[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://makronom.mandiner.hu/cikk/2...sban_az_amerikai_feldolgozoipari_teljesitmeny
"Májusban tíz éve a legkisebb mértékben növekedett az amerikai feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált jelentése szerint...
...A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének az erősödését, 50 pont alatti értéke pedig a gyengülését jelzi.
„A májusi adatok alapján az amerikai feldolgozóipar közel tíz éve a leggyengébb hónapját produkálta, a BMI a globális pénzügyi válság óta a legalacsonyabbra csökkent” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.
Hozzátette: az új megrendelések tíz éve első alkalommal csökkennek, a vállalatok emiatt egyre nagyobb számban termeléscsökkentésre és leépítésekre kényszerülnek. A rendelkezésre álló adatok alapján a feldolgozóipar teljesítménye fékező hatással lesz a második negyedévi GDP-növekedésre és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatás növekedési ütemének a lassulására is számítani kell."


Ez lényegében recessziót jelent.

Egyelőre nem nagyon jön be Trump belső gazdaság élénkítő stratégiája. Abból sincs egyelőre haszna, hogy a külföldi behozatalt akadályozni akarja (legutóbbi zseniális ötlete, hogy Mexikónak havonta 5 %-al emeli a vámot, amíg az nem akadályozza meg teljesen a területéről az USA-ba áramló (spanyol ajkú migránsokat - aminek meg igazából ahhoz is köze van, hogy az USA-ban már hivatalosan elismerten 18 % a spanyol ajkúak/latinok aránya- a valóságban lehet hogy több 25 %-nál. Már most. Gyakorlatilag a Déli Nyugati területeken sok helyen a spanyolok után az ázsiaiak jönnek és csak a harmadik a nem spanyol ajkú fehérek aránya.- második hivatalos nyelv pedig sok helyen a spanyol). - nyilvánvaló, hogy ez soha nem fog megtörténni, még ha a Mexikói kormány véletlenül akarná sem, tehát másfél év múlva a mexikói árun 100 % vám lesz, három év múlva...)
Kereskedelmi háborúban áll már Kínával, Oroszországgal, az EU-val, gyakorlatilag Mexikóval... Ez azt is jelenti, hogy a külföldi behozatal csökken, de a külföldi eladás is nyilvánvalóan csökken - mert a kieső piacai helyett újakat nem igazán tud szerezni (Afrikát, Dél és Közép Amerikát..., Kínai és orosz cégek és kapcsolatrendszerek kezdik ellepni, az USA pedig nem igazán érti mi történik, válaszul fenyegetőzik az érintett országok felé. Tekintetbe véve, hogy gyakorlatilag a külföldi termelést leépíti, így a külföldi hídfőit is leépíti, melyekkel elérhetné esetleg legalább az eddigi piacait, de mivel nagy bölcsességükben azt teszik amit tesznek, a magában az USA-ban gyártott termékek külföldi felvevő piaca is csökkenőben kell hogy legyen.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://gondola.hu/hirek/239113-Vam...kot_a_migracios_hullam_feltartoztatasara.html
"Donald Trump amerikai elnök bejelentette csütörtökön, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, hogy ezzel kényszerítse rá az országot az Egyesült Államok déli határához egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatására. Mexikó erőteljes válaszlépéseket helyezett kilátásba, Manuel López Obrador elnök ugyanakkor bejelentette, hogy már pénteken Washingtonba küldi külügyminiszterét.
„A vámtarifa fokozatosan növekedni fog, amíg (a mexikóiak) nem találnak megoldást az illegális bevándorlásra, s ha ez megtörténik, eltöröljük” – közölte Trump egy Twitter-bejegyzésben.
Az ügyről a Fehér Ház által kiadott elnöki nyilatkozat leszögezi, hogy a Mexikóból érkező árukra kivetett vámot minden hónap elsejétől újabb 5 százalékkal emeli majd az Egyesült Államok, így október elsejétől a vámteher már 25 százalékot tehet majd ki.
Mexikó hallgatólagos együttműködése, amellyel lehetővé teszi ezt a tömeges behatolást, vészhelyzetet okoz, és rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és gazdaságára nézve” – áll Trump nyilatkozatában, amely szerint „Mexikónak nagyon szigorú bevándorlási törvényei vannak, és könnyedén megfékezhetné az illegális bevándorlók áradatát…”"

