Európai 5. generációs repülőgép fejlesztése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 075
2 944
113
Van olyan amikor be kell vállalni valamit azert ,hogy hosszút
Ebben bizony van valami. Méregdrágán kifejlesztenek dolgokat...
...azért, hogy aztán ne használják vagy már dobják is ki őket. Lásd RAF EF selejtezést...
Az 20-30 milliás EUR-ban Aster családot...
A400. Van belőle már egy tucat német gép, de egyik sem hadrafogható. Bravó...

Ez így nem megy... Nem hatékony...
Ebben teljesen igazad van nem hatékony....de azt sem engedheti meg az EU power országai ,hogy ennyire az USA-ra támaszkodjanak....Nekem is egyszerűbb lett volna 2008-ban visszaadni az egész építőipari céget...de inkább deficitesen is csináltuk azért,hogy fennmaradjunk(bármikor elmehettem volna egy "nagyhoz"..vezető beosztásba),de én inkább kivártam és összehúztam a gatyát..Most pedig örülök,hogy anno nem adtam be a derekam..A pénz mértéke nem számít az elv a fontos...Szerintem
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek
M

molnibalage

Guest
Európa a világ közepe volt még néhány évtizeddel ezelőtt, s most a harmadik helyen vagyunk Ázsia és É-Amerika után. Ez nem jól van így...
Hatalmas tévedésben tetszik élni. Volt egy frászt néhány évtizede. A II. vh előtt is már inogott ez, utána meg ez köddé vált. A II. Vh óta leáldozott annak köszönhetően annak, hogy iparának tekintélyes fele romhalmazzá vált, a Brit Birodalom szétesett, Németország kettészakadt, stb.

Ha a világ közepe volt Európa, akkor kérlek vázold már fel, hogy a HT összefoglaló kék keretes írása hogyan történhetett meg?
Ez meg az idézet a HT összefoglalóból.

A fenti felső becslés a szárazföldi erőkre és a légierőre is igaz, nem csak a légvédelmi egységekre. A fórumokon sokszor vérre menő viták mennek, ahol lényegében csak a csúcs szovjet, amerikai és NATO rendszereket mérik össze, de több könyv is ebbe a hibába (?) esik.


Kicsit mélyebbre ásva az ember azt látja, hogy mind a VSz, mind a NATO kemény magját a két nehézfiú, az Szovjetunió és az USA adta. A többi tagországnak voltak komolyabb ütőerővel bíró alakulatai, de az illúzió, hogy csak ezek léteztek volna, valójában ezek voltak kisebbségben. A „masszában” mennyiségileg nagyon komoly aránnyal képviseltették magukat a másodvonalas technikát használó alakulatok.


Tehát nagyon szórakoztató lehet egyeseknek arról vitázni, hogy mit kezdett volna mondjuk egy nyugatnémet Leopard 2A1 harckocsi dandár mondjuk T-64BV harckocsikkal felszerelt páncélos szovjet ezreddel szemben, csak éppen a nyugatnémet páncélos „kemény magot” leszámítva az európai államok nagyrészt Leopard 1, Chieftain és Centurion – ez utóbbi második világháborús gyökerekkel bír – harckocsik különféle változatait használtak nagy számban, a teljesen elavultnak számító francia AMX-30-cal egyetemben.


A keleti oldalon a helyzet pontosan ugyanez. Szép és jó a kőkemény és félelmetes elsővonalas szovjet páncélos erő, csak ehhez képest a ’80-as években is a VSz államok harckocsi erejének gerincét még mindig T-55/T-55AM különféle változatai adták. A T-72 korai és sokkal primitívebb export változata is
(T-72M1) elenyésző mennyiségét képviselte a VSz országok teljes harckocsi erejének, illetve a szovjet
T-72 csúcsmodelleknek (T-72B/B1) híre-hamva se volt. A T-64 és T-80 típusok exportja a hidegháború alatt fel sem merült, azokat mindig az elit szovjet alakulatok kapták meg, a hidegháború alatt nem is exportálták azokat. (T-80-ast a hidegháború után már igen, a T-64 addigra, mint platform már elavult, bár továbbra is hadrendben maradt Ukrajnában.)


