[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
6. resz

A Sivatagból a Laboratóriumba: Ahmadinejad "Második Forradalma"

Ma a Basijok jelen vannak Iránban minden városban, minden környéken, és minden mecsetben. A basij csoportokat két részre osztják: a félkatonai, és a "különleges" egységekre. Ezek az egységek a legfelsőbb vezető, Ali Khamenei vezetése alatt állnak, és tökéletes hűséget esküsznek neki. A Basijok milliót kitevő hadseregét a lakosság konzervatívabb és szegényebb rétegeiből toborozzák, akik sok segítséget kapnak a Basijok szociális programjaiból. 1998 óta a Basijokat elsősorban "vice squad"-ként** vetették be, és a különleges egységeik pedig az ellenzéki erőket verték le - mint pl. 1999-ben és 2003-ban, amikor elnyomták a diákmozgalmakat.

A 2005 nyári elnöki választások alkalmával a városi középosztály Rafszandzsanira szavazott. Ahmadinejad a Basij jelöltjeként jutott hatalomra. A "második forradalmának"[28] az a célja, hogy kiirtsa a korrupciót, és hogy megszüntesse a nyugati befolyást az iráni társadalomban. Ezt a "második forradalmat" elsősorban azok a fiatalok ellen irányítják, akik Khatami elnöksége idején megízlelték az egyéni szabadságot. A Basijoktól egy amolyan iráni SA szerep eljátszását várják el.

Az elnökválasztás óta a Basijok befolyása egyre jobban növekszik. 2005 Július végén a mozgalom bejelentette, hogy 2010-re szeretnék a tagságukat 10 millióról 15-re növelni, és a "különleges egységek" száma pedig el fogja érni a 150 ezer főt. Ennek megfelelően a mozgalom költségvetését jelentősen megemelték.[29] Ezenfelül a Basijok, mint a rendőrség egy nem hivatalos osztálya, új hatalomhoz jutottak. 2006 Januárjában ennek a nemhivatalos feladatnak a jellege nyilvánvalóvá vált, amikor a Basijok megtámadták Massoud Osanlout, a sztrájkoló buszsofőrök szakszervezetének vezetőjét. Osanlout a saját lakásában tartották fogva, és levágták a nyelvének a végét, hogy ezzel arra kényszerítsék, hogy fogja be a száját.[30] A Basijoknak nem kell félniük, hogy a törvény színe előtt kell majd felelniük a cselekedeteikért.

Ennek az új offenzínának a csúcsát 2005 Novemberében érték el, a "Basiji Hét" alatt. Vagy 9 millió ember, Irán 70 milliós lakosságának a 12%-a, tüntetett. Habár a nyugati sajtó szinte észre sem vette ezt, ez a mozgósítás alátámasztja Ahmadinejad eltökéltségét, hogy belső ellenségeire rákényszerítse ezt a "második forradalmat". Ez a "forradalom" nyilvánvalóan fasiszta jelleggel bír, és az a célja, hogy eltapossa az iráni szabadság első szikráit. És mit csinált a nyugat az iráni szabadság támogatása érdekében? Mind a mai napig szinte semmit. Az európaiak pedig végképp a kereskedelmi érdekeiket helyezik előtérbe az emberi jogok védelmével szemben.

A Basij második feledata a mártírság tömeges reklámozása. Iránban nem létezik semmiféle "igazságkutató bizottság" (truth commission), ami az 1980 és 1988 között megtörtént államilag megtervezett tömeges öngyilkosságokat vizsgálná ki. Helyette, minden iráni a gyermekkorától fogva a mártírhalál erényeiről tanul. Mindenki ismeri Husszein Fahmideh nevét, aki 1982-ben 13 évesen egy iraki tank előtt robbantotta fel saját magát. A képével az irániak mindennap találkoznak, legyen az bélyeg, vagy papírpénz. Ha az 500 riálost a fény felé tartjuk, akkor az ő képét láthatjuk a vízjegyen. Az iráni sajtó úgy állítja be Husszein Fahmideh önpusztítását, mint a mélységes hit modeljét. Ezenkívül a halálát megörökítették egy animációs filmben, valamint a "A paradicsom Gyermekei" tévé sorozat egyik epizódjában is.[31] Hogy bizonyítsák, hogy mennyire készen állnak a halálra a forradalom érdekében, a basij csoportok fehér temetkezési leplet szoktak viselni a nyilvános megjelenéseik alkalmával.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
6.1 resz

Az idei Ashura Fesztivál idején, az iskolai osztályokat a "Mártírok Temetőjébe" vitték kirándulni. A New York Times jelentése szerint "Husszein nevével ékesített fejpántokat viselnek", és "olyan transzparensekkel menetelnek, amikre az van írva, hogy 'A Ma Mártírjaira Való Megemlékezés Ugyanolyan Fontos Mint A Mártírrá Válás', és 'Egy Nemzet, Aminek A Mártírság Boldogságot Jelent, Mindig Győzedelmeskedni Fog.'"[32] 2004 óta az iráni öngyilkos brigádok mozgósítása felerősödött, és külföldi bevetésre készítik fel őket. Ennek megfelelően egy különleges katonai egységet hoztak létre, aminek az a neve, hogy "Az Önkéntes Mártírok Kommandója". A saját statisztikájuk szerint ez a kommandó eddig 52 ezer iránit toborzott öngyilkos feladatok céljából. Az a céljuk, hogy minden egyes iráni tartományban legyen egy "Mártírság Egység". A kommandó vezére, Mohammadresa Jafari, azzal dicsekszik, hogy "Az ellenség fél, hogy ez a kultúra globálissá fog válni."[33] A halál utáni szenvedély mint "globális kultúra"? Mi ez? Nyilvánvaló elmebaj, vagy pedig az Iszlám egy ága?