https://www.portfolio.hu/gazdasag/f...elul-johet-a-recesszio-amerikaban.326415.html
"A Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint a befektetők még mindig alulbecslik a kereskedelmi háború globális gazdaságra gyakorolt kockázatát, még úgy is, hogy a május volt eddig az év legrosszabb hónapja az amerikai részvénypiacnak - írja a Bloomberg...
...Kína egy vasárnap közzétett fehér könyvben utalt arra, hogy a két nagyhatalom között húzódó kereskedelmi feszültség nem tette ismét naggyá Amerikát, sőt. A dokumentum rámutat arra, hogy Trump kereskedelmi politikája több fronton is negatívan érintette az amerikai gazdaságot: emelkedtek a termelési költségek, emelkedtek az árak, rontották a növekedési kilátásokat és a Kínába irányuló amerikai termékek exportjának is gátat szabott."

https://www.portfolio.hu/deviza-kot...-hamarosan-lepnie-kell-a-fednek.3.326587.html
"Élesen fordult hétfő délután az euró-dollár jegyzés miután az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex a vártnál gyengébb lett, ami újabb jele annak, hogy az amerikai gazdaság jelentősen lassul. Emiatt a befektetők egyre erősebben áraznak egy lehetséges Fed-kamatcsökkentést, amire ráerősített tegnap este a jegybank döntéshozója is. ..."
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
25% a max, azt októberre eléri. Fölé nem viszik, hanem marad 25-ön amíg mennek a migráncsok.
Trump bejelentette a havi 5 %-os vámemelést. Bejelentette visszavonásának feltételét (ami nyilvánvalóan még szándék esetén sem betartható Mexico részéről)
Ha Trump megállna az emelésben 25 %-nál, az arcvesztés és megfutamodás lenne - és annak beismerése, hogy nem tudja megállítani a spanyol ajkúak áradatát.
Ha akarja, persze megteheti hogy 25 %-nál visszakozik. (Gyakorlatilag Kína esetében sem tett le a vámháborúról...) (emiatt a fokozatos emelés miatt egészen biztosan nagy elégedetlenség várható az érintett térségben, de még New York is meg fogja érezni) Nyilvánvalóan az egyik cél az, hogy megakadályozzák az olcsó mexikói termékek/áruk beáramlását az USA-ba, ezáltal is növelve a belső termelés belső piacát.
Másik cél az lehet, hogy a spanyol ajkú/mexikói gazdasági jelenlét befolyásának mérséklése a Déli és Nyugati országrészben, ugyanis ha ezek a régiók nagyobb vagy csak egyre nagyobb részben a mexikói behozataltól függnek, az az országrész gazdasági elszakadását/függetlenségét is jelentheti magától az USA államtól.
Mindezek miatt (is) nem mellesleg Mexikót ezzel a módszerrel részben gazdaságilag (is) próbálhatja ellehetetleníteni (merthogy, gyakorlatilag a legnagyobb felvevőpiacától fosztaná meg)

Nem szabad alábecsülni annak a jelentőségét, hogy Trump gyakorlatilag a spanyol ajkú bevándorlásban /térnyerésben folyamatosan nemzetgazdasági kockázatot mond (meg Kína és Oroszország Közép és Dél Amerikai térnyerésében.)
Az USA (és Trump) egyre kiszámíthatatlanabb, mert a gazdasági szereplők a józan ésszel és gazdasági érdekek mentén próbálnak elemezni- az USA jelenlegi elitje pedig erre rácáfol. (bizonyos folyamatok esetén érthetően, de leginkább nem)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A mexikói amúgy tényleg nagyon szigorú bevándorlási törvények hogyan akadályoznák meg a kivándorlást?

Vélhetően nem igazán. - Leginkább mert mindentől függetlenül is egy "átmenő forgalomról" is szó van, és rengetegen élhetnek a csempészetből..

skf azt írta, Mexikóban él- érdekes lenne az ő véleménye... Mi ott a visszhangja Trump "ötletének".
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Megmondta: Amerika az első. És pont. Minden ezen érdek alá van vetve. Ez egy elég kiszámítható dolog.
Ezért is ez volt a teljes mondat
Az USA (és Trump) egyre kiszámíthatatlanabb,
mert a gazdasági szereplők a józan ésszel és
gazdasági érdekek mentén próbálnak elemezni-
az USA jelenlegi elitje pedig erre rácáfol.
(bizonyos folyamatok esetén érthetően, de
leginkább nem)

Trump a beiktatása óta próbálja kiszorítani minden eszközével amibôl csak tudja Kínát és Oroszországot, megakadályozni hogy Kína és Oroszország szövetségre és velük együtt Irán katonai szövetségre lépjen.
Nagyon legyszerûsítve Oroszország és Kína gazdasági megoldásait próbálja megvalósítani oly módon, hogy gyakorlatilag magának hoz létre kényszerítô körülményeket, lehetôségeket, tesz meg lépéseket.

Csakhogy. Miközben ezen lépések közben Oroszország, Kína ( de még Irán is) javította/ bôvítette nemzetközi kapcsolatait/ piacait, addigvaz USA ezeket gyakorlatilag leépíti.
Ezt pedig nehezen tudják megérteni a piaci szereplôk, és szinte az összes elemzô.

A válasz megértéséhez azt kellene megérteniük, hogy Trump miért teszi ezt. Persze, az ( egyik) jelmondatuk az, hogy amerika az elsô. De meg kell érteni, mit is értenek Amerikán. Az USA Déli és Nyugati államai ( de jelenleg még kisebb mértékben, de már gyorsulva Keleten NewYork is) el spanyolosodnak/ latinosodnak. És mellette elázsiaisodnak is.

Trump tehát haza akarja vinni a termelést, de ugyanakkor vissza akarja " fehéríteni" Amerikát. És közben a valóság elszalad mellettük, leépülôben a gazdaságuk, infrastruktúrájuk néhol már gyakorlatilag romos, de mindenképpen rogyadozik, romlik. A kirakatok meg már alig tudják leplezni a valóságot. Detroit. A kínosan lassú és romló minôségû vasúthálózat Hogy San Joseban alig van már nem spanyol ajkú fehér, és NewYorkban egy középiskola szinészpalántái- akik zseniálisan játszották el a Nyolcadik utas a halált- Mind spanyolok, ázsiaiak és arabok.


Trump- Amerika Ki akarja söpörni nem csak az USA-ból, de egész Közép és Dél Amerikából Kínát És Oroszországot- a sajátnak mondott/ hitt befolyási övezetébôl.

Amerika az elsô. És gyakorlatilag hadigazdaságuk van. Nem látszik Európából (sem), de Kínának lényegébenbjobb a belsô gazdasága és infrastruktúrája, és már nagyobb a középosztálya mint az USA-nak. És a propaganda által lenézettnek nézett Oroszország sem áll már rosszabbul. Miközben Oroszország és Kína hamarosan katonailag is lehagyja majd az USA-t... Amelynek hadigazdasága van.

Mindeközben az USA gôgös, rátarti, és a 3 betüs szolgálatai olyan avittak, olyan már már ôsi beleidegzôdött eljárásaik, céljaik... vannak hogy az már röhelyes.

Putyin-Oroszország kitartó, módszeres építkezô.
Kína gyakorlatilag évszázadokra elôre tervez.

Trump amerikája tucatnyi érdek és még több ter mentén egyszerûen szétesik.
Utoljára hasonlót Németország, majdnem ugyanilyet viszont csak a Japán Birodalom produkált. ( Aminek a végét ismerjük. Hatalmas volt- szétesett, darabjaira, hatalmas területekrôl gyakorlatilag eltûnt a jelenléte)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ezért is ez volt a teljes mondat
Az USA (és Trump) egyre kiszámíthatatlanabb,
mert a gazdasági szereplők a józan ésszel és
gazdasági érdekek mentén próbálnak elemezni-
az USA jelenlegi elitje pedig erre rácáfol.
(bizonyos folyamatok esetén érthetően, de
leginkább nem)

Trump a beiktatása óta próbálja kiszorítani minden eszközével amibôl csak tudja Kínát és Oroszországot, megakadályozni hogy Kína és Oroszország szövetségre és velük együtt Irán katonai szövetségre lépjen.
Nagyon legyszerûsítve Oroszország és Kína gazdasági megoldásait próbálja megvalósítani oly módon, hogy gyakorlatilag magának hoz létre kényszerítô körülményeket, lehetôségeket, tesz meg lépéseket.

Csakhogy. Miközben ezen lépések közben Oroszország, Kína ( de még Irán is) javította/ bôvítette nemzetközi kapcsolatait/ piacait, addigvaz USA ezeket gyakorlatilag leépíti.
Ezt pedig nehezen tudják megérteni a piaci szereplôk, és szinte az összes elemzô.

