Az európai védelmi szektor (közös programok,cégek,csőd/egyesülés/pénzügyi jelentések...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1526

Guest
European-defense-cooperation-3.jpg
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az Európai Parlament Védelmi Bizottsága zöld utat adott az Európai Védelmi Uniónak.

A javaslatot az Észt Reform Párt képviselője nyújtotta be amelyben az EU tagországok szorosabb védelmi együttműködését szorgalmazta. A szavazást két hónappal a német-francia európai védelmi együttműködésről szóló javaslat után fogadták el. Az EU intézményi szintjén ez az első hivatalos lépés az Európai Védelmi Unió felé.

A javaslatot benyújtó Urmas Paet szerint:
"A biztonsági környezet az EU szomszédságában drámaian romlott az utóbbi években. Ez azt jelenti, hogy Európának többet kell tennie azért, hogy megvédje magát és növelje a biztonságát. Hogy erősebbek legyünk szükségünk van egy kibővített európai védelmi politikára amely kiegészíti a NATO védelmet és a saját felelősségünket, hogy megvédjük az érdekeinket és az európai életformát.
Emellett a NATO-val való együttműködés kulcsfontosságú marad és az EU tagországoknak el kell érni a GDP 2%-át kitevő védelmi költségvetéseket. Hiába beszélünk a hatékonyság növeléséről, ami egyébként szükséges, de azért hogy elérhessünk egy bizonyos minőségi szintet szükség van a mennyiségre is."
http://www.alde.eu/nc/press/press-a...affairs-committe-gives-its-green-light-47883/
fWwT0BN.png
 
  • Tetszik
Reactions: therob
T

Törölt tag 1526

Guest
Az EP elfogadott egy három éves programot az innovatív védelmi technológiák fejlesztésének finanszírozásáról. Ez az első alkalom, hogy az EU költségvetéséből védelmi fejlesztéseket támogatnak. A jelenlegi projekt célja beindítani egy olyan védelmi kutatás-fejlesztés programot ami a következő hétéves EU költségvetésből akár több milliárd eurót is kaphat.
https://euobserver.com/institutional/135644
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Érdekes, ugy emlekszem, hogy amikor Orbàn javasolta az európai sereget, akkor vagy csönd volt, vagy azt mondtàk, hogy gyengiteni akarja a natot és igy sz oroszoknak kedvez
( Amikor a külső eu hatàrok ellenőrzesét javasolta, akkor az sem volt jó. Most hany helyen van belső eu- hatar ellenőrzes? :)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A német védelmi miniszter szerint Trump megválasztása felgyorsíthatja az európai védelmi unió létrehozását.
https://euobserver.com/foreign/135877

A Trump körüli bizonytalanság pozitív hozadéka lehet, hogy Európa egy kicsit összekapja magát.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
A terrorizmus, a hibrid fenyegetések, a kibernetikai és energetikai biztonság hiánya szükségessé teszik az uniós országok számára, hogy növeljék a biztonsági és védelmi együttműködésüket, megteremtve az utat egy Európai Védelmi Uniónak, mondják a képviselők kedden elfogadott állásfoglalásukban. A képviselők javasolják, hogy a tagállamok fordítsák GDP-jük 2%-át védelmi kiadásokra, hozzanak létre egy többnemzetiségű haderőt és egy uniós műveleti parancsnokságot a válságkezelési műveletek irányítására.

A képviselők arra kérik a tagállamokat, hogy közösen szerezzék be a védelmi eszközöket és közösen kezeljék az olyan nem halálos eszközöket, mint a szállítójárművek és repülők. Azt javasolják, hogy hozzanak létre egy európai védelmi szemesztert, amelynek során a tagállamok egyeztetnének egymással a tervezési ciklusokról és a közbeszerzés tervekről, és egyúttal javasolják az Európai Védelmi Ügynökség koordináló szerepének erősítését is.

A képviselők támogatták a védelemi kutatási projektek tervezett uniós támogatását évi legalább 90 millió euróval az elkövetkező három évben, melyet egy különálló, évi 500 millió euró költségvetésű európai védelmi kutatási programnak kellene követnie.

