9K333 Verba / SA-25 (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 566
113
Verba a MAKSon:
0_29a676_61f749a_XXL.jpg


0_29a678_24743baf_XXL.jpg


0_29a67a_7d49ed6_XXL.jpg

0_29a67b_181e8f29_XXL.jpg


0_29a67c_5cf40df0_XXL.jpg


0_29a677_10821d3d_XXL.jpg


0_29a679_7e2d4424_XXL.jpg
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Legjobb tudomásom szerint :
A NATO tagság miatt, csak hogy lássák veszünk mi modern fegyvereket, beszereztünk pár ATLAS rendszert (a Mistral dupla indítós valtozata) meg ugye a Gripenek lízingbe.
Egyébként a tenderen a Stinger nyert, de az amcsik nem voltak hajlandóak átadni a teljes tervdokumentációt számunkra, ez pedig a tender egyik feltétele volt. Egyébként nem adják át senkinek, mert nem szeretnék ha a vásárló saját maga szervizelné és ha esetleg embargózzák akkor is tudná használni. Mi meg semmi olyat nem veszünk (normális keretek között, pl a vadászép nem tartozik ide) aminek nem adják át a teljes tervdokumentációt (sose lehet tudni egy háborúban nem biztos hogy tudja vagy akarja majd az eladó szervizelni a technikát) Szóval maradt a Mistral, de az meg kétemberes, ezért lett a dupla változata az ATLAS.
A Iglák ellövőldözése nettó pazarlás volt. A Sztrelák üzemideje lejárt, ellövőldözni ilyenkor már veszélyes lehet, nem indul el, felrobban, nem látja a célt, standard...
Az USA hozzá anyagilag járult a szétszedésükhöz (veszélyes hulladék, bonyolult technológia, vagyonba kerül), egyébként ilyenkor a teljes költségét ugye mi állnának. A Honvédségét nem tervezte több MANPAD beszerzését, vállaltuk hogy nem veszünk ezek még adtak erre pénzt is (vállalod hogy nem veszel jacht-ot magadnak adok egy milliót, mivel sose vennél potya pénz) . Bár szerintem hibás döntés volt!!!!
Én szívem szerint Verba - t vennék, de ha NATO akkor legalább Grófot. t
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
szuvorov:

"Bár szerintem hibás döntés volt!!!!"

Bizony ár/érték arányban a kézi légvédelmi rakéta a leghasznosabb és még az amcsi és orosz légierő is tart még a régebbi változatoktól is. Olcsó, jól rejthető, könnyen szállítható, nem nagyon lehet kilövöldözni. Azután is használható, hogy a területet megszállták. A szegényebb, gyengébb küzdő fél fegyvere. Nem véletlen, hogy az USA pénzt ad azért, hogy ne legyen ilyen fegyvere még a kevésbé megbízható szövetségeseinek se, nem hogy a potenciális ellenfeleinek.

"Én szívem szerint Verba - t vennék"

Én is (a 3 csatornás vezérlés elég jó zavar- és csaliszűrést ígér), de azon kívül, hogy mit kapnánk ezért kedves szövetségeseinktől, még az oroszok sem adnák el egy NATO tagországnak. A sok infra zavaró és csali miatt azért érdemes lenne elgondolkodni az RBS-70 BOLIDE rakétán. Igaz, hogy állványos, ami hátrány, viszont nehezen zavarható és téríthető el csalival. Ráadásul megvan az az előnye, hogy a teljes hatótávjáig használható szemből, mert az állványon lévő képalkotó optika kicsit komolyabb, mint amit a rakéták fejébe bele tudnak gyömöszölni. Ezen kívül az állítólag képalkotó infra kínai QW-4 sem lenne rossz, ha adnák.

"de ha NATO akkor legalább Grófot"

Lehet hogy nem értem a viccet, vagy le vagyok maradva, de az meg minek a beceneve?
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Szerintem ez a szerződés sajnos a megszeghetetlen kategória, mert ha megszegjük, akkor az USA esetleg megoldja, hogy például a Gripenek AMRAAM rakétái semmit se érjenek.

Egyébként se tudunk velük semmit kezdeni, az éles rakéták amerikai felügyelet alatt vannak. A magyar Gripenek csak gyakesszal repkedtek eddig és ezután is úgy fognak. Én szívem szerint visszaadnám nekik, azzal, hogy kenjék a hajukra, ha ennyire tartanak szövetségben.
Nyilván nem bíznak bennünk, tudomásuk van a magyar közvélekedésről velük kapcsolatban, a szolgálataik naprakész infókat szolgáltatnak a Külügybe. A hírszerzésük a legjobb a világon.
Éppen ezért nem is értem ezt a mosolydiplomáciát, meg "megbízható szövetséges" szövegeket, a magyar katonák így, a magyar katonák úgy ...
Közben meg ott raknak alánk ahol tudnak, gazdaságilag, politikailag egyaránt, nem tetszik az hogy az oroszokkal kereskedni akarunk - ennek a hasznát is ők akarják lefölözni és hogy egyáltalán kiegyensúlyozott viszonyra önálló érdekképviseletre törekednénk a lehetőségekhez képest.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
""de ha NATO akkor legalább Grófot"

Lehet hogy nem értem a viccet, vagy le vagyok maradva, de az meg minek a beceneve?"

Tabletről írok, és van rajta SwiftKey, ami néha felulbírál, ha úgy gondolja hogy nincs olyan szó, akkor betesz egy számára értelmeset.
A lengyel Grom - ot akartam írni, de felulbírált :)
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
A GROM a 9K310 IGLA-1E 1981-re kifejlesztett rakéta lengyel másolata a 90-es évek elejéről. Egy picit korszerűsítettek az eredeti rakétán, de még az IGLA-S-től is nagyon bőven elmarad.