Tehát a VSz tagállamokban még a rendszeresített T-72 harckocsik is messze a szovjet szint alatt voltak, még az azokhoz való lőszer terén is félig impotensek voltak a VSz tagországok. A legnagyobb páncélátütéssel rendelkező gránátokból háború esetén a szovjet készletekből kaptak volna harckocsinként legfeljebb fél-egy tucatot. Bármely nem szovjet páncélos erőt úgy gázolta le volna egy amerikai M1A1-et, vagy egy német Leopard 2A1/2A4-gyel felszerelt alakulat, hogy az maga lett volna a mészárszék. A Magyar Néphadsereg által használt harckocsik ’70-es évek végi, ’80-as évek eleji korszerű irányított páncéltörő rakéták ellen (iTOW, TOW2, HOT I/II) gyakorlatilag védtelenek voltak, azonban a gyengébb olasz, osztrák és egyéb másodvonalas harckocsik ellen megfeleltek a célnak.


Légierő terén sem volt más a helyzet. Szépen csillog az amerikai F-15 és F-16, de emellett összesen ezres nagyságrenden repültek F-104 Starfighter, F-5 Tiger II sőt, szubszonikus, gyakorlatilag iskolagép teljesítményén alig túlmutató, Alpha Jet, Fiat G91 repülőgépek is a ’70-es évek végén, de még a ’80-as években is. Háború esetén ezeket is bevetették volna, mert a szükség és a VSz szárazföldi túlereje megkövetelte volna.


Magyarországon a ’80-as években (időszaktól függően, a sármelléki MiG-23-asokat váltották le utoljára) legalább 2 db MiG-29 9.12 és/vagy 9.13 vadászgépet üzemeltető szovjet vadászezred állomásozott nagyságrendileg 60-90 db vadászgéppel. Ehhez képest a legkomolyabb magyar vadászgépből a MiG-23MF-ből összesen egy tucat állt hadrendbe (egy század), minden más alakulat MiG-21bisz és MiG-21MF vadászgépekkel repült. Nem túlzás azt mondani, hogy két szovjet MiG-29-cel felszerelt ezred nagyobb erőt képviselt, mint a Magyar Néphadsereg teljes vadászlégiereje.


Csapásmérő erő terén a helyzet ugyanez. Minimális mennyiségű, egy századnyi Szu-22M3
miközben a szovjet Déli Hadsereg Csoport repülő alakulatai Szu-24 és MiG-27-tel voltak felszerelve a
’80-as években. Hatalmas a kontraszt a Szovjetunió és a VSz tagországok által használt repülőtechnika minőségi és mennyisége eloszlása között. (Na persze nem véletlenül volt a szovjet „életszínvonal” olyan, amilyen...)


Valójában két szuperhatalom mellett néhány kiemelt alakulatot leszámítva a VSz tagállamok részben erős túlzással sokszor csak segédcsapatok szintjét érték el, de ez a NATO oldalán sem volt másként.
Ez lenne a világ közepe, akiknek pár alakulatot leszámítva futottak még kategóriájú haderejevolt...?

Lényegében az európai NATO országok kisinasai voltak a jenki erőknek... Vagy az, hogy 1956-ban a jenkik lényegében csak verbálisan tökére léptek UK + Fr-nek és a Szuezi válás ezzel ért véget? Európa két legerősebb hatalmát csak vakkantással bekussoltatta a jenki.

Na, ennyire volt a világ közepe Európa 50-60 éve is.

Vagy hogyan lehet, hogy a világ közepének lényegében nincs saját emberes űrpogramja és soha nem is volt...?
Stb.

Az EU együtt ma tényleg a világ legnagyobb gazdasági ereje, de csak együtt. Mivel a katonai téren kooperáció lassan 0 közlei, ezen a téren Európa néhány minőségi rendszer ellenére a közröhej tárgya lesz lassan.
 
