[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
A szerződés értelmét vesztette miután az USA kivonult, és Európát is erre kényszeríti. Irán nem szegte meg: bejelentette előre hogy fel fogja újítani a dúsítást - mivel a szankciók (amik az atomalku után megszűntek-ez volt az egyezmény lényege)ismét életbe lettek léptetve ellene!
Csak ezt elfelejtetted megemlíteni...
Néha az az érzésem hogy troll. Csak kicsit értelmesebben irogat mint a többiek.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 992
113
Érdeklődve kérdezem: Iránnak hány kilóméter közös határa van Izraellel? :rolleyes:
Hallottál már olyat, hogy izraeli miliciák fegyvereket halmoztak fel Irán határain. A határai alatt és azokon keresztül alagutakat építenek, hogy fegyvereket juttassanak be Iránba? Természetesen szigorúan védelmi célból!:D
Hát miután egy egész népnek való koncentrációs tábort építettek, a határaikon belülre még csodálkoznak, hogy nem szeretik őket miatta és esetleg segíteni akarnak a bent élőknek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 459
113
A szerződés értelmét vesztette miután az USA kivonult, és Európát is erre kényszeríti. Irán nem szegte meg: bejelentette előre hogy fel fogja újítani a dúsítást - mivel a szankciók (amik az atomalku után megszűntek-ez volt az egyezmény lényege)ismét életbe lettek léptetve ellene!
Csak ezt elfelejtetted megemlíteni...
Minden másik aláíró tartja magát az eredeti szerződéshez. Amíg Irán meg nem szegi, vagy ki nem lép belőle. Ha bárki kilép belőle, azt csinál, amit akar.
Vonatkozik ez az USAra, és Iránra is. És mindenki viseli ezek következményit. Ilyen egyszerű ez.
Akkor tulajdonképpen ez a szerződés kinek is jó? ;)
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 590
7 555
113
Érdeklődve kérdezem: Iránnak hány kilóméter közös határa van Izraellel? :rolleyes:
Hallottál már olyat, hogy izraeli miliciák fegyvereket halmoztak fel Irán határain. A határai alatt és azokon keresztül alagutakat építenek, hogy fegyvereket juttassanak be Iránba? Természetesen szigorúan védelmi célból!:D

Mr. pöcs ki határozza meg, hogy kinek lehet ballisztikus rakétája és kinek nem, kinek lehet atomja és kinek nem.
Tényszerűen az USA van az Iráni partoknál és basztatja az Irániakat és nem fordítva, akkor ki is az agresszor?
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Most már tényleg csak a tárgyszerűség kedvéért:
Nektek milyen bizonyítékra lenne szükségetek, hogy rábólintsatok, hogy az irániak voltak?
Mert ha azt várjátok, hogy az iráni elnök elismeri, akkor arra hiába vártok!

Mondjuk olyanra amin látszik, hogy ők voltak.
Ne haragudj, de adott esetben háború indítható Irán ellen a bombák miatt.Mindezt egy homályos felvételre alapozva amin csak az nem látszik, hogy bármi rosszat tettek volna az irániak.Ulippoval pont azon szoktam vitázni, hogy kiszínezi a történeteket és olyanokat ír le tényként amiket ő szeretne ott látni.Legyen az egy OSCE-jelentés, egy egyszerű hír arról, hogy Putyin elment a WC-re vagy akármi más.
Nincs rá bizonyíték, hogy Irán bármit is tett volna, eleve nem is lenne logikus a részükről.De hát ez meg ne zavarjon se téged, se az összes többit amelyik ugrik a vérszagra.
Ami a szörnyűbb, hogy az USA-nak egyáltalán nem kell semmilyen bizonyíték bármilyen támadáshoz.Most pl még nekik áll feljebb, miközben mindent elkövettek annak érdekében, hogy lelőjék a drónt az irániak.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Jah! Atommal! Elég nagy segítség...:confused:

Mikor adtak atomot a palesztinoknak?
Egyébként "tetszik" az álszentséged.Az már kevésbé zavar téged, hogy az USA évtizedek óta azzal ijesztget mindenkit, hogy neki atombombája van.
Irán is látja, hogy Észak-Koreát akkor kezdték komolyan venni amikor atombombát robbantott.Azóta már le is ülnek vele az asztalhoz, előtte meg csak kivéreztetni akarták különböző szankciókkal.
Az atom ahhoz kell, hogy ereje legyen a szavaiknak.
Ahogyan az USA-nak is kell egy katonai-gazdasági ellensúly a világpolitikában, úgy Izraelnek is kell egy regionális ellensúly.Mivel eközben Izrael meg Irán egyensúlya lenne, így egy természetes egyensúlyi állapot állna be, ahol hirtelen mindenki hajlandó lenne leülni az asztalhoz.Most Izrael gyakorlatilag azt csinál amit akar, mert senki nem erősebb nála a térségben.Ez változna meg az iráni atommal.

