Kiberhadviselés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Kibertámadás érte a svájci védelmi minisztériumot, valamint a külügyi tárca egyik kiszervezett egységét júliusban. A megtámadott intézmények panaszt tettek a svájci ügyészségen, ami vizsgálatot indított a történtek miatt.

A berni kormány tájékoztatása szerint az informatikai szakembereknek sikerült kivédeniük a minisztérium elleni hekkertámadást, de a külügyi tárca partnerének rendszereit egy időre működésképtelenné tette a Turla nevű rosszindulatú szoftver. A svájci kormány biztonsági okokra hivatkozva egyéb információkat nem közölt.

2015 decemberében a Turla kémprogrammal hajtottak végre kibertámadást a svájci állami kézben lévő RUAG fegyveripari konszern ellen is, és a hekkerek nagy mennyiségű adathoz jutottak hozzá. A svájci kormány el is ismerte, hogy az informatikai hálózatot 2014 és 2017 között nem védték hézagmentesen, ugyanakkor a kormányzat szerint a biztonsági rést idén februárban már orvosolták.

A Turla kémprogramot első alkalommal 2014-ben észlelték, amikor Európában és a Közel-Keleten több száz kormányzati és katonai számítógépes rendszert fertőzött meg. Informatikai szakemberek és nyugati hírszerzési szolgálatok a kibertámadások mögött az orosz kormányt sejtik.
(MTI) -origo.hu
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Trump beiktatása előtt két román hacker kiiktatta a washingtoni rendőrség kameráinak egy részét. Most a kiadatásukat kérik és akár 20 évet is kaphatnak.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20171229-roman-hacker-washington-rendorseg.html

Magán véleményem, hogy egy ország sem szabadna kiadja saját állampolgárát egy idegen államnak. Ráadásul az amerikaiak soha nem fogják kiadni egyik állampolgárukat sem, hogy egy másik ország bírósága elítélhesse. Legjobb esetben kapnak egy CIA-s / NSA-s állást, habár kétlem, hogy most ilyen ajánlatot kapnának. Viszont ha jók ilyen jellegű munkára, akkor a saját országuk, ebben az esetben Románia kellene hasznosítsa a tudásukat és nem odaadni az amerikaiaknak.
Kiváncsi vagyok kiadják-e őket, de amilyen mélyen a román politikusok nyelve belóg az amerikaiak seggébe, sok jót nem jósolok számukra.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 982
113
Egyik kutya, másik eb. Mindkét oldal a maga érdekeit nézi és hazudik. Éppúgy kémkedik az egyik mint a másik a saját gyártású programjaiba beépítve. Úgy gondolom épp elég hír érkezett már az utóbbi pár év során hogy ez nyilvánvaló legyen, legyen az Google, vagy Kaspersky vagy akármelyik. A feleségem újabban kamu telenoros e-maileket kap hogy ilyen részszámla,olyan részszámla ezen az oldalon fizesse be erre a bankszámlára. Csak épp az oldal amire rávisz az nem egészen a telenor oldala.
Szóval ilyen kisembereknek is lehetnek "támadói" hát még az államnak vagy azok szerveinek.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Újabb orosz hackertámadási kísérleteket leplezett le az amerikai félidős választások közeledtével a Microsoft, a szoftveróriás közlése szerint a támadások célpontjai amerikai politikai intézmények voltak. A cég kedden elmondta, hogy egy, az orosz kormányhoz köthető hackercsoport hamis honlapokat hozott létre, amelyek két konzervatív agytröszt, a Hudson Intézet és a Nemzetközi Republikánus Intézet weboldalait imitálták, illetve három szenátusi oldalt. A támadást feltehetőleg a Strontium (más néven: Fancy Bear vagy APT28) nevű csoport követte el, amelyet Robert Mueller különleges ügyész az orosz katonai hírszerzéshez, a GRU-hoz tartozóként azonosított. Mueller szerint ők törték fel a Demokrata Párt levelezőrendszerét a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején.
https://444.hu/2018/08/21/a-microso...ozta-meg-amerikai-politikai-intezmenyek-ellen