  • Tetszik
Reactions: endre
S

speziale

Guest
A függetlenség minden költséget megér.

ez egy baromság.
Nincsen végtelen pénzed, Európában hadseregre meg pláne nincsen. Ha Európa fenn akar tartani egy olyan szintű haderőt, amiről mindenki tudja - az oroszok is - hogy nem érdemes vele b*szakodni, akkor kénytelen okosan elkölteni a szűkös pénzügyi keretét, nem férnek bele olyan dolgok mint az USA-ban a Zumwalt vagy az LCS. Mert ha a realitások talaján állunk, legjobb esetben is max a GDP 2%-ra fogják az EU országok feltornázni a katonai költségvetésüket, ami jóval kevesebb, mint az USA kb. 4-4,5%-os értéke, vagy az orosz 5% körüli érték.
És hogyan tudják ezt elérni?
1) egyrészt ésszerűsítik a hadrendben tartott fegyverrendszerek számát, hogy ne minden nagy ország valamilyen saját fejlesztést használjon. egyfajta központosított beszerzés kell...
2) kell egy ésszerű kompromisszum az EU hadiipar támogatása és a között, hogy adott pénzösszegből megfelelő mennyiségű és minőségű és árú fegyvert tudjanak megvenni
3) jól kellene definiálni azokat a feladatokat amiket elvárunk az európai hadseregektől. Nálam ezek a következőek: legyen elég erős, hogy az oroszoknak egyik EU-s ország esetében se jusson eszébe megvédeni az ottani orosz kisebbséget, illetve az, hogy a földközi tenger medencéjében tudjanak "odahatni". Számomra pl. a francia rephordozó is egy felesleges képesség...költenék inkább azt a pénzt BMD rakétákra...
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 097
113
Még ha sikerülne is, ez egy hosszú, sok évtizedes folyamat lesz. Összedughatják a fejüket pl a franciák és a németek, de Párizs nem fogja lecserélni sem a Rafale-t, sem a Leclerc-et csak azért, hogy egységes EU technika legyen. Majd maximum 20-30 év múlva. Számos európai NATO tagállamban folynak jelenleg olyan beszerzések, amiket amerikai cégek nyertek meg, vagy állnak nyerésre, ezek a technikák az adott államokban maradnak is 40-50 évig. Szerintem vagy 2030-40-nél hamarabb nem lesz komolyabban egységes EU haderő. De még akkorra is nagyon kérdéses. :(
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Akkor úgy mondom, hogy egy újabb f35 klón kifejlesztésének semmilyen szempontból nem lenne piaca.

Hát nem F-35 klónt kell fejleszteni. Az F-35 eleve egy kompromisszumokkal teli gép amiatt, hogy az STOVL képességet is bele kellett olvasztani a sárkányba...

Itt most arról beszélünk, hogy egy új multirole 5 gen gép teljes program költsége alsó hangon lenne 100 mrd. eur.
A kérdés az, hogy ezt a pénzt hogyan lehetne értelmesebben elkölteni...

A kérdésre nincs jó válasz, hiszen rengeteg politikai, biztonságpolitikai, kereskedelmi, gazdasági, katonai tényezőt kell figyelembe venni.

Itt már elindult egy folyamat: AIM9 -->Asraam/iris-t, Amrram --> Meteor, vannak saját CM-ek, ezt a sort kellene folytatni... Miért kéne sdb 2-őt venniük az európai légierőknek az f35-höz a spear 3 helyett? miért paveway lgb-ket használnak a Bang család helyett? miért amraam-ot használnak a nasams-hoz, miért nem csinálják ezt meg a Camm/Mica/iris-t slm-el? Ezeknek a kigyomlálása nagyságrenddel kevesebbe kerülne mint egy 5. gen gép fejlesztése és sokkal ésszerűbb támogatása az európai hadiiparnak

Megbocsáss, de eléggé féloldalasan nézed a dolgot. A folyamat régen is megvolt, volt Matra Magic, Mica, stb. Tehát lett volna opció arra, hogy ne amerikai fegyvert vásároljanak, hanem franciát például. De akkor úgy döntöttek, hogy nem opció. Ez nagyon összetett dolog, és korántsem mindig vált be az együttműködés. Hajdan például ugye a franciák is benne voltak az Eurofighter konzorciumban, csak aztán összevesztek azon, hogy hordozófedélzetre méretezett gép kellene, avagy nagyobb. Hajdan is volt francia-német harckocsiprogram, de nem vezetett sehova az eltérő igénylista miatt. Soroljam tovább?

