Ukrajna (bel és külpolitika, gazdaság, minden ami nem kapcsolódik közvetlenül a konfliktushoz)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 960
18 489
113
Szerintem igenis meg kell egyezni az ukranokkal. Nekimennek a karpataljai magyaroknak? Akkor mit teszünk? Semmit. En is azt mondom az ukranok megesznek minket reggelire. Nincs semmink amivel tamadhatnank vagy vedekezhetnenk. Meg emberünk sincs hozza. Szomorú ezt belatni de gyengek vagyunk. :-(

Nyílván valami megegyezés lesz majd a végén, NATO közvetítéssel, ahol mi húzzuk a rövidebbet, mert még elrettentésnek szánt katonai erőt sem tudunk felmutatni. Az ukránok meg most stratégiai barátok lettek az amerikai féllel. Amit még tehetünk, felkészülünk időben, egy több ezres, vagy ne adj isten, több tízezres, magyar menekülthullám fogadására és elhelyezésére. Majd letelepítésére. Mert további keménykedés esetén, elképzelhető, hogy különféle, felfegyverzett erők, nekimennek az ott élő magyaroknak. Természetesen, nem az állam hivatalos rendőri és katonai erői vesznek ebben részt. Sok példát ad a történelem erre, a legújabb korból is, miként kezeljenek egy ilyen problémát. Azok, akik erősebbek sokkal, a konfliktusban álló másik félnél.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Celebra

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Akkor hazaárulókat kell akasztanunk itthon. De ez akkor is hazugság. Meg kell tudjuk védeni őket, a magyar haderő azért létezik és van is elég fegyvere hozzá!

Ugyanakkor még nagyon, nagyon messze vagyunk attól, hogy katonai megoldáson kelljen gondolkodnunk. A sok hülye itt bombázásról beszél, meg hasonlókról, miközben még éppen csak a diplomáciai csörte legelején tartunk!

A magyar hadsereg Ukrajna ellen max. akkor érhetne el valamit is, ha teljesen váratlanul támadnánk meg Ukrajnát és még azelőtt elfoglalnánk a hágókat, hogy jelentősebb erőket átküldenének rajtuk. Ezután a hágókat és így Kárpátalját valószínűleg meg tudnánk védeni.
De ez csak akkor működne, ha tényleg váratlan lenne a támadásunk, értsd. még azelőtt megtámadnánk őket, hogy elmérgesedne a viszony. De ez a teljes világ szemében magyar agresszió lenne, hisz mi támadtunk. Ha addig várnánk amíg teljesen elmérgesedik a diplomáciai viszonyunk akkor már oda a meglepetés, hisz az ukránok is tennének ellenlépéseket.
Ha Ukrajna támadna, teljesen esélytelenek lennénk szövetségesek nélkül.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 915
22 446
113
Szomorú ezt belatni de gyengek vagyunk. :-(

Szerintem meg nem. Én nem a totál firepower erőt nézem, hanem azt, hogy ki micsoda a régióban. Lehet az EU-s brüsszeli barmoknak jól jönne ez a konfliktus, hiszen most mindegy milyen áron és miért, csak rúgni lehessen MO-ba.
  • NATO-nak meg még is csak a tagjai vagyunk, ha lekerüljük azt, hogy mi legyünk az agresszorok nem bújhatnak ki szövetségesi következmények alól. Gondolj csak bele, milyen precedens lenne, ha támadás/provokáció ér egy NATO tagországot és nem reagálna rá megfelelőképpen a szövetség! Onnantól kezdve mindenkinek világossá válna, hogy a szervezet csak érdekekért harcol, nem egymásért. No ugye ezt nem engedheti meg magának, úgyhogy...
  • Mo bent van az EU-ba, Ukrajna meg a láthatáron se...annyi dipl. fegyver van Mo kezében, hogy csak na...amelyek közül végre valahára alkalmaz is néhányat a kormány (a többi kormány még ehhez is puding volt).
  • a szép új ukrajnai nácizmus. Mo - amelynek kiválóak az izraeli kapcsolatai - az amúgy is kormányerős médiával még inkább kihangsúlyozná az ukrán neonáci veszélyt -amivel valljuk be még nem is hazudna -, ill. az egész esetleges ukrán agressziót ebbe csomagolva adná a nemzetközi közösség felé. El lehet érni hidd el, hogy gáz legyen nyugaton az ukránokat igy támogatni...
  • 2. front. Az oroszok az ukik spájzában vannak. Mo és Oo viszonya a legideálisabb, hogy Ukrajna még véletlenül se jöhessen 100%-os haderejével.
Neeem vagyok én abban olyan biztos, hogy az ukránok a végén olyan nagy happy end-el zárnák egy esetleges MO-gi kalandozásukat...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 240
27 002
113
A magyar hadsereg Ukrajna ellen max. akkor érhetne el valamit is, ha teljesen váratlanul támadnánk meg Ukrajnát és még azelőtt elfoglalnánk a hágókat, hogy jelentősebb erőket átküldenének rajtuk.