Természetesen számos iráni akik imádják a nyugati életvitelt, elutasítja az ilyen gyanúsításokat, csakúgy, mint a világ muszlimjainak a többsége. De a nyugat itt valahol hibát követett el. Ahelyett hogy kivétel nélkül elitéltük volna az öngyilkos merényletet mint emberiség elleni bűntettet és ENSZ-es határozatot hoztunk volna ellene, a nyugati reakciók inkább opportunisztikusak voltak. Az öngyilkos terror nemzetközi elitélése alapvető feltétele Irán elszigetelésének.

Ha a basij kultusz szemszögéből nézzük, az iráni nukleáris program nem más, mint egy égő gyutacs. Elég ha csak rápillantunk az iráni alkotmányra, és máris kétséget kizáróan nyilvánvaló, hogy Irán nem fogja békés célokra korlátozni a nukleáris programját. A 151. cikkely altátámasztja a Korán fennhatóságát: "Minden erővel, amennyivel csak bírsz, készülj fel ellenük, legyenek készen a lovaid, és hozz frászt Isten és a te ellenségeidre." [szabad fordítás.... -- A fordító] (Article 151 lays down on the authority of the Quran: "Prepare against them whatever force you are able to muster, and horses ready for battle, striking fear into God's enemy and your enemy.")

Manapság a Basijokat nem a sivatagba, hanem a laboratóriumokba küldik. A basij tanulókat arra bátorítják, hogy technikai-tudományos téren végezzék el a tanulmányaikat. A Forradalmi Gárda szóvivője szerint az a cél, hogy "technikai tényezőkkel" javítsák a "nemzetbiztonságot".[34] De mit jelent ha olyanok kezében van atomfegyver, akik a csatamezőn elszenvedett halált szellemi dicsőségnek értékelik?

2001 Decemberében Hashemi Rafszandzsani, az akkori iráni elnök, [Ez hibás. 2001-ben Khatami volt az elnök, és Rafszandszani, aki valóban mondta ezt, de már nem mint elnök.. -- A fordító] felhozta a kérdést. Azt mondta, hogy "Elég egy atombombát felrobbantani Izraelben, mindent el fog pusztítani". Viszont ha Izrael válaszol a nukleáris csapásra, "az csak megsebesíti az iszlám világot. Ennek a lehetőségnek az átgondolása nem irracionális."[35] Ezzel Rafszandzsani egy hátborzongató költség/nyereség elemzést hajtott végre. Izraelt nem lehet elpusztítani, hogy mi ne szenvedjünk kárt. De ugyanakkor az Iszlámon esett kár amit egy izraeli nukleáris ellencsapás okozna, elviselhető lenne. Még pár száz további mártír az Iszlámnak - ez nem túl költséges.

Első pillantásra Rafszandzsani számításai szerinti százezer halott a legrosszabb kimenetelnek tűnik, de ez nem így van. Ne felejtsük el, hogy Rafszadzsani az iráni forradalomnak a "pragmatikus" szárnyát képviseli. A Forradalmi gárda apokaliptikus szárnyával ellentétben, akik 1988-ban a költségekre való tekintet nélkül akarták folytatni az Irak elleni háborút, a "pragmatikusok" azon a véleményen vannak, hogy a háború olyan kimenetellel végződjön, ami "megéri". Ezek után szinte el sem lehet képzelni, hogy mit jelentene az "apokaliptikus" szárny kezében az atomfegyver.

Sajnos Ahmadinejad nyilvánvalóan apokaliptikusan gondolkozik. Az irányelveinek az alapköve a Rejtőzködő Imám. 2005 Szeptemberében első beszédjében az ENSZ égisze alatt azért esedezett Istenhez, hogy segítse elő a Tizenkettedik Imám visszatérését. Teheránban egy olyan kutató intézetet finanszíroz, aminek az az egyetlen célja, hogy tanulmányozza, és ha lehet felgyorsítsa, az Imám eljövetelét. 2005 Novemberében egy teológiai konferencián kiemelte, hogy "forradalmunk legfontosabb feladata a Tizenkettedik Imám eljövetelének az előkészítése."[36]

A politika keverését a természetfeletti erőkkel nem lehet megjósolni. Miért kellen az iráni elnöknek figyelembe venni a realitásokat, ha meg van győződve arról, hogy a Megváltó 3-4 éven belül meg fog jelenni, és akármi is történik, át fogja venni az irányítást? Ki kötne kompromisszumot amikor a Messiás eljövetelére számít? Bárhogy is nézzük, Ahmadinejad továbbra is a konfrontáció irányába halad, és nyilvánvalóan élvezi is ezt.

