Azért attól, hogy nincs kiemelt szintű matek középsuliban, pláne szaksuliban, még nem lesz valaki matematikai analfabéta. Ne túlozzuk el. Az alapokat megkapja az alapsuliban. A középiskolai matematikai ismeretanyagot talán az egy trigonometria kivételével én pl. szinte sosem alkalmazom, és hacsak nem megy az illető műszaki, pénzügyi pályára, az átlagember sem. A korábbi szakközép sem arról volt híres, legalábbis az én tapasztalataim szerint, hogy ott valami hű de nagy matekzsenik fejlődtek volna ki, épp hogy átrugdalták őket, mert nem érdekelte a diákot. A mostani emberanyag meg inkább csak rosszabb.
A középiskolai jelentkezés egy tudatos választás. Ha szakiskolába mész tovább, az azt jelenti hogy nem akarsz elméleti alapokat szerezni, hanem inkább gyakorlati szakmát akarsz elsajátítani, arra így több időd jut. Legalábbis ez az elmélet, a nagyobb gyakorlati gond inkább az, hogy a szakiskolai képzés is olyan, amilyen. Legalábbis a szakiktól én ezt hallom. Ha meg műszaki pályára akarsz továbbmenni, arra helyes választás a gimnázium valamilyen emelt matek-fizika szakkal.