Pontosan erről van szó. A magyar haderő csak fenn a Kárpátokban esélyes jelenleg. De ott az!
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Komolyan mondom, munka után bekukkant ide az ember és csupa Tom Clancy-t talál az író hanyatló korszakából származó fikciós háborús regényeivel. Az igazságot lehet szeretni, nem szeretni, de azért szögezzünk le pár dolgot:
1. Az ukrán állam dedikáltan törvényes fegyveres erői (Nemzeti Gárda, hadsereg) mind kiképzés, mind személyi felszereltség, mind ellátmány terén fényévekre vannak a magyar honvédtől. Nem hiszed? Eredj és kóstold meg mit eszik a magyar baka és szagolj bele mi fő az ukrán laktanya konyháján. Húzz a lábadra egy surranót, nyomj le benne egy Kinizsi 100-at, majd tedd meg ezt ukrán bakancsban.
2, A hadsereget – mint ahogy az élet minden szféráját – keresztül kasul szövi a korrupció. Tábornoktól közlegényig mindenki ügyeskedik, mert másképp nem tud boldogulni.
3, A lakosság 90 százaléka a média minden erőfeszítése ellenére országszerte elítélne egy Magyarország elleni támadást.
Szóval szinte minden nem számszerűsíthető tényező az ukránok ellen szól de én mégis azt mondom, hogy a Honvédségnek egy konfliktusban annyi esélye lenne mint hógolyónak a pokolban. Hogy miért,
1. Az ukrán ember megszokta, hogy parancsolnak neki, a parancsot pedig vagy végrehajtja vagy nagyon-nagyon rosszul jár. Mit gondoltok a keleten elesettek valamennyien önként mentek a tűzbe? Nagyon nem, de a parancs az parancs és itt nem fog egy frontot megjárt hadnagy vagy százados lelkiismereti problémát csinálni az elkapott dezertőrök vagy parancsmegtagadók azonnali agyonlövetéséből. ÍAz ilyesmivel hogyan áll a honvédség?
2, Iszonyatos a számbeli túlsúly. Se síkon se a hegyek közt nem lehetne megállítani az ukrán hadsereget. 5 hágó van és mindegyik érdemi blokkolására és mélységi védelem kiépítésére kellene minimum egy gyalogsági ezred egy század páncélossal, csapat légvédelemmel és tüzérséggel megerősítve. Mindez pedig nem jelentené, hogy a beszivárgó egységek (gondolom a legutóbbi hadgyakorlat alatt jól feltérképezték a kényszer-útvonalakat) nem okoznának iszonyú bajokat Ungváron (115 ezer lakos) Munkácson (86 ezer lakos) Huszton (28 ezer lakos). Ekkora városokban a nyelvet és helyieket nem ismerő honvédekből mekkora területbiztosító erők kellenének?
3, A helyi lakosságra nincs mit számítani. Itt érdemi ellenállás se a csehek, se a magyarok, se a bejövő szovjet csapatok ellen nem volt. Itt nem hősök laknak, csak tengődni akaró emberek.'45 őszén pl simán le lehetett zavarni a magyar férfiak kényszermunkatáborba hurcolását (dehogy kellet hurcolni őket, mentek maguktól, gyalogosan Szolyvára) mert a nép megszokta, hogy a parancs az parancs.
4, Az éppen futó ukrajnai NATO légi hadgyakorlat több mint jelzésértékű. Világosan Magyarország értésére adja, hogy az USA és legközelebbi szövetségesei melyik oldalon állnak. Lehet itt kapálózni az 5. cikkellyel, de valójában a segítség az lenne, hogy bejönne Magyarországra egy "pacifikáló" hadtest, amelyik elnézné amint a gyászoló anyák és özvegyek lámpavasra húzzák a kormányt. Utána a parlamentet rézgálicos és klóros mésszel kimeszelik és Brüsszel legjobb emberei fogják kézbe venni a dolgot. Ez pedig valszeg úgy zajlana, hogy Magyarország fizethetne egy jó háborús jóvátételt, Nyiregygaza leni ukrán horod, Dobrocsini-ben felhúzzák a román zászlót és nagy vonalakban megvalósul Spíró György Feleségversenyének alapszituációja. Szóval csak módjával a háborúnak még a gondolatával is.
Akkor mit lehet tenni?