Ez nem elindult folyamat, ez régóta így megy.

Plusz a felhozott példák is rosszak. A NASAMS kifejlesztésének idején nem volt más aktív radaros levegő-levegő vagy föld-levegő rakéta. A költségcsökkentési és logisztikai döntések miatt lett AMRAAM használva. Egyébként semmi akadálya, hogy integrálják hozzá a MICA vagy az Iris-T rakétát, előbbit viszont a NASAMS használó országok nem rendszeresítették (szemben az AMRAAM-al), illetve hát az MBDA-nak megvan a saját "válasza" a NASAMS-ra, a MICA VL. Az Iris-T esetében Norvégia már elkezdte az integrációt, 2021 körülre el is készülnek vele.
 
M

molnibalage

Guest
Egyszerűen úgy hogy a papír mindent elbír és senki hozzáértő nem lektorálta. :)
Viccnek jó, de érveket nem látom. Európa a II. vh óta nem világ közepe. Az EU egyre nagyobb együttes gazdasági ereje még magvan, de azt is kb. a 3 nehézfiú adja. Németország, Fr. és Nbr. Katonai értelemben az európai országok nagy része valós és nem papíron meglevő dolgokat nézve súlytalan.
 
M

molnibalage

Guest
Itt már elindult egy folyamat: AIM9 -->Asraam/iris-t, Amrram --> Meteor, vannak saját CM-ek, ezt a sort kellene folytatni... Miért kéne sdb 2-őt venniük az európai légierőknek az f35-höz a spear 3 helyett? miért paveway lgb-ket használnak a Bang család helyett? miért amraam-ot használnak a nasams-hoz, miért nem csinálják ezt meg a Camm/Mica/iris-t slm-el? Ezeknek a kigyomlálása nagyságrenddel kevesebbe kerülne mint egy 5. gen gép fejlesztése és sokkal ésszerűbb támogatása az európai hadiiparnak

A HT összefoglaló IR vezérlés részénél megtalálod ezek történetét. Nem egészen úgy van, ahogy itten te felvázoltad...
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 697
113
Viccnek jó, de érveket nem látom.

Nem akartam ilyen sarkosan megfogalmazni, de megértetted a kritika lényegét. Se forrás, se szakismeret, se lektor, így lényegében egy laikus véleményt ismertettél.

Európa a II. vh óta nem világ közepe. Az EU egyre nagyobb együttes gazdasági ereje még magvan, de azt is kb. a 3 nehézfiú adja. Németország, Fr. és Nbr. Katonai értelemben az európai országok nagy része valós és nem papíron meglevő dolgokat nézve súlytalan.

Abban egyetértünk, hogy a gazdasági erejükhöz képest valóban "alulfejlettek" katonailag, pláne a hidegháborút követő katonai leépítések, forráselvonás miatt. De ahhoz hogy a katonai erőre legyen szükség, érdemi katonai fenyegetés is kellene. Ez hol van? Oroszország? Na ne vicceljünk.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 072
113
[
Hatalmas tévedésben tetszik élni. Volt egy frászt néhány évtizede. A II. vh előtt is már inogott ez, utána meg ez köddé vált. A II. Vh óta leáldozott annak köszönhetően annak, hogy iparának tekintélyes fele romhalmazzá vált, a Brit Birodalom szétesett, Németország kettészakadt, stb.

Ha a világ közepe volt Európa, akkor kérlek vázold már fel, hogy a HT összefoglaló kék keretes írása hogyan történhetett meg?
Ez meg az idézet a HT összefoglalóból.


Ez lenne a világ közepe, akiknek pár alakulatot leszámítva futottak még kategóriájú haderejevolt...?

Lényegében az európai NATO országok kisinasai voltak a jenki erőknek... Vagy az, hogy 1956-ban a jenkik lényegében csak verbálisan tökére léptek UK + Fr-nek és a Szuezi válás ezzel ért véget? Európa két legerősebb hatalmát csak vakkantással bekussoltatta a jenki.

Na, ennyire volt a világ közepe Európa 50-60 éve is.

