[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 958
113
Erre nem tudok mit mondani csak hogy rossz emberekbe futottal bele
Egy tipp ha egyedul dolgozik es vallalkozo ne alkalmazd /mas se teszi azert nincs embere mert nincs eleg munkaja/ ha sok melosa van es o nem dokgozik szinten ne azerzodj le vele simlis /kivetel ha van legalabb ket brigadja mind ketto elen brigadvezetovel/ ha csak egy broigadja van ea nem dolgozik leves.
Az idealis kis munkahoz ha legalabb ketten vannak.
Nagyobb munkahoz ha egy brigadja van es o is dolgozik vagy ha tobb brigadja van es mimd ketto elen brigadvezeto /itt mar nem gond ha nem dolgozik ketkezi munkat sot/
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and fip7

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 958
113
Az epitoiparban egy embert soha nem szabad munkara felkerni. Az osszes epitoipari munka minimum 2 emberes /festo minimum ketto komuves ketto /egy mester egy segedmunkas/ acs minimum4 tetofedo minimum 3 burkolo minimum ketto egy mester egy seged vasbeton szerelo minimum3 stb
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 958
113
Ha megvan a megfekelo letszaam mindenki jobban jar egy ember teljesit 100% ot ket ember 250% ot teljesit. /a melo is elobb kessz van minosege is jobb igy jol jarsz te is es a felkert szakik is hisz 25-25% al tobb penzt keresnek egy evbe eggyutt mimt kulon kulon ha egyenlo partnerek.
 
T

Törölt tag 008

Guest
....Hozzá tenném ez sem gond, csak hát ilyen embernek nem kell 3 éves képzés amiben törit tanul. Minek? ...
Hogy ne biodroid képző legyen, mert a végén még Molni elveszi a szavazati jogukat. :)

Miért kell a szakmunkásképzősőket ostobának nézni? Rengeteg van, aki utána leérettségizik esetleg tovább is tanul. Ha lebutítod a képzésüket esélytelenek lesznek, hogy tovább lépjenek, hogy később esetleg magasabb beosztást kapjanak. Meg kell adni az esélyt, hogy tanulhassanak. Aki képtelen rá, abból lesz egy sima szakmunkás (szerintem szakmunkásvizsgán nincs törénelem meg nyelvtan, szakmai, anyagismeret meg hasonlók rémlenek), aki meg jobb képességű és ambiciózusabb az tovább tud tanulni utána. Tudom, hogy ez kis százalék, de még mindig ez a jobb.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
250/500 óra alatt Te nem nevelsz ki szakembert. A szakember az nem egy papír, amit lobogtathatsz, hanem tudás, a tudást pedig gyakorlattal lehet megszerezni, egy gyakorlottabb embertől. Ahhoz, hogy az embernek ne csak szak végzettsége, hanem valódi, önálló munkavégzésre képes tudása legyen, az a tanulási hajlamon túl (legyen egy jó mester akitől lehet tanulni) évek kérdése.


Csodálkozol, mikor úgy jön egy szakiskola az általánoshoz, hogy van e olyan, akit sehova se vettek fel? Utána meg valahogy elvégzi, mert egyrészt 16 éves korig kötelező, az iskola létszámra kap pénzt, de egy szinten túl sokszor nem is jó megbuktatni, had menjen tovább, csak húzzon el.

Nem? Középsuliban nem villanyász volt a szakirányom hanem gyengeáramú elektro technikus. Hívtak menjek el villanyszerlőnek. Mondom hülyék vagytok 4polust munkapontot... tudok számolni,nyákot is megtervezem kimarom, beültetem.... de vésőt még nem láttam. Biztattak nyár jött gondoltam kipróbálom. 2 hónap után már rendszeresen egyedül dolgoztam. Kivéstem, csövet be, behúztam, kapcsolok, dugaljak fel kész. Ha mondjuk szobafestő vagy gipszkartonosként kezdem uúgy 2hónap.
De ha nem tetszik akkor legyen egy teljes év. 3nap elmélet 2nap gyakorlat majd 3-4nap gyakorlat 2-1nap elmélettel. Ha az illető a megfelelő alapképézést megkapta max egy év.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 458
55 464
113
Fennek

"Hogy ne biodroid képző legyen, mert a végén még Molni elveszi a szavazati jogukat. :)"