Hozzáteszem, hogy az USA több országban is állomásoztat atomot.Vajon mekkora sírás lenne, ha Irán Szíriában állomásoztatna egy párat?A legjobban az USA sírna, miközben ők teremtették meg hozzá a példát.Lásd:Koszovó-Krím.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
Mint ahogy várható volt az USA fokozatosan adagolja a bizonyítékokat a tanker robbantgatásról.
Újabb részletek

Az Iráni Forradalmi Gárda specialistái hanyag munkát végeztek mert ott hagyták az egyik rögzítő elemet a hajó oldalán.
https%3A%2F%2Fs3-us-west-2.amazonaws.com%2Fthe-drive-cms-content-staging%2Fmessage-editor%252F1560808542817-d9smu2vx4amyce7.jpg

A képen látszi hogy az aknát hat ilyen elen rögzítette
https%3A%2F%2Fapi.thedrive.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fasdasdccc.jpg%3Fquality%3D85

az átmérője kb 3 inch
https%3A%2F%2Fs3-us-west-2.amazonaws.com%2Fthe-drive-cms-content-staging%2Fmessage-editor%252F1560814688456-asdasdasdas.jpg

Megvan az akna típusa is
https%3A%2F%2Fs3-us-west-2.amazonaws.com%2Fthe-drive-cms-content-staging%2Fmessage-editor%252F1560819162375-018957ce1409213f705c47b6e84c9622.jpeg
Mekkora egy akna vagy mi volt ez, 15 cm atmeroju? Sok kart nem okozott.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113
Ne szajkózd már ezt a "békés szándék" populista maszlagot. Irán nem támadott meg senkit jópár évtizede, míg az USA csak az utóbbi évtizedben hány országot gázolt le/fenyegetett/rakétázott egyedül vagy a Natoval karöltve? Sam bácsinak kéne bizonygatni a "békés szándékot" mégis Iránt erőlteted...elég feltűnő hogy ugyanezt az agitpropot nyomod....
S hogy ki ellen fejlesztik a ballisztikus rakétákat? Hát Észak Korea ki ellen fejlesztette vajon? Meg lett e támadva az az ország egy másik hatalom által?

Irán azért jelenleg támogatja a Hezbollahot, Szíriát (Aszadékat), az iraki siitákat, talán Afganisztánban is egy-két szereplőt és a húszikat Jemenben, akik a szaúdi vezetésű koalíció és az általa támogatott "törvényes" jemeni kormány ellen harcolnak, szóval azt mondani, hogy Irán egy olyan entitás, amelyik nem avatkozik bele semmibe a határain kívül, azért erős. Irán regionális középhatalomként viselkedik és a tevékenysége sem Izraelnek, sem a szaúdiaknak nem tetszik finoman szólva.
Az USA-nak nem érdeke a háború, csak a neokonoknak, akik csak azért élnek, hogy a lelki hazájukat, Izraelt szolgálják, számukra az USA csak egy eszköz arra, hogy biztosítsa, hogy "Isten országa a Földön" fennmaradhasson, ez a fő, sőt egyetlen igazi rendeltetése (akár törzsi mentalitásból teszik, akár - a gój neokonok esetében - kereszténycionista meggyőződésből (tudni kell, hogy az amerikai neoprotestánsok között elég erős ez a Hitgyüliből is ismert irányzat miszerint aktívan segíteni kell az "utolsó idők" eljöttét, amibe az Izrael részvételével megvívandó "utolsó háború", az "Armageddon" is beletartozik, mert csak azután jön vissza Jézuska a Földre - mindez nem kitaláció, anno olvastam egy Mike Evans nevű ilyen prédikátor irományát amerikai fundamentalista kereszténnyé vált rokonok jóvoltából, amiben arról prófétál, hogy Oroszország (mint a gonosz képviselője) Izrael földjén fog megsemmisülni a végső csatában stb.). A háború olajárrobbanást, nemzetközi gazdasági visszaesést okozhatna, ami minden bizonnyal teljesen betenne Trump újraválasztási esélyeinek. Nem véletlenül húzta be a féket a Donald az utolsó pillanatban, ha igaz. És aligha "humanitárius" okokból tette, mint amivel indokolta.
Kinek érdeke akkor a háború? Ha csak a "kövesd a pénzt" elvét nézzük: az olajexportőröknek, így Oroszországnak is, hiszen végre vége lenne a dollárínségnek, lenne több pénz fejleszteni a haditechnikát, rendszerbe lehetne állítani végre a T-14-est és a Szu-57-est stb. Esetleg a nyugdíjkorhatár emelését is visszavonhatnák...
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
Minden másik aláíró tartja magát az eredeti szerződéshez. Amíg Irán meg nem szegi, vagy ki nem lép belőle. Ha bárki kilép belőle, azt csinál, amit akar.
Vonatkozik ez az USAra, és Iránra is. És mindenki viseli ezek következményit. Ilyen egyszerű ez.
Akkor tulajdonképpen ez a szerződés kinek is jó? ;)
Irán azért ment bele a szerződésbe, hogy megszüntessék a szankciókat, amikor az USA felrúgta a szerződést akkor visszaállította a szankciókat meg még többet is, tehát a szerződés értelmét vesztette. Hülye lenne Irán ha tartaná magát egy felrúgott,megszegett szerződéshez.

