Magyar történelem

Nyugodtan csináld, csak hát mi értelme van? Az emberek akkor is el fognak menni kitöréstúrára, központositás, bármilyen idegen belepofázás nélkül.
Mit is csináltam btw?
Egyébként nyáron, amikor montizok, többek között a kitörés útvonala környékén, akkor
meg szoktam emlékezni az elesettekről is. Akár útközbeni jellemző pontoknál, vagy a HHH-nél a katonasírnál... Erről ennyit.
Nekem csak az az egy bajom, hogy ahogy megyünk előre az időben, és
halnak meg azok, akik akkor átélték, kezd némileg szelektív lenni sokaknál a kollektív emlékezet.

Mit is csináltam btw?
Ekézted azokat, akik azt teszik a maguk módján a maguk eleiket és azok szövetségeseit megsüvegelve, amit a lentiek szerint te is teszel.
Egyébként nyáron, amikor montizok, többek között a kitörés útvonala környékén, akkor
meg szoktam emlékezni az elesettekről is. Akár útközbeni jellemző pontoknál, vagy a HHH-nél a katonasírnál... Erről ennyit.
Mi a problémád akkor a túrázókkal és a céljaikkal?
Nekem csak az az egy bajom, hogy ahogy megyünk előre az időben, és
halnak meg azok, akik akkor átélték, kezd némileg szelektív lenni sokaknál a kollektív emlékezet
A kollektív emlékezet már csaknilyen, főleg ha nyakon van öntve végtelen plusz egy ponton kollektív ordas hazugságokkal. Sajnáljuk a deluziót. :D

Ekézted azokat, akik azt teszik a maguk módján a maguk eleiket és azok szövetségeseit megsüvegelve, amit a lentiek szerint te is teszel.

Mi a problémád akkor a túrázókkal és a céljaikkal?
Én az emberi szenvedésről és céltalan áldozatról emlékezem meg.
Ellentétben a felvonuló nemnáci 'hagyományőrzőkről', akik izmusolás miatt vonulgatnak.

Btw: ha CSAK a megemlékezésről szól a dolog, akkor Te pl mi kivetni valót találsz Ungváry túra programjában?

Én az emberi szenvedésről és céltalan áldozatról emlékezem meg.
Ellentétben a felvonuló nemnáci 'hagyományőrzőkről', akik izmusolás miatt vonulgatnak.

Btw: ha CSAK a megemlékezésről szól a dolog, akkor Te pl mi kivetni valót találsz Ungváry túra programjában?
Harcoltak azért amiben hittek. Például, hogy a bolsevikek mocskos tömeggyilkos állatok akik bőven felülmúlták bárki más rémtetteit és hogy ezeket meg kell állítani. Akárhány szerencsétlent hajtottak a pokolba.

Csúny csúnya másikizmus. :D Minden resztvevővel beszéltél?

Mert Ungváryval ez csak egy tapló rátelepedési kísérlet valamire amire szerencsére nem sok hatása van a hazai reneszánsz magyarok helyetti népének.

Harcoltak azért amiben hittek. Például, hogy a bolsevikek mocskos tömeggyilkos állatok akik bőven felülmúlták bárki más rémtetteit és hogy ezeket meg kell állítani. Akárhány szerencsétlent hajtottak a pokolba.

Csúny csúnya másikizmus. :D Minden resztvevővel beszéltél?

Mert Ungváryval ez csak egy tapló rátelepedési kísérlet valamire amire szerencsére nem sok hatása van a hazai reneszánsz magyarok helyetti népének.
NO OFFENCE
Na ezt magyarázd meg mit jelent, mer komolyan elképzelésem sincs, mire is gondolsz.

"nem sok hatása van a hazai reneszánsz magyarok helyetti népének."

• Imádom
Reactions: SirHiggins
Nem. Azért harcoltak, mert nem akartak meghalni. Meg mert elhülyítették őket, hogy világvége lesz.
A gyakorlat meg azt mutatta, hogy ha alakulatilag adták meg magukat, akkor nem volt törvényszerű,
hogy rosszul bánnak velük.
mitörtént? :o

NO OFFENCE
Na ezt magyarázd meg mit jelent, mer komolyan elképzelésem sincs, mire is gondolsz.

