[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 744
4 492
113
Trump elismerte Magyarországot stratégiai szövetségesének – Alex Hemingway a Mandinernek

Trump most mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy mi a kemény hatalom; a liberálisok két nemzedéke megszámláltatott és gyengének találtatott; a konzervatívok célja pedig a szabadság és az emberi méltóság tiszteletének biztosítása. Alex Hemingwayt, a republikánusok magyarországi képviselőjét kérdeztük a magyar-amerikai kapcsolatok és Trump elnökségének kilátásairól.

Egyelőre nem látszik az erős kihívó, ezért minden bizonnyal még négy évig Donald Trumpnak fogják hívni az Egyesült Államok elnökét. Trump két hete jelentette be, hogy elindítja újraválasztási kampányát. Feltétlenül jó hír-e ez Magyarországnak? És mi lehet majd a várhatóan hosszú Trump-elnökség öröksége az amerikai történelemben? Erről kérdeztük az amerikai Republikánus Párt magyarországi képviselőjét. Alex HemingwayNew Yorkból válaszolt nekünk.
ga1.gif



alex_hemingway_2.jpg


Alex Hemingway

A 2016-os elnökválasztáson ön – sok republikánushoz hasonlóan – támogatta Donald Trumpot, de nem rajongott érte. Mára megváltozott a véleménye?

Ez egy helytelen állítás. Az elnök ellenfeleinél tapasztalható az ilyen célzatosság, hogy rákoppintgatnak az általuk kellemetlennek vélt korábbi nyilatkozatokra. Amikor az elnök olyan intézkedéseket hoz, amelyek elfogadhatóak az én szemléletem szerint, azokban támogatom őt, amely ügyekben pedig más az álláspontom, azokban nem. Az ő habitusát és a magánéleti döntéseit illetően pedig: senkitől sem várható el, hogy ilyen ügyekben az adott személy helyett védekezzék. Én sem fogom megtenni. Ez az elnök személyes dolga, de ő meg tudja magát védeni.

Trump eddigi elnöki teljesítményében mi volt ön számára meggyőző?

Trump elnök megértette azt a létfontosságú tényt, amit nagyon sok politikus mind Amerikában, mind a nemzetközi porondon elfelejtett vagy semmibe vesz: ez pedig az, hogy az Egyesült Államok a legerősebb hatalom, amely a közjót védi. Ez nem vitás. Sok nemzetközi megállapodásnak semmilyen súlya nem lenne, ha mi nem tettük volna melléjük a hozzájárulásunkat. Ha mi nem akarnák együttműködni másokkal, az együttműködés rendszere leállna a világon. Ha nem állnánk a történések élére, rossz erők vennék át az irányítást. Az Egyesült Államok két nemzedéken keresztül hagyta, hogy külföldi politikusok bokszzsákja legyen, akik saját belpolitikai céljaikra használtak minket. Ez nagyon sokat ártott az Egyesült Államok megítélésének, a külföldiek rólunk kialakított képe romlott.

A cikk további része itt:
https://mandiner.hu/cikk/20190709_t...agot_strategiai_szovetsegesene_alex_hemingway
 
  • Tetszik
Reactions: zztop

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 379
23 050
113
Van a youtubon fent egy pár videó erről a jún 4.-ről, de ez a felvonulás azokat megnézve elég gagyi lett (ruszkik fényévekkel jobb katonai parádét rittyentenek, még a fentlévő magyar katonai parádék is jobbak)
Nekem egyedül ez a kapitólium előtti mini attrakció tetszik a többiről szót se....

Megnéztem a youtubon a július 4-ei parádét, ez nem az a kimondott katonai egységek felvonulása mint a július 14-ei párizsi, inkább egy virágkarnevál keverve egy falunappal és egy utcabállal.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/meg...itoloncolasat-az-egyesult-allamokban-7117172/
"Részben új korszak kezdődhet a bevándorlásban vasárnaptól az Egyesült Államokban. Donald Trump ígérete szerint legalább tíz városban elkezdik begyűjteni az illegális bevándorlókat, hogy aztán kitoloncolják őket. Becslések szerint tizenkétmillió illegális bevándorló lehet az országban. Azokban az államokban és városokban, ahol liberális, demokrata vezetés van, eddig általában papírok nélkül is megtűrték őket – hangzott el az M1 Híradójában...
...Trump amerikai elnök hozzátéve, legelőször azokat küldik el, akik valamilyen bűncselekményt követtek el, hogy saját hazájukban állítsák őket az igazságszolgáltatás elé.
Az akciók során a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal munkatársai elsősorban kétezer olyan illegális migránst keresnek meg, akiknek a kitoloncolását már korábban elrendelték, de ők a bírósági felszólítás ellenére sem hagyták el az országot...
..A letartóztatottakat kitoloncolásuk előtt gyűjtőközpontokban helyezik el. Egy ilyenbe látogatott el Mike Pence alelnök is Texasban. Válsághelyzet van az ország déli határán, amit az embercsempészek idéztek elő. Kihasználták az amerikai törvények kiskapuit és családokat vettek rá arra, hogy tegyék meg a nehéz és veszélyes utat Amerika irányába – fogalmazott...
...A Bevándorlási és Vámügyi Hivatal munkatársainak nem lesz könnyű dolguk a migránsok felkutatásában és őrizetbe vételében, mert egyes demokrata párti politikusok által irányított tagállamokban – például Kaliforniában vagy New York államban – védelmet élveznek, és itt a helyi rendfenntartó erők nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal a migránsok kiutasításában..."