A nyugatot ellenségnek kiáltották ki, és a nyugati zenét - Mozarttól Madonnáig - kitiltották az éterből. Az Izrael léte elleni fenyegetéseivel a zsidók elleni alapvető bűn az állampolitika szintjére emelkedett. Mivel Ahmadinejad a Tizenkettedik Imámot valóságnak kiáltja ki, de ugyanakkor azt állítja hogy a Holokauszt nem történt meg, ezzel el is hagyja az ENSZ néven ismert nemzetközi közösséget. Bárki aki Auschwitzet mesének állítja be, a zsidókat univerzális ellenségnek kiáltja ki, mocskos pénzeszsáknak, akik már 60 éve átverik az emberiséget, és az ellenőrzésük alatt tartják a világsajtót és az egyetemeket.

Ahmadinejad anti-szemitizmusa a nácikéhoz hasonló, még akkor is, ha a "zsidó" szót lecseréli a "cionistára": a cionisták gyártották a dán Mohamed karikatúrákat; a cionisták okozták az irakban lévő shíita szent helyek elleni támadásokat; a cionisták már 60 éve zsarolják az "összes nyugati kormányt"; a cionisták leigázták a német kormányt.[37]

Hiba lenne Ahmadinejadot komplett hülyének tekinteni. Habár a céljai igencsak elmebajosnak tünnek, nyilvánvalóan okosan próbálja elérni őket. Globális hordószónoknak (populist) próbálja magát beállítani. A beszédeit világszerte az "elnyomottaknak" dedikálja. Jó kapcsolatokat tart fenn Fidel Castroval és Hugo Chavezzel, Venezuela elnökével, és szándékában áll, hogy a 2006 Szeptemberében Havannában megrendezendő el nem kötelezett országok csúcstalálkozóján jelen legyen.[38]

Iránnak az 1980-1988-as irak elleni háborúbeli viselkedéséből le lehet szűrni, hogy mire számíthatunk a jövőben. A folyamat ami az aknamezők emberekkel való hatástalanításával kezdődött, az öngyilkos merénylővé vált, az iszlám mozgalmak leghatékonyabb fegyveréé. A giccses sivatagbéli műsor ahol egy szinész játszotta el a Rejtőzködő Imám szerepét, a megszállott iráni elnök és a nyugati közötti leszámolássá vált. A Basijok, akik annak idején a sivatagban vándoroltak mindössze egy bottal felfegyverkezve, manapság az urándúsító üzemekben dolgoznak vegyészként.

Hogyha visszapillantunk a Basij Mozgalom történetére, akkor nyilvánvalóvá válik, a legborzalmasabb dolgok amiket el lehet képzelni napi eseményeknek számítanak a mai iráni kormánynak. Szükséges Iránt politikailag elszigetelni, és egészen addig amíg az iráni vezetés nem hajlandó elismerni a Holokausztot, az irániak tagságát fel kellene függeszteni az ENSZ-ben.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
7. resz
Táblázat 1: Az Irak/iráni Háború

1979 Februárjában Khomeini megragadja a hatalmat a forradalmán keresztül. A szomszédos Irakban Szaddam Husszein 1979 Júliusában lesz elnök. Khomeini arra buzdítja az iraki shíitákat, hogy "lázadjanak fel a gyilkos Szaddam Husszein és klánja ellen." Az irániak különféle Irakban működő titkos szervezeteket pénzelnek. Az irániak átjátszó rádiadókat állítanak fel az iraki határ mentén propaganda célokból.

Husszein válaszképp 1980 Szeptemberében megtámadja Iránt. Több várost, például Abadant, az iraki csapatok megszállják. Négy hónappal később megindulnak az iráni ellentámadások. Az irániak először 1982 Márciusában vetik be a basij kommandókat. 1982 nyarán az irakiak fegyverszünetet szeretnének elérni, de az irániak elutasítják az ajánlatot. Végülis 1988 Augusztusában Khomeini feladja, és a felmorzsoló háborúnak (war of attrition) vége szakad. 750 ezer iráni hal meg, és 1 millió 200 ezer pedig megsebesül. Az irakiak 340 ezer embert veszítenek, és a sebesültjeik száma pedig 700 ezer.

Táblázat 2: A Pasdaran és a Reguláris Hadsereg

Az Irak elleni háborúban Khomeininek szüksége volt a Sah korából származó hadseregre, de ugyanakkor nem bízott bennük, és megpróbálta korlátozni a befolyásukat. Ez oda vezetett, hogy a Forradalmi Gárdát (Pasdaran) egy második hadsereggé fejlesztette ki. 1980-ig bezárólag a 25 ezer főből álló szervezetnek az volt a dolga, hogy betartassa a sária törvényeit, és hogy meggyilkolja a kormány ellenfeleit. De 1985-re a Pasdaran, aminek Ahmadinejad is tagja volt, már elérte a 450 ezer főt, és erősebb volt mint a 350 ezer fővel rendelkező reguláris hadsereg.

