Programajánló

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ és a Magyar Hadtudományi Társaság előadás sorozata:

Szeptember 26-án, kedden 17 órakor

A Magyar Hadtudományi Társaság bemutatása

Magyarország biztonságpolitikai helyzete

Előadók: Tömböl László ny. vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Kis-Benedek József ny.ezredes


Október 3-án, kedden 17 órakor

A magyar katonai repülés története, A Galambtól a Griffmadárig

Előadó: dr. Szabó József ny. vezérőrnagy


Október 17-én, kedden 17 órakor

Elektronikai hadviselés, kiberhadviselés

Előadó: Prof. Dr. Ványa László ezredes



Belépés: ingyenes


Az előadások helyszíne: Köszi ( Kő - Café ), 1105 Bp. Előd utca 1 sz.

http://www.korosi.org/index.php?option=com_content&view=article&id=14&Itemid=37


Forrás:
http://www.korosi.org/index.php?opt...08-43-53&catid=14:ismeretterjesztes&Itemid=15
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
21761668_1101298213336003_8105976400661260457_n.jpg



A magyar haderő fejlődése és a V4 katonai együttműködés


Kül- és biztonságpolitika első kézből előadássorozat és Antall József Tudásközpont szervezésében

2017. október 3., 18:00–19:00

Czuczor utca 2, Budapest, 1093

Az európai védelmi képességek fejlesztésének igénye rávilágított a V4-hez hasonló regionális együttműködések védelmi aspektusának kiemelt szerepére.

Számos EU tagállam többet kíván tenni az európai közös védelemért, az új platformok, mint a PESCO hatékony eszközöknek bizonyulhatnak a kézzelfogható eredmények elérésében. Miközben a V4 tartózkodik attól, hogy uniós szinten vezető szerepre törjön, helyette a nagy államokat követi és jól körülhatárolható szakterületeken igyekszik hatékony képességeket kifejleszteni és a közös erőfeszítésekhez így hozzájárulni. A V4 védelmi együttműködésének nagy hagyománya van és lehetőség mutatkozik arra, hogy reneszánszát élje. Számos nyitott kérdés van, hogyan válhat a V4 EU harccsoport hatékony többnemzetű erővé, illetve hogyan lehet fejleszteni a védelmi tervezést oly ódon, hogy az elősegítse a közös fegyverbeszerzést. Kerekasztal beszélgetésünk ezeket, a V4 védelmi együttműködéshez kapcsolódó kérdéseket tárgyalja a meghívott szakértők segítségével.

◾ Előadók:
Dr. Balogh István, Főosztályvezető, Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztály, Külgazdasági és Külügyminisztérium
Dr. Demkó Attila, Főosztályvezető, Védelempolitikai Főosztály, Honvédelmi Minisztérium

◾ Moderátor:
Stepper Péter, Kutató, Antall József Tudásközpont


Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálj itt:
http://www.ajtk.hu/program-regisztracio/156


További részletek
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 920
11 569
113
Meghívó:
"Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Hadtörténelmi Délutánok tisztelettel meghívja Önöket
soron következő előadására, melynek címe:

A T-72 harckocsi típustörténete

Előadó: Pánczél Mátyás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Rendvédelmi Tagozat rendőr törzszászlósa

Az előadás pontos helyszíne: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Kapisztrán tér 2-4., Budapest 1014), Díszterem (2. emelet)

Az előadás időpontja: 2017. október 28., szombat, 13:30 órától.
Az előadás előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen megtekinthető!
"
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113

Robotok kora – Mit tartogat a jövőnk?

(A program angol nyelvű, szinkrontolmácsolással.)

Időpont:
2017. október 26., 18:00

Helyszín: Balassi Intézet, 1016 Budapest, Somlói út 51.

Jegyár (tolmács fülhallgató nélkül): 1900 Ft
Jegyár (tolmács fülhallgatóval): 2600 Ft

További részletek: https://tedxbudapest-klub-robotok-kora-mit-tartogat-a-jovonk.broadway.hu/2017-10-26-18-00


Mihez kezdünk, ha az algoritmusok képesek lesznek elvégezni a munkánkat?
A mesterséges intelligencia valóban elhozhatja a harmadik világháborút?
Hogyan készülhetünk fel a változásokra?