A válasz megértéséhez azt kellene megérteniük, hogy Trump miért teszi ezt. Persze, az ( egyik) jelmondatuk az, hogy amerika az elsô. De meg kell érteni, mit is értenek Amerikán. Az USA Déli és Nyugati államai ( de jelenleg még kisebb mértékben, de már gyorsulva Keleten NewYork is) el spanyolosodnak/ latinosodnak. És mellette elázsiaisodnak is.

Trump tehát haza akarja vinni a termelést, de ugyanakkor vissza akarja " fehéríteni" Amerikát. És közben a valóság elszalad mellettük, leépülôben a gazdaságuk, infrastruktúrájuk néhol már gyakorlatilag romos, de mindenképpen rogyadozik, romlik. A kirakatok meg már alig tudják leplezni a valóságot. Detroit. A kínosan lassú és romló minôségû vasúthálózat Hogy San Joseban alig van már nem spanyol ajkú fehér, és NewYorkban egy középiskola szinészpalántái- akik zseniálisan játszották el a Nyolcadik utas a halált- Mind spanyolok, ázsiaiak és arabok.


Trump- Amerika Ki akarja söpörni nem csak az USA-ból, de egész Közép és Dél Amerikából Kínát És Oroszországot- a sajátnak mondott/ hitt befolyási övezetébôl.

Amerika az elsô. És gyakorlatilag hadigazdaságuk van. Nem látszik Európából (sem), de Kínának lényegébenbjobb a belsô gazdasága és infrastruktúrája, és már nagyobb a középosztálya mint az USA-nak. És a propaganda által lenézettnek nézett Oroszország sem áll már rosszabbul. Miközben Oroszország és Kína hamarosan katonailag is lehagyja majd az USA-t... Amelynek hadigazdasága van.

Mindeközben az USA gôgös, rátarti, és a 3 betüs szolgálatai olyan avittak, olyan már már ôsi beleidegzôdött eljárásaik, céljaik... vannak hogy az már röhelyes.

Putyin-Oroszország kitartó, módszeres építkezô.
Kína gyakorlatilag évszázadokra elôre tervez.

Trump amerikája tucatnyi érdek és még több ter mentén egyszerûen szétesik.
Utoljára hasonlót Németország, majdnem ugyanilyet viszont csak a Japán Birodalom produkált. ( Aminek a végét ismerjük. Hatalmas volt- szétesett, darabjaira, hatalmas területekrôl gyakorlatilag eltûnt a jelenléte)

Tulajdonképen az elmúlt évtizedek elhibázott -erő- politikájának következtében igazából nem tehet mást, mint 19-re lapot húzni mint bel-, mind külpolitika terén.
Más választása nincs, mint erőből nyomni; nincs már hova taktikázni, mind a hardpower, mind a softpower játszmát tekintve ha nem is veszítette el még elsőbbségét, mégis előnye csökkent és hosszú távon elenyészni zárni (természetesen nem összeomlásról van szó, csak az egy pólus eltűnéséről). És nem csak kifelé, befelé is. Nincsenek nagy közös célok; nincsenek nagy sikerek; nincs gazdasági, tömegeket integráló erő; és lassan a kulturális is csökken, és a kis közösségek (eddig sem elhanyagolható) szerepe megerősödik (pl.: latino, ázsiai, arab).
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
https://makronom.mandiner.hu/cikk/2...sban_az_amerikai_feldolgozoipari_teljesitmeny
"Májusban tíz éve a legkisebb mértékben növekedett az amerikai feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált jelentése szerint...
...A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének az erősödését, 50 pont alatti értéke pedig a gyengülését jelzi.
„A májusi adatok alapján az amerikai feldolgozóipar közel tíz éve a leggyengébb hónapját produkálta, a BMI a globális pénzügyi válság óta a legalacsonyabbra csökkent” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.
Hozzátette: az új megrendelések tíz éve első alkalommal csökkennek, a vállalatok emiatt egyre nagyobb számban termeléscsökkentésre és leépítésekre kényszerülnek. A rendelkezésre álló adatok alapján a feldolgozóipar teljesítménye fékező hatással lesz a második negyedévi GDP-növekedésre és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatás növekedési ütemének a lassulására is számítani kell."


