• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Cikk szerint az egész jeruzsálemi nagykövetség forszírozása mögött a 84 éves Sheldon Adelson milliárdos kaszinómágnás nyomásgyakorlása áll, aki Trump-kampány legnagyobb támogatója volt, feleségével 35 millió dollárt adományoztak. Régi donorja Republikánus Pártnak és Republican Jewish Council-nak, Izrael elkötelezett támogatója.

Egyre türelmetlenebb Trump-pal szemben az ügyben kifejtett lassúsága miatt. Elveti Rex Tillerson azon álláspontját, miszerint a nagykövetség elköltöztetése a békefolyamat része legyen.

Szóval 35 millió dollárért akár még fővárost is szerezhet magának egy ország. De ugyebár tudjuk, hogy az USA-ban nincs korrupció. :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 937
113
Már a Fülöp szigetek is elismerték. Panoz, Ulippo: most akkor Duterte jó diktátor vagy rossz? :)
Nyilván most jó, ha közeledik a Kínaiakhoz, akkor majd rossz lesz megint :p.

Erről az egészről nekem annyi a véleményem, hogy szerintem igazából nagy pluszt nem hoz ez senkinek, de még Izraelnek sem, cserében megint lehet majd vitatkozni, acsarkodni, teljesen felesleges olajat öntöttek a tűzre. Ez után is fognak ott élni mindenféle emberek, csak még nagyobb lesz a konfliktus köztük.

Tisztán butaságnak tartom ezt az egész hajcihőt.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A linkelt cikk finoman szólva is elfogult..
Az hogy az Araboknak semmi közük Jeruzsálemhez óriási marhaság. Most hagynám a Bibliai hivatkozásokat mert számomra - és még vagy 5 milliárd ember számára az nem más mint egy érdekes könyv, és abban leírtakat a XXI. században már illik erős fenntartásokkal kezelni.

Maradva a megfelelően alátámasztott és dokumentált történelemnél: Jeruzsálemben az ie. 8. századnál régebbi leleteket nem igen találtak.
A Rómaiak ie.63-ban foglalták el Júdeát és egyben Jeruzsálemet. Eddig az időpontig - 740 évig - tehát zsidó város volt. Plusz az 1948 óta eltelt idő = 809 év zsidó fennhatóság..
Ie.63.tól i.sz.614-ig - 677 évig - a város Aelia Capitolina néven Római / Bizánci város volt. Közben a zsidók száma közel nullára redukálódott mivel i.sz. 135-ben a Bar Kohba felkelést követően Hadrianus halálbüntetés terhe mellett kitiltotta a zsidókat a városból.
I.sz. 614-től 1099-ig a város muszlim uralom alatt volt. Ekkor volt egy kis megszakítás a keresztesek miatt 1187-ig (88 év), majd a város egészen 1917-ig ismét muszlim fennhatóság alatt volt. Ez nálam 1215 évnek adódik.
1917-től 1948-ig Brit mandátumterület volt egész Palesztínával együtt. Ezt én a keresztény fennhatósághoz sorolnám.... A keresztesek 88 évével együtt ez 119 éves keresztény uralom.

Összefoglalva sorrendben az elmúlt több mint 2800 év történelmét nekem az jön ki hogy a város:
- 1215 év muszlim;
- 809 év zsidó;
- 677 év római / bizánci;
- 119 év keresztény;
fennhatóság alatt volt...

Most akkor kinek is van több joga a városhoz?

Kiegészíteném azzal, hogy a 677 év római uralom (Bizáncnak csak mások hívják őket, ők rómainak nevezték magukat) nagyobb része keresztény uralmat jelent.
Nagy Konstantin I.sz. 326-ban keresztény templomot épített Jeruzsálemben, és a Római birodalom is áttért a keresztény hitre. A Kelet-Római birodalom szintén keresztény volt.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and antigonosz

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Halal rohejes ez a matematikai szamitgatas. Annak van igaza aki katonaliag meg is tudja tartani a teruletet.

Lasd Trianon koruli helyzet pl. Eszak nyugat Mo-n.

Aztan a de facto helyzet elobb utobb de jure is lesz.