Vagy hogyan lehet, hogy a világ közepének lényegében nincs saját emberes űrpogramja és soha nem is volt...?
Stb.

Az EU együtt ma tényleg a világ legnagyobb gazdasági ereje, de csak együtt. Mivel a katonai téren kooperáció lassan 0 közlei, ezen a téren Európa néhány minőségi rendszer ellenére a közröhej tárgya lesz lassan.

Nem pusztán katonai képességekre értettem az hogy néhány évtizede a világ közepe volt, hanem befolyásra, jelentőségre, fontosságra, a geopolitikai ráhatására.
A második világháború után katonailag felemésztettük egymást valóban, ebben NINCS köztünk vita, az addig szuperhatalom Brit birodalom szétesett, Németország szolga sorba lett taszítva és ketté lett szakítva, a Franciák középhatalommá váltak miután lebőgtek a Szuezi válságban és bukták a gyarmataik, így igaz. DE gazdasági vonalon Európának volt jelentősége, és a legfontosabb piac volt. De Gaulle szembe tudott menni akár az USA-val is bizonyos kérdésekben, nem volt az az érzése az embernek hogy Európa egy báb-kontinens. Ma ott tartunk, hogy papíron szépek még az összesített gazdasági eredményeink, de ki - be forgatnak minket a nagy vízen túlról, azt csinálnak velünk amit akarnak. Ennek csak egy jele a VW botrány, meg a lehallgatások, a ránk kényszerített nekünk nem előnyös üzletek/embargók, vagy akár a megőrzött Német aranykészletek.

Európa VALÓS jelentősége rohamosan csökken, mivel Ázsia Kínával az élen egyértelműen a legfontosabb térséggé nőtte ki magát, a világgazdaságot ők pörgetik, az a térség, az USA-nak meg a bábja lettünk, én sajnos így látom.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 429
18 851
113
Európa VALÓS jelentősége rohamosan csökken, mivel Ázsia Kínával az élen egyértelműen a legfontosabb térséggé nőtte ki magát, a világgazdaságot ők pörgetik, az a térség, az USA-nak meg a bábja lettünk, én sajnos így látom.


Én is így látom .
A következő évtizedben Európát ellepik az f-35 gépek .És akkor hol az ellenség? o_O
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 072
113
Én is így látom .
A következő évtizedben Európát ellepik az f-35 gépek .És akkor hol az ellenség? o_O
Az ellepik azért túlzás, szépen csordogálnak majd időben elhúzódva. Az a nagyon nagy kérdés számomra, hogy mennyire tartja majd fontosnak a mag, legalább a Német-Francia tengely azt, hogy ezen a vonalon se lépjenek le minket az USA-ban, Kínában, Oroszoknál. Ha van egy ici pici kis józan eszük, önbecsülésük, előre látásuk, nem kerülhetünk függésbe ennyire az USA-tól, akármennyire is megéri inkább nem fejleszteni saját korszerű HT-t, hanem venni. Ebből nem szabad számháborút csinálni... Magam sem azt tartom egyébként a lényegesnek, hogy most megkésve egy "F-35 klónt" csináljanak, hanem azt hogy fejlesszenek, kutassanak, ez a képesség ne vesszen el. Korszerű harcászati vadászgépet hívjuk akárhány gennek, képesnek kell lennünk gyártani saját magunknak. Azt itt nem számolja ki senki dollárban/euróban, hogy annak milyen költség vonzata lehet, ha ne adja az ég egyszer az EU összekülönbözik az USA-val, és a mi F-35 öseink majd nem szállnak fel, vagy nem lesznek képesek indítani Amraamot...

Soha ne mond hogy soha...
 
