Ok, de attól még két külön dolog a NATO hibáztatása és a magyar gyártású optika.
Nem fogadnék rá,hogy nem volt a nato csatlakozásunk feltételei között olyan feltétel,ami picit "hátrányosan" érintette a hazai hadiipart.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ok, de attól még két külön dolog a NATO hibáztatása és a magyar gyártású optika.
Még mindig Nato tagok vagyunk.A 72-eseinkkel csak annyi a tennivaló,hogy el döntsük mi legyen belőlük,lavór,vagy vödör.Most kezdenek az Egyiptomiak valami 4-500 db T90 gyártásába,arra felé kellene orientálódni,a T90 nekünk pont elég,emberi áron van,össze is tudjuk szerelni,menet közben mgvehetjük esetleg a gyártási jogot,technológiát,helyből qrva nehéz magasat ugrani,a semmiből mbt-t gyártani.Mintha Dunaújváros Ukrán befektetőké lenne,de lehet Ózd.Csak akarat kellene,szerintem pénz is van már,csak ésszel kék költeni.
Használjuk már a topikok közötti idézési lehetőseg, ha van...Én erről az egy kiállításra használt példányról tudok.
Volt más ERA-s T-72, legalább egyet a Currus Rt. szerkózott fel anno. Azt promózták az MH-nak (új sebességváltóval, lézer-besugárzás jelzővel, stb.) T-72 felújításra. Persze azon sem éles blokkok voltak. A sorsáról nem tudok semmit...
Használjuk már a topikok közötti idézési lehetőseg, ha van...
Én a magyar T-72M1-et szemétdombra valónak tartom. Korszerűsítésre érdemtelen. Már az sem érv, hogy "értünk hozzá és háttér van". Egy fél század hk. háttere az nem háttér. Az alap harcértéke túl alacsony.
Új harckocsinak realitása nincs. A kérdés az, hogy a jenkitől milyen pénzért lehetne milyen M1 változatot beszerezni. A T-72M1-et bizonyos szempontból az ős 105 mm-es löveges is felülmúlja, de természetsen nem az lenne a cél.Terveik biztosan vannak a HM ben. Új T-90 es hát esetleg egy másik dimenzióban elérhető lesz számunkra. Valamikor egy másik másik dimenzióban leo-2 ahogy írtad, részünkre már elérhetetlen kategória. Marad a salakok (koho) modernizálása.Célzást is tettek rá. Tehát majdnem biztosan modernizálás lesz. Kérdés hogy hol? Itthon sztem nem lenne rá elég szakemberünk (így is Zsiványi már panaszkodott a szakik hiányára) meg a hozzá szükséges felújítási/modernizációs moduljaink. Orosz vonal felejtős. geo helyzet. Pedig jó lenne hátha úgy járnánk vele mint a ""felújított"" 3 as metró szerelvényekkel T72B3 kapnánk vissza. Marad a v4 kapacitás. Lengyel a többiek szerint drága. Azért az áron már használt jobb vasakat szerezhetünk be. A rendelkezésre álló pénz keret szűkös. Maradnak a cseh,szerb esetleg (szlovák,belarusz versenyzők) Elba system modulal???? Az előbbi két versenyzőt látom eddig esélyesnek. Én most 50% ot raknék a déliekre. (visszajáró zsebpénzek miatt)
Én ehhez képest azt hallottam, hogy rohadtul nincs semmi. A legutübbi gyakorlatokra is patikamérlegen mérték ki a gyakorló gránátokat.Lőszerrel biztos,hogy szarásig vanbak a raktárak.
Mármint melyik K1 változat? Mert az alap ős változat 105 mm-es löveges volt... Az új abból sem olcsó, használt K1A1 sanszosan nem létezik eladásra.K-1 es lenne a számunkra a legértelmesebb. K.2 egy kicsit huzzósabb árban. Nato szabványoknak tökéletesen megfelel. Ráadásul a koreaiak felé nem is köteleznénk el magunkat. Egy k-1 es városi túlélő készlettel felvértezve mennyi lehet? 6-7 millió dollár. 50 db al már ki is egyeznék
Én ehhez képest azt hallottam, hogy rohadtul nincs semmi. A legutübbi gyakorlatokra is patikamérlegen mérték ki a gyakorló gránátokat.
Mióta az látom, hogy a 24-es cuccait eladták úgy, hogy papíron ki sem volt vonva a gép sejtésem van, hogy hol lehet a lőszerkészlet. Vagy odaadtuk Iraknak vagy valaki jó pénzért eladta valahova.Lőszert úgy vettünk,hogy több 100db T-72 volt rendszerben ehhez képest az elmúlt 10 évben maximum pár tucat volt.Azaz maradnia kellett egy rahedli lőszernek.Gondolj bele a MIG-ek kivonása után milyen raktárkészleteket árusítottak ki.
A Honvédségben lőszerből sosem volt kevés!
A kurdoknak US kérésre felajánlott 1 db kommulatív lőszer elég árulkodó volt szerintem. Lehet hogy gyakorlatra van elég, mondjuk 1000 db, de egy konfliktushoz már nem lehet elég tartalék, pláne hogy 90-ben sem volt és azóta abból élünk ami akkor volt.Lőszerrel biztos,hogy szarásig vanbak a raktárak.