Ez egyebkent egy jogi alapfogalom is. Igaza annak van akinek a birosag igazat adott es ervenyt is tud szerezni neki. Ero nelkul a hajadra kenheted az igazsagod.

Pontosan. Jeruzsálem a zsidóké, mert most ők az erősebbek és elfoglalták. De ne találjunk már ki mindenféle baromságokat 2000-3000 éves mesékről.
Egyébként akik itt most jogos zsidó városnak tekintik Jeruzsálemet, pont azok szokták a legjobban elítélni a Krím anektálását.
Pedig valljuk be, ott azért sokkal korrektebbül megoldották az oroszok, hisz senki nem halt meg és még a lakosságot is megkérdezték. Ráadásul nem is 2000 éves mesékkel magyarázzák, hogy mi ott voltunk, csak aztán 1900 évig eltüntünk.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Persze, csak kérlek a Dávid király, meg a Salamon és Sába királynője meséket hagyjuk ki ha lehet pls....

Nem mesék:
Az Ophel-hegyen már időszámításunk előtt 5000 körül laktak emberek. Időszámításunk előtt 1900 körül keletkezett egyiptomi szövegek és az i. e. 14. századi Amarna levelek név szerint is említenek egy Urusalim(um) nevű települést.
A város legkorábbi ismert uralkodója az i. e. 14. századi Abdi-Heba. Ekkor még egy kicsiny vár mellett települő, körülbelül 1500 fős lakossággal bíró város, csekély gazdasági és politikai súllyal. A várost az ún. jebuzi nép alapította és lakta, amelynek neve a Bibliában is feltűnik. Tőlük foglalták el a zsidók Dávid király alatt.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 937
113
Nem mesék:
Az Ophel-hegyen már időszámításunk előtt 5000 körül laktak emberek. Időszámításunk előtt 1900 körül keletkezett egyiptomi szövegek és az i. e. 14. századi Amarna levelek név szerint is említenek egy Urusalim(um) nevű települést.
A város legkorábbi ismert uralkodója az i. e. 14. századi Abdi-Heba. Ekkor még egy kicsiny vár mellett települő, körülbelül 1500 fős lakossággal bíró város, csekély gazdasági és politikai súllyal. A várost az ún. jebuzi nép alapította és lakta, amelynek neve a Bibliában is feltűnik. Tőlük foglalták el a zsidók Dávid király alatt.
Kutyát nem érdekli a valóságban hogy ki hogy milyen régi mesére vagy valóságra hivatkozik, akinek van ereje, az tudja a végén megmondani a frankót. Izrael akarata érvényesült eddig is, csak bazi nagy ellenállásba ütközött a másik oldal felől. Ezzel most azt érik majd el, hogy továbbra is az Ő akaratuk fog érvényesülni, csak még nagyobb ellenállás lesz. Gyakorlatilag ahogy olvasom, magukra haragították ezzel kb. fél nyugat európát, a térségből Iránt, Jordániát, Törökországot, Egyiptomot, Líbiát, Szíriát, Libanont és a Palesztinokat nyilván. Mit kapnak ezért cserében? Meg fogja érni? Nem hiszem...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 454
17 704
113
Persze tudom, hogy szebben hangzik az, hogy ősi földünket vettük vissza, mint az, hogy ugyanúgy meghódítottuk mi is, mint az előző tulaj, dehát a 21. században ideje lenne már nem mesékben, meg mondákban hinni.

Akkor kb be kellene tiltani az összes vallást a világon :)
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Kezdjük azzal, hogy kb. 1000 évig volt a zsidóké, de eközben is jópárszor gazdát cserélt. Volt amikor zsidó sem lakott benne (Babiloni fogság ugyebár).
A római hódítás után közel 1900 évig idegen országoké volt, közben a zsidók száma alaposan megcsappant, több keresztény majd muzulmán lakott ott.


khm... az idő alatt is laktak ott, és környékén.
de ez már megint régészet és bibiliatörténet.

Bibliában?

Nos gondolom nem akarsz arról elfelejtkezni, hogy hogy az bizony két részből áll....
Ó- és Újtestementum.

Kérdésed gondolom a másodikra vonatkozott: valamivel több mint százszor.

