[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

Miért, miért? Nem unod még? Végigolvastam 6 oldalt, már azt hittem, bejelentettünk valamit, erre csak a sírás megy a részedről. Lenyilatkozták az amcsik is, a magyarok csomagban vásârolnak, azt választják, ahol gazdasági előnyt is "kapnak". Leo, Pzh, Airbus heli: Merci gyâr bővítés, Debrecen Bmw, Diehl bővítés, Airbus alkatrészgyár. Itt a kérdésedre a válasz. Befejezheted :)
A miskolci lufthansa központot kihagytad :P

Nem tudtam, hogy Németország tervgazdaság lenne, hogy ha a Rheinmetall-tól rendelünk, akkor a BMW meg a Merci ukázra épít itt gyárat. És most akkor tényleg ne menjünk abba bele, hogy gondolom a BMW idetelepülésében semmi szerepe nem volt annak, hogy kb. 100 milliárdos package-t kaptak (adókedvezmények+infrastrukturális fejlesztések) a kormánytól. Az sem baj, hogy a Merci már 2009-ben egy 2szer akkora területet vásárolt meg, mint amin az első gyáruk felépült, és az itteni kapacitás bővítést már 2016 vagy 2017-ben bejelentették.
de gondolom most hirtelen az összes német beruházás emiatt a beszerzés miatt történik...aha...

Nem tudtam, hogy Németország tervgazdaság lenne, hogy ha a Rheinmetall-tól rendelünk, akkor a BMW meg a Merci ukázra épít itt gyárat. És most akkor tényleg ne menjünk abba bele, hogy gondolom a BMW idetelepülésében semmi szerepe nem volt annak, hogy kb. 100 milliárdos package-t kaptak (adókedvezmények+infrastrukturális fejlesztések) a kormánytól. Az sem baj, hogy a Merci már 2009-ben egy 2szer akkora területet vásárolt meg, mint amin az első gyáruk felépült, és az itteni kapacitás bővítést már 2016 vagy 2017-ben bejelentették.
de gondolom most hirtelen az összes német beruházás emiatt a beszerzés miatt történik...aha...
Pedig van köze hozzá. :)

mégis miben vagyunk alkudozási fázisban? Hogy a HM tudja milyen képességeket vár el egy lérak komplexumtól??
Abban, hogy nem feltétlen csak lérak lesz még beszerezve, de ha csak abból akarsz kiindulni hogy egyetlen fegyverrendszer, ott is a világ jellemzően úgy néz ki, hogy nem egyetlen megoldás van egy kívánt képesség kielégítésére, hanem több, s ahogy többen leírtuk, még az sem biztos hogy egészében nézve - hosszú távon - a legjobb paraméterrel rendelkező vagy legjobb ár/érték aránnyal rendelkező legköltséghatékonyabb rendszer lesz hazánknak a legelőnyösebb.

Nekem tényleg az a véleményem, hogy amire te kíváncsi vagy, arra nagyjából minden olyan szolgálat is kíváncsi, akinek az a fő profilja hogy ellenünk készüljön, szóval vagy elfogadod azt hogy itt most nem szerzel további adatot, vagy nem, de hiába erőlködsz tovább.

Miért, miért? Nem unod még? Végigolvastam 6 oldalt, már azt hittem, bejelentettünk valamit, erre csak a sírás megy a részedről. Lenyilatkozták az amcsik is, a magyarok csomagban vásârolnak, azt választják, ahol gazdasági előnyt is "kapnak". Leo, Pzh, Airbus heli: Merci gyâr bővítés, Debrecen Bmw, Diehl bővítés, Airbus alkatrészgyár. Itt a kérdésedre a válasz. Befejezheted :)

Pontosan csak egy példa, a debreceni városvezetés csak akkor jelenthetett be bármit a Bmw beruházásárol amikor Bmw erre engedélyt adott, konkrétan akkor amikor a szerződést aláírták,addig csak kósza hírek szóltak arról,hogy a régióban építenének gyárat.A döntést a Bmw nagyrészt az alapján hozta meg,hogy melyik ország milyen kondíciókat kínált neki. Ezzel csak azt akarom mondani,hogy ha a civil szektorban egy magánvállalatnál ennyire csöndben intéznek egy beruházást akkor szerintem egy katonai eszközbeszerzésnél a szerződéskötés előtt ireális elvárás az hogy a közvélemény pontos tájékoztatást kapjon.