Most őszintén, sok rendes és jó fej szakmunkás képzős fiatal srácot ismerek. Lehet tanulnak közéleti tárgyakat is, de valószínűleg nem túl hatékonyan. Nagyon butusok szegények. Mondom nincs ezzel semmi baj, amíg a saját szintjükön jól dolgoznak meg jó a hozzá állásuk. Pont nem érdekel ilyenkor hogy még a szomszédos országokat sem képesek felsorolni :p
Kár beléjük ez a sok közoktatás szerintem. :oops:
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 958
113
Nem? Középsuliban nem villanyász volt a szakirányom hanem gyengeáramú elektro technikus. Hívtak menjek el villanyszerlőnek. Mondom hülyék vagytok 4polust munkapontot... tudok számolni,nyákot is megtervezem kimarom, beültetem.... de vésőt még nem láttam. Biztattak nyár jött gondoltam kipróbálom. 2 hónap után már rendszeresen egyedül dolgoztam. Kivéstem, csövet be, behúztam, kapcsolok, dugaljak fel kész. Ha mondjuk szobafestő vagy gipszkartonosként kezdem uúgy 2hónap.
De ha nem tetszik akkor legyen egy teljes év. 3nap elmélet 2nap gyakorlat majd 3-4nap gyakorlat 2-1nap elmélettel. Ha az illető a megfelelő alapképézést megkapta max egy év.
Tobbek kozott errol is beaszeltem okos kissrac voltal ugyes megtanultal behuzni egy hazat /ez az okj s szint/ es hogy alltal volna ha egy uzemet kellett volna bevezetekelni egy vagohidat momdjuk vagy egy femmegmunkalo muhelyt esetleg egy eromuvet vagy egy banyat egy komolyabb szivattyutelepet automata onmukodo uszadek kiszedo es eltavolito rendszerrel... Na latod ilyen helyre mar keves az okj. Ilyen helyekre kell a szakmumkas /az hogy nem mimdegyik szakmunkas ez a szimt mem azert van mert nem kapta meg ra az okzatast 2 essel mar mutenek de nem lessz aysebesz vagy foorvos./
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/o...e-ahol-a-munkanak-becsulete-van.5.283238.html

Tavaly "csak" 25.000en léptek le külföldre. Ugye évente kb 90.000ember múlik el 18. ~30% lép le.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/o...tne-amire-meg-soha-nem-volt-pelda.283028.html

Már bocs ezt legkésöbb 4éve kellett volna. Egy ilyet senki nem mutatott? K* jó stratégiával össze lehet hozni egy 2.1es FRt. Csak nem mindegy, hogy hány szülőképes nő van. A ratkó unokák (72-82) rétege szülés szempontjából kifut.

ratko2-20180420.png


btw bölcsiben 1hónapja szóltak, hogy aki szepmtemberben 2.5éves annak is menni kell oviba uis 4-5szörös a túljelentkezés, minden 4-5. gyereket tudják felvenni. Tudják más a tv de ez van.
Eközben ovikba nem akarnak felvenni, ennyit mert 30-35fős csoportok lesznek és ennyire képtelen egy ember vigyázni. Mármint nem oktatni de a testi épségükre sem.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 563
113
Hogy meg tudja csinálni vagy sem azt a felvételi folyamatnak kéne meghatároznia.
Se állam, se a személy szempontjából nem fontos, hogy termelne e neked. Sött jó nagy bukás. Személyes része gondolom érthető, meg az is ki is fizet több adót.