1982 nyarán a "forradalmi" és a "konvencionális" hadseregeknek a háborúhoz való hozzáállása összeütközésbe került egymással. A basij bevetéseket követően az irániak visszaverték az iraki támadásokat, és helyreállították a háború előtti állapotot. Ekkor a reguláris hadsereg be akarta fejezni a háborút, el akarta fogadni Szaddam tárgyalási ajánlatát, és el akarták kerülni a Basij további bevetéseit. Khomeini és a Pasdaran mindhárom ponton ellenkezett, és sikeresen felül is kerekedtek. 1982-től fogva a háborút az irániak hódító háborúként kezelték.

1988-ban a nézeteltérések megint a felszínre jöttek. A reménytelen katonai helyzet ellenére a Pasdaran mindenáron fel akarta pörgetni a forradalmi háborús erőfeszítéseiket. De ekkor Hashemi Rafszandzsani, az egyesített haderők főparancsnoka, elfogadta a tűzszünetet. Khomeini Rafszandzsani mellett állt ki. Ahmadinejadnak a 2005 nyarán a Pasdaran segítségével aratott győzelme a korábbi és jelenlegi riválisa, Rafszandzsani, felett, a Pasdaran bosszúját jelentette, amiért 1988-ban a hatalmi kűzdelemben alul maradtak.

John Rosenthal fordította németről angolra
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Tudományos tények tagadása, népek létének tagadása nem csak a butaság jele, de nagyon sértő is. Csak azért, ha kedved lenne sírni a kommentjeim miatt. Mac hadd lássa már, mi alapján perelhető az oldal, ha ki szeretne engem tiltani. :)


Kapsz egy eselyt mert ez mindenkinek jar.

Milyen tudomanyos tenyekre gondolsz pontosan ? Forrassal kernem. Tudod ha mar felhoztad mint hivatkozast.
Addig is ameddig megtalalaod ezeket a tudomanyos tenyeket mondok valamit amin erdemes elgondolkodni. Szoval hogy lehet az hogy Az izraelben elo "palesztinok" arabnak hivjak magukat "izraeli arabok" A kornyezo orszag lakosaga is arab csak pont ott vannak palesztinok ahol vitatott terulet van izraellel ?

Megvalami. Tudnal nekem idezni palesztin nemzetisegrol kulturarol valamit a II. vilaghaboru elotti idoszakbol?
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 058
2 769
113
Kapsz egy eselyt mert ez mindenkinek jar.

Milyen tudomanyos tenyekre gondolsz pontosan ? Forrassal kernem. Tudod ha mar felhoztad mint hivatkozast.
Addig is ameddig megtalalaod ezeket a tudomanyos tenyeket mondok valamit amin erdemes elgondolkodni. Szoval hogy lehet az hogy Az izraelben elo "palesztinok" arabnak hivjak magukat "izraeli arabok" A kornyezo orszag lakosaga is arab csak pont ott vannak palesztinok ahol vitatott terulet van izraellel ?

Megvalami. Tudnal nekem idezni palesztin nemzetisegrol kulturarol valamit a II. vilaghaboru elotti idoszakbol?

1947-ben született ensz határozat, hogy palesztinát egy zsidó és egy arab államra kell osztani (a téma szempontjából lényegtelem h senki sem tartotta be), legkèsőbb ekkortól "önálló politikai entitas" -ként ismeri el a nemzetközi politika.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and fip7

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
1947-ben született ensz határozat, hogy palesztinát egy zsidó és egy arab államra kell osztani (a téma szempontjából lényegtelem h senki sem tartotta be), legkèsőbb ekkortól "önálló politikai entitas" -ként ismeri el a nemzetközi politika.


Eloszor 1920 ban kerult elo "Palesztina" ugye de az arabok tiltakoztak hogy a Britek a keresztesek stilusaval egy zsido allamot akarnak letrehozni mert szamukra Palesztina egy zsido nev . Mint nemzetiseg kultura sosem letezett mint politikai cel az I VH utan tunt fel. Nincsen olyan hogy Palesztin nemzetiseg. Ugye a az 1948 as haborut az izraeliek fuggetlensegi haborunak mig a vilag az " elso arab izraeli haborunak" hivja. Nem palesztin izraeli hanem ARAB. Ezen arabok es leszarmazottjaik alkotjak a mai Palesztinokat. Ha akkor arabok voltak akkor hogy lett beloluk Palesztin ?
Moszkvaban lett belole Palesztin hogy exportalni lehessen a nepi demokraciat a halado gondolkodast . Palesztinai Felszabaditasi Front 1964
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 058
2 769
113
Eloszor 1920 ban kerult elo "Palesztina" ugye de az arabok tiltakoztak hogy a Britek a keresztesek stilusaval egy zsido allamot akarnak letrehozni mert szamukra Palesztina egy zsido nev . Mint nemzetiseg kultura sosem letezett mint politikai cel az I VH utan tunt fel. Nincsen olyan hogy Palesztin nemzetiseg. Ugye a az 1948 as haborut az izraeliek fuggetlensegi haborunak mig a vilag az " elso arab izraeli haborunak" hivja. Nem palesztin izraeli hanem ARAB. Ezen arabok es leszarmazottjaik alkotjak a mai Palesztinokat. Ha akkor arabok voltak akkor hogy lett beloluk Palesztin ?
Moszkvaban lett belole Palesztin hogy exportalni lehessen a nepi demokraciat a halado gondolkodast . Palesztinai Felszabaditasi Front 1964

