Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Azt kellene átgondolni, hogy a vasút legyen a gerinc, amire a busz, mint a bordák, rávezetik az utasokat...amúgy a vasút költséghatékonyabb, balesetmentesebb, kényelmesebb, mint a busz/szgk...
Hát,a pici alapú szállitás 80%ka mégis közuton megy.......Pedig a vasút nem fizet egy csomó olyan költséget,amit a közúti fuvarozó igen.
És mégis olcsóbb a közuti szállitás,mint a vasuti.......

Például azért, mert pl.a 10es út járhatatlan, mivel a busz a dugóban rostokol...az emeletesvonat meg elvisz kocsinkét szinte két busznyi embert...amúgy nekem napi szinten jó tapasztalataim vannak a MÁVval...

Hát itt nagyon nem a mindig fullon lévő 10-es útra meg a mellette lévő príma minőségű birodalmi vasútra gondoltam ha nem tűnt volna fel…

• Hűha
Reactions: Kim Philby
Pl. úgy hogy Angliában egy 100 km utazásra a jegy átszámítva 23 000 Ft. Egy útra, nem ám retúr.
(bár ez kicsit torzít mert úgy nézem változó árú jegyek vannak, mint a fapadosoknál, ha előre veszed akkor lehet fele, akár negyede is).

Mondjuk tipikusan 12 000 Ft egy reggeli ingázásnál, az éjféli vonat meg nem megy szinte ingyen tök üresen, hanem baromi drága.

Csak ezt itthon történelmi örökségek miatt nehéz lenne lenyeletni.
Bérlet tippre ott is van (gazdaságilag logikus lépés) na meg a bérek is mások.

Blogger. Az aztán komoly autoritás.. az összes MÁV-nál meg minisztériumban lévő vasúti szakember tök hülye, de bezzeg a bloggerek, na azok valakik. :D
Mert ők a vasút iránti szeretetből csinálják, és soknak köze is van/volt a vasúthoz, nem pedig csinovnyikok?
A vasutasok nem a minisztériummal nagy egyetértésben, hanem pont annak ellenére próbálják
továbbra is működtetni ezt a sz@rt. Miközben sem pénz, sem felső akarat nincs rá.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Valami középút kéne ide. Nagyon hiànyzik a màv cargo...
Nekem az is nagyon hiányzik, hogy akik átjátszották az akkori kormányzati szférából a sógorék felé, azokat ( hátra vinni főbelőni) kicsit számon kérni a tetteik következményei miatt.
Nekem ez megfelelő közép út lenne! Valszeg megvalósítaná az iránymutatást is!

Tömegközlekedés/vasúti szállítás mindenre hatással van; eleve nemzetbiztonsági érdek, ellátás és környezetvédelem. Általában dotálják tudtommal mindenütt, mert létkérdés a megléte a legtöbb országban.
Én úgy tudom, hogy évek óta trend, de most januárban mégjobban felnyomták a teherszállítás költségeit. Kíváncsi vagyok eljutunk-e olyan szintre árakban, hogy inkább megkerülnek minket a tehervonatok mintsem átmenjenek rajtunk.
Nem nagyon üzemeltetnek már vasutat sehol, ahol nem gazdaságos (régóta). A gond az, hogy buszokat is egyre kevésbé.
Például a csehek tavaly ezer milliárd forintot öltek a vasútjukba, ott van is 200km feletti vonal.

Hát,a pici alapú szállitás 80%ka mégis közuton megy.......Pedig a vasút nem fizet egy csomó olyan költséget,amit a közúti fuvarozó igen.
És mégis olcsóbb a közuti szállitás,mint a vasuti.......
Ha jól tudom azért, mert rengeteg mellékvonalat megszüntettek, ahová el lehetett volna vinni a szállítmányokat majd ott átpakolni. Emellett pedig eléggé kiszámíthatatlan lett a MÁV, folyamatos meghibásodások, felsővezetékszakadás, stb.

Én úgy tudom, hogy évek óta trend, de most januárban mégjobban felnyomták a teherszállítás költségeit. Kíváncsi vagyok eljutunk-e olyan szintre árakban, hogy inkább megkerülnek minket a tehervonatok mintsem átmenjenek rajtunk.

Például a csehek tavaly ezer milliárd forintot öltek a vasútjukba, ott van is 200km feletti vonal.

Ha jól tudom azért, mert rengeteg mellékvonalat megszüntettek, ahová el lehetett volna vinni a szállítmányokat majd ott átpakolni. Emellett pedig eléggé kiszámíthatatlan lett a MÁV, folyamatos meghibásodások, felsővezetékszakadás, stb.
Nem zavar, hogy itthon a teherszállítás a sógorok kezében van? Az árat ők szabják meg.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Nem.Európai szinten igy van ez.Mert a vasuti szállitás költségei (amik eleve dotáltak,költségcsökkentettek) csak önmagukban olcsóbbak,de az árúszállitás teljes költségei vasuti szállitással már sokkal többek,mint csak maga a vonatozás km-költsége.
A vonat ritkán tudja a feladótol az átvevőig szállitani az árut.Kell rászállitás,majd a vasuttol kiszállitás az átvevőhöz.És ezek költségeivel (plusz időigényével) már drágább a különben keményen szubvencionált vasút is,mint a különben keményen adóztatott közúti szállitás.

• Tetszik
Reactions: fishbed and enzo
Nem.Európai szinten igy van ez.Mert a vasuti szállitás költségei (amik eleve dotáltak,költségcsökkentettek) csak önmagukban olcsóbbak,de az árúszállitás teljes költségei vasuti szállitással már sokkal többek,mint csak maga a vonatozás km-költsége.
A vonat ritkán tudja a feladótol az átvevőig szállitani az árut.Kell rászállitás,majd a vasuttol kiszállitás az átvevőhöz.És ezek költségeivel (plusz időigényével) már drágább a különben keményen szubvencionált vasút is,mint a különben keményen adóztatott közúti szállitás.
Közúton sem tudod mindig door-to-door vinni, főleg ha nagy volumen.
A vasút meg ugye nagy volumennél-távolságnál játszik.

Elolvasva a hozzászólásokat, az jutott eszembe, hogy a vasúti közlekedés/szállítás is egy olyan dolog, mint egyrészt a foci (mindenkinek van véleménye róla) másrészt mint az egyszeri mese:

A vasút fejlesztése és szerepe mondhatni roppant egyszerű volt a XIX. és XX. században.
Mind a társadalmi viszonyok, mind a szállítási lehetőségek egyszerűbbek voltak, logikus helyet biztosítottak a vasútnak. No meg a mainál sokkal lassabban csorgott az élet...
Ez azóta igencsak megváltozott, csak párat hirtelen: Egyéni közúti közlekedés fejlődése és elterjedése, közúti teherszállítás szállítási kapacitásának hihetetlen mértékű fejlődése és rugalmassága, társadalmi koncentráció/városiasodás, a termelés szállítási rugalmasság igénye, ezek fejlődése/vagy csak alakulása exponenciálisan gyorsul.
S akkor van a vasúti szállítási mód, ami mind a fejlesztésével, mind a fenntartásával, no meg leginkább méretnagyságából/összetettségéből fakadó tehetetlenségével egyre kevésbé tud alkalmazkodni - még a tegnaphoz is.

Már csak hab a tortán a társadalmi, gazdasági közösségek korszellem türelmetlensége.

Na ezeknek a kihívásoknak kéne megfelelnie...