[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Az EU nem önálló szervezet, hogy az USA nélkül döntsön stratégiai kérdésekben. Egyébként sincs egységes EU külpolitika, mert az EU tagállamoknak a legtöbb esetben nincsenek azonos erdekei. Ha van is egységes fellépés, akkor meg a tagállamok egy része szív miatta. Pl. pont az orosz szankciók.
Az ukrán konfliktusban stratégiai szempontból minden az USA céljai szerint alakult. Igazából ez a buli amerikai szempontból már véget ért.
1. Oroszország minden eddiginél keletebbre lett szorítva.
2. Ukrajna lett az új ütközőzóna. Korábban még orosz érdekszféra volt.
3. Ahol úgy tűnik, hogy Oroszo. nyert; Krim elcsatolása, Kelet-Ukrajnai szakadár állam; pont ezáltal vesztett stratégiailag a legtöbbet. Ezek miatt a területi konfliktusok miatt nem tud Ukrajna már visszatérni az orosz érdekszférába. Kijev számukra 100 évre elesett.
Bár Krim esetében a fekete-tengeri kikötők miatt még talán az elcsatolás volt a veszteségminimalizálás.
Gondolom, naponta beszélsz ukrán állampolgárokkal, hogy így ismered a véleményüket. Én azt látom, az ukránok, kivéve azt a 4 millió fasiszta hoholt, aki sose változik, belefáradtak.
Belefáradtak a szegénységbe, a hazugságba, hogy nem beszélhetik a nyelvüket. Mert az ukránnak mondott nyelv a négymillió fős hohol nyelvjárás.Nincs munka, nincs biztonság, mert részeg bűnözökkel töltötték fel a szilovnyikok helyeit. És átjár majd négymillió ember oroszba dolgozni. Ez elég is, mint propaganda.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Csak gazdasági szempontból nem totális a siker. Leválasztani Európát az orosz gázról amerikai gázra. Itt a németek úgy tűnik beleköptek a levesbe az északi Áramlat 2-vel. Bár még az USA egy dán környezetvédelmi engedély formájában blokkolja a bulit és gazdasági szankciókkal fenyegeti a német cégeket. De én ebben nem hiszek, bár a Trump "Amerika az első' szlogenben sem hitt senki, aztán néhány multi és politikus megrökönyödésére kiderült, hogy komolyan gondolja.
Ugye, tudod, hogy nincs amerikai kapacitás. Legutóbb az angliába szállított gáz, amit az USA vitt, a Kola-félszigeten lett hajóba töltve. Olcsóbb gáz, negyedakkora távolságról, amerikai áron. Ennyit az energia fügétlenségről. :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Most miért buziskodsz?

A többihez pedig. Ukrajnában mindig is szegénység volt, most xarabb, de csak ezért lemondanának a Krímről és Donyeckről, nem hiszem.
A mostani választáson Putyin jelöltjei nagyon leszerepeltek. Ketten együtt 15%-ot hoztak össze pedig korábban 50% körül volt. Hol fölötte, hol alatta. Visszaesés várható volt a két el-, visszacsatolás terület miatt, de nem ekkora.
Ez a háború nagy törést hozott az oroszok és az ukránok (ide most a vegyes identitású embereket is beleértem) közé.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 404
4 425
113
https://rusvesna.su/news/1562439266
Megérkezett Ukrajnába- Odessa kikötőjébe- az első közvetlenül az USA-ból érkezett olajszállítmány, 75 ezer tonna olaj.



Ez lenne az EU jövője is? (Nyilkvánvaló gazdasági életképtelenség, elképesztő versenyhátrány..)
Hidegháború van, lesznek még durvább dolgok is az ellenség legyőzése érdekében.
30 éve is a nemzetbiztonság felülírta a gazdasági megfontolásokat. Győztünk, és többszörösen behozta az árát, most is ez lesz.
Ez egy hosszútávú befektetés.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Ugye, tudod, hogy nincs amerikai kapacitás. Legutóbb az angliába szállított gáz, amit az USA vitt, a Kola-félszigeten lett hajóba töltve. Olcsóbb gáz, negyedakkora távolságról, amerikai áron. Ennyit az energia fügétlenségről. :)
Az USA kapacitása nő.
Ha volt is ilyen, abszolút nem tipikus hogy az amerikaiak szállítanának orosz gázt az angoloknak. Elég kevés értelme lenne.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
https://rusvesna.su/news/1562439266
Megérkezett Ukrajnába- Odessa kikötőjébe- az első közvetlenül az USA-ból érkezett olajszállítmány, 75 ezer tonna olaj.



Ez lenne az EU jövője is? (Nyilkvánvaló gazdasági életképtelenség, elképesztő versenyhátrány..)
Ez lesz az EU-ban is, mert az orosz vezetékhálózat kapacitása megfeleződött a szennyezés miatt. Több mint egy évig fog tartani a vezetékek kitisztítása és addig csak félüzemen fog menni. A fogyasztás viszont ugyanennyi lesz, úgyhogy a kieső részt pótolni kell valahonnan.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Ez Ukrajna jövője.
A németek nem így tervezik. Ld. Északi Áramlat 1-2.
Az Északi Áramlat gázvezeték. Lásd az előző kommentemet, az olajvezeték az ami szennyezés miatt egy évig félkapacitáson fog menni. A fogyasztás viszont ugyanannyi marad, tehát a kieső részt kell máshonnan beszerezni.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2019/06/21/szetrobbant_egy_olajfinomito_philadelphiaban/
(2019.06.21. 14:30)
"Pusztító robbanás történt péntekre virradóra egy energetikai cégnél Philadelphiában (Philadelphia Energy Solutions). Nem kellett a környékbelieket kitelepíteni, sérüléseket sem jelentettek, de a robbanás erejére jellemző, hogy több gépjármű is felrobbant és a felcsapó lángok szinte nappali fénnyel világították be a hajnali égboltot.
A finomító a keleti part legnagyobb ilyen jellegű cége, naponta 335 ezer hordó olajat dolgoznak fel."





