[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Donald Trump amerikai elnök Mark Espert, a Pentagon hadseregért felelős államtitkárát jelöli új védelmi miniszternek - közölte péntek este a Fehér Ház. A jelölésre a kongresszus törvényhozóinak nyomásgyakorlása közepette került sor, amikor egyre több politikus sürgette az elnököt, hogy az Irán körül kialakult feszültség idején okvetlenül szükség lenne egy stabil, kinevezett vezetőre a Pentagon védelmi minisztérium) élén. A Pentagonnak tavaly év vége, Jim Mattisminiszter lemondása óta nem volt kinevezett vezetője. A tárcát ügyvezető miniszterként Patrick Shanahan irányította, ő azonban pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy családi okok miatt visszalép a jelöltségtől. Trump elnök már akkor Espert nevezte meg ügyvezető miniszternek.
Trump minisztert cserélt


Kedden váratlanul lemondott az amerikai ügyvezető védelmi miniszter, Patrick Shanahan. Donald Trump elnök a lemondást azzal indokolta, hogy Shanahan szeretne némi időt a családjával tölteni. A lemondás valódi okát végül az amerikai sajtó tárta fel: a hadügyér és volt felesége egy alkalommal család verekedésbe keveredett egymással, egy második alkalommal pedig Shanahan fia verte véresre saját édesanyját. Mindkét ügyről tudtak az amerikai hatóságok, a második incidensben jogerős ítélet is született, ez azonban mégsem derült ki a kongresszusi meghallgatáson.
Véres családi titkokra derült fény Trump hadügyminiszterének lemondása után
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
A designer katyvaszdrog java Kínából jön. Egy vegyész ismerős elmesélte, hogy kb. hogy megy ez, és elég egyszerű "legális" vegyületekkel előállni, amiket embertelen mennyiségben gyártanak is. Az állam minimum félrenéz, de inkább is támogatja ezt, mert príma stratégia, hogy az ostoba fehérek még fizetnek is a tömeges elhülyülésükért. Még az sem kizárt, hogy a fű legalizálásának hátterében is az áll, hogy ez a kisebbik rossz a kínai trutyikhoz képest.
Ezek a drogok annyira egyszerűek, hogy aki Kínából hozatja, az kémiából analfabéta. Amerikában rohadt nagy divat mindent idegen országokra bízni. Még egy fing is egy texasi buszon idegen hatalmak műve, mert igaz anglikán amerikai nem fingik büdöset, hanem juharszirup illatút és hangja sem kellemetlen, minimum egy 12 másodperces 3 szólamú kantáta a préri csillagairól. :)
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 211
3 557
113
https://kitekinto.hu/2019/06/26/europan-kivul/kinanak-nem-kell-tobbe-a-kanadai-hus/172855/
"Kína jelezte Kanadának, hogy az onnan származó teljes húsimportot leállítja. A kínai hatóságok azzal indokolták a lépést, hogy a Kanadából származó sertéshús-termékekben kimutatták az állatok növekedését serkentő ractopamin maradékát – 188 kanadai állategészségügyi bizonyítványról derült ki, hogy hamis."

" Az AP olyan véleményeket idézett, amelyek szerint a dokumentumhamisítási bomba akkor robbant, amikor amúgy is feszült a kapcsolat a két ország között. Ennek okozója, hogy amerikai kérésre decemberben Kanadában őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, akit egyebek mellett azzal gyanúsítanak, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt Iránnal, és így kijátszotta az Irán elleni amerikai és EU-szankciókat. Kína később őrizetbe vett két kanadai állampolgárt, mégpedig kémkedés vádjával."
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and dragonette

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 345
24 654
113
D-PgMZkXUAAysxN.jpg
D-O2xIlWkAIpvgm.jpg


 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2019/07/04/trump_katonai_parade_julius_4_egyesult_allamok/
"Trump életre szóló katonai parádét ígér a nemzeti ünnepre
Donald Trump katonai parádéval fogja feldobni a július 4-ei amerikai nemzeti ünnepet
A Lincoln emlékműnél hatalmas show-t fogunk tartani, életre szóló élmény lesz - írta twitterén még szerdán.
Aztán szerda délutánra megjelentek a műsor részeként felvonuló tankok a főváros, Washington utcáin, de nem volt mindenki elragadtatva, miután M2 Bradley harci járművektől.
A BBC videóriportja több embert is megszólaltatott, egyikük arról beszél, hogy az utcán felvonultatott tankokról inkább a Szovjetunió jut eszébe, bár volt, aki azt mondta, hogy ha Észak-Koreának van katonai parádéja, akkor Amerikának miért nem lehetne. A CBS Newsnak nyilatkozott a hadsereg egyik ezredese is, aki elmondta, előre szóltak a lakosságnak, hogy ne pánikoljanak, ha tankokat látnak az utcákon.
Az amerikai sajtó szerint várhatóan egyórás lesz a katonai parádé, melynek során harckocsik vonulnak majd fel, de B-2-es bombázók, F-35-ös és F-22-es vadászrepülők is részt vesznek a műsorban. Ez lesz amúgy a legdrágább ünneplés, amit Washingtonban tartanak, várhatóan 2,5 millió dollárra rúgnak majd a költségek. Ebben még nincsenek benne a katonai parádé kiadásai: a Reuters szerint erről a Fehér Ház egyelőre nem osztott meg információt, de megjegyzik, hogy egy Trump által tavaly elképzelt parádé 90 millióba került volna, a Pentagon rögtön vissza is dobta a tervet.
A Washington Post cikke megjegyzi, hogy Trump még 2017-ben, a francia nemzeti ünnepen tartott katonai felvonuláson vett részt Párizsban, azóta szeretne egy hasonlót az Egyesült Államokban."
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and fishbed

