[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

Miért csak a belaruszok felé, az ukánok felé nem lehetnek területi követeléseik?

Inkább fordítva várható, mármint, hogy a Lo felé lesznek teruleti kovetelések, ugyanisszerintem nemsokára meg lesz kérdojelezve Sztalin azon dontése, hogy a Bialystoki térség visszakeruljon Lo-hoz. Ugyanis pont ez a térség kúlcsfontosságú oroszok számára a balti államok evágásához, valamint egy szárazfoldi osszekottésre Konigsbergel.

Inkább fordítva várható, mármint, hogy a Lo felé lesznek teruleti kovetelések, ugyanisszerintem nemsokára meg lesz kérdojelezve Sztalin azon dontése, hogy a Bialystoki térség visszakeruljon Lo-hoz. Ugyanis pont ez a térség kúlcsfontosságú oroszok számára a balti államok evágásához, valamint egy szárazfoldi osszekottésre Konigsbergel.
Már megint az a fránya lengyel korridor....

Kettévált a lengyel kormánykoalíció részét képező egyik kisebb párt, a Lengyelország 2050, amelynek képviselői közül néhányan saját frakciót alapítanak Centrum néven - jelentette be szerdán Paulina Hennig-Kloska képviselő, klímaügyi és környezetvédelmi miniszter, hangsúlyozva, hogy az új frakció továbbra is a koalícióban marad

• Imádom
Reactions: LMzek 2.0
Most volt egy jó kis eszemcserém lengyel ismerősömmel, mostanra már nála is elszabadult a háborús pszichózis.

Az, hogy én felhoztam Trianon-t, vagy a románokat, szlovákokat, az ostoba magyar mindfuck, bezzeg ők nem nacionalisták, hanem végre ismét hatalmas lesz Lengyelország.
Hálát ad a lengyel politikai bölcsességének, hogy mostantól örökre elvágták és Európán kívülre száműzték az oroszokat és ez most már így lesz örökre.
Kérdeztem, hogy ez talán nem mindfuck?
Nem ez nem az, ez az egyedüli realitás.
Amúgy is a mi hibánk, hogy a sosem volt Nagy-Magyaországról ábrándozunk, össze kéne fogni a románokkal.
Ostobák vagyunk, ez a nacionalista mindfuck, ami miatt nem értjük, hogy a románok jók, mert nekik, lengyeleknek az oroszok ellenében szükségük van a balti-lengyel-ukrán-román-török korridorra. Amúgy nem ismeri a román történelmet.

Mondom neki, hogy ostoba kis nacionalista magyar mindfuck-unk ellenére mi legalább rendelkezünk aktív diplomáciával, mi kereskedünk, tárgyalunk mindenkivel, de ti?
Ti lengyelek csináltatok egy full shutdown-t kelet felé, teljesen befagyasztottátok a saját a mozgásotok a sakktáblán abba az irányba.
Mi lesz, ha az EU majd egyszer mégis kibékül az oroszokkal?
Akkor ti ehhez majd hogy vágtok jó képet?

Nincs igazam, amúgy is nagyon súlyos károkat okoztunk nekik ezzel a két befogadott bukott lengyel politikussal és inkább ezzel kellene foglalkoznunk, hogy hogyan hozzuk mi helyre a lengyel - magyar kapcsolatokat.
Amúgy is, ők már egyszer legyőzték a 17. században az oroszokat, ez rajtuk kívül senkinek se sikerült a történelemben!
Kérdeztem, hogy és utána mi történt veletek? Nem tüntetek el kicsit úgy pár évszázadra?
Ja, az más, az a lengyel belső gyengeség miatt volt, de az már nem fog megismétlődni soha többet.
Kérdeztem, hogy és az a lengyel gyengeség az nem épp a folyománya volt a dicső győzelmetek utáni önhittségnek?
Biztos, hogy ez már nem fordulhat elő soha többé?

Közölte, hogy a nacionalizmus rossz dolog, higyjem el, hogy az egyetlen járható út a globalizmus és Trump egy hülye, de sebaj, mert az amerikaiak nélkül is olyan határvédelmet építettek ki az oroszok ellen, amit soha senki se fog áttörni.
Kérdeztem, hogy egy új Maginot-vonal?
Nem, ez jobb!