Európai értelemben vett nemzetként elég sok (arab, afrikai) ország nem funkcionált korábban attól még jogos lehet a függetlenségûk. Az is érdekes lehet a zsidóság mennyire/mióta nemzet vagy vallás?
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Európai értelemben vett nemzetként elég sok (arab, afrikai) ország nem funkcionált korábban attól még jogos lehet a függetlenségûk. Az is érdekes lehet a zsidóság mennyire/mióta nemzet vagy vallás?


De hat megkaptak a fuggetlenseguket az arabok ! 1948 ban ugy kezdodott a tortenet hogy az ENSZ kette osztotta Palesztinat egy arab ( palesztin) es egy zsido ( izraeli ) reszre. Ezt a zsidok elfogadtak az arabok meg kozoltek hogy koszonik nem es minden zsidot a tengerbeolnek a noiket meg megeroszakoljak majd elinditottak a haborut.

A modernkori tortenet innen indul. Aztan innentol az arabok folyamatosan feszegettek a pofonlada tetejet meglehetos sikerrel . A zsidok sem szentek de azert latni kell hogy nem a zsidok akartak es akarjak ma is az arabokat megsemmisiteni hanem forditva Iran meg partner ebben. Nem is kicsit.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
1947-ben született ensz határozat, hogy palesztinát egy zsidó és egy arab államra kell osztani (a téma szempontjából lényegtelem h senki sem tartotta be), legkèsőbb ekkortól "önálló politikai entitas" -ként ismeri el a nemzetközi politika.

Ez igy van de ahogy pl Jordaniat Jordanianak hivjak attol meg nemzetisegre ( nagyreszt ) arabok lakjak es nem Jordanok. Ugyanez Egyiptom Sziria stb stb.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 088
32 620
113
Ez mind nagyon szép, csak hát utána kéne nézni annak is, hogy a zsidók által várt messiás miket fog művelni a zsidó írások szerint. Az érkezését pedig mind a zsidó vallásos szélsőjobb, mint a zsidóimádó fundamentalista keresztény szekták aktívan elő akarják mozdítani a próféciák beteljesítésével. Egyik ilyen bizarr próbálkozás a vörös üsző kitenyésztése. Meg persze ott van a Templom újra felépítésének szándéka is, amihez le kellene rombolni az Al-Aksza mecsetet természetesen. El lehet képzelni a következményeket...
Szóval ha az iráni siita fundamentalizmust komolyan vesszük, akkor a zsidóktól is lehet simán rettegni. Még inkább az amerikai neoprotestáns idiótáktól (ott vannak a Republikánus pártban, a jelenlegi alelnök is közéjük tartozik), akik szintén az apokalipszis általuk hitt változatát akarják előidézni egy közel-keleti Armageddon kirobbantásával.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Ez mind nagyon szép, csak hát utána kéne nézni annak is, hogy a zsidók által várt messiás miket fog művelni a zsidó írások szerint. Az érkezését pedig mind a zsidó vallásos szélsőjobb, mint a zsidóimádó fundamentalista keresztény szekták aktívan elő akarják mozdítani a próféciák beteljesítésével. Egyik ilyen bizarr próbálkozás a vörös üsző kitenyésztése. Meg persze ott van a Templom újra felépítésének szándéka is, amihez le kellene rombolni az Al-Aksza mecsetet természetesen. El lehet képzelni a következményeket...
Szóval ha az iráni siita fundamentalizmust komolyan vesszük, akkor a zsidóktól is lehet simán rettegni. Még inkább az amerikai neoprotestáns idiótáktól (ott vannak a Republikánus pártban, a jelenlegi alelnök is közéjük tartozik), akik szintén az apokalipszis általuk hitt változatát akarják előidézni egy közel-keleti Armageddon kirobbantásával.


Miket ?
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 428
4 535
113
Csak egy kis színes az iráni terrorizmusról.

https://euobserver.com/foreign/143854

https://www.telegraph.co.uk/news/20...sts-caught-stockpiling-explosives-north-west/

Ezek alapján semmilyen különleges elbánást nem igényel a síita Irán, ez egy szimpla terrorállam amely veszéllyel fenyegeti Európát és a szabad országokat.
Fogni kell a lopakodókat és Guantanamóig bombázni az összes szakállas ajatollahot meg gárdistát.
Sokkal jobb hely lenne a világ a perzsa iszlamista állam és terrorcsoportjai nélkül.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 428
4 535
113
Es hogy ON is legyek. Itt egy kis olvasnivalo azoknak akik azt hiszik hogy a sitak valami kulturaltabb es bekeszeretobb muszlim iranyzat. Roviden meg a vahabitakban is tobb irgalom van mint bennuk mert a Vahabok legalabb a sajat gyermekeiket szeretik .