Amit Teddy Roosevelt mondott. Beszély udvariasan, de legyen nálad egy nagy furkósbot. Szóval nem ártana visszavenni a magyar külügynek a retorikából Elfeledni Ijgyártó Istvánt mint új nagykövetet, szépen mosolyogni és rázogatni Klimkin kezét. A háttérben meg elindulhatnak a gumitalpúak. Itt mindenkinek van vaj a fején. Nem létezik hát, hogy az illetékesek mogyoróit ne lehetne valamivel megszorongatni. Indulásnak ott van mindjárt a Bonboneti. Csak lehetne valami olyat húzni ami fájna a Porosenko zsebének.... Mindezzel párhuzamosan pedig.megerősíteni a határőrséget és komolyan venni az információ gyűjtést. És persze felkészülni a menekülthullámra, ami ha beteszi egy komolyabb szabadcsapat a lábát Kárpátaljára biztosan nem fog elmaradni. De komolyan felkészülni ám, mert jönni fognak nem csak magyarok hanem ruszinok is. Ezt kihasználva pedig hülye lenne az SZBU ha a menekültek között nem dobna át egy századnyi rezidenst, bár ami azt illeti én már a legmagyarabb magyaroknak is belenéznék a testnyílásaiba, beleszíjaznám őket a poligráfba és megköszöntetném velük a bánásmódot annak az ominózus állampolgárságot tevő határőrnek. Szóval nem csak kajával kellene várni a menekülteket, hanem minden embert kőkeményen átvilágítani és a legkisebb gyanú esetén is hazazavarni. Mert szép dolog a szolidaritás meg a nemzeti érzés, de még szebb ez a 93 ezer négyzetkilométer ami nem ártana ha megmaradna magyarnak.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 305
113
Komolyan mondom, munka után bekukkant ide az ember és csupa Tom Clancy-t talál az író hanyatló korszakából származó fikciós háborús regényeivel. Az igazságot lehet szeretni, nem szeretni, de azért szögezzünk le pár dolgot:
1. Az ukrán állam dedikáltan törvényes fegyveres erői (Nemzeti Gárda, hadsereg) mind kiképzés, mind személyi felszereltség, mind ellátmány terén fényévekre vannak a magyar honvédtől. Nem hiszed? Eredj és kóstold meg mit eszik a magyar baka és szagolj bele mi fő az ukrán laktanya konyháján. Húzz a lábadra egy surranót, nyomj le benne egy Kinizsi 100-at, majd tedd meg ezt ukrán bakancsban.
2, A hadsereget – mint ahogy az élet minden szféráját – keresztül kasul szövi a korrupció. Tábornoktól közlegényig mindenki ügyeskedik, mert másképp nem tud boldogulni.
3, A lakosság 90 százaléka a média minden erőfeszítése ellenére országszerte elítélne egy Magyarország elleni támadást.
Szóval szinte minden nem számszerűsíthető tényező az ukránok ellen szól de én mégis azt mondom, hogy a Honvédségnek egy konfliktusban annyi esélye lenne mint hógolyónak a pokolban. Hogy miért,
1. Az ukrán ember megszokta, hogy parancsolnak neki, a parancsot pedig vagy végrehajtja vagy nagyon-nagyon rosszul jár. Mit gondoltok a keleten elesettek valamennyien önként mentek a tűzbe? Nagyon nem, de a parancs az parancs és itt nem fog egy frontot megjárt hadnagy vagy százados lelkiismereti problémát csinálni az elkapott dezertőrök vagy parancsmegtagadók azonnali agyonlövetéséből. ÍAz ilyesmivel hogyan áll a honvédség?
2, Iszonyatos a számbeli túlsúly. Se síkon se a hegyek közt nem lehetne megállítani az ukrán hadsereget. 5 hágó van és mindegyik érdemi blokkolására és mélységi védelem kiépítésére kellene minimum egy gyalogsági ezred egy század páncélossal, csapat légvédelemmel és tüzérséggel megerősítve. Mindez pedig nem jelentené, hogy a beszivárgó egységek (gondolom a legutóbbi hadgyakorlat alatt jól feltérképezték a kényszer-útvonalakat) nem okoznának iszonyú bajokat Ungváron (115 ezer lakos) Munkácson (86 ezer lakos) Huszton (28 ezer lakos). Ekkora városokban a nyelvet és helyieket nem ismerő honvédekből mekkora területbiztosító erők kellenének?