Ezt elfogadtam, mint komoly érvet... :)

Ez csupán egy távolról sem reprezentatív egymintás látlelet, de a haveromnál (vezető mérnök, komoly családos ember és nagyon jó kapcsolatai vannak a lengyel légierővel) is kiütközik a huszáros küldetéstudat és az ábrándos naívitás egészségtelen arányú és intenzitású egyvelege.
Sebaj.

Most volt egy jó kis eszemcserém lengyel ismerősömmel, mostanra már nála is elszabadult a háborús pszichózis.

Az, hogy én felhoztam Trianon-t, vagy a románokat, szlovákokat, az ostoba magyar mindfuck, bezzeg ők nem nacionalisták, hanem végre ismét hatalmas lesz Lengyelország.
Hálát ad a lengyel politikai bölcsességének, hogy mostantól örökre elvágták és Európán kívülre száműzték az oroszokat és ez most már így lesz örökre.
Amúgy is a mi hibánk, hogy a sosem volt Nagy-Magyaországról ábrándozunk, össze kéne fogni a románokkal.
Ostobák vagyunk, ez a nacionalista mindfuck, ami miatt nem értjük, hogy a románok jók, mert nekik, lengyeleknek az oroszok ellenében szükségük van a balti-lengyel-ukrán-román-török korridorra. Amúgy nem ismeri a román történelmet.

Mondom neki, hogy ostoba kis nacionalista magyar mindfuck-unk ellenére mi legalább rendelkezünk aktív diplomáciával, mi kereskedünk, tárgyalunk mindenkivel, de ti?
Ti lengyelek csináltatok egy full shutdown-t kelet felé, teljesen befagyasztottátok a saját a mozgásotok a sakktáblán abba az irányba.

Nincs igazam, amúgy is nagyon súlyos károkat okoztunk nekik ezzel a két befogadott bukott lengyel politikussal és inkább ezzel kellene foglalkoznunk, hogy hogyan hozzuk mi helyre a lengyel - magyar kapcsolatokat.
Amúgy is, ők már egyszer legyőzték a 17. században az oroszokat, ez rajtuk kívül senkinek se sikerült a történelemben!
Kérdeztem, hogy és utána mi történt veletek? Nem tüntetek el kicsit úgy pár évszázadra?
Ja, az más, az a lengyel belső gyengeség miatt volt, de az már nem fog megismétlődni soha többet.
Kérdeztem, hogy és az a lengyel gyengeség az nem épp a folyománya volt a dicső győzelmetek utáni önhittségnek?

Közölte, hogy a nacionalizmus rossz dolog, higyjem el, hogy az egyetlen járható út a globalizmus és Trump egy hülye, de sebaj, mert az amerikaiak nélkül is olyan határvédelmet építettek ki az oroszok ellen, amit soha senki se fog áttörni.
Nem, ez jobb!

Ez csupán egy távolról sem reprezentatív egymintás látlelet, de a haveromnál (vezető mérnök, komoly családos ember és nagyon jó kapcsolatai vannak a lengyel légierővel) is kiütközik a huszáros küldetéstudat és az ábrándos naívitás egészségtelen arányú és intenzitású egyvelege.
Sebaj.

Polska megalomania névvel ismert és ismétlődő jelenség.

És már megint azokra számítanak, akik a 2. VH-ban is kibasztak velük. No probs.. Nem a geopolitikai éleslátásuk miatt szeretjük őket, viszont fasza sajtokat csinálnak.

A második VH-val ellentétben most legalább haditechnikában felkészülnek a lengyelek. Azért annyit tanultak, hogy ugyan totál eladósodnak, de legalább lesz mivel harcolni. A harminas években nagyon lemaradtak. Pl.: akkor erőltették a PZL-eket (mint a vacak PZL P-50 jastrząb fejlesztése), ahelyett, hogy szászámra vették volna az amerikai gépeket, mint amilyen a P-36 volt (bár utólag tudjuk, hogy akár 1000 amerikai gép sem mentette volna meg őket).