Ez lényegében recessziót jelent.
Ez még nem recesszió. Ahhoz két egymás utáni negyedévben kellene csökkenjen a gazdaság.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Amerika az elsô. És gyakorlatilag hadigazdaságuk van. Nem látszik Európából (sem), de Kínának lényegébenbjobb a belsô gazdasága és infrastruktúrája, és már nagyobb a középosztálya mint az USA-nak.

Ez igaz. Erről nagyon sokat elmond az a tény, hogy Kína 3 év alatt több betont használt fel, mint az USA a történelme folyamán.
Vagyis Kína 3 év alatt felépítette mindazt, amit az USA a történelme alatt.

És a propaganda által lenézettnek nézett Oroszország sem áll már rosszabbul. Miközben Oroszország és Kína hamarosan katonailag is lehagyja majd az USA-t... Amelynek hadigazdasága van.

Kína valóban lehagyta az USA-t gazdaságilag, katonailag viszont még vagy 20 évig nem fogja. Oroszország viszont belátható időn belül nem fogja lehagyni az USA-t. Ahhoz vagy az USA kellene csődbemenjen gazdaságilag, vagy az oroszok kellene ráköltsenek vagy 10-szer több pénzt a hadseregükre (akkor viszont csak kenyeren és vizen élne a lakosság).
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
Ez igaz. Erről nagyon sokat elmond az a tény, hogy Kína 3 év alatt több betont használt fel, mint az USA a történelme folyamán.
Vagyis Kína 3 év alatt felépítette mindazt, amit az USA a történelme alatt.

És a propaganda által lenézettnek nézett Oroszország sem áll már rosszabbul. Miközben Oroszország és Kína hamarosan katonailag is lehagyja majd az USA-t... Amelynek hadigazdasága van.

Kína valóban lehagyta az USA-t gazdaságilag, katonailag viszont még vagy 20 évig nem fogja. Oroszország viszont belátható időn belül nem fogja lehagyni az USA-t. Ahhoz vagy az USA kellene csődbemenjen gazdaságilag, vagy az oroszok kellene ráköltsenek vagy 10-szer több pénzt a hadseregükre (akkor viszont csak kenyeren és vizen élne a lakosság).

Amerikában fával építkeznek ahol csak tudnak, Kínában meg a "comieblock" aranykorát éli...
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Azt írtam, lényegében.

A folyamatok nem lesznek jobbak.
Semmilyen értelemben nincsenek recesszióban. A recesszió azt jelentené, hogy csökken a GDP-jük, ezzel szemben az utolsó negyedéves növekedésük 3.1% volt (összehasonlításképpen Oroszországban ez 0.5% volt). Még a feldolgozóiparuk is növekedett, csak éppen lassan, de az is csak egy része a gazdaságuknak, szóval ebből azt kihozni, hogy recesszió van, az lényegében baromság.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Kína valóban lehagyta az USA-t gazdaságilag, katonailag viszont még vagy 20 évig nem fogja. Oroszország viszont belátható időn belül nem fogja lehagyni az USA-t. Ahhoz vagy az USA kellene csődbemenjen gazdaságilag, vagy az oroszok kellene ráköltsenek vagy 10-szer több pénzt a hadseregükre (akkor viszont csak kenyeren és vizen élne a lakosság).

Ez egy érdekes kérdéskör. Nem egyszerű.

Haditengerészet:
Jelenleg az USA a tengeren erősebb mint Oroszország. Gyakorlatilag Kínánál már nem erősebb. A hordozók más kérdés, de azokat mind Oroszország, mind Kína semlegesíteni tudja.
Oroszország a nagy hajó tekintetében, és partraszálló kapacitás tekintetében lényegesen le van maradva. Rephordozója egy van, helikopter hordozója jelenleg nincs. A Projekt 1711 bővített változata jelenleg nem tudni hogy hány helikoptert fog hordozni Az orosz fórumokon 4 és 8 darab forog- Lehetséges hogy 8 helikoptert el tudnak helyezni majd rajta (hangár+ fedélzet alatti hangár) attól ez még helikopter hordozó nem lesz. Viszont a projekt 11711 alapján terveznek helikopter hordozót a közeljövőben. Majd meglátjuk. Viszont az oroszok nagy számban készítenek rakétás korvetteket, és a hírek szerint, amire csak tudnak tesznek Pantsir-M-et. Kalkibr...+ Pantsir-M, már komolyabb képesség. De ettől, még az USA erősebb a tengeren (függetlenül a beindult tengeralattjáró fejlesztések és víz alattii csapásmérő dróntól) Viszont Oroszországot a tenger felől az USA sikerrel nem tudja támadni (aminek az Északi az Északi tengerek, és az Oszthocki tenger nagyban hozzájárul. de a Krím, és Kalinyingrád, valamint az egyedülálló északi bázisok. Valamint hogy a Kurill szigeteken nagy képességeket telepít+ a Vlagyivosztoki bázis... így lényegében a Japán tenger felől sem érdemes próbálkozni.
Kína már egy kategóriával nagyobb a tengeren, Akkora számban jönnek ki a hajóik, hogy bárhol egyenrangú tud lenni az egyébként lényegesen öregebb és sok esetben gyengébb USA hadihajóknál. Kínát sem lehet sikerrel támadni a tengeren - többek közt mert mélységi védelmet épített ki a mesterséges szigetekkel.
Nyilvánvalóan az USA-t sem lehet tengeren elfoglalni.