Nemrégiben az Elon Musk vezette OpenAI szoftvere a világ legprofibb játékosait verte meg egy olyan stratégiai videojátékban, ahol minden a gyors, azonnali reakciókon és a taktikán múlik. Mára az okosrobotok és a MI fejlődése nemcsak a gyártósor mellett állók, hanem a szellemi munkát végzők állásait is fenyegeti. Mindez a fogyasztás csökkenésével, a jövedelemegyenlőtlenség növekedésével és a piacgazdaság mai formájának eltűnésével fenyeget. Ezzel párhuzamosan mind többen figyelmeztetnek arra, hogy a MI kontrollálatlan alkalmazása a hadviselésben elképzelhetetlen veszélyeket hordoz magában.

A TEDxBudapest Klub rendezvényén arról beszélgetünk, mit jelent a technológiai fejlődés a saját és a gyermekeink nem is olyan távoli jövője szempontjából, és milyen stratégiákat kellene alkalmaznunk, hogy felkészülhessünk a változásokra.

Előadók:

Martin Ford
Jövőkutató, szoftverfejlesztő, vállalkozó, Keynote Speaker

Martin Ford, a Szilícium-völgy közismert vállalkozója és jövőkutatója számítástechnikából, valamint üzleti ismeretekből szerzett diplomát, majd 25 évig számítógép-tervezéssel és a szoftverfejlesztéssel foglakozott. Mára a 2009-ben megjelent The Lights in the Tunnel című könyvének számos jóslata beigazolódott, a Robotok kora című könyve pedig elnyerte a Financial Times /McKinsey év üzleti könyve díját.


Porkoláb Imre
A NATO Stratégiai Parancsnokának képviselője a Pentagonban, egyik szakterülete az innováció és a technológiai forradalom hatásai a hadviselésre

Porkoláb Imre dandártábornok jelenleg a NATO Stratégiai Parancsnokának képviselője a Pentagonban. Feladatai közé tartozik a kapcsolattartás az amerikai Védelmi Minisztériummal, az Egyesített Vezérkarral és a Washington DC-be települt kutatóintézetekkel, továbbá az amerikai védelmi innovációs kezdeményezésekért felelős szervezetekkel. Egyik szakterülete az innováció és a technológiai forradalom hatásai a hadviselésre.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem
2017. október 12. 17:00 - 19:00

Prof. Dr. Ványa László mk. ezredes: Irányított energiájú fegyverek


Az irányított energiájú fegyverek sokáig csak a fantázia szüleményei voltak. A 20. század végi felgyorsult elektronikai fejlődés lehetővé tette, hogy néhány, addig csak elméletben létező, ezen az elven működő hadászati eszköz mégis a valóság része legyen. A felhasználható energia ezekben a fegyverekben számos forrású lehet: elektromágneses alapú, mint a lézer és mikrohullámú fegyverek esetében; lehetnek részecske fegyverek, melyek elektronokat vagy atomokat sugároznak egy adott irányban; és lehetnek akusztikus fegyverek, melyek zavaró, elviselhetetlen hangot sugároznak. Szakértőnk vizsgálni fogja ezek szerepét és feladatát a modern társadalomban és alkalmazásuknak jövőbeli lehetőségeit.

Helyszín
: Stefánia palota, Gobelin terem

A belépés díjtalan!

Forrás: http://www.bphkk.hu/cikk/mhttokt
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
Biztonságpolitikai előadás-sorozat
2017. október 16. 17:30 - 18:30

Orosz fenyegetés?


Szénási Endre alezredes HM Védelempolitikai Főosztály,
Dr. Lattmann Tamás nemzetközi jogász

A nyugati világ – élén az USA-val – és Oroszország konfrontációja a Szovjetunió széthullását és a klasszikus hidegháború végét követően is folytatódik. Ennek fontos része a katonai dimenzió. Az Obama adminisztráció a biztonsági fenyegetések között első helyre tette Oroszországot és 5. helyre a nemzetközi terrorizmust. Trump választási ígéretei ellenére képtelen rendezni a kapcsolatokat a Putyin irányította országgal. Az új amerikai szankciók bevezetésével az orosz vezetés elveszítette a reményt a helyzet normalizálására. Az előadás során azt vizsgáljuk, hogy mennyiben racionális és mennyiben irracionális a nyugati biztonságpolitikai felfogás Oroszország megítélése során.

Helyszín: Stefánia palota, Pódium bár

A belépés díjtalan!