Javítottak a hűtésen, ettől némileg érzékenyebbé vált az optika, Javítottak a szervón, némileg nőtt a kitérítési szögtartomány. Csökkentették a robotpilóta méretét és növelték a robbanófejet kemény 10 dekával. Kicsit megbízhatóbb lett. Kicsit javult a manőverező képessége (főleg a kiégés utáni tömeg pár százalékos csökkenése miatt). Mozgási energia szempontjából jobb lett a vezérlés + 30 dekával csökkentették a rakéta tömegét azonos motortömeg mellett. Ettől 10 %-kal nőtt a hatótáv. De alapvetően megmaradtak az IGLA-1-es tulajdonságai. Maradt az egycsatornás vezérlés. Zavarható és érzékeny a csalikra. Szemből csak nagyon közelről fog be, vagy egyáltalán nem. A robbanófej kicsi és nincs közelségi nyújtó. A valós hatótáv optimistán is csak 2-3 km repülőgépek és 2,5-3,5 km helikopterek ellen.

A lengyelek már 2006-ban hozzáfogtak a továbbfejlesztéséhez. A továbbfejlesztett változat neve PIORUN. Azonban tudomásom szerint a PIORUN még mindig csak teszt fázisban van.

Az alábbi cikk viszonylag részletesen ír a GROM és a PIORUN rakétákról (ékes lengyel nyelven, de ugye a Google fordító a barátunk). Az adatokból látszik, hogy a PIORUN sem generációs ugrás, mindössze továbbfejlesztés. Egy napon sem említhető a Verbával. Szerintem még az IGLA-S is veri több szempontból.

http://dziennikzbrojny.pl/artykuly/art,5,22,18,wojska-ladowe,bron-rakietowa,przeciwlotniczy-zestaw-rakietowy-ppzr-grom-i-piorun
 
M

molnibalage

Guest
A HMZ felső határát egyes forrás 4500 métereben adta meg, pislogtam is. A videóban 3500 méter van, ami pontosabbnak tűnik a rakéta méreteit nézve.

Azt jól látom, hogy három (!) féle érzékeló van benne? Az igen..
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Semmi közelségi gyújtás meg repeszfelhő? Így nagyon pontosnak kell lennie.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Mivel nincs sajját topikja így a konkurenciájéhoz teszem. Így működik egy Stinger.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Mivel nincs sajját topikja így a konkurenciájéhoz teszem. Így működik egy Stinger.

1:31 és 1:34 között látszik, hogy 3 másodperc az indítástól mire felgyorsul annyira, hogy el tud kezdeni kezd manőverezni. A fazon meg bemondja, hogy 3-5 másodperc az indítás. Hallani is a befogást visszajelző hang és és az indítás között az időkülönbséget. + Amennyi idő alatt előkapják a rakétát és becsatlakoztatják a generátor és hűtő egységet. Ez így összesítve a reakcióidő, akkor ha a kezelőt figyelmeztették, hogy kb. honnan és mikor várja a gépet és kéznél van a rakéta. Ennyi idő alatt egy gyorsan és alacsonyan repülő gép minimális indítási távolságba ér, vagy esetleg keresztül repül a megsemmisítési zónán, ha nem nem pont a rakéta fölött repül el és a megsemmisítési zónába csak egy rövid repülési szakasz esik bele. Így azután a gyorsan és alacsonyan repülő céloknál marad az utánlövés, hiába lenne elméletileg szemből is indítható a rakéta. Utánlövéssel pedig nagyon lecsökken a megsemmisítési zóna. A fej amúgy sem képes a teljes kinematikai hatótávról befogni egy gépnek pusztán a sárkányát. Meg annak sincs sok esélye, hogy a lérakos 5-6 km-ről meghalljon és meglásson egy alacsonyan és gyorsan közeledő gépet.

Ezért fektettek az oroszok olyan nagy hangsúlyt ara hogy a Verbához egy olyan rendszert fejlesszenek ki, ami az alacsony magasságú radar adatait közvetlenül a lérakosokhoz közvetíti, a kezelő helyzetére lefordítva, így a kezelő előre pontosan rá tud áll a cél irányára és tudja, hogy melyik pillanatban tűnik fel olyan távolságban, ahonnan már van esély befogni. Persze így sem 6-6,5 km-ről lövöldöznek vele közeledő célokra, mert annak a miniatűr infra fejnek korlátozottak a képességei, de sokkal nagyobb az esélye, hogy a gyakorlatban is ki tudják használni a közeledő cél megsemmisítési képességét.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Semmi közelségi gyújtás meg repeszfelhő? Így nagyon pontosnak kell lennie.

Van közelségi gyújtó, meg repesz felhő is. Már az Igla-S-nél is volt. A videóban látszik is. De közvetlen találatnál a csapódó gyújtó működik, mert a közelségi nem előre néz, hanem oldalra. A közelségi gyújtási távolsága valahol 1,5-3 m méteren belül lehet, mert ilyen kis fej ennél nagyobb távon már nem sokat ér,
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
Ez nagyon tetszik nekem,mik vannak a málhában,látom,hogy antenna lóg ki,meg kanócok csatlakoznak a vetőcsőhöz,ill a sisakba is van integrálva ez-az,szóval mi,mi?
 
M

molnibalage

Guest
Ez nagyon tetszik nekem,mik vannak a málhában,látom,hogy antenna lóg ki,meg kanócok csatlakoznak a vetőcsőhöz,ill a sisakba is van integrálva ez-az,szóval mi,mi?
Az AVR kapcsolathoz szükséges dolgok szerintem. Azon jelenik meg, hogy merre forduljon az indítóval így pikk pakk ráll a célra akár éjszaka is, hogy az NVG FOV-ján belül legyen.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7