1. resz

Ahmadinejad világa

Szerző: Matthias Küntzel
2006 Július 30
www.matthiaskuentzel.de/contents/ahmadinejads-world

A Basijoknak az aknamezőkön való felhasználása bemutatja hogy mire is számíthatunk a mullahok kormányától.

Miközben Mahmoud Ahmadinejad viselkedésén töprengek, nem vagyok képes nem gondolni az 500 ezer műanyag kulcsra, amit az irániak tajvanból importáltak az 1980-88-as irak-iráni háború alatt. Az akkori iráni törvények szerint akár 12 éves gyerekeket is fel lehetett használni az aknamezők hatástalanítására, még akkor is, a szüleik ezt ellenezték. Minden bevetés előtt egy kis műanyag kulcsocskát akasztottak a gyerekek nyakába. Elvileg ezek a kulcsok nyitották ki a paradicsom kapuját.

A félhivatalos Ettela'at iráni napilap szerint, "a múltban 14, 15, 16 éves gyerek önkénteseink voltak. Kimentek az aknamezőkre. Semmit sem láttak. Semmit sem hallottak. Ppár pillanattal később, csak a porfelhőt láttuk. Amikor a por leszállt, már nem láttuk őket. Kinn a mezőn, ott hevertek szanaszét a megégett húscafatok és a csontszilánkok." De az újság megnyugtatja az olvasóit, hogy az ezt elkerülhető. "Mielőtt kimennek az aknamezőkre, a gyerekek [mostmár] takarókba burkolódznak, és gurulva "mennek" az aknamezőn, hogy a robbanás után a testréseik egyben maradjanak, és hogy utána el lehessen őket vinni a sírjukba."[1]

A halálukba guruló gyerekek részesei voltak a "Basij" mozgalomnak, amit Khomeini Ayatollah hozott létre 1979-ben. A Basij Mostazafan - az "elnyomottak mozgósítása" - rövid távú önkéntes militiákból állt. A legtöbb basij tag még a 18. életévét sem érte el. Lelkesen és ezerszámra áldozták fel magukat. Az irak/iráni háború egyik veteránja szerint "A fiatalok a saját testükkel tisztították meg az aknamezőket". "Olyan volt mint egy verseny. A parancsnok még ki sem adta a parancsot, de mindenki az első akart lenni."[2]

A nyugati sajtót a Basij Mozgalom nem izgatta különösebben - lehet hogy azért mert a nyugati újságírók nem lehettek jelen a háborúskodások színhelyén, de az is lehet, hogy egészen egyszerűen nem hittek a jelentéseknek. Az érdeklődésnek ez a hiánya mind a mai napig tart. Az 5000 halabjai kurd halott, akiket Szaddam mérgesgázzal ölt meg, mindenkinek bele van vésve az agyába. De a történelem elfelejtette az aknamezők gyermekeit.

Viszont ma, Ahmadinejad nyilvánosan viseli a basij egyenruháját. A háború alatt a Basij egyik oktatója volt, és mártírt csinált a gyermekekből. Az irak/iráni háborút megvívók nemzedéke Ahmadinejaddal együtt hatalomra került. A 2005 nyári választások megnyerését a mai basij mozgalomnak köszönheti. Ősszel be is jelentette a "Basij Hetet". A Kayan nevű újság szerint kb. 9 millió basij vette fel a kesztyűt, és "egy 8700 km hosszú emberi láncot alkottak.... Csak magában Teheránban egy és negyed millió ember vett részt."[3] [Irán lakossága majdnem eléri a 70 millió embert, és Teheránban pedig több mint 7 millióan élnek, és a vonzáskörzetében pedig több mint 12 millióan.. -- A fordító] Ahmadinejad a beszédeiben dicséri a "Basij kultúrát" valamint a "Basij hatalmat", ami lehetővé teszi, hogy "Irán jelen legyen a nemzetközi és diplomáciai világban." Ahmad Jannati Ayatollah, az Őrző Bizottság (Guardian Council) vezetője, egészen addig elment, hogy kijelentette hogy az iráni nukleáris program létezését azoknak az irániaknak lehet köszönni, "akik a basij mozgalomban szolgálnak, és a basij szellem és basij kultúra szerint élnek."[4]

Az áldozatokat amit a Basijok hoztak az irakiak ellen nem hogy nem kritizálják, hanem jobban ünneplik mint valaha. Az új elnök az egyik első televíziós interjújában lelkesen kérdezte, hogy "van bármiféle művészet, ami gyönyörűbb, mennyeibb (divine), örökebb, mint a mártír halálának a művészete?"[5] A legfelsőbb iráni vezető, Ali Khamenei, az Irak elleni háborút hozta fel példaként, amikor kijelentette hogy a Basijok félelmet nem ismerő bártorsága a jövőbeli konfliktusok modelljeként kell hogy szolgáljon.