Minimum 12 millió (ez egy hivatalos adat, ennél akár sokkal többen is lehetnek- sokkal..) amerikában tartózkodó/élő spanyol ajkú "kitoloncolásáról van szó potenciálisan (a helyzet ennél is sokkal bonyolultabb és sokrétűbb) a vasárnap elméletileg megkezdődő kitoloncolásokkal. Trump eredetileg 2 hete akarta elkezdeni, de akkora volt az ellenkezés, hogy két héttel elhalasztotta, mondván, ő kész a tárgyalásra... Nyilvánvalóan ez nem így van - a nyomásnak enged időlegesen, az eredeti szándékot nem feledve, gondolván, az idővel az ellenállás az adott tervezett intézkedéssel csökken. (Bevett amerikai "diplomáciai/"tárgyalási" eljárás)
A menedékvárosokban és területeken (hatalmas lakossággal- itt nem néhány kisvárosról van szó, hanem sok tíz ,milliós területekről, beleértve New Yorkot is.) ha végre akarják hajtani a kitoloncolásokat, akkor a helyi erők, rendőrség, hatóságok...- a szövetségi hatóságokkal kerülnek akár tetlegesen is szembe
Ahelyzet az volt eddig, hogy a helyi hatóságok nem tettek semmit migránsok/betelepült spanyol ajkúak ellen, gyakorlatilag védték őket, a szövetségi hatóságok meg nem mentek neki a helyi hatóságoknak.
Ez az eddigi status quo most borulni akar TZrumpék akarata szerint,
Ebből pedig akármi lehet.

Az egyik probléma az, hogy lehetetlen megállítani a spanyol ajkúak beáramlását, nem utolsó sorban azért, mert a mexikói "bevándorlók nagyobb része teljesen legálisan megy be az országba, gyakran repülőn- családlátogatásra. Ami hosszú-hosszú ideig tart...
Lényegében az, hogy most csak mintegy 2 ezer embert próbálnak kitoloncolni, és azokat is bűnözőnek bélyegzik, egy nagyon óvatos tesztelés és szoktatás Trumpék részéről. Nem csak a spanyol ajkú bevándorlókat teszteliki, de a spanyol ajkú állampolgárok tízmillióinak a hozzáállását is. Ezenkívül nyilvánvalóan azt, hogy a helyi hatóságok fizikailag ellenállást tanusítanak e. Azonkívül, ha minden "simán" is egy, 2 ezer ember kézrekerítése és gyakorlatilag fogolytáborba/gyűjtőtáborba zárása, őrzése a valóságbasn milyen hatásfokkal valósul meg, mekkora erő lekötésével...
Bárhogy is lesz- a 2 ezer ember ellni hajszát és szövetségi humánerőforrás igényt és pénzt ha felszorozzuk a minimum 12 millió ewmberre (amia valóságban lehet ennek a duplája is, vagy több) az egy igen vicces szám lesz. És végrehaajthatatlan.

És ez csak az egyik része. A másik része politikai, ugyanis a demokratáknak egy valós és potenciális nagy szavazótáboráról van szó (és ebben nagy szerepe van az igen érdekes amerikai szavazási rendszernek ) Trump nagyrészt a demokraták szavazóbázisát akarja támadni és csökkenteni. Előrev borítékolható, hogy még ha lesznek is elhanyagolható , és győzelemként kommunikált "részsikerek", az abszolúte nem fog gyakorlatilag változtatni semmin sem.