Légierő:
Nyilván az USA a legnagyobb, és neki nagy számban vannak hordozói, és bizonyos képességekkel a helikopter hordozói is bírnak (bár a helikopter hordozók képessége korlátozott amiatt is, mert későn döbbentek rá, hogy a fedélzet nehezen bírja az F-35 hőterhelését..)Viszont Kína még csak most állítja hadrendbe az első használható hordozót, Oroszországnak meg csak egy van - viszont, ugyebár a hordozók rendkívül sebezhetőek.
Az USA-nak nagy számú gépe van, Oroszországnak és Kínának kevesebb. Ugyanakkor
meg kell nézni, hogy mind Kína mind Oroszország nagy mélységű sok lépcsős nagyon nagy számú légvédelemmel rendelkezik. Be még csak átjuthatnak USA/NATO gépek, ki már hatalmas veszteségek lesznek. Épkézláb terv ezért lényegében az atom csapás, de azt meg egyértelműen viszont csapás követi- és akkor vélhetőleg Afrika lesz a legfejlettebb civilizáció a földön.-
A légierő minősége is nagyon számít. A propaganda ellenére az orosz gépek nem rosszabbak, sőt, sok esetben jobbak mind az amerikai gépek.
Viszont lopakodó gépek terén az USA vezet. Kína viszont már hadrendbe állítja a J-20-at. az Oroszok is rendszeresítik már a PAK-FA-t de elenyésző a számuk. Oroszország viszont kiterjedt stratégiával éss hozzá megfelelő eszközparkkal rendelkezik a légtere védelmére az USA lopakodóival szemben. Mindezen túl, az oroszok úgy tartják, az F-22 valóban vadászgép, de az F-35 nem alkalmas manőverező légiharcra (és a meegjelent hírek és balhék hírei alapján az F-35 minden, de még a képességeihez mérten sem igazán bevethető), gyakorlatilag egy platform, mely majd ha kiépítik gyakorlatilag légi vezetési és csapásmérési pont lehet..(nem véletlenül akarja Trump beindítani újra az F-22 gyártását, és leépíteni saját maguknak az újabb F-35 beszerzéseket)

Szárazföldi erők:
Bár egyértelműnek látszik hogy az USA az, de itt már több oknál fogva az Oroszokat mondanám. A szárazföldi erői nem csak a katonaság,)ott van a határőrség, de ott van a megközelítőleg fél milliós Nemzeti Gárda,( melynek már repülő ereje, és lassan hadihajói is vannak (jelenleg az biztos, hogy leadtak antiszabotázs hajókra megrendeléseket, amelyeket hamarosan a Krímhez helyeznek) de úgy mondanám 1 hónapon belül minimum 5 millió teljesen felfegyverzett tartalékos lenne a fronton Oroszország bármelyik határánál. " héten belül 2 millió. + napon belül vélhetően egy millió. Az oroszok elképesztően mobilok, Több százezres nagyságrendet képesek légi és vasúti úton napok alatt áthelyezni.
Az oroszok elméletileg csökkentették a katonai beszerzések összegét. Gyakorlatilag ez akkora vetítés, amihez már fapofa kell. A rendes katonai költségvetésen kívül több mint vélhetően irányítanak át beszerzésekre építkezésekre céltartalékokból, minisztériumoktól. (Ezen kívül a régiók, városok költségvetését is terhelik, pl a hadgyakorlatokkal... ) Ezres nagyságrendű megrendeléseket adnak le nagy gyakorisággal felújításra, modernizációra a tartalékból (is) Felújítanak és modernizálnak ágyúkat, tankokat, MLRS-ek ezreit. Akkora számban gyártanak és raknak az egységekhez mindent, hogy az elképesztő. ATGM, Verba... gyakorlatilag mindenhova. Elképesztő készleteket halmoznak fel. És ezeket a tartalékosok is megkapják.
Nyilvánvalóan nagy készletekkel rendelkezik az USA is, és Kína is. Kína nem az elkövetkező évtizedekben tervez bármilyen katonai akciót bármilyen orosz területre..