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
https://index.hu/kulfold/2019/07/04...ai_jobboldal_legbefolyasosabb_milliardosaval/
A Quincy Intézet vélhetően
  • támogatni fogja az amerikai katonák kivonását Afganisztánból és Szíriából,
  • visszatérnének az iráni atomalkuba,
  • kevésbé konfrontatív politikát javasolnak majd Oroszországgal és Kínával szemben, és
  • befejeznék a rezsimváltást elősegíteni hivatott kampányokat Venezuelában és Kubában, emellett pedig
  • a védelmi kiadások jelentős megvágását javasolhatják majd.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 454
17 713
113
https://index.hu/kulfold/2019/07/04...ai_jobboldal_legbefolyasosabb_milliardosaval/
A Quincy Intézet vélhetően
  • támogatni fogja az amerikai katonák kivonását Afganisztánból és Szíriából,
  • visszatérnének az iráni atomalkuba,
  • kevésbé konfrontatív politikát javasolnak majd Oroszországgal és Kínával szemben, és
  • befejeznék a rezsimváltást elősegíteni hivatott kampányokat Venezuelában és Kubában, emellett pedig
  • a védelmi kiadások jelentős megvágását javasolhatják majd.
Csak úgy halkan kérdezném. Egy kutató intézetnek mióta vannak elnöki jogkörei illetve, hogyan szeretné ezeket a pontokat megvalósítani, úgy, hogy ehhez semmilyen jogköre sincs? :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
Csak úgy halkan kérdezném. Egy kutató intézetnek mióta vannak elnöki jogkörei illetve, hogyan szeretné ezeket a pontokat megvalósítani, úgy, hogy ehhez semmilyen jogköre sincs? :rolleyes:
Kérdezhetsz, de előtte el kellene olvasnod, hogy miről van szó. Elemző intézet, amelyik javaslatokat, tanulmányokat készít. Mint pl. a Századvég.....:rolleyes:
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 454
17 713
113
Kérdezhetsz, de előtte el kellene olvasnod, hogy miről van szó. Elemző intézet, amelyik javaslatokat, tanulmányokat készít. Mint pl. a Századvég.....:rolleyes:
Elolvastam a kérdés feltevésem előtt és még mindig nem értem, hogy két magánszemély által finanszírozott kutató intézet milyen módszerrel akar külpolitikai tevékenységeket folytatni. Megpróbálni persze lehet, csak nem tudom mennyire fog eredményre vezetni. Egyébként meg tanulmányok készítéséről egy szó sem esik a cikkben.
UI: A századvéget nem értem minek hoztad fel példának? Az egy kormány által finanszírozott társaság, ez meg elvileg egy "magán vállalkozás" ami nyilván nem Trump által támogatott.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
Elolvastam a kérdés feltevésem előtt és még mindig nem értem, hogy két magánszemély által finanszírozott kutató intézet milyen módszerrel akar külpolitikai tevékenységeket folytatni. Megpróbálni persze lehet, csak nem tudom mennyire fog eredményre vezetni. Egyébként meg tanulmányok készítéséről egy szó sem esik a cikkben.
UI: A századvéget nem értem minek hoztad fel példának? Az egy kormány által finanszírozott társaság, ez meg elvileg egy "magán vállalkozás" ami nyilván nem Trump által támogatott.
Először is, egy elemző cégről van szó, amelyik nem folytat külpolitikai tevékenységet. (Látom, ezt nem érted.) Másrészt a Századvég csak most lóg a kormány emlőin (de nagyon), a Fidesz által alapított politikai elemző társaság (illetve alapítvány). Olvasd el a küldetésüket nyugodtan.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 454
17 713
113
Először is, egy elemző cégről van szó, amelyik nem folytat külpolitikai tevékenységet. (Látom, ezt nem érted.) Másrészt a Századvég csak most lóg a kormány emlőin (de nagyon), a Fidesz által alapított politikai elemző társaság (illetve alapítvány). Olvasd el a küldetésüket nyugodtan.

"A Quincy Intézet vélhetően
  • támogatni fogja az amerikai katonák kivonását Afganisztánból és Szíriából,
  • visszatérnének az iráni atomalkuba,
  • kevésbé konfrontatív politikát javasolnak majd Oroszországgal és Kínával szemben, és
  • befejeznék a rezsimváltást elősegíteni hivatott kampányokat Venezuelában és Kubában, emellett pedig
  • a védelmi kiadások jelentős megvágását javasolhatják majd."
Ezek mindegyike kivétel nélkül mind külpolitikai tevékenység. Egyébként meg igazából mindegy is, mert komoly súlyuk nem nagyon lesz, függetlenül attól, hogy csak elemzéseket és/vagy véleményeket fogalmaznak meg, tekintettel arra, hogy odaát az ilyenekből elég sok van. Szóval az is lehet, hogy feleslegesen vitázunk a semmin :)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
@plushun Látom még mindig nem tudod értelmezni, mi a különbség az elemzés és javaslatok tétele, meg a külpolitikai tevékenység között. (Pedig a Századvég elég jó példa.) Nem baj, attól még felebarátomként szeretlek.:)