De hivatkozzunk arra, hogy az adott városban a saját lakosság száma időlegesen minimálisra csappant, így ezzel megszűnik a jogalap, ha jól értem amit írsz.......


Akkor, csak a kiváncsiságból, mi a véleményed a 150 éves török uralom (két babiloni kényszerintézkedés) alatti Buda városáról?

Nemrég olvastam egy cikket a korszak írásait foglalta össze (Cselevi és a többiek....) az ostrom idejére Budán az írások szerint maradt 120 "keresztény rab", és egyetlen templom amit használhattak.

De biztos vagyok benne, eszed ágában sincs kijelenteni, hogy Buda török város.

Ezenkívül megjegyzem, érvelésed szerint :

kereszténységnek és az iszlámnak Jeruzsálemhez a köze annyi, hogy mind a kettő meghódította és egy darabig bitorolta is.
T


..hát....
Nagy Konstantin császár idején, amikor a kereszténység államvallássá lett, új korszak kezdődött a keresztények számára. A kereszténység előjöhetett a föld alól, és a nyilvánosság előtt gyorsan kiteljesedett. A császár és anyja, Szent Heléna a Szentföld területét különösen is felkarolta. Mindenütt keresztény templomok épültek, és a pogány Jeruzsálem keresztény arcú várossá változott.
Jeruzsálemben felépült a Szent Sír temploma, Betlehemben pedig a Születés temploma. A bibliai szent helyeken templomok és kápolnák épültek, és a zarándokok sokasága kereste fel a Szentföldet. Az V. századtól a Szentföld népességének legnagyobb része keresztény volt. Bizonyíték erre a gázai keresztények számának növekedése. Amikor 396-ban Szent Porphüriuszt püspökké választották, Gáza ötvenezer lakosa közül mindössze háromszáz volt keresztény, de tíz évvel később már huszonötezren voltak. Palesztinában 300 körül csak három püspöki székhely volt, a niceai zsinaton, 325-ben már tizennyolc püspök volt jelen a Szentföldről. A VI. században már harminc püspöki székhely volt. Ehhez járul még az is, hogy ekkor kezdődött a palesztin szerzetesség aranykora is. A sivatagos vidéken remeteségek és kolostorok jöttek létre. A régészet meggyőző bizonyítékokat szolgáltat a bizánci korszak keresztény felvirágzásáról: számtalan templom és kolostor, bennük gyönyörű mozaikok kerültek napvilágra. A Jeruzsálemből Galileába vezető úton mintegy harminc templom nyomait találták meg. A Júdeai-sivatagban, amely Jeruzsálemtől és Betlehemtől a Holttengerig terjed, százharminc keresztény berendezésre bukkantak, amelyek remeteségekkel és kolostorokkal voltak kapcsolatban.
....
Ebből lett ...

Amikor a perzsa csapatok megtámadták Palesztinát, városokat és falvakat raboltak ki és pusztítottak el, rengeteg embert lemészároltak. Jeruzsálemben harmincnégyezer keresztényt gyilkoltak le. Majdnem minden templomot leromboltak, felégettek. Zsákmányul elvitték a szent keresztet is, amelyet Szent Heléna ideje óta a Szent Sír-templomban őriztek. Egyedül a Születés temploma kerülte el ezt a pusztítást. A hagyomány szerint homlokzatának mozaikjai a napkeleti bölcseket ábrázolták. A perzsák saját népük képeit vélték felfedezni ezekben, s ezért nem rombolták le a templomot.
.....
illetve...

Az iszlám hódítás és a keresztesek idejéig a keresztények száznegyvenhárom nyugodtabb évet értek meg, kétszáznyolcvankilenc esztendő viszont az üldözés és elnyomás ideje volt. Különösen nehéz időnek bizonyult a keresztények számára a XI. században Hakim kalifa uralma, aki sok templomot (köztük a Szent Sírét is) felégettetett, és több vérfürdőt is rendezett a keresztények között.

(ez lett az egyik oka a keresztes hadjáratoknak)
.....