Pontosan csak egy példa, a debreceni városvezetés csak akkor jelenthetett be bármit a Bmw beruházásárol amikor Bmw erre engedélyt adott, konkrétan akkor amikor a szerződést aláírták,addig csak kósza hírek szóltak arról,hogy a régióban építenének gyárat.A döntést a Bmw nagyrészt az alapján hozta meg,hogy melyik ország milyen kondíciókat kínált neki. Ezzel csak azt akarom mondani,hogy ha a civil szektorban egy magánvállalatnál ennyire csöndben intéznek egy beruházást akkor szerintem egy katonai eszközbeszerzésnél a szerződéskötés előtt ireális elvárás az hogy a közvélemény pontos tájékoztatást kapjon.

ezek megintcsak összefüggés nélkül egymás mellé rakott mondatok. Az hogy a BMW a régióban gyárat akar építeni évek óta elég komoly hírek jöttek. Ahogy arról is, hogy a végén a szlovákokokkal versenyeztünk. A BMW bejeletés meg annyira volt titkos, hogy egy debrecenből származó kollegám ár jóval a bejelentés előtt tudta. Pedig nem is ott él már, a szülei mondták neki, mikor hazalátogatott

mégis miben vagyunk alkudozási fázisban? Hogy a HM tudja milyen képességeket vár el egy lérak komplexumtól??
Arról alkudozunk, hogy
- melyik gyártó cég melyik gyártmánya, milyen példányszámban képes a HM légvédelem iránti igényeit kielégíteni?
- mikor tudja a gyártó megkezdeni a megrendelt rendszer szállítását (tekintve a MH jelenlegi állapotát, szerintem ez az egyik legfontosabb szempont)
- mennyi lesz a teljes bekerülési összeg?
- milyen fizetési konstrukcióban lehet fizetni, hány % az előrendelési összeg, mikor kell azt pl. kifizetni, a megrendelést követő hónapban vagy a gyártás megkezdése előtti hónapban (tekintve a nagyságrendet, nagyon nem mindegy hogy egy tetemes összeg mondjuk még két-három évig a magyar költségvetésben "dolgozik"/ketyegi a kamatokat vagy már a gyártónál teszi ugyanezt előrendelési összeg címén)?
- mikor kell megkezdeni a további törlesztést és milyen hosszú ideig tartó részletekben, esetleg mekkora kamatteherrel?
- milyen gyártási hozzájárulást tudunk adni vagy fogad be a gyártó cég az adott gyártmányokhoz milyen feltételekkel?
- ehhez ide-telepít-e valamilyen gyártósort vagy valamilyen részegységet, berendezéseket gyártó részleget a gyártó cég?
- hajlandó-e telepíteni részleges vagy teljes karbantartásra javító/karbantartó céget, kapacitást Magyarországra a gyártó cég, vagy elvárja hogy a rendszer elemeit nagyjavításra majd visszaszállítsuk a gyártóhoz? (az "ajándék" UH-1-ek esetében pl. az USA ezt is feltételül szabta, még olaszországi nagyjavítást se engedélyezett volna, pedig ott gyártották is a tipust)
Így hirtelen csak ennyi jutott eszembe ... mások biztos többet is hozzá tudnak tenni. :D

Pedig van köze hozzá. :)

Az tudni kell hogy a német kormány is ahogy a fejlett országok nagy része is támogatja a hazai nagyválalatokat úgy,hogy szinte biztosan van kapcsolat a Bmw debrecenbe költözése és a magyar fegyverbeszerzések között a már általad is említett kedvezmények mellett.Sőt tovább megyek jó pár ország titkosszolgálatának feladata az éríntett országok nagyválalatainak segítése pl.Egyesült Államok,Franciaország stb a magyar titkosszolgálatokat is ennek szellemében alakítják át.

.https://index.hu/belfold/2018/05/14/magancegek_erdekeit_is_szolgalhatja_orban_uj_hirszerzese/

• Tetszik
Reactions: zeal
.

Nekem viszont nagyon nem áll össze a kép.
Ceaucescu alatt már rezgett a léc, a nép teljesen fellázadt ellene, a katonaság szintén, valahogy nem tudom elképzelni, hogy ő meg Magyarország megtámadásán gondolkodott.

Én ezt úgy hallottam, meg olvastam, hogy 5(?) Scud-ot céloztatott Paksra, hogy ha Magyarország beavatkozik a forradalomba, akkor indíttatja is azokat.