Én nem írtam, hogy közös határuk lenne.
 
Last edited by a moderator:

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 459
113
Mr. pöcs ki határozza meg, hogy kinek lehet ballisztikus rakétája és kinek nem, kinek lehet atomja és kinek nem.
Tényszerűen az USA van az Iráni partoknál és basztatja az Irániakat és nem fordítva, akkor ki is az agresszor?
Ezen a héten 2 tankhajón robbantottak lukakat nemzetközi vizeken olyan hajók, amelyek jelenleg csak Iránnak vannak, olyan töltetekkel, amelyek csak Iránnak vannak, majd a hajók iráni felségvizek felé távoztak. Majd az USA nagy hatótávolságú fegyvertelen felderítődrónját robbantották le az égről, elismerten az irániak úgy, hogy az iráni légierő nem akarta bántani őket, aztán valahogy mégiscsak elsült az a rakéta. /Azt már csak halkan, zárójelben jegyzem meg hogy nemzetközi vizek felett durrantották le/
Iránnak is lehet ballisztikus rakétája. Hogyne lehetne! Csak ez egy olyan dolog, mint az otthon tartott gépkarabély, Bőnyön.
Nem olyan jó a sajtója. ;) És kérdéses a hátsó szándék. Ha védelmi céljai lennének Iránnak, akkor miért nem rakéta elhárító rendszert fejleszt? Ha veszélyeztetve érzi magát, nem ez lenne a célszerű? Ballisztikus rakétákkal tulajdonképpen önmagában már senkit nem hatna meg, csak hát van mellette egy törekvés az atomfegyverre is.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Irán azért jelenleg támogatja a Hezbollahot, Szíriát (Aszadékat), az iraki siitákat, talán Afganisztánban is egy-két szereplőt és a húszikat Jemenben, akik a szaúdi vezetésű koalíció és az általa támogatott "törvényes" jemeni kormány ellen harcolnak, szóval azt mondani, hogy Irán egy olyan entitás, amelyik nem avatkozik bele semmibe a határain kívül, azért erős. Irán regionális középhatalomként viselkedik és a tevékenysége sem Izraelnek, sem a szaúdiaknak nem tetszik finoman szólva.
Az USA-nak nem érdeke a háború, csak a neokonoknak, akik csak azért élnek, hogy a lelki hazájukat, Izraelt szolgálják, számukra az USA csak egy eszköz arra, hogy biztosítsa, hogy "Isten országa a Földön" fennmaradhasson, ez a fő, sőt egyetlen igazi rendeltetése (akár törzsi mentalitásból teszik, akár - a gój neokonok esetében - kereszténycionista meggyőződésből (tudni kell, hogy az amerikai neoprotestánsok között elég erős ez a Hitgyüliből is ismert irányzat miszerint aktívan segíteni kell az "utolsó idők" eljöttét, amibe az Izrael részvételével megvívandó "utolsó háború", az "Armageddon" is beletartozik, mert csak azután jön vissza Jézuska a Földre - mindez nem kitaláció, anno olvastam egy Mike Evans nevű ilyen prédikátor irományát amerikai fundamentalista kereszténnyé vált rokonok jóvoltából, amiben arról prófétál, hogy Oroszország (mint a gonosz képviselője) Izrael földjén fog megsemmisülni a végső csatában stb.). A háború olajárrobbanást, nemzetközi gazdasági visszaesést okozhatna, ami minden bizonnyal teljesen betenne Trump újraválasztási esélyeinek. Nem véletlenül húzta be a féket a Donald az utolsó pillanatban, ha igaz. És aligha "humanitárius" okokból tette, mint amivel indokolta.
Kinek érdeke akkor a háború? Ha csak a "kövesd a pénzt" elvét nézzük: az olajexportőröknek, így Oroszországnak is, hiszen végre vége lenne a dollárínségnek, lenne több pénz fejleszteni a haditechnikát, rendszerbe lehetne állítani végre a T-14-est és a Szu-57-est stb. Esetleg a nyugdíjkorhatár emelését is visszavonhatnák...
Ez nagyon igaz, csak árnyaljuk azzal, hogy Irán senki ellen nem kezdeményezett konfliktust. Továbbá -közvetlenül-sehol sem avatkozott be.
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 120
45 459
113
Te tényleg ilyen hülye vagy? Irán azért ment bele a szerződésbe, hogy megszüntessék a szankciókat, amikor az USA felrúgta a szerződést akkor visszaállította a szankciókat meg még többet is, tehát a szerződés értelmét vesztette. Hülye lenne Irán ha tartaná magát egy felrúgott,megszegett szerződéshez.

Én nem írtam, hogy közös határuk lenne, tanulj meg magyarul rendesen.
Megkérdezhetem, hogy én téged mikor hülyéztelek le?
Önvédelemből fejleszt atomfegyvert Izrael ellen? Milyen önvédelemből? 2 országgal arrébb lévő ország ellen? :D:D:D Édes jó istenem!
A távcsöves puska mióta önvédelmi fegyver?