A hadjáratok bukásával a keresztények több mint hat évszázadig újra másodosztályú polgárok lettek. Ez akkor sem változott meg, amikor a Szentföld 1516-ban az Oszmán Birodalom része lett. A bennszülött keresztények pontos számát nem ismerjük. Az egyetlen adat 1596-ból való: ekkor a Török Birodalomban népszámlálás volt. A keresztények száma a Szentföldön akkor 5795 volt a 206 290-es összlakosságból (ez körülbelül három százalék)


... ezek az arányok rosszabbak, mint a zsidó lakosságé az említett fogság idején.





 
  • Tetszik
Reactions: Pal

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Akié eddig a legkevesebbet volt, szóval most megint mi jövünk :p


Hát nem...:))
II. András
1216-ban meghalt Henrik, a Latin Császárság uralkodója. Az egyik jelölt a trónra II. András apósa, a másik maga András volt. A császári trón megszerzése érdekében sürgőssé vált az idáig halogatott keresztes hadjárat megindítása. Mielőtt a király elindult volna szentföldi hadjáratára, megkezdte a visszavonulást az új berendezkedés gyakorlatától. Ezt jelzi azon döntése is, hogy távolléte idejére politikájának korábbi ellenzőjére, János érsekre bízta az ország kormányzását. III. Honoriusz pápaazonban Courtenay Pétert koronázta császárrá. Ezért András a tervezett szárazföldi út helyett – a hadjáratot már nem mondhatta le – a tengeri szállítást választotta, hogy elkerülje Konstantinápolyt. Splitben szállt hajóra és Ciprus érintésével jutott a Szentföldre. A hadjárat során semmilyen érdemi katonai eredményt nem ért el, sőt jelentősebb katonai akciót sem hajtott végre. A tengeri szállítás fejében viszont lemondott Velence javára Záráról, a vállalkozáshoz már induláskor kölcsönöket vett fel, a pénzt ereklyék vásárlására, adományozásra fordította. Akkon városát elérve azonban felvette a „Jeruzsálem királya” címet. Olyannyira tékozló volt itt is, hogy Gizella királynénak a veszprémi egyháztól kölcsönkért koronáját is el kellett adnia 140 márkáért. Hazafelé, 1218-ban ötletszerű házassági szerződéseket kötött. Ezekből végül Béla fia és Mária leánya esetében lett ténylegesen házasság.

A Szentföldről hazatérő királyt szinte polgárháborús állapot fogadta. Az előkelők egy csoportja száműzte a kormányzónak kinevezett János esztergomi érseket is, aki csak a király visszatértekor jöhetett vissza Magyarországra.


Szóval legalább egy jeruzsálemi királyunk volt már, sőt:))
I. (Nagy) Lajos (ur. 1342-82) 1348: bevonult Nápolyba, s a trónt elfoglalva címei közé iktatta a Szicília és Jeruzsálem királya, Apulia hercege és Capua fejedelme c-eket. - A m. kir-ok 1918-ig, a királyság megszűnéséig egyetlen címükről sem mondtak le.

Habsburgok detto, ahogy kb minden uralkodói család felvette ezt titulust... annak ellenére hogy jeruzsálemi királyság 1099-ben megsemmisült.


szóval.... van olyan pályázó, kinek kevesebb a köze:(( bár nem is tudom, van
 
  • Tetszik
Reactions: Pal and blitzkrieg

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113

Szerintem lelőtték a jemeni rakétát. Amik lezuhantak és a képeken láthatók, azok a rakéta Patriot által felrobbantott roncsai.
Ami viszont érdekes, hogy a nytimes egyik videója szerint 4 Patriotot indítottak a jemeni rakéta ellen. Ez azért elég költséges mulatság. Gondolom Irán sokkal olcsóbban gyárt le egy ilyen rakétát, mint amennyiért a szaudiak vesznek 4 Patriotot. Ez lenne a legjobb módszer csődbevinni az országot. :)
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Kutyát nem érdekli a valóságban hogy ki hogy milyen régi mesére vagy valóságra hivatkozik, akinek van ereje, az tudja a végén megmondani a frankót. Izrael akarata érvényesült eddig is, csak bazi nagy ellenállásba ütközött a másik oldal felől. Ezzel most azt érik majd el, hogy továbbra is az Ő akaratuk fog érvényesülni, csak még nagyobb ellenállás lesz. Gyakorlatilag ahogy olvasom, magukra haragították ezzel kb. fél nyugat európát, a térségből Iránt, Jordániát, Törökországot, Egyiptomot, Líbiát, Szíriát, Libanont és a Palesztinokat nyilván. Mit kapnak ezért cserében? Meg fogja érni? Nem hiszem...