M

molnibalage

Guest
[
Nem pusztán katonai képességekre értettem az hogy néhány évtizede a világ közepe volt, hanem befolyásra, jelentőségre, fontosságra, a geopolitikai ráhatására.
A második világháború után katonailag felemésztettük egymást valóban, ebben NINCS köztünk vita, az addig szuperhatalom Brit birodalom szétesett, Németország szolga sorba lett taszítva és ketté lett szakítva, a Franciák középhatalommá váltak miután lebőgtek a Szuezi válságban és bukták a gyarmataik, így igaz. DE gazdasági vonalon Európának volt jelentősége, és a legfontosabb piac volt. De Gaulle szembe tudott menni akár az USA-val is bizonyos kérdésekben, nem volt az az érzése az embernek hogy Európa egy báb-kontinens. Ma ott tartunk, hogy papíron szépek még az összesített gazdasági eredményeink, de ki - be forgatnak minket a nagy vízen túlról, azt csinálnak velünk amit akarnak. Ennek csak egy jele a VW botrány, meg a lehallgatások, a ránk kényszerített nekünk nem előnyös üzletek/embargók, vagy akár a megőrzött Német aranykészletek.

Európa VALÓS jelentősége rohamosan csökken, mivel Ázsia Kínával az élen egyértelműen a legfontosabb térséggé nőtte ki magát, a világgazdaságot ők pörgetik, az a térség, az USA-nak meg a bábja lettünk, én sajnos így látom.
Kezd nagyon off lenni, nem tudom, hogy melyik topokban kéne válaszolni.

A szolgsorba taszítás alatt legfeljebb NDK-t értheted. Ha az NSZK-t, akkor elfog a röhögés szokás szerint.
Nem báb kontinens? 1956 és a Szuezi válság után neked ez jött le...?
A 40 éve világot uraló UK 1982-ben jenki AIM-9L sürgős adománnyal ment harcba, hogy egy koszos huntát lenyomjon...
Az angol atom ütőerőt lényegében a jenkik adták. A francia valódi atomütőerő a hh után a '90-es évek elejére épült ki...

A VW botrány mantrázását sem értem. Bizony csaltak, de keményen. Nem étrem, hogy mit számít itt bármiféle katoniai erő. Az MS meg jenki cég és EU kúrta seggbe már egy-két helyen. Semmi köze ehhez egy ország státuszához...

Te meg tényleg azt hiszed, hogy csak a jenkik figyelik meg a barátibb viszonyú országokat? Ilyen szupernaív vagy...?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 072
113
Még ha sikerülne is, ez egy hosszú, sok évtizedes folyamat lesz. Összedughatják a fejüket pl a franciák és a németek, de Párizs nem fogja lecserélni sem a Rafale-t, sem a Leclerc-et csak azért, hogy egységes EU technika legyen. Majd maximum 20-30 év múlva. Számos európai NATO tagállamban folynak jelenleg olyan beszerzések, amiket amerikai cégek nyertek meg, vagy állnak nyerésre, ezek a technikák az adott államokban maradnak is 40-50 évig. Szerintem vagy 2030-40-nél hamarabb nem lesz komolyabban egységes EU haderő. De még akkorra is nagyon kérdéses. :(
S ez például nagyon szomorú. Ilyenekben kéne a fene nagy összetartás, nem pl. abban, hogy telepítsünk még be egy raklap migránst. Ez az EU még alapjában akkor egy tök jó dolog is lehetne... Talán még van időnk megvalósítani majd egy ÚJ és nem ELMEROGGYANT EU-s vezetéssel. Talán.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Európa VALÓS jelentősége rohamosan csökken, mivel Ázsia Kínával az élen egyértelműen a legfontosabb térséggé nőtte ki magát, a világgazdaságot ők pörgetik, az a térség, az USA-nak meg a bábja lettünk, én sajnos így látom.

Ha európa valós jelentősége rohamosan csökken, akkor mi a magyarázat arra, hogy számtalan technológia és alapkutatás terén továbbra is európa az éllovas?
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
S ez például nagyon szomorú. Ilyenekben kéne a fene nagy összetartás, nem pl. abban, hogy telepítsünk még be egy raklap migránst. Ez az EU még alapjában akkor egy tök jó dolog is lehetne... Talán még van időnk megvalósítani majd egy ÚJ és nem ELMEROGGYANT EU-s vezetéssel. Talán.