Forrás: http://www.bphkk.hu/cikk/biztpoloroszfenyegetes
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
Missziós történetek
2017. október 26. 17:30 - 18:30

Koszovó, a békefenntartó „darázsfészek”

Gabrovszky Gábor ny. alezredes, Vastagh László ny. alezredes

Októberi missziós történetek programunk előadói korábban az MH Őr – és Biztosító Zászlóalj kötelékében felderítő és kommunikációs tisztként szolgáltak a térségben. Eddig nem látott szemszögből mutatják be a felderítő munkát, a misszió külső és belső működését és a helyiekkel való kapcsolattartás fontosságát. Tapasztalataikon és élményeiken keresztül mutatják be nekünk, hogy milyen eredményeket hozhat a megfelelő kommunikáció és a civil lakossággal való együttműködési lehetőségek kiaknázása.

Helyszín: Stefánia palota, Gobelin terem

A belépés díjtalan!

Forrás: http://www.bphkk.hu/cikk/misszosokt

 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 920
11 569
113
Meghívó:
"Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Hadtörténelmi Délutánok tisztelettel meghívja Önöket
soron következő előadására, melynek címe:

A T-72 harckocsi típustörténete

Előadó: Pánczél Mátyás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Rendvédelmi Tagozat rendőr törzszászlósa

Az előadás pontos helyszíne: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Kapisztrán tér 2-4., Budapest 1014), Díszterem (2. emelet)

Az előadás időpontja: 2017. október 28., szombat, 13:30 órától.
Az előadás előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen megtekinthető!
"
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
Robotok kora – Mit tartogat a jövőnk?
(A program angol nyelvű, szinkrontolmácsolással.)

Időpont:
2017. október 26., 18:00

Helyszín: Balassi Intézet, 1016 Budapest, Somlói út 51.

Jegyár (tolmács fülhallgató nélkül): 1900 Ft
Jegyár (tolmács fülhallgatóval): 2600 Ft

További részletek: https://tedxbudapest-klub-robotok-kora-mit-tartogat-a-jovonk.broadway.hu/2017-10-26-18-00


Mihez kezdünk, ha az algoritmusok képesek lesznek elvégezni a munkánkat?
A mesterséges intelligencia valóban elhozhatja a harmadik világháborút?
Hogyan készülhetünk fel a változásokra?

Nemrégiben az Elon Musk vezette OpenAI szoftvere a világ legprofibb játékosait verte meg egy olyan stratégiai videojátékban, ahol minden a gyors, azonnali reakciókon és a taktikán múlik. Mára az okosrobotok és a MI fejlődése nemcsak a gyártósor mellett állók, hanem a szellemi munkát végzők állásait is fenyegeti. Mindez a fogyasztás csökkenésével, a jövedelemegyenlőtlenség növekedésével és a piacgazdaság mai formájának eltűnésével fenyeget. Ezzel párhuzamosan mind többen figyelmeztetnek arra, hogy a MI kontrollálatlan alkalmazása a hadviselésben elképzelhetetlen veszélyeket hordoz magában.

A TEDxBudapest Klub rendezvényén arról beszélgetünk, mit jelent a technológiai fejlődés a saját és a gyermekeink nem is olyan távoli jövője szempontjából, és milyen stratégiákat kellene alkalmaznunk, hogy felkészülhessünk a változásokra.

Előadók:

Martin Ford
Jövőkutató, szoftverfejlesztő, vállalkozó, Keynote Speaker

Martin Ford, a Szilícium-völgy közismert vállalkozója és jövőkutatója számítástechnikából, valamint üzleti ismeretekből szerzett diplomát, majd 25 évig számítógép-tervezéssel és a szoftverfejlesztéssel foglakozott. Mára a 2009-ben megjelent The Lights in the Tunnel című könyvének számos jóslata beigazolódott, a Robotok kora című könyve pedig elnyerte a Financial Times /McKinsey év üzleti könyve díját.


Porkoláb Imre
A NATO Stratégiai Parancsnokának képviselője a Pentagonban, egyik szakterülete az innováció és a technológiai forradalom hatásai a hadviselésre

Porkoláb Imre dandártábornok jelenleg a NATO Stratégiai Parancsnokának képviselője a Pentagonban. Feladatai közé tartozik a kapcsolattartás az amerikai Védelmi Minisztériummal, az Egyesített Vezérkarral és a Washington DC-be települt kutatóintézetekkel, továbbá az amerikai védelmi innovációs kezdeményezésekért felelős szervezetekkel. Egyik szakterülete az innováció és a technológiai forradalom hatásai a hadviselésre.



A nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezvényt új, nagyobb helyszínen tartják meg.
Cím: ELTE Lágymányosi Campus - Északi Épület, Gömb Aula
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Időpont (nem változott): 2017. október 26., 18:00
A már megvásárolt jegyek az új helyszínen érvényesek!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
VI. Országos Márton napi Makettkiállítás és Vásár

IDŐPONT: 2017.11.11-12.

HELYSZÍN: BÉKÁSMEGYERI KÖZÖSSÉGI HÁZ
1039 BUDAPEST, CSOBÁNKA TÉR 5.

Előadások:

2017.11.11. szombat

13:00 SZABÓ „TOPI” ZOLTÁN a Magyar Légierő nyugállományú őrnagya

15:30 „Egy voltam a sasok között” - Paár Ferenc ny. őrnagy, MiG-21 vadászpilóta könyvbemutatója.


2017.11.12. vasárnap

11:00 Magó Károly repüléstörténész, roncskutató: A magyarországi roncskutatás és hadisír gondozás


Látogatói információk:

A kiállítás nyitva:
2017.11.11-én 10-18
2017.11.12-én 10-16

Belépő díj/nap: 600 Ft/felnőtt, 400 Ft/gyerek, 1600 Ft/család (2 felnőtt+2 gyerek)

További részletek:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
23231512_1958799494387752_8951031527107886757_n.jpg


Az ISIS helyzete Rakka ostroma után

Kerekasztal beszélgetés

Helyszín: Közgarden, 1092 Ráday u. 43.
Időpont: 2017.11.15. 17.00-18.30



"Az ISIS helyzete Rakka ostroma után" c. beszélgetés 2017 november 15-én a Közgardenben!
Előadóink Szatmári Tibor, korábbi bagdadi nagykövet, Máté Szalai, kutató Péter Marton, egyetemi docens.

November 15-én szerdán folytatódik a Corvinus Society for Foreign Affairs and Culture Hallgatói Programja "Az ISIS helyzete Rakka ostroma után" c. kerekasztal beszélgetéssel.

A rendezvény elsődleges célja az ISIS stratégiai helyzetének értékelése, a térség stabilizálásához szükséges politikai, gazdasági és társadalmi változások feltérképezése, továbbá annak a megvitatása, hogy a jövőre nézve milyen veszélyt jelenthet a térségben maradó ISIL harcosok tevékenysége. Ehhez kapcsolódóan meghívott előadónik megvitatják a térségben maguknak komoly pozíciókat kiharcoló kurd kisebbség helyzetét, akik a sok áldozat mellett nyertesei lehetnek a konfliktusnak.

Meghívott előadóink:

Szatmári Tibor, Magyarország korábbi iraki nagykövete

Máté Szalai a Külügyi és Külgazdasági Intézet / Institute for Foreign Affairs and Trade kutatója, a BCE-NT Intézetében tanársegéd

Péter Marton intézetvezető-helyettes, BCE Nemzetközi Tanulmányok Intézet - CUB Institute of International Studies


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
A rendezvény nyilvános, de kérem regisztráljon eventbrite oldalunkon, vagy az info@corvinusculture.com email címen."

További részletek, információk
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
Páncélos hadtörténelem élőben

November 18. szombat, 18:30–19:30

A Hadtörténelmi Délutánok "Páncélos hadtörténelem élőben" csoportjából indított online előadás élő chat-lehetőséggel.
Az 1. adás témája: páncélgránátosok és gépkocsizó lövészek a keleti hadszíntéren 1941-1945 között.

További részletek
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
21994169_2026370414258805_1056083238944951454_o.jpg



Biztonságpolitikai előadás: Világok háborúja, a háborúk világa
Stefánia út 34-36.
Stefánia Palota
Budapest 1143

Honvéd Kulturális Központ szervezésében

17:30–19:00


Dr. Resperger István ezredes, Dr. Lattmann Tamás: Világok háborúja, a háborúk világa

A novemberi előadás során eddig háttérbe szorult szempontokat fogunk nagyító alá venni. Bemutatjuk Dél-Amerika, Líbia, Szíria, Afganisztán és Ukrajna katonai költségvetését, haditechnikai eszközeit, a fejlesztések jövőbeli irányait. Emellett elemzés alá kerül a gerilla tevékenység, a terrorizmus (Iszlám Állam), és a hibrid hadviselés, illetve ezek fejlődésének a világ biztonsági helyzetének alakulására gyakorolt hatása.

Helyszín: Pódium bár
A belépés díjtalan!


További részletek