3, A helyi lakosságra nincs mit számítani. Itt érdemi ellenállás se a csehek, se a magyarok, se a bejövő szovjet csapatok ellen nem volt. Itt nem hősök laknak, csak tengődni akaró emberek.'45 őszén pl simán le lehetett zavarni a magyar férfiak kényszermunkatáborba hurcolását (dehogy kellet hurcolni őket, mentek maguktól, gyalogosan Szolyvára) mert a nép megszokta, hogy a parancs az parancs.
4, Az éppen futó ukrajnai NATO légi hadgyakorlat több mint jelzésértékű. Világosan Magyarország értésére adja, hogy az USA és legközelebbi szövetségesei melyik oldalon állnak. Lehet itt kapálózni az 5. cikkellyel, de valójában a segítség az lenne, hogy bejönne Magyarországra egy "pacifikáló" hadtest, amelyik elnézné amint a gyászoló anyák és özvegyek lámpavasra húzzák a kormányt. Utána a parlamentet rézgálicos és klóros mésszel kimeszelik és Brüsszel legjobb emberei fogják kézbe venni a dolgot. Ez pedig valszeg úgy zajlana, hogy Magyarország fizethetne egy jó háborús jóvátételt, Nyiregygaza leni ukrán horod, Dobrocsini-ben felhúzzák a román zászlót és nagy vonalakban megvalósul Spíró György Feleségversenyének alapszituációja. Szóval csak módjával a háborúnak még a gondolatával is.
Akkor mit lehet tenni?
Amit Teddy Roosevelt mondott. Beszély udvariasan, de legyen nálad egy nagy furkósbot. Szóval nem ártana visszavenni a magyar külügynek a retorikából Elfeledni Ijgyártó Istvánt mint új nagykövetet, szépen mosolyogni és rázogatni Klimkin kezét. A háttérben meg elindulhatnak a gumitalpúak. Itt mindenkinek van vaj a fején. Nem létezik hát, hogy az illetékesek mogyoróit ne lehetne valamivel megszorongatni. Indulásnak ott van mindjárt a Bonboneti. Csak lehetne valami olyat húzni ami fájna a Porosenko zsebének.... Mindezzel párhuzamosan pedig.megerősíteni a határőrséget és komolyan venni az információ gyűjtést. És persze felkészülni a menekülthullámra, ami ha beteszi egy komolyabb szabadcsapat a lábát Kárpátaljára biztosan nem fog elmaradni. De komolyan felkészülni ám, mert jönni fognak nem csak magyarok hanem ruszinok is. Ezt kihasználva pedig hülye lenne az SZBU ha a menekültek között nem dobna át egy századnyi rezidenst, bár ami azt illeti én már a legmagyarabb magyaroknak is belenéznék a testnyílásaiba, beleszíjaznám őket a poligráfba és megköszöntetném velük a bánásmódot annak az ominózus állampolgárságot tevő határőrnek. Szóval nem csak kajával kellene várni a menekülteket, hanem minden embert kőkeményen átvilágítani és a legkisebb gyanú esetén is hazazavarni. Mert szép dolog a szolidaritás meg a nemzeti érzés, de még szebb ez a 93 ezer négyzetkilométer ami nem ártana ha megmaradna magyarnak.
Jó olvasni egy olyan embertől, aki jobban rálát a helyi viszonyokra. Azonban a kakadu nem fog visszavenni. Tolni fogják a nagy arcúak ezerrel!
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 305
113
https://karpathir.com/2018/10/08/legi-hadgyakorlat-kezdodott-ukrajnaban/
"Ukrajna történetének legnagyobb légi hadgyakorlata vette kezdetét hétfőn. A Csisztoe Nyebo-2018 (Tiszta Égbolt-2018) nevű manőverben kilenc ország több mint 40 repülőgépe, több tucat légvédelmi rendszer és több szász katona vesz részt – közölte hétfőn a korrespondent.net hírportál.
A 12 napos gyakorlatban az ukrán mellett nyolc NATO-tagállam Belgium, Nagy-Britannia, Dánia, Észtország, Hollandia, Lengyelország, Románia és USA légiereje vesz részt.
A hadgyakorlat fő célja a regionális légtérvédelem a közös fellépések gyakorlata, a béke és a biztonság megerősítése a NATO-szövetségesek és más országok közötti együttműködés javításával.
A gyakorlatban résztvevő gépek a hmelnickij megyei Sztarokonsztantinov légibázisról szállnak fel. A taktikai légi hadműveletek tervezése és végrehajtása során éles fegyvereket nem használnak majd, a manővereket főleg az ország nyugati részén hajtják végre, valamint a gyakorlat Lengyelország és Románia légterét is érinti."