Mit kapnak érte? Tel-Avivból átköltözik pár nagykövetség Jeruzsálembe. Mivel a tel-avivi ingatlanok árai jóval drágábbak, mint a jeruzsálemiek, ezzel pénzt szereznek. Ne felejtsd zsidókról beszélünk. :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 937
113
Szerintem lelőtték a jemeni rakétát. Amik lezuhantak és a képeken láthatók, azok a rakéta Patriot által felrobbantott roncsai.
Ami viszont érdekes, hogy a nytimes egyik videója szerint 4 Patriotot indítottak a jemeni rakéta ellen. Ez azért elég költséges mulatság. Gondolom Irán sokkal olcsóbban gyárt le egy ilyen rakétát, mint amennyiért a szaudiak vesznek 4 Patriotot. Ez lenne a legjobb módszer csődbevinni az országot. :)
5 öt lőttek rá, nem négyet. Ha nézed a videót, rögtön úgy indul hogy egy már nem is látszik a sarokban, csak a füstje, de már ment egy mikor indul a felvétel. Illetve folyamatosan több helyen is olvastam hogy 5 Patriot lett indítva, ezt tényként kezelik.

A rakéta testet meg ha le is lövöd, azt a hajadra kenheted, ha a harci részt nem téríted el nagyban a céltól, vagy semmisíted meg. A tanúk szerint valami kurva nagyot szólt a reptértől nem túl messze...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Kezdjük azzal, hogy kb. 1000 évig volt a zsidóké, de eközben is jópárszor gazdát cserélt. Volt amikor zsidó sem lakott benne (Babiloni fogság ugyebár).
A római hódítás után közel 1900 évig idegen országoké volt, közben a zsidók száma alaposan megcsappant, több keresztény majd muzulmán lakott ott.


khm... az idő alatt is laktak ott, és környékén.
de ez már megint régészet és bibiliatörténet.

Bibliában?

Nos gondolom nem akarsz arról elfelejtkezni, hogy hogy az bizony két részből áll....
Ó- és Újtestementum.

Kérdésed gondolom a másodikra vonatkozott: valamivel több mint százszor.

De hivatkozzunk arra, hogy az adott városban a saját lakosság száma időlegesen minimálisra csappant, így ezzel megszűnik a jogalap, ha jól értem amit írsz.......


Akkor, csak a kiváncsiságból, mi a véleményed a 150 éves török uralom (két babiloni kényszerintézkedés) alatti Buda városáról?

Nemrég olvastam egy cikket a korszak írásait foglalta össze (Cselevi és a többiek....) az ostrom idejére Budán az írások szerint maradt 120 "keresztény rab", és egyetlen templom amit használhattak.

De biztos vagyok benne, eszed ágában sincs kijelenteni, hogy Buda török város.

Ezenkívül megjegyzem, érvelésed szerint :

kereszténységnek és az iszlámnak Jeruzsálemhez a köze annyi, hogy mind a kettő meghódította és egy darabig bitorolta is.
T