A képviselők hangsúlyozták, hogy az EU-nak és NATO-nak erősíteniük kell együttműködésüket, különösen keleten és délen, a hibrid és kibernetikai fenyegetések elhárítása, a tengeri biztonság javítása, és a védelmi képességek fejlesztése végett. Ugyanakkor az uniónak készen kell állnia az önálló cselekvésre, amikor a NATO nem hajlandó vezető szerepet betölteni, tették hozzák a képviselők.
http://www.europarl.europa.eu/news/...b-uniós-együttműködést-sürgetnek-a-képviselők
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 021
113
Komolyan tartanak attól, hogy Trump legalább részben betartja azon ígéretét, hogy hagyja elsorvadni a NATO-t.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Komolyan tartanak attól, hogy Trump legalább részben betartja azon ígéretét, hogy hagyja elsorvadni a NATO-t.
Pont az ellenkezőjét ígérte azt, hogy betartatja a 2%-os védelmi kiadásokat. Ettől pedig nem elsorvadni fog a NATO hanem megerősödni. És úgy tűnik működik is a terve, ma már Merkel is arról beszélt, hogy el kell mozdulni a 2% felé.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 021
113
Azért az még kérdéses, hogy ez az új irány, hogy akkor ha már amúgy is költeni kell az Európai országoknak fegyverkezésre, mennyire fogja a NATO stabilitását elhozni, mert lehet hogy akkor már inkább ezt a közös EU-s hadsereg dolgot szeretnék már majd erőltetni helyette. No meg azért Trump mondott minden félét, olyat is hallottam tőle, hogy a NATO idejét múlt rendszer, meg hogy semmi szüksége nincs rá az USA-nak. Szerintem jelenleg senki nem tudja hogy mi lesz, csak gyanítható némi változás valamilyen irányba.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az EU nem akar közös hadsereget, védelmi uniót akar ami a védelmi együttműködés fejlesztését jelenti. A közös hadseregnek nincs realitása mert egyik ország sem fogja a hadserege parancsnokságát kiengedni a kezéből, márpedig a közös hadsereg ezt jelentené. A realitás a védelmi unió, a szorosabb együttműködés kereteinek kialakítása, a közös beszerzések, a szervezettebb feladatmegosztás és a párhuzamosságok csökkentése egy hatékonyabb európai védelmi együttműködésért.

A 2% irányába való elmozdulás nem fogja nélkülözhetővé tenni a NATO-t. Az EU a védelmi uniót nem a NATO alternatívájának szánja, hanem az európai pillér megerősítésének. Trump sem mondta, hogy nincs szükség a NATO-ra, azt mondta, hogy az európai tagoknak is ki kell venniük a részüket a költségekből, ha ezt megkapja és úgy tűnik meg fogja mert máris beszélnek a 2%-os célról, akkor azzal megerősödik Európa is és a NATO is.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 021
113
Az EU nem akar közös hadsereget, védelmi uniót akar ami a védelmi együttműködés fejlesztését jelenti. A közös hadseregnek nincs realitása mert egyik ország sem fogja a hadserege parancsnokságát kiengedni a kezéből, márpedig a közös hadsereg ezt jelentené. A realitás a védelmi unió, a szorosabb együttműködés kereteinek kialakítása, a közös beszerzések, a szervezettebb feladatmegosztás és a párhuzamosságok csökkentése egy hatékonyabb európai védelmi együttműködésért.

A 2% irányába való elmozdulás nem fogja nélkülözhetővé tenni a NATO-t. Az EU a védelmi uniót nem a NATO alternatívájának szánja, hanem az európai pillér megerősítésének. Trump sem mondta, hogy nincs szükség a NATO-ra, azt mondta, hogy az európai tagoknak is ki kell venniük a részüket a költségekből, ha ezt megkapja és úgy tűnik meg fogja mert máris beszélnek a 2%-os célról, akkor azzal megerősödik Európa is és a NATO is.
Igen, ilyen értelmezést is hallottam, olvastam. A helyzet mégis az, hogy Trump néha saját magának is mondott ellent, amikor bizony szó szerint azt mondta, hogy a NATO idejét múlt dolog, és nekik erre nem is igazán van szükségük. Azt gondolom, de majd az idő eldönti, hogy még az is eljöhet amikor az EU-s országok egy esetleges USA - RUS közeledés után elkezdik a saját EU-s haderő fejlesztését erőltetni, de ez függ attól erősen, hogy az EU-s erős magországokban a közelgő választások után milyen erők jönnek/maradnak kormányon, illetve hogy alakul Trump hozzáállása a régiónkhoz. Itt most jelenleg semmi sem kiszámítható.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Az EU nem akar közös hadsereget, védelmi uniót akar ami a védelmi együttműködés fejlesztését jelenti. A közös hadseregnek nincs realitása mert egyik ország sem fogja a hadserege parancsnokságát kiengedni a kezéből, márpedig a közös hadsereg ezt jelentené. A realitás a védelmi unió, a szorosabb együttműködés kereteinek kialakítása, a közös beszerzések, a szervezettebb feladatmegosztás és a párhuzamosságok csökkentése egy hatékonyabb európai védelmi együttműködésért.

A 2% irányába való elmozdulás nem fogja nélkülözhetővé tenni a NATO-t. Az EU a védelmi uniót nem a NATO alternatívájának szánja, hanem az európai pillér megerősítésének. Trump sem mondta, hogy nincs szükség a NATO-ra, azt mondta, hogy az európai tagoknak is ki kell venniük a részüket a költségekből, ha ezt megkapja és úgy tűnik meg fogja mert máris beszélnek a 2%-os célról, akkor azzal megerősödik Európa is és a NATO is.

A NATO-val már most kiengedtük a kezünkből az ország hadseregének parancsnokságát (egyes részei külön-külön NATO/USA parancsnokságok alá vannak beosztva).

Nekem úgy tűnt, hogy +2% kiadásról volt szó, a NATO 2%-án felül. A NATO kézzel-lábbal tiltakozik az EU-s védelmi unió ellen, nem alaptalanul.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Kicsit vicces, de a helyzet így nézett ki:

NATO fegyverkezik -> Oroszország tiltakozik

Most meg:

EU fegyverkezik -> NATO tiltakozik :confused:

valahol vicces azért, bár nem nagyon.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell