[BIZTPOL] Románia

Hát nemtudom mi lesz ebből Csőd ha nem vigyáznak...
Bár azt mindják az államadósságuk alacsony 40% alatt van de azért annyira nem lehetnek hülyék hogy hitelből fegyverkezzenek.

Görögök mibõl fegyverkeznek veszettül? Nyugat biztos adna el fegyvereket is hitelre, egyrészt üzlet, másrész növekedne a kitettségük ami hasznos dolog. Az a 40%(én 35% találtam 2017-re) rettentően kevés. :) Nem is értem hogy USA ezt miért engedi.

• Tetszik
Reactions: Shadow and zsolti
Na én meg az életem nagy részét Erdélyben töltöm, a másik részét meg Magyarországon. Szóval elég jó viszonyítási alapom van.
Azt kár tagadni, hogy hatalmas fejlődésen ment keresztül Románia (vagy legalábbis Erdély, a Kárpátokon rég jártam már) az utóbbi 10-15 évben. Viszont az is igaz, hogy ez a gyors fejlődés azért volt, mert iszonyatosan el is volt maradva a nyugatabbra lévő országoktól.
Ugyanakkor még mindig jelentős lemaradásban van Magyarországgal szemben. Ez leginkább infrastrukturális lemaradást jelent. Pl. Romániában még csak az utóbbi pár évben kezdték el bevezetni a falvakba a közművesítést, pár évvel ezelőttig falvakon szinte egyáltalán nem volt vezetékes víz, csatornahálózat meg még úgysem. Magyarországon tudtommal ez már döntően rég megoldott probléma.
A lakosság vagyoni helyzete bár átlagosan még mindig elmarad Magyarországtól, de szintén sokat fejlődött, elsősorban az EU-s csatlakozás után nyugatra ment melósoknak köszönhetően.
Hivatalos statisztikák szerint 3 millióan vannak külföldön, de ez jóval nagyobb szerintem, hisz jelenleg kb. 4,8 millió ember dolgozik az országban, valamiből a többiek is meg kell éljenek.
Hogy vélt honnan fejlődni,az biztos.Emlékszem mikor még a hidakon akkora lukak voltak a pályatestben,hogy leláttam a folyora.Bukaraest centuran meg megsülyedtem kamionnal,mert a fele föld út volt.ARO kergette a Roman dizelt.Bulgár ugyan ez pepitában.De ez a világ azért már elmúlt.De annyira meg megmaradt,hogy a szegény regáti parasztot belerángassa a hibritháborúba,egyszerüen földet igérve neki.És megmaradt a hadiipara.Craiovai fegyvergyár működik,voltam benne.Bukarestnél a harcjárműgyár működik,voltam benne.(akkor épppen ramatyul nézzet ki.TR125 hk tetején ácsorogtam,és nem tudtuk hárman felnyitni a búvonyilásokat,hogy megnézzük belülröl-ugy bevolt rohadva).Brassói repülőgépgyár is megvan,és abban is voltam.Megvan mindenünk,ami nekünk nincs.Az elvakult önhittség az nem nemzeti büszkeség,hanem önámitás.50ezres partizánsereget,meg hasonlókat képzelegni pedig felelőtlenség.Összerakunk majd 2gyönge dandárt.Hűha.Önvédelemre sem elég.Aki a NATOn és az EUn kivüli Mo-t vizionál,az Mo-nak nem jóakarója,hanem országrontója.Nincs spéci rózsavirágos magyar út.Vagy igazodunk a világhoz,vagy elmaradunk.És a kutya sem fog minket sajnálni.Az önhittség vezetett Muhihoz,Mohácshoz és Trianonhoz.Jó lenne,ha nem folytatnánk tovább a sort.

Hogy vélt honnan fejlődni,az biztos.Emlékszem mikor még a hidakon akkora lukak voltak a pályatestben,hogy leláttam a folyora.Bukaraest centuran meg megsülyedtem kamionnal,mert a fele föld út volt.ARO kergette a Roman dizelt.Bulgár ugyan ez pepitában.De ez a világ azért már elmúlt.De annyira meg megmaradt,hogy a szegény regáti parasztot belerángassa a hibritháborúba,egyszerüen földet igérve neki.És megmaradt a hadiipara.Craiovai fegyvergyár működik,voltam benne.Bukarestnél a harcjárműgyár működik,voltam benne.(akkor épppen ramatyul nézzet ki.TR125 hk tetején ácsorogtam,és nem tudtuk hárman felnyitni a búvonyilásokat,hogy megnézzük belülröl-ugy bevolt rohadva).Brassói repülőgépgyár is megvan,és abban is voltam.Megvan mindenünk,ami nekünk nincs.Az elvakult önhittség az nem nemzeti büszkeség,hanem önámitás.50ezres partizánsereget,meg hasonlókat képzelegni pedig felelőtlenség.Összerakunk majd 2gyönge dandárt.Hűha.Önvédelemre sem elég.Aki a NATOn és az EUn kivüli Mo-t vizionál,az Mo-nak nem jóakarója,hanem országrontója.Nincs spéci rózsavirágos magyar út.Vagy igazodunk a világhoz,vagy elmaradunk.És a kutya sem fog minket sajnálni.Az önhittség vezetett Muhihoz,Mohácshoz és Trianonhoz.Jó lenne,ha nem folytatnánk tovább a sort.
Az általad felsorolt gyárak közül a kézifegyvergyáron kívül nem nagyon gyártott egyik se az utóbbi majdnem 2 évben.

• Tetszik
Reactions: szuvorov and zsolti
Az általad felsorolt gyárak közül a kézifegyvergyáron kívül nem nagyon gyártott egyik se az utóbbi majdnem 2 évben.
A megemlített kézifegyvergyárról meg annyit, hogy voltak oda is nagy tervek, M6 Hiúz gyártás egyebek, első próbasorozat után hanyatt homlok menekülés, olyan SZAR volt a minőség. Vállalhatatlan volt állítólag.

Ennyit a nagy román fegyvergyártásról.

A megemlített kézifegyvergyárról meg annyit, hogy voltak oda is nagy tervek, M6 Hiúz gyártás egyebek, első próbasorozat után hanyatt homlok menekülés, olyan SZAR volt a minőség. Vállalhatatlan volt állítólag.

Annyira nem szar az, nagyon sok sport ak-t é portálnak az amcsikhoz cugir néven.

Mackensen remélem belátod hogy a fegyvergyártás gazdaságiháttér nélkül 0.
Szóval az baj a Román gazdasági csodával hogy mindegyik intézkedés páldának okáért ÁFA csökkentés rövid távon jó eredményeket hozott 3-4 év, de magyar gazdasági intézkedésekkel szemben nem volt célzott , mint nálunk a tej áfa vagy sertés hús áfa , ami egy magyar termelő szektor erősödését hozta, aminek hosszú és rövid távú előnyei is vannak. Hanem csak rövid és gyors intézkedéseket hoztak , ami most kifuladt. a Románok vettek ÁFA csökkentésből Iphoneokat mindent , szóval ez a pénz úgyan olyan lendületettel kiment az országból. Ezzel szemben nálunk a külkereskedelmi mérleg egyensúlyba állt és most már többlet van.
Mint írják most jön a fájó intézkedések korszaka , csak hogy emelni adott és csökkenteni a nyugdíjakat nem egy életbiztosítás intézkedések.
Fegyverbeszerzés ? :D
Szerintem el is felejthetik rövid távon (3-4 év ) és itt jön a Magyar fegyverbeszerzés időzítésének kérdése.
Véletlen hogy akkor robbantot 2018 végén a Magyar kormány mikor kipukkadt a Román lufi ? ?jó kérdés , lehet véletlen , lehet nem....

Én ezt konkrétan a gyártótól hallottam, ő panaszkodott hogy vállalhatatlan minőséget produkáltak neki, és nem is lett utána közös üzlet.
Én is ismerem a gyártót meg a sztorit is, csak inkább a hiúzhoz kellő precíziós megmunkáláshoz szar a minőség de egy ak hoz amivel fel tudják szerelni az embereiket bőven elég.

• Tetszik
Reactions: zsolti
20 évben.De modernizáltak.És megvannak,technológiát is szereztek.Bármikor képesek újra gyártani.És mi?FÉG,nincs.A gyártosora Kragujevácban(ott is jártam).PG,nincs.Mátravidéki Fémművek,nincs.Gödöllői Gépgyár megvan,de lepusztulva.Csepel Autógyár nincs,DiGép nincs.Folytassam?Danuvia,nincs.MHD(komárnói hajógyár vigan működik a technológiájával) nincs.Finommechanika nincs.MOM nincs.Stb,stb,stb.....Az egyetlen pozitivum a csehek kihelyezett gyártása hozzánk.Egyenlőre az is csak összeszerelés,de legalább valami megindult.Veszünk 1 zl Leot.Örömteli.Csakhogy ők meg gyártani akarták,TR2000 néven egy helyi változatát.Csak aztán a pénzhiány közbeszolt.Mint elötte a TR125 is csak pár darabig jutott,mert elfogyott a pénz-és mert nem volt rá szükség.De ők korszersitették.Hk-t,APCt,IFVt,helikoptert,repülőt,tüzérséget.Ráadásul jórészt ezek a korszerűsitések technológiával együtt elöbb nekünk lettek felajálva.Csak mi elszúrtuk a hadiipari bázist,a haderőt egy füst alatt.Most hirtelen lett pénz a haderőre,de nem országvédelmi okokbol,hanem külpolitikai okbol

A HIÚZ ugye magyar volt, miért is adtuk el egyébként a gyártási jogot? Illetve én 16 román lőszer és fegyver gyárról tudok... Az Isis kiszolgálásából jót kaszáltak... De remélem hogy nektek van igazatok és nudli a termelésük...

• Tetszik
Reactions: Nemerson
Hiuz nem lett eladva. Gyartva lett volna romaniaba... 16 a bolgaroknak nincs annyi pedig azok vilagszinten is szamitanak fegyver es loszergyartasba. /manufaktura nem gyar./

20 évben.De modernizáltak.És megvannak,technológiát is szereztek.Bármikor képesek újra gyártani.És mi?FÉG,nincs.A gyártosora Kragujevácban(ott is jártam).PG,nincs.Mátravidéki Fémművek,nincs.Gödöllői Gépgyár megvan,de lepusztulva.Csepel Autógyár nincs,DiGép nincs.Folytassam?Danuvia,nincs.MHD(komárnói hajógyár vigan működik a technológiájával) nincs.Finommechanika nincs.MOM nincs.Stb,stb,stb.....Az egyetlen pozitivum a csehek kihelyezett gyártása hozzánk.Egyenlőre az is csak összeszerelés,de legalább valami megindult.Veszünk 1 zl Leot.Örömteli.Csakhogy ők meg gyártani akarták,TR2000 néven egy helyi változatát.Csak aztán a pénzhiány közbeszolt.Mint elötte a TR125 is csak pár darabig jutott,mert elfogyott a pénz-és mert nem volt rá szükség.De ők korszersitették.Hk-t,APCt,IFVt,helikoptert,repülőt,tüzérséget.Ráadásul jórészt ezek a korszerűsitések technológiával együtt elöbb nekünk lettek felajálva.Csak mi elszúrtuk a hadiipari bázist,a haderőt egy füst alatt.Most hirtelen lett pénz a haderőre,de nem országvédelmi okokbol,hanem külpolitikai okbol
Igen viszont nekik most nem lesz pénzük generációváltásra. Valóban az elmúlt 20 évet nagyon elbaszták a kedves vezetők ezen a téren és most újra kell építeni az ipari hátteret. De újra lesz építve. Majd még fogod látni. ;)

• Tetszik
Reactions: zsolti and Nemerson
A HIÚZ ugye magyar volt, miért is adtuk el egyébként a gyártási jogot? Illetve én 16 román lőszer és fegyver gyárról tudok... Az Isis kiszolgálásából jót kaszáltak... De remélem hogy nektek van igazatok és nudli a termelésük...

A Hiúz egy magán cég terméke annak adja el aki akarja főleg úgy,hogy állami megrendelés nem volt rá.

• Tetszik
Reactions: zsolti
Nincs heli gyartasunk de lessz alkatreszgyartasunk helikhez. Igazabol boven eleg. Sot meg talan tobbet is er mint fo darabokbol osszeszerelni. Mert a romanok se lennenek kepesek teljes gyartasra max osszeszerelesre.

Az Isis kiszolgálásából jót kaszáltak... De remélem hogy nektek van igazatok és nudli a termelésük...

Az ISIS nek barmi johet csak lojon kategoria kb. Most azert nem a Sten gepoisztoly korat eljuk( tudod futescso+rugok gyakorlatilag)