..hát....
Nagy Konstantin császár idején, amikor a kereszténység államvallássá lett, új korszak kezdődött a keresztények számára. A kereszténység előjöhetett a föld alól, és a nyilvánosság előtt gyorsan kiteljesedett. A császár és anyja, Szent Heléna a Szentföld területét különösen is felkarolta. Mindenütt keresztény templomok épültek, és a pogány Jeruzsálem keresztény arcú várossá változott.
Jeruzsálemben felépült a Szent Sír temploma, Betlehemben pedig a Születés temploma. A bibliai szent helyeken templomok és kápolnák épültek, és a zarándokok sokasága kereste fel a Szentföldet. Az V. századtól a Szentföld népességének legnagyobb része keresztény volt. Bizonyíték erre a gázai keresztények számának növekedése. Amikor 396-ban Szent Porphüriuszt püspökké választották, Gáza ötvenezer lakosa közül mindössze háromszáz volt keresztény, de tíz évvel később már huszonötezren voltak. Palesztinában 300 körül csak három püspöki székhely volt, a niceai zsinaton, 325-ben már tizennyolc püspök volt jelen a Szentföldről. A VI. században már harminc püspöki székhely volt. Ehhez járul még az is, hogy ekkor kezdődött a palesztin szerzetesség aranykora is. A sivatagos vidéken remeteségek és kolostorok jöttek létre. A régészet meggyőző bizonyítékokat szolgáltat a bizánci korszak keresztény felvirágzásáról: számtalan templom és kolostor, bennük gyönyörű mozaikok kerültek napvilágra. A Jeruzsálemből Galileába vezető úton mintegy harminc templom nyomait találták meg. A Júdeai-sivatagban, amely Jeruzsálemtől és Betlehemtől a Holttengerig terjed, százharminc keresztény berendezésre bukkantak, amelyek remeteségekkel és kolostorokkal voltak kapcsolatban.
....
Ebből lett ...

Amikor a perzsa csapatok megtámadták Palesztinát, városokat és falvakat raboltak ki és pusztítottak el, rengeteg embert lemészároltak. Jeruzsálemben harmincnégyezer keresztényt gyilkoltak le. Majdnem minden templomot leromboltak, felégettek. Zsákmányul elvitték a szent keresztet is, amelyet Szent Heléna ideje óta a Szent Sír-templomban őriztek. Egyedül a Születés temploma kerülte el ezt a pusztítást. A hagyomány szerint homlokzatának mozaikjai a napkeleti bölcseket ábrázolták. A perzsák saját népük képeit vélték felfedezni ezekben, s ezért nem rombolták le a templomot.
.....
illetve...

Az iszlám hódítás és a keresztesek idejéig a keresztények száznegyvenhárom nyugodtabb évet értek meg, kétszáznyolcvankilenc esztendő viszont az üldözés és elnyomás ideje volt. Különösen nehéz időnek bizonyult a keresztények számára a XI. században Hakim kalifa uralma, aki sok templomot (köztük a Szent Sírét is) felégettetett, és több vérfürdőt is rendezett a keresztények között.

(ez lett az egyik oka a keresztes hadjáratoknak)
.....

A hadjáratok bukásával a keresztények több mint hat évszázadig újra másodosztályú polgárok lettek. Ez akkor sem változott meg, amikor a Szentföld 1516-ban az Oszmán Birodalom része lett. A bennszülött keresztények pontos számát nem ismerjük. Az egyetlen adat 1596-ból való: ekkor a Török Birodalomban népszámlálás volt. A keresztények száma a Szentföldön akkor 5795 volt a 206 290-es összlakosságból (ez körülbelül három százalék)


... ezek az arányok rosszabbak, mint a zsidó lakosságé az említett fogság idején.

Egy szóval sem említettem, hogy egy zsidó sem lakott Jeruzsálemben 2000 évig. Csak azt írtam, hogy 2000 évig keresztény vagy muzulmán többségű volt a város. Zsidó vallású sokkal kevesebb volt ezen két vallásúnál.

Nos ha 100-szor van a Bibliában megemlítve, akkor Mexikónak, akik híresen jó keresztények, joga van Jeruzsálemhez? Vagy Braziliának, vagy Magyarországnak, Lengyelországnak, stb.? Nem, nincs joga. Pont ahogy a zsidóknak sincs semmiféle joga abból kifolyólag, hogy a zsidó vallásos könyvekben akárhányszor is emlegetve volt.

Már írtam. Senkinek semmiféle joga nincs abból, hogy ÁLLÍTÓLAG* annak a népnek a leszármazottja, akik ott éltek az ókorban. Annak van joga, aki jelenleg erővel birtokolja. És azé lesz a jövőben, aki meg tudja tartani.
A logikád alkalmazva, mi magyarok fél Ázsiát és Európát kérhetnénk akkor, mert valamikor ott éltünk.

*Kíváncsi lennék, hogy a vallást (újabban már az sincs meg) leszámítva milyen rokonság van a mai és az ókori zsidóság között.
Mert azért azt nekem senki se mondj már, hogy a mai zsidók egyenesági leszármazottai az ókoriaknak.
Tűzzel vassal pusztították őket évezredekig, szét voltak szóródva 3 kontinensen, de azért mindig talált magának zsidó feleséget-férjt az illető, hogy vigye tovább a géneket.
Írta valamelyik topikban valaki, hogy 1900-ban egy litvánt megkérdeztek, hogy milyen nemzetiségű, azt válaszolta, hogy katolikus. Na kb. így van ezzel a zsidóság is. Van egy rakás nemzetiségű ember a világon, akiket az köt össze, hogy ők különféle oknál fogva zsidónak tartják magukat, miközben saját anyanyelvükön még megérteni sem értik egymást. :)
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
A linkelt cikk finoman szólva is elfogult..
Az hogy az Araboknak semmi közük Jeruzsálemhez óriási marhaság. Most hagynám a Bibliai hivatkozásokat mert számomra - és még vagy 5 milliárd ember számára az nem más mint egy érdekes könyv, és abban leírtakat a XXI. században már illik erős fenntartásokkal kezelni.

Maradva a megfelelően alátámasztott és dokumentált történelemnél: Jeruzsálemben az ie. 8. századnál régebbi leleteket nem igen találtak.
A Rómaiak ie.63-ban foglalták el Júdeát és egyben Jeruzsálemet. Eddig az időpontig - 740 évig - tehát zsidó város volt. Plusz az 1948 óta eltelt idő = 809 év zsidó fennhatóság..
Ie.63.tól i.sz.614-ig - 677 évig - a város Aelia Capitolina néven Római / Bizánci város volt. Közben a zsidók száma közel nullára redukálódott mivel i.sz. 135-ben a Bar Kohba felkelést követően Hadrianus halálbüntetés terhe mellett kitiltotta a zsidókat a városból.
I.sz. 614-től 1099-ig a város muszlim uralom alatt volt. Ekkor volt egy kis megszakítás a keresztesek miatt 1187-ig (88 év), majd a város egészen 1917-ig ismét muszlim fennhatóság alatt volt. Ez nálam 1215 évnek adódik.
1917-től 1948-ig Brit mandátumterület volt egész Palesztínával együtt. Ezt én a keresztény fennhatósághoz sorolnám.... A keresztesek 88 évével együtt ez 119 éves keresztény uralom.

Összefoglalva sorrendben az elmúlt több mint 2800 év történelmét nekem az jön ki hogy a város:
- 1215 év muszlim;
- 809 év zsidó;
- 677 év római / bizánci;
- 119 év keresztény;
fennhatóság alatt volt...

Most akkor kinek is van több joga a városhoz?
1. Biblia: eppenhogy mar nem a xx. szazadban, a marxizmus-nacizmus szazadaban elunk. Pont hogy egyre tobb dolgot amit korabban csak a Bibliabol tudtunk (pl. Jeriko ostroma) bizonyit be a regeszet, modern eszkozeinek koszonhetoen.
2. a te logikad menten, ha tul sok idobe tart majd felszabaditani Kolozsvart, akkor ahhoz a romanoknak barmi joguk lesz, csak mert sokaig bitoroltak? Ne alkalmazzunk kettos mercet mas nepekkel szemben, nem vagyunk ukranok, olahok,... nekunk ne az fajjon, ha a zsidoknak jo, hanem az ha nekunk valami nem jo. Raadasul amig az szdsz tonkre nem tette, az utobbi 700 evben joban voltunk a zsidokkal, de ha nem lettunk volna, akkor sem attol fugg, hogy szerintunk kinek van joga Jeruzsalemhez, hanem attol, hogy kie volt eredetileg, pont ugy mint ahogy Kolozsvar is a mienk kell legyen megint es a romanok nem mondhatjak majd azt, hogy de hat sokaig az ovek volt.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Szóljál, ha Lengyelországnak etc J. valaha is fővárosa volt.... (Vagy ha a régészek feltárják az ókori mexikó inka mariachi templomot a Kotel mellett...

