[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.infotag.md/politics-m9/276559/
Igor Dodon... Véleménye szerint három lehetőség van a válság leküzdésére.

Az első út az, hogy a Demokrata Párt békésen átadja a hatalmat az új kormánynak... El kell távolítaniuk a sátrakat és el kell küldeniük az általuk fizetett embereket, akik blokkolják az állami intézmények épületeit. A hatalmat civilizáltan és nyugodtan adják át. Ezt követően a PDM képviselőinek be kell menniük a parlamentbe, munkába állniuk, ellenzékként kell eljárniuk, és joguk van bírálni a hatóságokat- mondta Dodon.

A második út a külső nyomáshoz kapcsolódik - mondta Dodon
Hangsúlyozni kell, az új hatóságokat elismeri az Európai Unió, az Egyesült Államok, Oroszország, különböző országok és nemzetközi szervezetek. Ebben a kérdésben minden partnerünk teljes konszenzusban van. Ők már elkezdték és továbbra is nyomást gyakorolnak az első forgatókönyv megvalósítására - a hatalom békés átadására.Én is ezt a forgatókönyvet választom, mert ez mindenki számára jobb lenne. Ha ez nem történik meg, a külső nyomás növekedni fog.És én nem zárom ki, hogy személyekre szankciókat lehessen bevezetni. A Demokrata Párt néhány vezetője és a kormány tagjai rajta lehetnek a szankciós listán, és nem tudják majd elhagyni az országot- mondta Dodon.