Ha eldúrvul a "játék"..." lehet, potyogni" fognak az USA ... tankerek, és zsinórban robbannak majd fel az olajfinomítók.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz and zeal
T

Törölt tag 1526

Guest
Ha eldúrvul a "játék"..." lehet, potyogni" fognak az USA... tankerek, és zsinórban robbannak majd fel az olajfinomítók.
Milyen "játékról" van szó? "Hülyegyerekek" nagyot mondó versenyéről? Akkor lehet orosz tankerek fognak potyogni és orosz vezetékek szennyeződnek majd be zsinórban. Egy ilyen beszólással élre lehet törni ebben a versenyben?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://www.origo.hu/nagyvilag/2019...irani-tankhajo-lefoglalasat-gibraltarban.html
"A gibraltári legfelsőbb bíróság pénteken két héttel - július 19-ig tartóan - elrendelte a Grace 1 nevű iráni tartályhajó lefoglalásának meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy tankhajó megsértette a Szíria elleni szankciókat.
A legfelsőbb bíróság indoklása szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a Grace 1 lefoglalása szükséges az Európai Uniónak a Szíriával szembeni büntetőintézkedésekről szóló 36/2012 számú rendeletének értelmében - közölte a brit tengerentúli terület kormányzata.
Irán csütörtökön bekérette a külügyminisztériumba a teheráni brit nagykövetet ésazt követelte Londontól, hogy azonnal engedje szabadon a Gibraltárban lefoglalt iráni tankhajót, egyben kalózkodásnak minősítette az incidenst.A Grace 1 tartályhajót csütörtökön Spanyolország déli csücskénél állították meg a brit hatóságok, azt követően, hogy a jármű a Közel-Keletről indulva megkerülte Afrikát.
Miközben az Európai Unió megtiltotta a Szíriába tartó olajszállítmányokat, sohasem foglalt le tartályhajót a tengeren..."

https://hu.euronews.com/2019/07/05/iran-meg-nem-tudta-kiszabaditani-a-tankert-gibraltarbol
"Teherán választ ígér a brit haditengerészet gibraltári akciójára. Helyi parti őrök nyomozókkal és a brit királyi tengerészgyalogság támogatásával megállítottak csütörtökön hajnalban egy panamai zászló alatt hajózó tankert, amely iráni olajat visz Szíriába..."

 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 015
113
Ja az angol tankerek meg beszorultak a perzsa öbölbe. Azt hiszem az egyiptomiak is így fognak járni. Csak iráni felségvizein tudnak kijönni a balfékek.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
https://index.hu/kulfold/2019/06/21/szetrobbant_egy_olajfinomito_philadelphiaban/
(2019.06.21. 14:30)
"Pusztító robbanás történt péntekre virradóra egy energetikai cégnél Philadelphiában (Philadelphia Energy Solutions). Nem kellett a környékbelieket kitelepíteni, sérüléseket sem jelentettek, de a robbanás erejére jellemző, hogy több gépjármű is felrobbant és a felcsapó lángok szinte nappali fénnyel világították be a hajnali égboltot.
A finomító a keleti part legnagyobb ilyen jellegű cége, naponta 335 ezer hordó olajat dolgoznak fel."





Ha eldúrvul a "játék"..." lehet, potyogni" fognak az USA ... tankerek, és zsinórban robbannak majd fel az olajfinomítók.
A ruszkiknál meg egy hőerőmű robbant fel.
https://m.origo.hu/nagyvilag/20190711-hatalmas-langokkal-eg-egy-moszkva-melletti-hoeromu-video.html
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2019/07/11/tanker_hadihajo_iran_perzsa_obol/
"Az iráni Forradalmi Gárda hajói megpróbáltak feltartóztatni a Hormuzi-szorosban egy brit tartályhajót. A tankert azonban egy brit hadihajó kísérte, amelynek közbelépése után az irániak inkább a távozás mellett döntöttek. A brit kormányszóvivő szerint az irániak megpróbálták megakadályozni, hogy a tartályhajó átkeljen a szoroson...
...Az iráni Forradalmi Gárda a Fars félhivatalos iráni hírügynökségen keresztül elutasította a vádakat...
...A CNN értesülései szerint az incidenst kamerával rögzítette a légtérben köröző amerikai repülőgép is, de a képsorokat nem tárták a nyilvánosság elé. Haszan Róhani iráni elnök szerdán - az incidens előtt - figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy következményei lesznek a Szíriába tartó és nyersolajat szállító iráni tanker múlt héten végrehajtott feltartóztatásának Gibraltárnál.
"Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek a következményeit" - mondta az iráni elnök a teheráni kormányülésen. A tengeren exportált olaj mintegy 20 százaléka halad át naponta a Hormuzi-szoroson."
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
Status
Not open for further replies.