Ma már nem titok, MO anno Szlovákia megtámadásán gondolkodott Bős-Nagymaros kapcsán...

Nocsak. Bővebben mit lehet erről tudni?

hagyjuk...az a lényeg, hogy BÁRMI is lesz majd beszerezve mindenki elégeddeten csettint, hogy defasza....
anélkül, hogy bárkinek bármilyen infója lett volna az alternatívákról....

hagyjuk...az a lényeg, hogy BÁRMI is lesz majd beszerezve mindenki elégeddeten csettint, hogy defasza....
anélkül, hogy bárkinek bármilyen infója lett volna az alternatívákról....

Tényleg jó lenne ha amint te is írtad a kormányzat illetve a hadvezetés részéröl pontos informácíókat kapnánk a beszerzésekről de sajnos ez itt nem így működik addig míg konkrétan be nem jelentik milyen lérakot vesznek marad a találgatás de mint már írtam, szerintem a fórumon felhozott légvédelmi rendszerek közzül bármelyiket vesszük is mellé nem fogunk nyúlni egyikkel sem.

Nocsak. Bővebben mit lehet erről tudni?
Ha emlékeim nem csalnak, Raffay Ernő az egykori kormányzó MDF frakciójának tagja 1990-1993-ig államtitkárként szolgált a HM-ben (beavatottsága folytán 1998-ban felmerült annak lehetősége, hogy ő legyen az első Orbán-kormányban a honvédelmi miniszter) , visszaemlékezéseiben pontosan elmondta milyen tervekkel a hóna alatt tárgyaltak anno cseh-szlovákiával, de végül a "merjünk kicsik lenni" szemlélet győzött és a jószomszédi megengedő viszony "nyugatiasabb" volt, mint hogy tankokkal felszántsuk a felvidéket....

Érdemes átolvasni a Bősi erőmű idevágó időszakát, olyan dipl. húzások történtek, hogy egyébként minden alapja meg lett volna egy katonai beavatkozásnak...
Erre utalt Kövér is, ez alapján született ez a lenti karikatúra az idézettel a szlovák sajtóban:
1df3625b83c624a59a5ff66f8f32e338.jpg

kb.: "Használhattunk volna katonai erőt, vagy a józan eszünket. Nem tettük!"

.

Nekem viszont nagyon nem áll össze a kép.
Ceaucescu alatt már rezgett a léc, a nép teljesen fellázadt ellene, a katonaság szintén, valahogy nem tudom elképzelni, hogy ő meg Magyarország megtámadásán gondolkodott.
Az, hogy kinek mi lett volna a célja vele, szerintem csak találgatni lehet. Valószínűleg egy kis csoport magányos akciója volt és azért sem sikerült, mert közben megállították őket. Ha jól emlékszem, ez akkor volt, amikor a Pink Floyd "The wall" berlini koncertje ment.

Tényleg jó lenne ha amint te is írtad a kormányzat illetve a hadvezetés részéröl pontos informácíókat kapnánk a beszerzésekről de sajnos ez itt nem így működik addig míg konkrétan be nem jelentik milyen lérakot vesznek marad a találgatás de mint már írtam, szerintem a fórumon felhozott légvédelmi rendszerek közzül bármelyiket vesszük is mellé nem fogunk nyúlni egyikkel sem.

Azért arra nagyon erős mérget ne evygél. A cseh IFV tenderen a Puma meg a lynx elég közeli rokonságban állnak. Az 8*5-ös sorozatlövés teszteken az egyik mégis 37 a másik meg 19 közvetlen találatot ért el...

Ma már nem titok, MO anno Szlovákia megtámadásán gondolkodott Bős-Nagymaros kapcsán...

Hát az mondjuk elég nagy baromság lett volna.
Konkrétan agresszió, ami kiváltotta volna az ellenreakciókat gyakorlatilag az összes nagyhatalom részéről.
Amit kb egy hétig se tudtunk volna elviselni.
A viták megoldásának elsődleges formája a nk-i (döntő) bíróság, tárgyaláson.
És Mo ezt a pert elvesztette, ezért ha fegyveres megoldást választ azzal semmi eredményt nem ért volna el, csak okozott volna egy iszonyat nagy kárt a meglévő mellé.
Szóval itt a Kárpát medanszéban saját szakállra (agresszíven harci)tevékenykedni elég kockázatos lépés.