Az egyik ok (ez és a többi, viszonylag sűrűn megtartott "nemzetközi hadgyakorlat) amiért - kissé tévesen értékelve a helyzetet,- magabiztosak és agresszívan pökhendiek Magyarországgal szemben.
Biztos vagy benne, hogy tévesen értékelik a helyzetet?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A tiszta égbolt hadgyakorlatról képek a cikkben

http://www.mil.gov.ua/en/news/2018/10/08/clear-sky-2018-kicks-off-in-ukraine/
"Ukrainian hosts Clear Sky 2018 which is a 12-day joint multinational military exercise.
It involves 9 nations: Belgium, the United Kingdom, Denmark, Estonia, the Netherlands, Poland, Romania, Ukraine, and the United States.
The exercise will be held on October 8-19 in Khmelnytskyi and Vinnytsia oblasts.
(még több kép a cikkben)

054a2f202df057df0e1099b60c8733ae91d47f06.jpg


8df97407cc63b288b02fe8b12a820dda7b9c1fd3.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Biztos vagy benne, hogy tévesen értékelik a helyzetet?

Részben.
A Lengyel és Ukrán légierő (és hírszerzés) a legfrissebb információkhoz juthat hozzá. (Kárpátalja területeiért Ukrajna esetleges összeomlása/darabokra hullása esetén többes versenyfutás veszi majd kezdetét)
Az meg teljességgel kizárt, hogy a NATO tagállamai Ukrajnának bármilyen közvetlen segítséget nyújtsanak Magyarország ellen (i támadásban), és valószínűtlen hogy akár Kárpátalja Ukrán megszállásában/szorosabb ellenőrzésében részt vegyenek. (ellenben Magyarországnak most ismét elő kellene venni a Kárpátaljai békefenntartó kontingens témáját.)
Ez csak egy a sok "nemzetközi"/NATO hadgyakorlat közül ami szinte folyamatosan zajlik Ukrajnában kisebb nagyobb időközönként. Kiljebb nem nagyon lehet (pláne) légierős "nemzetközi"/NATO hadgyakorlat Kijeven túl az orosz reakciók miatt (már Odessa is nagyon rázós)
Ez nem zárja ki azt, hogy az Ukránok egyrészt hogyan kommunikálják, másrészt ezt a NATO USA képviselői milyen nyomásgyakorlásra is akarnák használni akár a Magyarokkal szembeni tárgyalásokon.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and arcas