Állambácsi a 0db matekkal konkrétan tönkreteszi ezt a réteget. Hiába lenne okos, szorgalmas esélye nincs megírni egy emelt matekot. Ebben a rendszerben belőlem se lett volna mérnök.
A felvételin átmegy "mindenki", legalábbis nálunk ez úgy működik, hogy ha van érettségid, akkor minimum fizetéses helyekre kb bárhova bejutsz, esetleg a nagyon sztárszakmák a kivételek, de az sem igazán. Aztán az első évben jön a daráló, ha azt túlélted, másod- és harmadévet könnyen végigcsinálod, hanem kiesel, de legalább az elején. Felvételin kiütni a nagytöbbséget nem lenne okos, mert ha túl magad a szint, akkor nem jutnak be olyanok, akik akkor és ott nem tudják, de lehet ha szivesen megtanulnák, elvégre azért mentek oda.
Államés személy szempontjából is fontos, hogy termelne-e. Az állam nem kell többet költsön az oktatására, ha már munkába állt, másik oldalon meg adózik és hozzajárul a GDP-hez. Persze itt is az az ideális, hogy tegye ezt szakmunkásként.
Nem tudom most milyen a rendszer, voltam Magyarországon nemzetközi matekversenyen, igaz van annak 20 éve, de ott erős volt a mezőny.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 538
45 044
113
Ha csak droidokat akarsz oké. De ha önállóan dolgozni tudó szakembert akkor ez kevés.
Nem értelek meg titeket, hogy miért nem jön át a lényeg: Nem én akarok droidokat, hanem arányaiban is egyre több droidnak való van sajnos (mert beérett 2000-es évek generációja halmozottan hátrányos családok felülreprezentálva, elbaszott szociális és családpolitika eredményeként), az egyébként abszolútban is egyre kevesebb gyerekből.
Nincs szükség annyi gimnáziumra.

Mivel a tapasztalat azt mutatja hogy így is van nem kevés ember az országban, aki eddig sem tudott az általános iskolai matekon túllépni, de valahogy hasznos értékteremtő állampolgárrá kéne képezni, én azt gondolom, hogy inkább igaz az hogy a valós helyzethez lett igazítva a tanterv a szakmunkás/szakiskoláknál.

Aki pl. angolul beszélő önállóan dolgozni képes jó problémamegoldó képességgel rendelkező munkaerőt akar, az fizessen meg egy technikust.
Ez van.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 458
55 464
113
Meg a gimnáziumi tanulókat mindenki úgy kezeli itt, mintha később 100%-uk diplomás lenne. Szerintem legalább a harmaduk elbukik az egyetemen , aztán mi lesz belőlük? Egy érettségizett, de szakma nélküli ember. Ha szerencséjük van saját pénzen mehetnek OKJ-ra. Vagy elmennek alibizni egy multiba minimálbérért...
Ezért is van bennem az, hogy ha valaki elvégez egy sulit akkor szerezzen mellé szakmát. :)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Azért annyira nincs sok genderszakos :)
.
Mihez képest nincs sok?!! Mekkora rájuk a FIZETŐKÉPES igény a magyar piacgazdaság magánemberi oldaláról?!! Vagy majd az egészségügyben, adópénzből alkalmazzák őket a hiányzó gyerekorvos, sebész, altatóorvos helyett?!! Én speciel egy fityinget se fizetnék se az oktatásukra, se a "munkájukért" a végzés után, szóval nekem könnyen nélkülözhetőek. Pont olyan fölösleges rájuk költeni, mint az örökmozgó utáni kutatásokra ...
 
T

torsen

Guest
Nem értelek meg titeket, hogy miért nem jön át a lényeg: Nem én akarok droidokat, hanem arányaiban is egyre több droidnak való van sajnos (mert beérett 2000-es évek generációja halmozottan hátrányos családok felülreprezentálva, elbaszott szociális és családpolitika eredményeként), az egyébként abszolútban is egyre kevesebb gyerekből.
Nincs szükség annyi gimnáziumra.

Mivel a tapasztalat azt mutatja hogy így is van nem kevés ember az országban, aki eddig sem tudott az általános iskolai matekon túllépni, de valahogy hasznos értékteremtő állampolgárrá kéne képezni, én azt gondolom, hogy inkább igaz az hogy a valós helyzethez lett igazítva a tanterv a szakmunkás/szakiskoláknál.

Aki pl. angolul beszélő önállóan dolgozni képes jó problémamegoldó képességgel rendelkező munkaerőt akar, az fizessen meg egy technikust.
Ez van.

Amit Te írsz,az egy lefelé tartó spirál, ami enged a jelenlegi helyzetnek, sőt erősíti azt. Rengeteg energia, erőfeszítés éspénz kellene ahhoz, hogy az általad nevezett "droidnak valókból" is mást és hasznosabbat képezzünk. De lemondunk róluk és így csak szaporodnak... Besötétül az ország...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
T

torsen

Guest
Meg a gimnáziumi tanulókat mindenki úgy kezeli itt, mintha később 100%-uk diplomás lenne. Szerintem legalább a harmaduk elbukik az egyetemen , aztán mi lesz belőlük? Egy érettségizett, de szakma nélküli ember. Ha szerencséjük van saját pénzen mehetnek OKJ-ra. Vagy elmennek alibizni egy multiba minimálbérért...
Ezért is van bennem az, hogy ha valaki elvégez egy sulit akkor szerezzen mellé szakmát. :)