Ez már egymagában elég indok arra hogy a basij mozgalom története lekösse az érdeklődésünket, de ugyanakkor nem ez az egyetlen indok. A Basijoknak az irak/iráni háborúban való bevetése a politikai iszlám eredeti bűne: a vallásilag motivált öngyilkos merénylőknek kultuszának ez a gyökere. Ha meg akarjuk érteni hogy miért becsülik meg azt a palesztín parlamenti képviselő nőt aki az öt fiából hármat a mártírhalálba küldött, valamint hogy miért van még mindig 50 ezer fiatal iráni aki önkéntesen akar öngyilkos merénylő lenni, akkor a Basijokat nem lehet nem figyelembe venni.

Köszi a cikket, hátborzongató, de érdekes.
Ilyenkor remegve gondolok bele hogy egy országban élek olyanokkal akik ezzel a torz iszlamista ideológiájú állammal szimpatizálnak.
Ha a hatóságoknak van egy kis esze akkor az ilyen elvbarátoknak reszelTEK.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 425
120 708
113
Köszi a cikket, hátborzongató, de érdekes.
Ilyenkor remegve gondolok bele hogy egy országban élek olyanokkal akik ezzel a torz iszlamista ideológiájú állammal szimpatizálnak.
Ha a hatóságoknak van egy kis esze akkor az ilyen elvbarátoknak reszelTEK.
Hát szerintem az túlzás, hogy szimpatizálnának velük, csak annyira elege van már mindenkinek a negyedszázados Pax Americana Caotica-ból, hogy a legtöbben már bárkinek szurkolnak aki amerika ellen van. (Amúgy jelen hatalmi állás szerint téged előbb néznek meg a hatóságok mint a többieket, de szerintem ezzel te is nagyon tisztában vagy)
 
T

Törölt tag 1586

Guest
7. resz
Táblázat 1: Az Irak/iráni Háború

1979 Februárjában Khomeini megragadja a hatalmat a forradalmán keresztül. A szomszédos Irakban Szaddam Husszein 1979 Júliusában lesz elnök. Khomeini arra buzdítja az iraki shíitákat, hogy "lázadjanak fel a gyilkos Szaddam Husszein és klánja ellen." Az irániak különféle Irakban működő titkos szervezeteket pénzelnek. Az irániak átjátszó rádiadókat állítanak fel az iraki határ mentén propaganda célokból.

Husszein válaszképp 1980 Szeptemberében megtámadja Iránt. Több várost, például Abadant, az iraki csapatok megszállják. Négy hónappal később megindulnak az iráni ellentámadások. Az irániak először 1982 Márciusában vetik be a basij kommandókat. 1982 nyarán az irakiak fegyverszünetet szeretnének elérni, de az irániak elutasítják az ajánlatot. Végülis 1988 Augusztusában Khomeini feladja, és a felmorzsoló háborúnak (war of attrition) vége szakad. 750 ezer iráni hal meg, és 1 millió 200 ezer pedig megsebesül. Az irakiak 340 ezer embert veszítenek, és a sebesültjeik száma pedig 700 ezer.

Táblázat 2: A Pasdaran és a Reguláris Hadsereg

Az Irak elleni háborúban Khomeininek szüksége volt a Sah korából származó hadseregre, de ugyanakkor nem bízott bennük, és megpróbálta korlátozni a befolyásukat. Ez oda vezetett, hogy a Forradalmi Gárdát (Pasdaran) egy második hadsereggé fejlesztette ki. 1980-ig bezárólag a 25 ezer főből álló szervezetnek az volt a dolga, hogy betartassa a sária törvényeit, és hogy meggyilkolja a kormány ellenfeleit. De 1985-re a Pasdaran, aminek Ahmadinejad is tagja volt, már elérte a 450 ezer főt, és erősebb volt mint a 350 ezer fővel rendelkező reguláris hadsereg.

1982 nyarán a "forradalmi" és a "konvencionális" hadseregeknek a háborúhoz való hozzáállása összeütközésbe került egymással. A basij bevetéseket követően az irániak visszaverték az iraki támadásokat, és helyreállították a háború előtti állapotot. Ekkor a reguláris hadsereg be akarta fejezni a háborút, el akarta fogadni Szaddam tárgyalási ajánlatát, és el akarták kerülni a Basij további bevetéseit. Khomeini és a Pasdaran mindhárom ponton ellenkezett, és sikeresen felül is kerekedtek. 1982-től fogva a háborút az irániak hódító háborúként kezelték.

1988-ban a nézeteltérések megint a felszínre jöttek. A reménytelen katonai helyzet ellenére a Pasdaran mindenáron fel akarta pörgetni a forradalmi háborús erőfeszítéseiket. De ekkor Hashemi Rafszandzsani, az egyesített haderők főparancsnoka, elfogadta a tűzszünetet. Khomeini Rafszandzsani mellett állt ki. Ahmadinejadnak a 2005 nyarán a Pasdaran segítségével aratott győzelme a korábbi és jelenlegi riválisa, Rafszandzsani, felett, a Pasdaran bosszúját jelentette, amiért 1988-ban a hatalmi kűzdelemben alul maradtak.