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A tiszta égbolt hadgyakorlatról képek a cikkben

http://www.mil.gov.ua/en/news/2018/10/08/clear-sky-2018-kicks-off-in-ukraine/
"Ukrainian hosts Clear Sky 2018 which is a 12-day joint multinational military exercise.
It involves 9 nations: Belgium, the United Kingdom, Denmark, Estonia, the Netherlands, Poland, Romania, Ukraine, and the United States.
The exercise will be held on October 8-19 in Khmelnytskyi and Vinnytsia oblasts.
(még több kép a cikkben)

054a2f202df057df0e1099b60c8733ae91d47f06.jpg


8df97407cc63b288b02fe8b12a820dda7b9c1fd3.jpg

http://www.mil.gov.ua/news/2018/10/...nalne-aviaczijne-navchannya-chiste-nebo-2018/
(Még több kép ebben a cikkben is)
9f177754f1e3c973394185d8308155a86fd4d05d.jpg
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 915
22 446
113
, Az éppen futó ukrajnai NATO légi hadgyakorlat több mint jelzésértékű.
Semmilyen értékű, hiszen...:
Ez csak egy a sok "nemzetközi"/NATO hadgyakorlat közül ami szinte folyamatosan zajlik Ukrajnában kisebb nagyobb időközönként.
Ez ilyen gyakorlatokat előre megtervezik,...ahogyan Magyarországon is. Attól, hogy itt van egy csomó Griff még nem jelezzük a szomszédainknak a szándékainkat...Túlspilázod a dolgot Rumcajsz
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Már megint mi mivel tartozunk nekik?...sajnos semmivel. Amit 56-ban elmulasztottak azt frankón helyrehozhatnák, ha végül mégiscsak kitör a balhé az ukikkal. Majd akkor sokat fognak nőni a szememben, addig nálam 'a listán' nagyon lent vannak...



Te kezdesz el burkoltan vagy nyiltan orbánozni / tolvajozni meg diktatúrázni...kb. minden harmadik kommentedben. Próbáld már magadban tartani, mert egyébként szivesen társalgunk veled.
Sajnos ok-okozati összefüggés van a dolgok között.És Nem OV miatt ilyen az ország.Orbán az állami intézményrendszer terméke.A probléma az az öngerjesztő spirál,amibe belekerültünk,és amit meg kellene szakitani.
Jelenleg kaptunk egy övön aluli ütést. Igen elértük a piros vonalat amin keresztül már nem léphetünk, de az idő nekünk dolgozik. Aki ismeri kint a helyzetett ha csak is igen kis mértékben az tudja hogy alig pár éve van hátra annak a "pöcegödörnek" az ország gazdaságilag mint emberileg a gödör alján. Nyugalom el fog jönni még az az idő amikor a nyugatra kényszerült "munkavállalok" fogják a szart is kiverni a "naconalistákból". A maradék nyomorgokkal együtt.
Úgyan úgy mint romániában egy hónapja. Csak az "békésebb" figyelemfelhívásos volt ez meg ...............
Jelen pillanatban van egy probléma,amit nem fog megoldani egy jövőbeni ukrán összeomlás jelen időben.És nemlétező erővel erőpolitikát folytatni idióta öngyilkosság.
Egy nagykutya van a térségünkben,akit mindig figyelembe kell venni.És ezt a kutyát ugy hivják,hogy USA.Hatetszik hanem,ez van.Személy szerint ugy gondolom,hogy jobban is járunk,ha meghúzdunk a védelmében.
És ez az elvándorlás és társadalmi probléma nálunk sem ismeretlen jelenség....
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nem értem miért erőlteted ezt az alárendelt viszonyt. Meg sem fordul a fejedben, hogy egyenlő partnerek lehetnénk..., csak az, hogy "meghúzódjunk"...olyan érzésem van ezzel, mint ha ... inkább le sem írom...
Mert gyengék vagyunk.Pont.Japán,németek,taiwaniak ugyanúgy meghúzodnak a védelmükben,miközben jóval erősebbek nálunk.Lengyelek még fizetnek is,ha kell,hogy települjön hozzájuk ami bázis.Szerinted ők mind mazohista érzelmű önkéntes rabszolgák?
Szép dolog a büszkeség,de csak üres nagypofájuság,ha nincs mire.Vegyünk csak vissza az arcbol,húzódjun fedezékbe,és erősödjünk meg.Majd lehet büszkén fesziteni,ha lesz mire.
És ne az oroszok vldelmébe akarj húzódni.A macci ölelése eddig mindig csak megfojtotta,akit ölelt.Ráadásul most gyengék is hozzá.Az amik szárnyai alatt viszont jó pár ország elég jol kikupáldott.Napersze rengeteg munka,tanulás,és kitartó türelem is kellet hozzá.A világ márcsak ilyen,nem repül a szánkba a sültgalamb
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 915
22 446
113
Az amik szárnyai alatt viszont jó pár ország elég jol kikupáldott.