Állítólag. 2017, a genomvizsgálatok korában.
http://www.origo.hu/tudomany/20100603-a-zsido-diaszpora-megorizte-a-rokonsagot-a-genjeiben.html
http://akibic.hu/kozosseg/item/1820-amit-a-zsidok-genetikajarol-tudni-kell

Lengyelországnak nem volt a fővárosa, de a keresztényeknek meg igen. A lengyelek meg keresztények. Van ez is annyira nyomós érv, mint az orosz vagy magyar anyanyelvű "zsidók" érve.

Kösz a linkeket, pont engem támasztanak alá.
Nem másolnám be mindet, de ezt mindenképp:

Egy másik tanulmány szerint az askenázi zsidók nagyjából kétezer évvel ezelőtt térhettek át a zsidó vallásra. A kutatók ugyanis az askenázi zsidók őseit keresve egy őskorban élő, észak-mediterrán nőre bukkantak, miután az európai zsidók anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-ét vizsgálták. Ebből viszont az következik, hogy az askenázi zsidók ősei nem a Közel-Keletről vagy a Kaukázus vidékéről származnak.


A mai zsidóság 80%-a az askenázi zsidóktól származik...
A történelem folyamán nemcsak egyes emberek tértek át a zsidó vallásra, de akár egész népek is pl. etiópok, kazahok, stb.
Na egy etióp zsidónak, aki 1948 után odaköltözött, bizonyára nagyobb joga van Jeruzsálemhez, mint egy olyan palesztinnek, akinek az ősei már több száz éve ott vannak. :)
Ugyanez vonatkozik arra a magyar nyelvű, de zsidó vallású ember "jogos" jussára is, aki ha nem épp pogány vagy keresztény magyarból tért át a zsidó vallásra, majd az ükunokája már azt is hitte magáról, hogy ő tényleg az ókori Izraelből származik, akkor a Kazah törzsszövetségből hoztuk magunkkal, vagy az 1800-as években jött Galíciából, szintén, mint egykori kazah leszármazott.
Ugyanannyira rokonok a mai zsidó vallású emberek, mint amennyire én keresztényként rokon vagyok Jézussal és ebből kifolyólag ugyanannyi jogom van nekem is Izrael földjéből, mint a zsidó vallásúaknak. Semmi. Nem ezért van joguk a zsidóknak. Azért van "joguk", mert sokkal erősebbek mint a palesztinek és mögöttük áll az USA, úgy meg az összes arab országnál erősebbek. Amikor meg a kalifáké volt, akkor meg nekik volt hozzá "joguk", mert ők voltak erősebbek.
Nem mondom, hogy nincs egy kóbor zsidó sem, akinek az ősei valahogy túléltek 2000 évnyi üldözést, de azért még szemmel láthatóan is nem sok köze van egymáshoz a világ különféle országában élő zsidónak, pláne nem 2000 évvel ezelőtt éltekhez.
Fogadd el ezt így és ne próbálj mindenféle mesét kitalálni az álítólagos jogokról. Hagyd meg a meséket a dákórománoknak.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
רחל קורנפלד

- Az, hogy a Hamasz újabb intifádára szólít - mondhatnám megszokott (ehhez nem kellett Trump állásfoglalása).
- Az, hogy az európai országok azon vezető politikusai, ahol nagyszámú a muzulmán bevándorlók (illegális v. sem, az most lényegtelen) száma - a saját bajuk kezelése helyett Jeruzsálem USA által megerősített státuszát próbálják megkérdőjelezni (ezzel az arabokat uszítani) - legyen az ő bajuk (az ő szégyenük).
- De mielőtt cselekszenek, nem ártana gondolkozni, esetleg megkérdezni Jeruzsálem keleti felében élő (izraeli állampolgársággal rendelkező) arabokat. Ők ugyanis egy elcsatolás felmerülése (palesztin államhoz tartozás) esetén azonnal utcára vonulnának... NEM Jeruzsálemért, hanem a Bituah Leumi (nemzeti biztosító) által részükre nyújtott támogatásért. Mint ahogy ez, egy nemrég tartott felmérésből egyértelműen kiderült.


רחל קורנפלד

http://www.nbn.org.il/aliyahpedia/g...alth-care-national-insurance/bituach-leumi-2/