A harmadik út a politikai válság megoldására a belső nyomás.
Ez a legveszélyesebb út, amikor az emberek az utcára mennek.Támogatóink minden nap ezt kérik, készek kimenni, ösztönzik a törvényes kormányt hogy átvegye a hatalmat. Mi arra kérjük őket, hogy ne menjenek ki, nyugodjanak meg. De ez nem folytatódhat sokáig, megoldást kell találni.- mondta Dodon.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Előbb-utóbb biztosan helyreáll a normális viszony Ukrajna és Oroszország között, addig is hogy meggyorsítsák ezt a folyamatot az EU nagykövetei a szankciók meghosszabbítását javasolják, de már biztosan nem sokáig kell fenntartani mert már Putyin szerint is hamarosan óhatatlanul normalizálódik a viszonyuk.
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Előbb-utóbb biztosan helyreáll a normális viszony Ukrajna és Oroszország között, addig is hogy meggyorsítsák ezt a folyamatot az EU nagykövetei a szankciók meghosszabbítását javasolják, de már biztosan nem sokáig kell fenntartani mert már Putyin szerint is hamarosan óhatatlanul normalizálódik a viszonyuk.
Igazad van. Ukrajna már nem létezik. Egy bábállam.
A helyzet pedig gyorsan fog normalizálódni.
Épp most vontak össze az ukrán nackó barátaid egységeket Donyeck mellett és lövik a várost.
Már csak erre van pénz.
Zelenszkij ázsiója gyorsabban omlik össze, mint porosjanié, mert a várakozás felfokozottabb volt, a csalódás pedig keserübb.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/kettos-hatalom-chisinauban-7021661/
"Kettős hatalom Chisinauban
A LAPUNKNAK NYILATKOZÓ SZAKÉRTŐ SZERINT OROSZ–AMERIKAI HÁTTÉRALKU ÁLL AZ ESEMÉNYEK MÖGÖTT
Súlyos politikai válság tartja fogságban az Oroszország és a Nyugat érdekszférájához egyaránt tartozó Moldovai Köztársaságot, ahol napok óta gyakorlatilag két, egymással párhuzamosan működő kormány tartja kezében a hatalmat.
A politikai válság a múlt hét végén robbant ki annak nyomán, hogy az Igor Dodon államfőhöz közel álló, Moszkva-barát Szocialista Párt és az ACUM nevű, EU-barát pártszövetség megegyezett a kormányalakításról. A február végén tartott parlamenti választásokon a szocialisták 35, az ACUM 26 mandátumot szerzett a 101 fős törvényhozásban. Az eddig kormányon lévő, szintén Európa-párti, 30 mandátumhoz jutó Demokrata Párt...
...A koalíciós partnerek mindeközben – Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatását is élvezve – parlamenti többségük birtokában megválasztották a törvényhozás új elnökének a szocialista Zinaida Greceaniit, miniszterelnöknek pedig Maia Sandut, az ACUM pártszövetség egyik tagpártjának vezetőjét.
A Demokrata Párt ezért az alkotmánybírósághoz fordult, amely igazat adott az eddigi kormánypártnak. A taláros testület felfüggesztette tisztségéből Igor Dodon államfőt, s az eddigi miniszterelnököt, a demokrata párti Pavel Filipet nevezte ki ideiglenes köztársasági elnöknek, aki bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ra előrehozott választást írt ki.
Hírügynökségi jelentések szerint a moldovai események mögött Vladimir Plahotniuc oligarchát kell keresni, aki az ország egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb embereként, a Demokrata Párt vezetőjeként gyakorolja a tényleges hatalmat. Befolyása alatt áll az alkotmánybíróság, a rendőrség és az ügyészség is,...
...– Az országban semmi sem fog változni addig, amíg az állami intézményeket fogságban tartó Plahotniuc Moldovában van – mondta korábban Sandu.
Dodon pedig úgy fogalmazott, az eltérő ideológiájú pártok is összefoghatnak, ha közös a cél: Moldova felszabadítása a bűnöző, diktatórikus rezsim alól. A demokrata pártiak azonban úgy vélik, Moszkva törvénytelen módon oroszbarát kormány megalakulását akarja kikényszeríteni.
A szocialista–ACUM-kormányt Washington és Moszkva a regionális stabilitás érdekében tett közös megegyezésének lehet tekintetni – mondta lapunknak Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője, aki szerint sem az Egyesült Államoknak, sem Oroszországnak nem érdeke a Plahotniuc-féle eddigi vezetés támogatása.
Mint a szakértő elmondta, Moszkvának többek között Plahotniucnak az oroszellenes Petro Porosenko előző ukrán államfővel való üzleti kapcsolatai és szoros együttműködése nem tetszettek, az Egyesült Államoknak pedig az, hogy moldáv nacionalistaként föderális állam létrehozását vizionálta a Moldovától elszakadt Transznisztriával, ami a chisinaui parlamentben oroszbarát többséget eredményezett volna.
Miközben Washington a stabilitás aláásása és az orosz befolyás növekedése miatt aggódik, az új moldáv kormánykoalíció oroszbarát pártja, a szocialisták kijelentették: folytatódik az uniós integráció, és nem lesz föderalizáció. Cserében, a kormány létrejöttének háttéralkuja részeként az EU- és USA-barát koalíciós partner, az ACUM pártszövetség nem fogja a NATO-tagságot kérni, és közösen lépnek fel Dodonékkal Plahotniuc ellen – mondta Barabás T. János.
Blokád
Moldovában most gyakorlatilag két kormányzat működik, mindkettő a hatalom elbitorlásával vádolja a másikat. Pavel Filip és miniszterei a kormányépületekben, a hozzájuk hű rendőrség, illetve híveik által körbekordonozva üléseznek, míg Maia Sanduék a parlamentben kénytelenek kormányüléseket tartani. Sandu a kormányhivatalok blokádjának feloldását követeli, egyben kilátásba helyezte, hogy bíróság elé állítják a kormányának nem engedelmeskedő tisztségviselőket. A felfüggesztett államfő, Igor Dodon is az új kormány támogatására szólította fel a moldovai köztisztviselőket és a fegyveres erők tagjait tegnapi Facebook-nyilatkozatában."
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 211
3 560
113
https://kitekinto.hu/2019/06/14/eur...rszagba-kuldott-amerikai-dronok-miatt/172406/
"Az orosz fegyveres erők szoros figyelemmel kísérik az Egyesült Államok arra irányuló terveit, hogy növelje katonai jelenlétét Lengyelországban, és biztosítani fogják, hogy az amerikai lépések ne jelentsenek kockázatot az orosz nemzetbiztonságra – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak."

" Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának alelnöke arra figyelmeztetett, hogy Lengyelország megtorló csapás célpontjává válhat egy Oroszország elleni támadás esetén."

" Vlagyimir Samanov, a ház védelmi bizottságának elnöke aggályát fejezte ki amiatt, hogy az MQ-9-es amerikai drónokat nukleáris fegyverekkel lehet felszerelni, és arra figyelmeztetett, hogy Moszkva ellenlépésekre kényszerülhet. “A világ fokozatosan egy olyan veszélyes pillanat felé sodródik, amely a karibi válsághoz fogható” – nyilatkozott a politikus az 1962-es, nukleáris háborúval fenyegető szovjet-amerikai rakétaválságra utalva."

Winter is coming... :hadonaszos:
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Előbb-utóbb biztosan helyreáll a normális viszony Ukrajna és Oroszország között, addig is hogy meggyorsítsák ezt a folyamatot az EU nagykövetei a szankciók meghosszabbítását javasolják, de már biztosan nem sokáig kell fenntartani mert már Putyin szerint is hamarosan óhatatlanul normalizálódik a viszonyuk.

Az EU-s szankciók eddig is sokat segítettek (irónia) .A térkép ugyanúgy néz ki 3-4 éve (egy-két falut leszámítva), az EU meg nagyjából nem csinál semmit, mert gyakorlatilag Ukrajna huszadrangú probléma az EU számára.Néha eszükbe jut hogy ott egy 40 milliós ország, olyankor szankciózgatnak aztán két szankció között azt se tudják hol van a térképen.Ha Zelenszkij marad a Porosenko-i úton, akkor végképp nem változik semmi.Az elmúlt 4-5 évben azért nem változott semmi, mert egyik fél sem engedett.Nyilván nem az oroszok fognak engedni, nekik így is megfelel.Zelenszkij maga mondta, hogy meghoz olyan döntéseket is amik nem népszerűek, mert 1 ciklusra készül.Hajrá akkor! Itt a lehetőség(nyilván előbb a belviszályt kéne megoldani Ukrajnán és a Radán belül), de ha ő is elszúrja, akkor Ukrajnának annyi.Erővel nem fogja Ukrajna megoldani a konfliktust, mert nincs ereje.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Az EU-s szankciók eddig is sokat segítettek (irónia) .A térkép ugyanúgy néz ki 3-4 éve (egy-két falut leszámítva), az EU meg nagyjából nem csinál semmit, mert gyakorlatilag Ukrajna huszadrangú probléma az EU számára.Néha eszükbe jut hogy ott egy 40 milliós ország, olyankor szankciózgatnak aztán két szankció között azt se tudják hol van a térképen.Ha Zelenszkij marad a Porosenko-i úton, akkor végképp nem változik semmi.Az elmúlt 4-5 évben azért nem változott semmi, mert egyik fél sem engedett.Nyilván nem az oroszok fognak engedni, nekik így is megfelel.Zelenszkij maga mondta, hogy meghoz olyan döntéseket is amik nem népszerűek, mert 1 ciklusra készül.Hajrá akkor! Itt a lehetőség(nyilván előbb a belviszályt kéne megoldani Ukrajnán és a Radán belül), de ha ő is elszúrja, akkor Ukrajnának annyi.Erővel nem fogja Ukrajna megoldani a konfliktust, mert nincs ereje.
Ezt az ukrajnának annyi elképzelest vizionáljátok mar par éve. Meg hogy nincs mar penz semmire. Erre mi van? Meg mindig letezik. Es letezni is fog sajnos.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 385
23 123
113
Ezt az ukrajnának annyi elképzelest vizionáljátok mar par éve. Meg hogy nincs mar penz semmire. Erre mi van? Meg mindig letezik. Es letezni is fog sajnos.

