[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
Ahogy hpasp beidézte, "A honvédség légvédelmi képességeit egy új rakétakomplexum-rendszer és az ahhoz tartozó rakéták beszerzésével is növelik", tehát vagy össze-vissza beszél, vagy nem tudják eldönteni, mennyi legyen az annyi. A Mi-24 eseket ki fogják vonni, de dedikált harci helikopter nem érkezik a helyükre. Márpedig elkelne.
Az egy az nem biztos hogy egy darabszámot jelent a szövegkörnyezetben, hanem egy gyártó komplett rendszerét (" új rakétakomplexum-rendszer"). Az hogy hány üteg, mennyi radar stb. azt ebből nem lehet megmondani.
Dedikált harciheliről meg sosem volt szó szerintem...
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 159
7 956
113
Az egy az nem biztos hogy egy darabszámot jelent a szövegkörnyezetben, hanem egy gyártó komplett rendszerét (" új rakétakomplexum-rendszer"). Az hogy hány üteg, mennyi radar stb. azt ebből nem lehet megmondani.
Dedikált harciheliről meg sosem volt szó szerintem...
Én olyat, hogy "rakétakomplexum rendszer" még nem hallottam. Nem fogalmaznak világosan, ez világos.
A szövegből kiderült, hogy dedikált harcihelikoptert nem veszünk, azt hiányoltam. Valaki egyszer mondta, hogy merjünk nagyot álmodni...
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 133
10 827
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 864
73 237
113

A Diehl Csoport gyartja az IRIS-T -t. Puszta veletlen lenne?:rolleyes:

https://www.diehl.com/defence/en/products/air-defence-systems/

Air Defence Systems IRIS-T SLM/SLS

GBAD_System.jpg
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Hol találok valami adatokat erről...hatótáv, stb. ?
Én ezeket találtam róla
Ez a Svéd változat, nyimván a SAAB Girafee radarral:
http://survincity.com/2013/07/export-version-of-sam-database-with-a-missile-iris/

"Missiles can be launched in a very frisky sequence on targets at a distance of 40 km and a height of up to 20 km. «Dead Zone» for the SAM database «IRIS-T SLM» sensitive than 1 kilometer."
"Giraffe AMB has the following properties:
-detection range — 100 km;
— height of detection — 20 km;
— simultaneous support — 150 aerial targets."

Valamint még ezekben volt értelmes infó:
https://www.airforce-technology.com/projects/iris-t-sl-surface-to-air-guided-missile/
https://www.defenceweb.co.za/indust...urface-to-air-testing-at-overberg-test-range/
 

öreg járőr

Well-Known Member
2017. január 28.
261
296
63
De miért gondolja mindenki hogy ilyen légvédelmi rendszert veszünk? Diehl Csoport gyartja az IRIS-T és még a mi lejárt AIM–9L Sidewinder rakétáinkat meg még sok minden mást is.Van valami utalás rá?
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 839
12 339
113
https://www.airbus.com/newsroom/pre...Operations-Center-to-Hungarian-Air-Force.html

“This contract is the materialization of a trustful professional relationship that has been developed with Hungarian Air Force following in depth discussions between Airbus and highly experienced Hungarian military operational experts throughout the last 2 years, supported by life demonstration of the system in use by German Air Force

Németek most mivel használják a szamócát?
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 516
44 809
113
De miért gondolja mindenki hogy ilyen légvédelmi rendszert veszünk? Diehl Csoport gyartja az IRIS-T és még a mi lejárt AIM–9L Sidewinder rakétáinkat meg még sok minden mást is.Van valami utalás rá?
Logikus lenne szerintem, ha Diehl csoport jön, az sanszosan nem véletlen. IRIS-T lejárt sidewinder helyére nagyon nem lenne meglepő, és az sem hogy ha már jönnek, és légiharc rakéta is jön, meg be is van jelentve hogy lesz valami légvédelmi rendszer, akkor az is ilyen lesz. Amúgy is a németektől - franciáktól vettünk eddig mindent.