Ok, de attól még két külön dolog a NATO hibáztatása és a magyar gyártású optika.
Nem fogadnék rá,hogy nem volt a nato csatlakozásunk feltételei között olyan feltétel,ami picit "hátrányosan" érintette a hazai hadiipart.
Ok, de attól még két külön dolog a NATO hibáztatása és a magyar gyártású optika.
Még mindig Nato tagok vagyunk.A 72-eseinkkel csak annyi a tennivaló,hogy el döntsük mi legyen belőlük,lavór,vagy vödör.Most kezdenek az Egyiptomiak valami 4-500 db T90 gyártásába,arra felé kellene orientálódni,a T90 nekünk pont elég,emberi áron van,össze is tudjuk szerelni,menet közben mgvehetjük esetleg a gyártási jogot,technológiát,helyből qrva nehéz magasat ugrani,a semmiből mbt-t gyártani.Mintha Dunaújváros Ukrán befektetőké lenne,de lehet Ózd.Csak akarat kellene,szerintem pénz is van már,csak ésszel kék költeni.
Használjuk már a topikok közötti idézési lehetőseg, ha van...Én erről az egy kiállításra használt példányról tudok.
Volt más ERA-s T-72, legalább egyet a Currus Rt. szerkózott fel anno. Azt promózták az MH-nak (új sebességváltóval, lézer-besugárzás jelzővel, stb.) T-72 felújításra. Persze azon sem éles blokkok voltak. A sorsáról nem tudok semmit...
![]()
Használjuk már a topikok közötti idézési lehetőseg, ha van...
Én a magyar T-72M1-et szemétdombra valónak tartom. Korszerűsítésre érdemtelen. Már az sem érv, hogy "értünk hozzá és háttér van". Egy fél század hk. háttere az nem háttér. Az alap harcértéke túl alacsony.
leo-2 ahogy írtad, részünkre már elérhetetlen kategória. Marad a salakok (koho) modernizálása.Célzást is tettek rá. Tehát majdnem biztosan modernizálás lesz. Kérdés hogy hol? Itthon sztem nem lenne rá elég szakemberünk (így is Zsiványi már panaszkodott a szakik hiányára) meg a hozzá szükséges felújítási/modernizációs moduljaink. Orosz vonal felejtős. geo helyzet. Pedig jó lenne hátha úgy járnánk vele mint a ""felújított"" 3 as metró szerelvényekkel
T72B3 kapnánk vissza. Marad a v4 kapacitás. Lengyel a többiek szerint drága. Azért az áron már használt jobb vasakat szerezhetünk be. A rendelkezésre álló pénz keret szűkös. Maradnak a cseh,szerb esetleg (szlovák,belarusz versenyzők) Elba system modulal???? Az előbbi két versenyzőt látom eddig esélyesnek. Én most 50% ot raknék a déliekre. (visszajáró zsebpénzek miatt
)Új harckocsinak realitása nincs. A kérdés az, hogy a jenkitől milyen pénzért lehetne milyen M1 változatot beszerezni. A T-72M1-et bizonyos szempontból az ős 105 mm-es löveges is felülmúlja, de természetsen nem az lenne a cél.Terveik biztosan vannak a HM ben. Új T-90 es hát esetleg egy másik dimenzióban elérhető lesz számunkra. Valamikor egy másik másik dimenzióbanleo-2 ahogy írtad, részünkre már elérhetetlen kategória. Marad a salakok (koho) modernizálása.Célzást is tettek rá. Tehát majdnem biztosan modernizálás lesz. Kérdés hogy hol? Itthon sztem nem lenne rá elég szakemberünk (így is Zsiványi már panaszkodott a szakik hiányára) meg a hozzá szükséges felújítási/modernizációs moduljaink. Orosz vonal felejtős. geo helyzet. Pedig jó lenne hátha úgy járnánk vele mint a ""felújított"" 3 as metró szerelvényekkel
T72B3 kapnánk vissza. Marad a v4 kapacitás. Lengyel a többiek szerint drága. Azért az áron már használt jobb vasakat szerezhetünk be. A rendelkezésre álló pénz keret szűkös. Maradnak a cseh,szerb esetleg (szlovák,belarusz versenyzők) Elba system modulal???? Az előbbi két versenyzőt látom eddig esélyesnek. Én most 50% ot raknék a déliekre. (visszajáró zsebpénzek miatt
)

Én ehhez képest azt hallottam, hogy rohadtul nincs semmi. A legutübbi gyakorlatokra is patikamérlegen mérték ki a gyakorló gránátokat.Lőszerrel biztos,hogy szarásig vanbak a raktárak.
Mármint melyik K1 változat? Mert az alap ős változat 105 mm-es löveges volt... Az új abból sem olcsó, használt K1A1 sanszosan nem létezik eladásra.K-1 es lenne a számunkra a legértelmesebb. K.2 egy kicsit huzzósabb árban. Nato szabványoknak tökéletesen megfelel. Ráadásul a koreaiak felé nem is köteleznénk el magunkat. Egy k-1 es városi túlélő készlettel felvértezve mennyi lehet? 6-7 millió dollár. 50 db al már ki is egyeznék![]()
Én ehhez képest azt hallottam, hogy rohadtul nincs semmi. A legutübbi gyakorlatokra is patikamérlegen mérték ki a gyakorló gránátokat.
Mióta az látom, hogy a 24-es cuccait eladták úgy, hogy papíron ki sem volt vonva a gép sejtésem van, hogy hol lehet a lőszerkészlet. Vagy odaadtuk Iraknak vagy valaki jó pénzért eladta valahova.Lőszert úgy vettünk,hogy több 100db T-72 volt rendszerben ehhez képest az elmúlt 10 évben maximum pár tucat volt.Azaz maradnia kellett egy rahedli lőszernek.Gondolj bele a MIG-ek kivonása után milyen raktárkészleteket árusítottak ki.
A Honvédségben lőszerből sosem volt kevés!
A kurdoknak US kérésre felajánlott 1 db kommulatív lőszer elég árulkodó volt szerintem. Lehet hogy gyakorlatra van elég, mondjuk 1000 db, de egy konfliktushoz már nem lehet elég tartalék, pláne hogy 90-ben sem volt és azóta abból élünk ami akkor volt.Lőszerrel biztos,hogy szarásig vanbak a raktárak.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..