és kifizetni.
De mondok másik példát. Ismerős mezőgazdasági gép alkatrész forgalmazónál dolgozik. Megveszik 40 euróért a gyártótól, ők meg 450-ért adják el (ez a konkrét eset megmaradt bennem). Legtöbb termékből mégcsak készletük sincs, rendelés esetén ők is rendelnek (kockázat gyakorlatilag semmi). Költség egy kis raktárépület bérlése, néhány munkás és szolgálati autó.
És akkor ott van a mi cégünk (autóipari beszállító, nem összeszerelés hanem valódi gyártás, szerintem ezt még Negan is elismerné :P) ahol 10%-os haszon kulcsnak már örülünk. És akkor ehhez jön, az hogy a beszállítók egy részének mi előre fizetünk de csak egy-két hónap múlva kapjuk meg a nyersanyagot, míg a vevő 90 napos fizetési határidővel dolgozik. Több százezer eurós gépek, autóipari standardoknak való megfelelés, minőségbiztosítás stb. Szóval sokkal nagyobb költségek és kockázatok.

Van egy söröm arra, hogy menni fog a helikopterről gátnézés, stb, és nem sok helyen lesz vízmegtartás.
Ezzel az állami hozzáállással az a baj, hogy az év folyamán később valószínűleg még ennyi csapadék sem lesz. Összetehetjük a kezünket, hogy évek óta ennyi hó esett és valószínűleg ez is gyorsan olvadásnak indul. Tavasszal is már sokkal kevesebb eső esik mint régebben és a zöldár jelenség szinte teljesen eltűnt...nyáron meg lassan már semmi csapadék sincs viszont van helyette akár hetekig elhúzódó 35-40 fok. Meg tó kiszáradási jelenség.
Nincs ezzel gond, csak akkor ne akarjunk már ipari méretű gabonatermesztésben, állattenyésztésben gondolkodni meg vízigényes ipart ide hozni (pl. aksigyárak) és jobb ha gazdákat elkezdjük átnevelni a mediterrán térség országainak mezőgazdasági kultúrájára.
Arról nem is beszélve, hogy ez a nagyvárosok vízellátásában is gondot okozhat majd előbb utóbb főleg a nyári hónapokban. De pártunk és kormányunk biztos ezt is megoldja....erőből vagy rákeni a külső körülményekre ahogy szokta.

A probléma az, hogy a szar zöldséget, gyümölcsöt drágán adják, miközben a termelőtől majdhogynem azt várják el, hogy még ő fizessen érte. Nem csak magyar sajátosság, mindenhol ez megy az EU-ban. És még csak nem is csak az élelmiszer iparban. A termelők keresnek mindenhol a legkevesebbet, miközben az eladók/forgalmazók gátlástalanul magas haszon kulccsal dolgoznak. Tavaly volt hír, hogy Németországban a gazdák beszántják a krumplit, mert a felvásárló csak 10 centet hajlandó adni érte, de ők 12 cent alatt nem hajlandóak betakarítani. Kíváncsiságból megnéztem, a német Lidl-ben 1,5 euró volt egy kg krumpli. Na ne próbálja már nekem senki beadni, hogy a gazda 12 centből (+EU-s pénz) szánt, vet, permetez, betakarít, raktároz, szállít, stb, míg a forgalmazónak és hipernek 1,4 euróba kerül a logisztika, raktározás és kipakolni a polcra. Bakker már pénztárosok sincsenek a legtöbb helyen, még azt is magamnak kell beszkennelni és kifizetni.
De mondok másik példát. Ismerős mezőgazdasági gép alkatrész forgalmazónál dolgozik. Megveszik 40 euróért a gyártótól, ők meg 450-ért adják el (ez a konkrét eset megmaradt bennem). Legtöbb termékből mégcsak készletük sincs, rendelés esetén ők is rendelnek (kockázat gyakorlatilag semmi). Költség egy kis raktárépület bérlése, néhány munkás és szolgálati autó.
És akkor ott van a mi cégünk (autóipari beszállító, nem összeszerelés hanem valódi gyártás, szerintem ezt még Negan is elismerné :P) ahol 10%-os haszon kulcsnak már örülünk. És akkor ehhez jön, az hogy a beszállítók egy részének mi előre fizetünk de csak egy-két hónap múlva kapjuk meg a nyersanyagot, míg a vevő 90 napos fizetési határidővel dolgozik. Több százezer eurós gépek, autóipari standardoknak való megfelelés, minőségbiztosítás stb. Szóval sokkal nagyobb költségek és kockázatok.
Egy ismerősömmel beszéltem erről, aki mezőgazdaságban termel, és erről panaszkodott, kérdeztem miért nem szövetkeznek a gazdák a környékükön, és lépnek fel egységesen jobb pozíciót kiharcolva? Nem, azt nem lehet, a Pista úgysem jönne, alánk ígérnek, stb... Hát ha nem lehet, akkor nem lehet. Nem kell picsogni, így járás van. Aztán majd jön a vertikális integráció, amikor a Csányi egyenként megveszi mindet, és van feldolgozó ipara is, és nem kell magával alkudoznia sem, csak pár traktoros kell neki, meg szerelő, munkás a gyárba, stb.

Kimennék a piacra, de amikor nem dolgozom zárva. A hiper nyitva van. Ezt is meg kell fizetnem, hogy nem csak hobbi-kereskedőkkel kell kapcsolatban állnom. Ugyanis nekem nincs elég szabadnapom, hogy támogathassam a hobbiját a piaci árusoknak.

Ez van, ilyen a világ, mindenki annyit kér, amennyit tud.