Az Oroszoknak tehát a szárazföldi erők a tartalékosok és a meglepően Nagy és felfegyverzett Nemzeti Gárda (mely elfoglalt területek biztosítására teljesen megfelelő)
Kína(is) elkezdte csökkenteni a szárazföldi erejét- de ez is akkora vetítés... Kína ugyanis valóban csökkenti a szárazföldi aktív egységek nagyságát. (Miközben ő is modernizál és megrendel ) Viszont a haditengerészet és tengerészgyalogságot meg növeli. De ez közel sem minden. Kínának van egy több milliós szervezete "biztonsági szakemberekből". Kína a világon mindenhol ott van. és a cégeinek természetesen vannak biztonsági őrei, biztonsági személyzete... Ezeket egy a gyakorlatilag katonaság alatt álló szervezetbe szervezték, saját parancsnoksággal. Természetesen Kínában, de hozzájuk tartoznak az USA ... és minden területen dolgozó ilyen személyek. Akiknek természetesen munkájukból akadóan (országtól azért gondolom függően) vannak fegyvereik, felszerelésük. Ezek a személyek volt katonák. Tehát Kína, a leszerelt katonákat igyekszik gyakorlatilag aktívnak tartani. Ez egy akkora erő, szerte a világon, gyakorlatilag közvetlenül a párt és a katonai nak mondható parancsnokságuk alá, hogy azt minden országnak a saját területén nagyon komolyan kellene vennie.

Az USA aktív katonai ereje a legnagyobb, mind emellett a Nemzeti Gárda egységeivel is számolni kell.

(folyt köv)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
(folytatás)



Mindezek persze csak kiragadott morzsák.
Ezek fontosak, de az is fontos, adott esetben fontosabb, mire, hogyan, milyen hatékonysággal használják haderejüket a hadseregek/országok.

Jó helyzetben vagyunk, mert Vietnám óta gyakorlatilag élőben nézheti a világ az USA háborúit. Irakon kívül gyakorlatilag nem nyert meg háborút. Gyakorlatilag bevonul, aztán ott maradd, hatalmas veszteségeket okoz (leginkább a civilek és az infrastruktúra terén) Afganisztán az oroszok és Kína felé fordul. gyakorlatilag a Tálibok már nagyobb hatalommal rendelkeznek. Irak éppen azt szeretné, ha az USA kivonulna, ők meg éppen mikor mit nyilatkoznak, de jelenleg nem úgy néz ki hogy távozni fognak. Irán köszöni szépen, saját hadiipart épített ki, és az ereje akkora, hogy önmagában az USA sem nagyon tudná elfoglalni. Szétlőni igen, elfoglalni nem valószínű.
Szíria. Ebből már több minden leszűrhető. (és itt még bele sem mentünk abba, hogy az Arab félsziget , Afrika.. jelentős része közeledne Oroszországhoz (és Kínához), felkéréseket is kaptak már hogy Szíriához hasonlóan nyújtsanak katonai segítséget (melyet az oroszok egyelőre elhárítottak) )

Az az átlag ember, aki átrágja magát a propaganda véd és dac vonalain, elsőre azt látja (és joggal) hogy az USA veszített Szíriában az Oroszokkal szemben. Miközben hivatalosan az USA nincs Szíriában, az oroszok viszont igen. Ha jobban utánanéz, azért az látható, hogy a közel keleten az ISIS léte igen nagy mértékben az USA szolgálatainak köszönhető, ezért senkit nem érhet meglepetésként, hogy az USA szavakban igen, tettekben nem igazán harcolt ellenük.
Az oroszok viszont egy nem is olyan kis (de nem is nagy ) erővel támogatni kezdték Szíriát, és ez gyakorlatilag időnként egy haditechnikai bemutatónak is tűnik (rengeteg megrendeléssel a világ minden tájáról) Az oroszok egyik nagy erőssége a bombázik célzórendszere, mellyel a bombákat is közel a rakéták hatékonyságával tudják ledobni. Ez pedig eléggé unikum, Egy rakéta ugyanis drága, persze az oroszoknak is van nagy számban, fejlesztenek is, rendszeresítik is...légi bombából viszont millió szám van nekik.