Tiszteletben tartom a véleményed, de én nem így látom. Nekem megfelel, ha egészséges távolságra vagyunk a nagyhatalmaktól, nem kell lépten nyomon segget nyalni, szoknya alá bújni. Van pár ország, akik nélkülük is jól elvannak.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Tiszteletben tartom a véleményed, de én nem így látom. Nekem megfelel, ha egészséges távolságra vagyunk a nagyhatalmaktól, nem kell lépten nyomon segget nyalni, szoknya alá bújni. Van pár ország, akik nélkülük is jól elvannak.
Melik,és hol?Még Új Zéland is az ami védőháll alá bújik,pedig ők aztán tényleg a világ végén vannak,mindenkitöl távol.Mi meg itt,a szartenger szélén lavirozunk.Vagyinkább a kzepén
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Komolyan mondom, munka után bekukkant ide az ember és csupa Tom Clancy-t talál az író hanyatló korszakából származó fikciós háborús regényeivel. Az igazságot lehet szeretni, nem szeretni, de azért szögezzünk le pár dolgot:
1. Az ukrán állam dedikáltan törvényes fegyveres erői (Nemzeti Gárda, hadsereg) mind kiképzés, mind személyi felszereltség, mind ellátmány terén fényévekre vannak a magyar honvédtől. Nem hiszed? Eredj és kóstold meg mit eszik a magyar baka és szagolj bele mi fő az ukrán laktanya konyháján. Húzz a lábadra egy surranót, nyomj le benne egy Kinizsi 100-at, majd tedd meg ezt ukrán bakancsban.
2, A hadsereget – mint ahogy az élet minden szféráját – keresztül kasul szövi a korrupció. Tábornoktól közlegényig mindenki ügyeskedik, mert másképp nem tud boldogulni.
3, A lakosság 90 százaléka a média minden erőfeszítése ellenére országszerte elítélne egy Magyarország elleni támadást.
Szóval szinte minden nem számszerűsíthető tényező az ukránok ellen szól de én mégis azt mondom, hogy a Honvédségnek egy konfliktusban annyi esélye lenne mint hógolyónak a pokolban. Hogy miért,
1. Az ukrán ember megszokta, hogy parancsolnak neki, a parancsot pedig vagy végrehajtja vagy nagyon-nagyon rosszul jár. Mit gondoltok a keleten elesettek valamennyien önként mentek a tűzbe? Nagyon nem, de a parancs az parancs és itt nem fog egy frontot megjárt hadnagy vagy százados lelkiismereti problémát csinálni az elkapott dezertőrök vagy parancsmegtagadók azonnali agyonlövetéséből. ÍAz ilyesmivel hogyan áll a honvédség?
2, Iszonyatos a számbeli túlsúly. Se síkon se a hegyek közt nem lehetne megállítani az ukrán hadsereget. 5 hágó van és mindegyik érdemi blokkolására és mélységi védelem kiépítésére kellene minimum egy gyalogsági ezred egy század páncélossal, csapat légvédelemmel és tüzérséggel megerősítve. Mindez pedig nem jelentené, hogy a beszivárgó egységek (gondolom a legutóbbi hadgyakorlat alatt jól feltérképezték a kényszer-útvonalakat) nem okoznának iszonyú bajokat Ungváron (115 ezer lakos) Munkácson (86 ezer lakos) Huszton (28 ezer lakos). Ekkora városokban a nyelvet és helyieket nem ismerő honvédekből mekkora területbiztosító erők kellenének?
3, A helyi lakosságra nincs mit számítani. Itt érdemi ellenállás se a csehek, se a magyarok, se a bejövő szovjet csapatok ellen nem volt. Itt nem hősök laknak, csak tengődni akaró emberek.'45 őszén pl simán le lehetett zavarni a magyar férfiak kényszermunkatáborba hurcolását (dehogy kellet hurcolni őket, mentek maguktól, gyalogosan Szolyvára) mert a nép megszokta, hogy a parancs az parancs.