John Rosenthal fordította németről angolra
Vége?
Két privát kérdés:
- hogy fizetik ezt a munkát? Havi fix, vagy oldalszámra?
- erre jelentkezni lehet valahol, hogy ŐK keresnek meg téged?
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Megy ám az agymosás ezerrel, kár hogy nincs rá kereslet.
A szaúdi rezsimmel is ilyen kritikusok vagytok, vagy ők nyugodtan darabolhatnak bárkit, ha elég amerikai fegyvert vesznek.
Nagy szarba lehettek, ha csak ennyire telik.



Lehet nem tunt fel de ez egy IRAN topic igy szamodra meglepo lehet de probalunk IRANNAL foglalkozni. Amugy tudsz erdemben is hozzaszolni vagy csak szimplan szeretned hogy ne irjon senki olyat ami neked nem tetszik?
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Vége?
Két privát kérdés:
- hogy fizetik ezt a munkát? Havi fix, vagy oldalszámra?
- erre jelentkezni lehet valahol, hogy ŐK keresnek meg téged?

Nem olyan konnyu melo ez mint aminek tunik. Sajnos sem leutesszam nem szamit sot meg az olvasottsag sem. Jutalek alapon kapjuk a penzt. El kell ernunk hogy azok akik olvasnak minket ne a tenyekkel foglalkozzanak es meg veletlenul ismetlem VELETLENUL se erdemben akarjanak vitatkozni forrasokat hozva hanem mindenkeppen a szemelyeskedes fele tereljek a beszelgetest mindenfele hulye kerdessel.

Maga a jutalek osszege progressziv attol fuggoen hogy milyen szintu a "hulye kerdes" amit egy egy temaba illo forrasokat is hozo beirasunkra kapunk.

1-es legalacsonyabb kategoria amikor szimplan csak "terelo" kerdeseket kapunk pl : Es miert nem foglalkoztokSzaudarabiaval az Iran topikban? Ez eleg hulye kerdes mar hogy fizessenek erte de intelektualisan megsem egy olyan szintet kepvisel hogy komoly penzt lehessen erte kapni. Igy ebbol eleg sokra van szukseg hogy a betevore valo osszejojjon.

2- es kozepso kategoria amikor sikerul elerni hogy az olvaso altalunk fejtegetett temahoz egy budos szot se szoljon hozza meg csak ne is emlitse azt hanem rogton arra terelje a szot hogy mi eppen kinek a fizetesi listajan vagyunk. Ez mar jobban fizet sokkal mint az 1-es kategoria raadasul az a nagy elonye van hogy nem szamit hogy aki valaszolt az esetleg nem is tudna valaszolni temaba vagolag mert semmit vagy kozel semmit nem tud a temaban.

3-as kategoria a KIRALY KATEGORIA amikor sikerul elernunk hogy a valaszok mindenfele "TUDOMANYOS TENYEKRE" meg "PROFECIAKRA" hivatkozzanak de mindezt ugy hogy amikor ezen tudomanyos tenyekre rakerdezunk akkor a valaszolo szo nelkul hallgasson el es tunjon el mintha nem is o mondta volna amit. Meg azt is elszoktak fogadni ( igaz kicsit mindig kuzdeni kell erte) ha a valaszado mindenfele hablattyal mellebeszelessel vagy esetleg tagadassal " nem is en vagy azt mondtam" probal kihatralni a nagymellenyel leirt szavai mogul. No ez fizet a legjobban.

Viszont van egy extra kitetel a szerzodesunkben. Sajnos van hogy nekunk kell buntetest fizetnunk es nem is keveset ! Abban az esetben ha az altalunk leirtra normalis hangnemu hozzaszolasra normalis hangnemu valaszokat kapunk amik vagy hivatkozassal vannak alatamasztva . Illetve ha kulturalt egymas velemenyet tisztelo ertelmes vita fele megy el a topic akkor bizony ez a bunteto kategori jon elo es komoly penzeket kell fizetnunk vissza.

Szerencsere itt ez a veszely nem all fent. Ugyan van par olvtars aki annak ellenere hogy lathatoan ( vagy csak elso pillanatra ugy tunoen) mas oldalon all mint mi megis normalis hangon irogat probalva megerteni a masikat es megertetni magat is pl Krisss olvtars de alapvetoen ez az oldal meg igen jo beveteli forrast jelent szamunkra mivel hemzseg az 1-2-3 as kategoriat kepviseloktol. Annyira jol lehet keresni hogy igyekszik valamennyi kollega idejonni es itt irogatni. Onnan ismerni meg oket hogy mas a velemenyuk mint pl a tied es valszeg rendszeresen megkaptak mar a "te ezert mennyit kapsz hogy ilyeneket irsz" vagy "teged ezert ki fizet" kerdeseket.


Remelem sikerult valaszolnom a kerdeseidre.