És itt eljutunk egy olyan kérdéskőrhöz, mely rengeteg mindenhez vezet. Az oroszok az amerikaiak költségének lényegében a töredékéért tudnak háborúzni. Gyakorlatilag másfél kisebb háborút viselnek, anélkül, hogy beleremegne a gazdaságuk ( Szíria az 1, Donbasst meg mondjuk félnek) Az USA-nak gyakorlatilag hadigazdasága van, az oroszoknak nincs hadigazdaságuk (nagy a témakör, érdekes is, de...)

Nagyon fontos mindezek mellet, hogy az USA, Oroszország, Kína milyen harceljárásokat folytat.
Nagyon leegyszerűsítve, az USA harceljárása a hatalmas háttér és légi... támogatáson alapul. Ami nem csak hogy költséges, de egy milliós vagy akárcsak százezres hasonló képességű ellenféllel vívandó háborúban nagyjából a második napra borulna (látványos volt, hogy Ukrajnában az Ukránok nagyon hamar felhagytak a légitámadásokkal, és hogy légi fedezetet adjanak a támadó egységeiknek,. De még arról is letettek, hogy helikopterrel tegyenek le egységeket a támadó ék elé. Nagyon hamar szétlőttek a szakik/oroszok mindent - az USA "tanácsadói" pedig nagyon közelről figyelhették mindezt. Ahogyan egészen biztosan az orosz "megfigyelők" is)

Nagyon fontos a gyalogság,, páncélos erők, támadásának módja, támogatása. Az az egyik baj az USA harceljárásokkal (és erről évekkel korábban rengeteg eszmecsere volt) hogy azokat nem egyenlő féllel szemben dolgozták ki. Az oroszokkal és Kínával szemben esélyük sem lesz , de még Iránnal szemben is hatalmas ember és eszköz veszteséggel kell számolniuk. ( Szorosan tömörülve átmenni nyílt terepen..., és ezt tanítják szerencsétlen Ukránoknak is, elképesztő...)


Az USA , Oroszország és Kína egyaránt nem képes egymást hagyományos erővel a siker reményével megtámadni.(atomtámadást most hagyjuk- érdekes egyébként, hogy mivel az USA-ban alapvetően a favázas építkezés van túlsúlyban, ugyanakkora atomtámadás esetén az USA városainak nagy része romba dőlne, ugyanakkor az oroszok kevésbé + Oroszországban gyakorlatilag a nagyvárosokban , különösen Moszkvában, gyakorlatilag mindenkinek jut óvóhely- és rendszeresen vannak lakossági gyakorlatok. A túlélési képességük nagyságrendekkel nagyobb mint az amerikaiaknak.)
Ugyanakkor az orosz harceljárások jobbnak tűnnek az USA harceljárásainál. És az oroszok saját harceljárásaik közel "normál" háborús használhatóságát Szíriában és Ukrajnában bizonyították is.

Jelenleg ha az USA-nak és Oroszországnak kellene ugyanolyan felkészültségű ellenséget megtámadni, legyőzni éés elfoglalni, az oroszok kisebb költséggel és gyorsabban tennék meg azt. (feltéve hogy szárazföldről szárazföldre indul a támadás, ami szűkíti a kört Oroszország javára, de a realitások miatt más nem is képzelhető el. Lényegében a most szóba jöhető térségek elsősorban Ukrajna, a Közel Kelet és Afrika, Ukrajna és a Baltikum egyértelműen orosz terep, de Szíria miatt, és a már Iraki közeledési kísérlet miatt is, Közel Keleten és Afrikában is kiépíthető az Orosz szárazföldi hídfőállás, megindulási pont. Az orosz hadsereg légi szállítási képessége meggyőzőnek látszik... )
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Még annyit írnék kiegészítésként, hogy Oroszország a katonai fejlesztések (és egyes megoldások) terén sok helyen lehagyta az USA-t (olyan technikákat és csapásmérő technikákat mutattak be, amiknek gyakran a közelében sincs az USA.)
Kína pedig az információs/ cyber technikákban -hadviselésben lép gyorsan előre.