Nem lesz 100%-uk diplomás. De a magasabban kvalifikált szakmákat eleve csak érettségi után tudod tanulni. (Ilyen az OKJ) Másrészt 22 éves korig nappalin ingyenes az első szakma. Esti képzésben meg nyugdíjasként is tanulhatsz ingyen OKJ-s szakmát. Soha nem késő...Viszont sehol sem hátrány egy sokkal alaposabb közismereti tudás, benne a természettudományok és például a folyékony olvasás képessége. Ma egy szakiskolás szótagolva (se) olvas...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 538
45 044
113
Amit Te írsz,az egy lefelé tartó spirál, ami enged a jelenlegi helyzetnek, sőt erősíti azt. Rengeteg energia, erőfeszítés éspénz kellene ahhoz, hogy az általad nevezett "droidnak valókból" is mást és hasznosabbat képezzünk. De lemondunk róluk és így csak szaporodnak... Besötétül az ország...
Nem lemondunk róluk, hanem próbáljuk használni ezt az erőforrást is valamire. Ez valóban egy lefelé tartó spirál, csak lassan lehet ezt megváltoztatni. A legjobb út ehhez mondjuk az adójóváírás jellegű családtámogatás, az idióta alapjövedelmes/nagy családipótlék minden gyerek után vonallal szemben. Ma már sokkal kevésbé éri meg a SEMMIRE szülni 5 gyerek után egy hatodikat, ellenben az értékteremtő adófizető réteg sokkal jobb körülményekkel tud bevállalni 3 gyereket. Ez lehet a jó írány.

Akik meg rendelkezésre állnak droidnak valók, azoknak hiába sírtok hogy nincs heti 4 matek, csak 9/10 ben 2-1 hetente, azoknak az is sok a legtöbb esetben. Az a cél hogy legalább szalag mellé jó legyen. Aki tehetséges, az a mai világban is tanulhat HA akar ÉS képessége is van hozzá.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 081
4 056
113
Nem értelek meg titeket, hogy miért nem jön át a lényeg: Nem én akarok droidokat, hanem arányaiban is egyre több droidnak való van sajnos (mert beérett 2000-es évek generációja halmozottan hátrányos családok felülreprezentálva, elbaszott szociális és családpolitika eredményeként), az egyébként abszolútban is egyre kevesebb gyerekből.
Nincs szükség annyi gimnáziumra.

Mivel a tapasztalat azt mutatja hogy így is van nem kevés ember az országban, aki eddig sem tudott az általános iskolai matekon túllépni, de valahogy hasznos értékteremtő állampolgárrá kéne képezni, én azt gondolom, hogy inkább igaz az hogy a valós helyzethez lett igazítva a tanterv a szakmunkás/szakiskoláknál.

Aki pl. angolul beszélő önállóan dolgozni képes jó problémamegoldó képességgel rendelkező munkaerőt akar, az fizessen meg egy technikust.
Ez van.
A saját droidjaink mellett ne felejtkezzünk meg, a külföldről egyre nagyobb számban beözönlőkről sem.
Én az Alföld déli részén élek. Csak a mi településünkön már meghaladja a számuk a lakosság 10%-át. Ők kezdetben mezőgazdasági idénymunkára jöttek 2-3 hónapra, de ma már szinte egész évben itt vannak. Ennek oka az egész országot sújtó kivándorlás miatti munkaerőhiány.
Ezek a munkások kivétel nélkül románok, azokból is kreolabbik fajta. A boltokba, szórakozóhelyekre csapatostól járnak. Rendszeresek a lopások. A boltok bejárati ajtajáról, belülről már le kellett szerelni a kilincset, hogy csak a kassza felé tudjanak távozni. A játszótérre már nem mernek kimenni a gyerekek, csak szülőkkel.
Többségük már magyarul beszél, sok a vegyes házasság és a magyar állampolgár közöttük. És ez a román határtól kb. 250km-re van! Szóval minőségi cserét sikerült véghezvinni. A képzett, "kalandvágyó, hazaáruló magyarok" helyett itt vannak ők is nekünk, emelve a színvonalat!
 
Status
Not open for further replies.