Szerintem egy jót akart zsidózni, de még nekem sem teljesen kristályosodott ki tutira :(

NO OFFENCE

Szerintem egy jót akart zsidózni, de még nekem sem teljesen kristályosodott ki tutira :(
Értékeljétek már, hogy csodás szóvirágok csokrába kötöm kormányzatunk ténylegesen kifejtett munkásságának célcsoportját.

A második világháború nem csak a kollektív emlékezetben, de tényszerűen is Magyarország legmegrázóbb és legextrémebb olyan történelmi eseménye, amely nem veszett még a régmúlt ködébe és amely a jelen életünkben is valamelyest jelen van, befolyásolja a múlthoz, a történelemhez, a világhoz és a saját identitásunkhoz való viszonyunkat. (Erősebben, mint az első világháború, erősebben, mint 1848 vagy 1956 vagy bármi más.)

A világháborúnak magyar szempontból több emblematikus eseménye is volt. Ilyenek az országgyarapítás eredményei, Kassa bombázása, a doni tragédia, a holokauszt történései, a Magyarország fölötti bombázóháború, a kiugrási kísérlet, a tordai csata, a debreceni tankcsata, vagy a Tavaszi Ébredés hadművelet. Ezek közül magyar szempontból (de valószínűleg nemzetközi nézőpontból is) Budapest ostroma a legmeghatározóbb, a legerősebb élmény, az apokaliptikus csúcspont, amiben a háború teljes borzalma és minden tragédiája összesűrűsödik.
Az ostrom csúcspontja pedig annak záróakkordja, az utolsó mozzanat, a kitörés, amikor a fagyba dermedt, lángoló romvárosból alkonyat után tízezernyi német (és magyar) katona rohant bele a halálba.
Götterdämmerung.
Az egész, elátkozott, istenverte XX. századunk epikus csúcspillanata - fővárosunk szívében, főszereplésünk nélkül.

Ennek ellenére alig foglalkoztat valakit.
A történészeken kívül csupán Cseh Tamás 1996-os dala, a Széna tér és a Börzsöny Akciócsoport által szervezett Kitörés Emléktúra állít maradandó, a tömegek ingerküszöbét (éppen csak) meghaladó emléket az eseménynek.
Utóbbit idén 20. alkalommal rendezik meg, de senki számára nem kötelező jelleggel. Akit foglalkoztat a dolog, annak viszont javaslom, hogy próbálja ki, mert felejthetetlen élmény! Csak jó lábbeli, jó lámpa és jó állóképesség kell hozzá.

(Ha lenne rá időm, én is mennék, de sajnos idén sem tudtam kitörni munkahelyem rabságából...)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Sosem fogom megérteni, hogy magyar emberek miért akarnak a kitöréstől oda+vissza lenni,
amikor abban magyar katonák alig vettek részt. ...

Kb. mert a mi élő történelmünk, minden budapesti családnak van valamiféle személyes kapcsolódó emléke az ostromhoz, a kitörés pedig annak tragikus záróakkordja. Amúgy akik átélték (mármint a civileknek) azoknak is az volt a legmeghatározóbb “élmény”.

Miért nem emlékeznek meg mondjuk a Budai Önkéntesekről?

Az Egri Csillagok kapcsán sem Hegedűs hadnagyra emlékezünk, ahogy Budapest ostromáról sem a saját fővárosuk elfoglalására kínjukban “önként” vállalkozó, a szovjetek által ágyútölteléknek előre hajtott szerencsétlenekről.

Amúgy meg Ungváryról @Pogány írta le tökéletesen, hogy rátelepedett erre az egészre, és egy ilyen mesterséges, mélabús emlékezetpolitikát akar az emberekre erőltetni, amit itthon nem annyira működik/működött az organikus történelmi emlékezettel szemben.