Volt Rutte-nak az az ominózus kijelentése az ukrán frontra kerülő esetleges NATO tagországok haderőit érő orosz csapások jogállásáról, mely szerint ilyen esetekben az 5. cikkely nem érvényes.
Ez egy érdekes lehetőséget is felfed.
Ugyanis, ha a lengyelek nekimennek az oroszoknak, az a magánügyük, ebben semmi új nincs, ezt tudja minden résztvevő.
De ha a NATO, mint szövetség érdekei mentén mennek neki az oroszoknak egy NATO-n kívüli ország területén, ami lehet Ukrajna, de egy ilyen precedens alapján akár a fronttal szomszédos orosz területek is, akkor sem számíthatnak feltétlen a szövetség támogatására.
Innen pedig már csak egy ugrás az esetleges lengyel vereség szándékos kiprovokálása, ha netán túl nagyra nőnének előtte.
Mert ez soha nem tetszene a németeknek.
Egy ilyen helyzetben az oroszokkal végeztetnék el a piszkos munkát, amire már csak azért is adódhat nyugati igény, mert egy regionális fajsúlyában túl nagyra nőtt Lengyelország kelet felől pontosan úgy blokkolja a németeket, ahogy a lengyelek saját magukat.
Azaz, csak mert a lengyelek szerint a civilizáció és a történelem az ő keleti határaikon ér véget (de faramuci módon ez a keleti határ szerintük nincs kőbe vésve, lehet azt még tolni keletebbre is), nem biztos, hogy a tőlük nyugatabbra levőknek is elfogadható.
Főleg, ha olyan erők kerülnek majd hatalomra ezekben az államokban, akik nem, hogy nem osztják a lengyelek izolációs elképzeléseit, de egyenesen nyitnának az oroszok felé.
Ebben az esetben természtesen útban lesz a lengyel blokád, azt pedig egy újabb Molotov-Ribbentrop paktummal fogják feltörni.

Szerintem a lengyelek ott hibázzák el a dolgot, hogy most ugyan megpróbálják újragombolni a kabátot, most megpróbálnak időben felerősödni, de még mindig a régi receptúra miatt. Még mindig mindezt csak azért csinálják, hogy önmagukon megpróbáljanak túlnőni.
És itt szokott történni a baj, mert ezzel a megalomániájukkal folyton egy olyan ligába kerülnek fel, ahova már mind mentálisan, mind történelmileg, mind létszámban, mind gazdasági lehetőségek terén kevesek.

Szoktam írni, hogy velünk, kishitű magyarokkal ellentétben a lengyelek győztes mentalitásúak, mert az áldozati szerepük adta erkölcsi magaslat készteti őket összefogásra és adja a bizonyításvágyukat.
Ez idáig még teljesen jó, de a probléma ott van, hogy ezt mindig túltolják, egészen a következő pofonig.
Mint az egyszeri utcai bunyóspityu, aki két agresszív csöves leverése után úgy érzi, jöhet a 12 menet Tyson ellen is.

Én nem azt mondom, hogy Rutte és az ő kijelentése egy titkos háttérmegállapodás ármánykodása, de sanszos, hogyha előáll a helyzet, akkor majd örülni fog a NATO, hogy egy lengyel bukás esetén két legyet üthetnek egy csapásra, a lehető legkisebb arcvesztés mellett.

És már megint azokra számítanak, akik a 2. VH-ban is kibasztak velük. No probs.. Nem a geopolitikai éleslátásuk miatt szeretjük őket, viszont fasza sajtokat csinálnak.
Azért ha innen nézzük, akkor a keletiekben sem bízhatnak.
wir_infographic2018Warsaw-Institute.jpg

Mi felvonulási terület vagyunk, akármelyik oldalról is nézzük, szóval egy kicsi fekvőrendőr a nagyhatalmak alatt :/
Ez jó is, rossz is.
A lengyeleket folyton el akarják takarítani az útból, minket meg csak be akarnak húzni vazallusnak. Ez utóbbi sem valami hálás egy helyzet, csak nekünk legalább jut valami szerep a megszállás utánra is.
Tudom, sovány vígasz...

• Tetszik
Reactions: Pogány
Ez jó is, rossz is.
A lengyeleket folyton el akarják takarítani az útból, minket meg csak be akarnak húzni vazallusnak. Ez utóbbi sem valami hálás egy helyzet, csak nekünk legalább jut valami szerep a megszállás utánra is.
Tudom, sovány vígasz...
Hát ha az egyenleget nézzük - népesség, társadalmi kohézió, stb - a lengyelekkel összehasonlítva, akkor inkább rossznak mondanám, mint jónak.

Nem, ez jobb!

Sebaj.

Akarnak atombombát is.