Ezzel az állami hozzáállással az a baj, hogy az év folyamán később valószínűleg még ennyi csapadék sem lesz. Összetehetjük a kezünket, hogy évek óta ennyi hó esett és valószínűleg ez is gyorsan olvadásnak indul. Tavasszal is már sokkal kevesebb eső esik mint régebben és a zöldár jelenség szinte teljesen eltűnt...nyáron meg lassan már semmi csapadék sincs viszont van helyette akár hetekig elhúzódó 35-40 fok. Meg tó kiszáradási jelenség.
Nincs ezzel gond, csak akkor ne akarjunk már ipari méretű gabonatermesztésben, állattenyésztésben gondolkodni meg vízigényes ipart ide hozni (pl. aksigyárak) és jobb ha gazdákat elkezdjük átnevelni a mediterrán térség országainak mezőgazdasági kultúrájára.
Arról nem is beszélve, hogy ez a nagyvárosok vízellátásában is gondot okozhat majd előbb utóbb főleg a nyári hónapokban. De pártunk és kormányunk biztos ezt is megoldja....erőből vagy rákeni a külső körülményekre ahogy szokta.
De van baj ezzel, de nem tudok mit csinálni. Befizettem az adóim, és elmondtam az imát, hogy értelmesen költsék el. Csomó gazda, vízügyes, klímakutató, stb kongatja a vészharangot, de eddig csak látványpékség volt a munkájuk kormányzaton átszűrt eredménye. Meg ugye szivattyúzás, öntözés mém hangoztatás.... csak mibű... Nos, én ez alapján nem számítok semmi jóra, mert ahol a pénz és hatalom van, ők szarnak bele... esetleg szándékosan csinálják, hogy minél több gazda kidőljön, és meg lehessen olcsón venni a földjeiket, majd utána meg lehessen oldani a gondokat megaprojektekkel sebtiben adóforintokból... meg ugye árstoppolni az export ételt adóból, stb.

Én már nem feltételezek inkompetenciát, hanem rosszindulatot látok. Inkompetencia a társadalom, a gazdák oldalán van, mert megszokták, elvárják, hogy más cselekedjen helyettük. Ha nem változik semmi most sem, akkor a civil kezdeményezések ideje jön majd el.

Hát elég sok dolgot nem ettem jót az EU tagság óta, ja. Kényszerérett szarok; itthon kb tejmarhát kapsz marhahúsként, stb. Az EU konkrétan legyakta a magyar agráriumot, befejezve a privatizáció nyugati rombolását.

Az élelmiszerkönyben amúgy a FIDESZ kormány több szigorítást csinált talán az első 2/3 idején, legszembetűnőbbek: Párizsi hústartalmát 51%-ban minimalizálták, tejtermékeknél a téves elnevezések ügyében szigorítottak.

Simán kapni jó minőségű ételeket is, ami nem takarmány, de az nem a medián bér pénztárcájából lesz kifizetve. És ez a fő gond. A minőségi élelmiszer itthon drágább, mint nyugaton. Az ársapkák alatt pedig több áruházban a zöldség minősége pl. takarmány szintre süllyedt, és azóta is úgy maradt... Még a fentebb szidott LIDL az üdítő kivétel inkább felénk.

Tescós marhahús egyből b.sztam bele a kukába vagy huszonx éve. Vállalhatatlan
Egy huszonéves tapasztalatból az egész jelenlegi húspiacot értékelni azért merész általánosítás. Van elég jó marhahús, de 16000/kg áron. Nagy segítség a magyar családoknak.

Magyar termelő vállalkozó lusta és profit éhes.
Gyorsan akar gazdagodni.
A spanyol hosszú és szárazérlelésű sonka jól el van az EU és a világpiacon.
Erre itthon is van lehetőség, de a minőség biztosítási rendszerekbe, védjegyekbe nem igen akar belépni senki….
Az ára is más lenne azonnal.
Mennyire reális ezen a bérszínvonalon, hogy olyasmit vegyen a magyar lakosság? Vannak itthon is hasonló termékek, hasonló áron. Nem a magyar bérszínvonalon elérhető. Másik szempont, hogy a kommunista szűkösség utáni ál-bőség öröksége: inkább zabáljuk sokat (ha szar is, meg a fele megy a kukába), mint inkább kevesebb jó minőségűt élvezzünk ki.

Mennyire reális ezen a bérszínvonalon, hogy olyasmit vegyen a magyar lakosság? Vannak itthon is hasonló termékek, hasonló áron. Nem a magyar bérszínvonalon elérhető.
GDP PPS és AIC rangsor részben válasz a kérdésre, de legalábbis (is) indikátor.
Másképpen: nincs realitása.
A fogyasztói szokások is részben igazolják.
Részben, mert ott van amit írtál >>>

Másik szempont, hogy a kommunista szűkösség utáni ál-bőség öröksége: inkább zabáljuk sokat (ha szar is, meg a fele megy a kukába), mint inkább kevesebb jó minőségűt élvezzünk ki.
Az elhízásról nem is beszélve. De az egy Másik téma.

Venne inkább csirkemellet, ha húst akar enni valaki,
1. nem számít feldolgozott terméknek(optimális esetben minden szartol mentes)
2. gyakorlatilag kg/huf ára is a gyengébb felvágottak szintjén vagy alatt van.
Belsőségekről(máj) nem is beszélve.
Persze ezeket nem lehet csak úgy a kenyérre tenni. Foglalkozni kell velük étkezés előtt, értsd megfőzni/sütni.

A szegénységi küszöb alatt élőktől itt kérek elnézést, mert ott többnyire ez a dilemma igazából fel se merül(het).