4, Az éppen futó ukrajnai NATO légi hadgyakorlat több mint jelzésértékű. Világosan Magyarország értésére adja, hogy az USA és legközelebbi szövetségesei melyik oldalon állnak. Lehet itt kapálózni az 5. cikkellyel, de valójában a segítség az lenne, hogy bejönne Magyarországra egy "pacifikáló" hadtest, amelyik elnézné amint a gyászoló anyák és özvegyek lámpavasra húzzák a kormányt. Utána a parlamentet rézgálicos és klóros mésszel kimeszelik és Brüsszel legjobb emberei fogják kézbe venni a dolgot. Ez pedig valszeg úgy zajlana, hogy Magyarország fizethetne egy jó háborús jóvátételt, Nyiregygaza leni ukrán horod, Dobrocsini-ben felhúzzák a román zászlót és nagy vonalakban megvalósul Spíró György Feleségversenyének alapszituációja. Szóval csak módjával a háborúnak még a gondolatával is.
Akkor mit lehet tenni?
Amit Teddy Roosevelt mondott. Beszély udvariasan, de legyen nálad egy nagy furkósbot. Szóval nem ártana visszavenni a magyar külügynek a retorikából Elfeledni Ijgyártó Istvánt mint új nagykövetet, szépen mosolyogni és rázogatni Klimkin kezét. A háttérben meg elindulhatnak a gumitalpúak. Itt mindenkinek van vaj a fején. Nem létezik hát, hogy az illetékesek mogyoróit ne lehetne valamivel megszorongatni. Indulásnak ott van mindjárt a Bonboneti. Csak lehetne valami olyat húzni ami fájna a Porosenko zsebének.... Mindezzel párhuzamosan pedig.megerősíteni a határőrséget és komolyan venni az információ gyűjtést. És persze felkészülni a menekülthullámra, ami ha beteszi egy komolyabb szabadcsapat a lábát Kárpátaljára biztosan nem fog elmaradni. De komolyan felkészülni ám, mert jönni fognak nem csak magyarok hanem ruszinok is. Ezt kihasználva pedig hülye lenne az SZBU ha a menekültek között nem dobna át egy századnyi rezidenst, bár ami azt illeti én már a legmagyarabb magyaroknak is belenéznék a testnyílásaiba, beleszíjaznám őket a poligráfba és megköszöntetném velük a bánásmódot annak az ominózus állampolgárságot tevő határőrnek. Szóval nem csak kajával kellene várni a menekülteket, hanem minden embert kőkeményen átvilágítani és a legkisebb gyanú esetén is hazazavarni. Mert szép dolog a szolidaritás meg a nemzeti érzés, de még szebb ez a 93 ezer négyzetkilométer ami nem ártana ha megmaradna magyarnak.

A magyar kormány megmérette most az erejét! Eddigi külpolitikai lépései a FIDESZ kormánynak pragmatikusabb és eredményes volt. Szerintetek most futnának lyukra? Szerintem nem mostani események adják az alapot hogy a honvédségünket ténylegesen megerősítsük. Ukrajnába megy a NATO hakni Erdagon meg Budapesten van 2 napot. Ukrán események kapcsán a külügy felmérheti hogy kikre számíthatnak valójában és ez hosszú távon sokat érhet.
Hazánk például látványosan kihátrált a három tenger elképzelésből. EP választások is meghatározóak lesznek! Orbán arra számít, hogy szövetségesei győznek !
Trump totális kereskedelmi háborúja Kína ellen nagyon kemény lesz!
 
  • Tetszik
Reactions: arcas
Status
Not open for further replies.