Ehhez mindenekelőtt összefogás és nem széthúzás kellene.
Az adott témához visszakanyarodva: adott esetben európa bőven rendelkezik elég R&D és gyártó képességel, hogy egy 5. vagy 6. generációs vadászgépet fejlesszen ki, csak abban kell megegyezni, hogy hajlandóak erre a tagországok és rászánják a szükséges erőforrásokat. A szándék jelei megvannak, de sajnos mivel nincs kényszerítő erő, így eléggé lassan őrölnek a malmok
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 072
113
Kezd nagyon off lenni, nem tudom, hogy melyik topokban kéne válaszolni.

A szolgsorba taszítás alatt legfeljebb NDK-t értheted. Ha az NSZK-t, akkor elfog a röhögés szokás szerint.
Nem báb kontinens? 1956 és a Szuezi válság után neked ez jött le...?
A 40 éve világot uraló UK 1982-ben jenki AIM-9L sürgős adománnyal ment harcba, hogy egy koszos huntát lenyomjon...
Az angol atom ütőerőt lényegében a jenkik adták. A francia valódi atomütőerő a hh után a '90-es évek elejére épült ki...

A VW botrány mantrázását sem értem. Bizony csaltak, de keményen. Nem étrem, hogy mit számít itt bármiféle katoniai erő. Az MS meg jenki cég és EU kúrta seggbe már egy-két helyen. Semmi köze ehhez egy ország státuszához...

Te meg tényleg azt hiszed, hogy csak a jenkik figyelik meg a barátibb viszonyú országokat? Ilyen szupernaív vagy...?
Az az NSZK ugyan úgy megszállt ország volt, és a mai napig is az. Ez puhább volt mint az NDK-s, de attól még rövidebb pórázon volt és van tartva Németország, mint a Franciák valaha is voltak.

A VW botrány csak egy a sok közül, ahol azért Németek fizettek az USA-nak, nem keveset úgy, hogy egyébként teljesen elterjedt volt az amivel megbuktak a piaci szereplők közt, de rajtuk verték el a port nagyon.

A 2008 as saját ingatlanpiaci és tőzsdei lufijukat is sikeresen áttolták a Németeknek, nem kicsit be is szopódtak tőle, pl. rémlik valami GM-Opel vonal is, ahol Mami Merkelék toltak bele néhány milliárdnyi német adófizetőktől beszedett pénzt az amcsi cégbe, és etc. etc. Elég kemény jeleit látom én annak, hogy függésben vagyunk, de csúnyán. Ez messze nem két egyenrangú fél kölcsönös mindenkinek előnyös szimbiózisa, bizony kihasználnak minket.

A megfigyelést és az azzal való információszerzést majd ennek a felhasználását messze az amcsik csinálják a legmagasabb szinten ha csak a nyugati érdekkör játszik. Ezt nem én állítom, hanem mindenki aki ért ehhez a dologhoz, sőt néha néha már a Németek, Franciák is megorroltak erre diplomáciai kinyilatkoztatások is történtek ez ügyben. Más is csinálja, csak nem ilyen mértékben, és nem ennyire pofátlanul.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and svajcibeka

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 072
113
Ha európa valós jelentősége rohamosan csökken, akkor mi a magyarázat arra, hogy számtalan technológia és alapkutatás terén továbbra is európa az éllovas?

Félig viccesen: Az hogy MÉG nem előzött meg minket Afrika.

Legyünk akkor konkrétabbak:
Szerinted Ázsia fontosabb jelenleg a világpiac/geopolitika szempontjából mint az EU? Igen-Nem?
Szerinted Észak-Amerika fontosabb jelenleg a világpiac/geopolitika szempontjából mint az EU? Igen-Nem?
 
M

molnibalage

Guest
Az az NSZK ugyan úgy megszállt ország volt, és a mai napig is az. Ez puhább volt mint az NDK-s, de attól még rövidebb pórázon volt és van tartva Németország, mint a Franciák valaha is voltak.
Ezek után asszem befejezem veled az érdemmi komunkiációt...ű
Visszatértél és 2 perc alatt fullba tolod...

(Esetleg megmutathatnád, hogy hol vannak az USA megszálló erői és hol és mikor avatkoztak bele abba, hogy a választások után ki legyen a kancellár. Mert Kárdárt nem a nép, hanem Moszkva baszta a nyakunkba, ahogy az összes többi komcsi köcsögöt is.)
 
Status
Not open for further replies.