Ukrajna most olyan mint egy nagy üres ház egy nagy üres telken, már évek óta üresen áll, de senki sem mer a szomszédok közzül beköltözni mert nehogy a többi szomszéddal előjöjjenek a régi jegelt konfliktusok. Ha majd egyszer megegyeznék, akkor .........
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://www.origo.hu/nagyvilag/20190614-lemondott-moldova-baloldali-kormanya.html
"Lemond Pavel Filip eddigi moldovai miniszterelnök kormánya, a korábban kormányzó, baloldali-szociáldemokrata Moldovai Demokrata Párt (MDP) pedig ellenzékbe vonul lehetőséget biztosítva ezzel a politikai válság rendezésére - jelentette be pénteken Vladimir Cebotari, az MDP alelnöke.
Mint mondta, az MDP elismeri Maia Sandu miniszterelnök szombaton megalakult koalíciós kormányát.
Ellenzékbe vonulunk. (Pavel Filip) kormánya lemond minden miniszterével. Ez az egyetlen kiút a politikai válságból - hangsúlyozta Cebotari..."
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Ukrajna most olyan mint egy nagy üres ház egy nagy üres telken, már évek óta üresen áll, de senki sem mer a szomszédok közzül beköltözni mert nehogy a többi szomszéddal előjöjjenek a régi jegelt konfliktusok. Ha majd egyszer megegyeznék, akkor .........
Ez biztosan nem így van. Működik a kormány, a hivatalok, rendőrség, határőrség.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 385
23 123
113
Ez biztosan nem így van. Működik a kormány, a hivatalok, rendőrség, határőrség.

Ja mint nálunk 1918-1919-ben.
Kívülről minden oké, de ha az ember ismeri az országot. A valódi hatalom például már évek óta a helyi kiskirályok kezében van, a kijevi hatalom csak látszólagos, az új elnök is egy stróman.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Már 5 éve is voltak ilyen gyermeteg elképzelések, hogy Ukrajna egyik napról a másikra csakúgy eltűnik és csupán egy gazdátlan földdarab marad amit szabadon elfoglalhat aki akar. 5 éve sem volt reális és most sem az, egy 40 milliós ország nem szűnik csak úgy meg, feleslegesen áltatják magukat ezzel Moszkvában.
Zelenszkij első útja Brüsszelbe vezetett ahol békével és barátsággal fogadták, jó kapcsolat várható az EU és Ukrajna között a következő években. Washingtonba is meghívták és Trump is biztosan jól kijön majd vele, úgyhogy az USA-Ukrajna kapcsolattal se lesznek gondok. Zelenszkij még Putyinnal is kész kibékülni, de ahhoz először a háborút kéne lezárni, mert elég nehéz úgy barátkozni ha még tartanak a harcok.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Már 5 éve is voltak ilyen gyermeteg elképzelések, hogy Ukrajna egyik napról a másikra csakúgy eltűnik és csupán egy gazdátlan földdarab marad amit szabadon elfoglalhat aki akar. 5 éve sem volt reális és most sem az, egy 40 milliós ország nem szűnik csak úgy meg, feleslegesen áltatják magukat ezzel Moszkvában.
Zelenszkij első útja Brüsszelbe vezetett ahol békével és barátsággal fogadták, jó kapcsolat várható az EU és Ukrajna között a következő években. Washingtonba is meghívták és Trump is biztosan jól kijön majd vele, úgyhogy az USA-Ukrajna kapcsolattal se lesznek gondok. Zelenszkij még Putyinnal is kész kibékülni, de ahhoz először a háborút kéne lezárni, mert elég nehéz úgy barátkozni ha még tartanak a harcok.
Lássuk hát mire megy együtt a csipet csapat! Ezt a kommentedet pedig a megfelelô idôben belinkelem majd (sztem akkor már nem leszel itt).