Microsoft has uncovered new Russian hacking efforts targeting U.S. political groups ahead of the midterm elections.
https://apnews.com/afbcacce5ba64a83...covers-more-Russian-attacks-ahead-of-midterms
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 982
113
Bár nem hadviselés de mindenképp érdekes abból a szempontból mennyire nyomon követhetők vagyunk.
Most néztem épp BBC Earth csatornán a Szupermarketek titkos élete című műsort. Az utolsó tíz perc eszméletlen. Ajánlom mindenkinek hogy nézze vissza.
Nagy vonalakban olyan helyzet van hogyha te bemész egy üzletbe akkor az ott kihelyezett wifik veszik a telód meg egyéb kütyüid jelét és azt figyelik melyik sorba mész be, hol állsz meg, szóval mit veszel. Azt hogy a szomszédban levő másik üzletben mit veszel a kártyáddal azt is tudják, mert az Ac Nielsen féle cégek megadják nekik az infót hogy mit és mennyiért vettél. Erre reagál az az üzlet ahol eddig vásároltál és kitesz egy minőségben ,árban hasonló terméket. A végén meg van egy nő akinek be van kamerázva a hűtőszekrénye hogy a boltban online megnézhesse tableton hogy mi van benne.
És akkor mégis min lepődjünk meg az ettől sokkal fontosabb,komolyabb nemzetközi kémkedéseken ,legyen az orosz,USA, brit vagy stb?

http://www.nielsen.com/hu/hu/solutions/measurement.html
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 666
113

Csak a szokásos lózungok.
Aláaknázzák a nyugati értékrendet, destabilizálják a kormányokat, stb.

Tények? Bizonyítékok? Jaaa, azok nincsenek, de mi majd jól megvédünk titeket, főleg, ha még fizettek is érte. :D

Lásd erre példa, hová fordult ennek a fórumnak is a hangvétele az utóbbi években....
Aztán aki akar asszisztál, aki meg nem, az.... libsi?

Tehát szerinted itt a fórumon fizetett és képzett orosz kiberkatonák tevékenykednek?
Azért remélem, mielőtt beülsz a pilóta székbe, leveszed az alufólia sityakot.:)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zeal

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 075
2 944
113
https://defence-blog.com/news/nato-moves-to-combat-russian-hybrid-warfare.html

Lásd erre példa, hová fordult ennek a fórumnak is a hangvétele az utóbbi években....
Aztán aki akar asszisztál, aki meg nem, az.... libsi?
.....
Én azt szeretném kérdezni,hogy ezt honnan tudja a NATO?...ők hogy hogy nem alkalmazzák ha ennyire befolyásolhatóak vagyunk....de persze rajtad kívül:D:D....illetve megneveznéd konkrétan azokat akiket idesorolsz....szeretném őket ignore-ba rakni...hisz ők nagyon veszélyesek.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostface

Jericho

Member
2018. október 3.
49
9
8
Napjainkban a hacker világ legjobbjai oroszok. Ezrével akadnak ott olyan csúcs-szakemberek, akik bármikor bármit meghekkelnek. A putyini Oroszország expanzív politikájának pedig szerves része, hogy megjelenjen európai országokban és különböző honlapokkal, hecker támadásokkal befolyásolja a lakosságot. Magyarországon több tucatnyi oroszok által fenntartott oldal működik. https://index.hu/belfold/2016/04/07/kozel_negyven_oldal_tolja_oroszorszag_szekeret_magyarorszagon/
 

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 075
2 944
113
Napjainkban a hacker világ legjobbjai oroszok. Ezrével akadnak ott olyan csúcs-szakemberek, akik bármikor bármit meghekkelnek. A putyini Oroszország expanzív politikájának pedig szerves része, hogy megjelenjen európai országokban és különböző honlapokkal, hecker támadásokkal befolyásolja a lakosságot. Magyarországon több tucatnyi oroszok által fenntartott oldal működik. https://index.hu/belfold/2016/04/07/kozel_negyven_oldal_tolja_oroszorszag_szekeret_magyarorszagon/


Hyriu..te vagy az?:D
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 666
113
Napjainkban a hacker világ legjobbjai oroszok. Ezrével akadnak ott olyan csúcs-szakemberek, akik bármikor bármit meghekkelnek. A putyini Oroszország expanzív politikájának pedig szerves része, hogy megjelenjen európai országokban és különböző honlapokkal, hecker támadásokkal befolyásolja a lakosságot. Magyarországon több tucatnyi oroszok által fenntartott oldal működik. https://index.hu/belfold/2016/04/07/kozel_negyven_oldal_tolja_oroszorszag_szekeret_magyarorszagon/

És ezt a rendíthetetlen tényként közölt állításodat, ezzel a semmitmondó, tényektől teljes mértékben mentes, index cikkel igyekszel alátámasztani?


Sokszor kértem már, hogy a személyes gyűlölet helyett a tényeket próbáljuk meg első számú alapként alkalmazni a hozzászólásoknál.
Lehet fikázni az oroszokat, s van is miért, de Oroszország nem Mordor, nem rosszabb vagy jobb, mint más európai országok.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zeal