Egy harmadik rész az, hogy Mexikó, Guatemala... ígérhet bármit a Trump kormánynak, megállítani nem fogja a területén való átáramlást. Pár ezer embert látványosan megállítanak, de itt évi több millió ember ről van szó. (akik mennek nem csak szárazföldön, de tengeren és repülőgépen is) Nyilvánvalóan nem jutottak volna be eddig is évi milliós számban az USA-ba, ha az USA déli, Nyugati és egyes Keleti államai és a Demokrata Párt ezt gyakorlatilag nem segítené. És nem látom maz okát annak, hogy ez a jövőben változhatna.

Egy negyedik rész az, hogy a Dél és Közép Amerikai államok közül USA-nak hivatalosan Kolumbia és (talán, bár egyelőre csak szavakban) Brazília a szövetségese. Kolumbia iis inkább szabadulna, Brazília meg belpolitikai okokból használná ki az USA-t. Brazíliának NATO tagságot kínálni (részben csak a Dél és Közép Amerikában hatalmas kereskedelmi és politikai teret nyerő Oroszország és Kína miatt, részben mert ha a Törökök kilépnek a NATO-ból, azt pótolni nakarják) egy igen botor elképzelés, ami kontraproduktívvá válhat (lévén hogy felbőszíi az Oroszokat, aminek számos következménye lehet, de az nincs köztük hogy Oroszország (és Kína lemiondva a kereskedelemről, kapcsolatokról... kivonulna Közép ésw Dél Amerikából, mert az USA azt akarja.)
De az egészen bizonyos, hogy Brazília (és Kolumbia) nem fog segíteni a bevándorló milliók ( potenciálisan minimum tíz milliók) megállításában.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/meg...itoloncolasat-az-egyesult-allamokban-7117172/
"Részben új korszak kezdődhet a bevándorlásban vasárnaptól az Egyesült Államokban. Donald Trump ígérete szerint legalább tíz városban elkezdik begyűjteni az illegális bevándorlókat, hogy aztán kitoloncolják őket. Becslések szerint tizenkétmillió illegális bevándorló lehet az országban. Azokban az államokban és városokban, ahol liberális, demokrata vezetés van, eddig általában papírok nélkül is megtűrték őket – hangzott el az M1 Híradójában...
...Trump amerikai elnök hozzátéve, legelőször azokat küldik el, akik valamilyen bűncselekményt követtek el, hogy saját hazájukban állítsák őket az igazságszolgáltatás elé.
Az akciók során a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal munkatársai elsősorban kétezer olyan illegális migránst keresnek meg, akiknek a kitoloncolását már korábban elrendelték, de ők a bírósági felszólítás ellenére sem hagyták el az országot...
..A letartóztatottakat kitoloncolásuk előtt gyűjtőközpontokban helyezik el. Egy ilyenbe látogatott el Mike Pence alelnök is Texasban. Válsághelyzet van az ország déli határán, amit az embercsempészek idéztek elő. Kihasználták az amerikai törvények kiskapuit és családokat vettek rá arra, hogy tegyék meg a nehéz és veszélyes utat Amerika irányába – fogalmazott...
...A Bevándorlási és Vámügyi Hivatal munkatársainak nem lesz könnyű dolguk a migránsok felkutatásában és őrizetbe vételében, mert egyes demokrata párti politikusok által irányított tagállamokban – például Kaliforniában vagy New York államban – védelmet élveznek, és itt a helyi rendfenntartó erők nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal a migránsok kiutasításában..."



Minimum 12 millió (ez egy hivatalos adat, ennél akár sokkal többen is lehetnek- sokkal..) amerikában tartózkodó/élő spanyol ajkú "kitoloncolásáról van szó potenciálisan (a helyzet ennél is sokkal bonyolultabb és sokrétűbb) a vasárnap elméletileg megkezdődő kitoloncolásokkal. Trump eredetileg 2 hete akarta elkezdeni, de akkora volt az ellenkezés, hogy két héttel elhalasztotta, mondván, ő kész a tárgyalásra... Nyilvánvalóan ez nem így van - a nyomásnak enged időlegesen, az eredeti szándékot nem feledve, gondolván, az idővel az ellenállás az adott tervezett intézkedéssel csökken. (Bevett amerikai "diplomáciai/"tárgyalási" eljárás)
A menedékvárosokban és területeken (hatalmas lakossággal- itt nem néhány kisvárosról van szó, hanem sok tíz ,milliós területekről, beleértve New Yorkot is.) ha végre akarják hajtani a kitoloncolásokat, akkor a helyi erők, rendőrség, hatóságok...- a szövetségi hatóságokkal kerülnek akár tetlegesen is szembe
Ahelyzet az volt eddig, hogy a helyi hatóságok nem tettek semmit migránsok/betelepült spanyol ajkúak ellen, gyakorlatilag védték őket, a szövetségi hatóságok meg nem mentek neki a helyi hatóságoknak.
Ez az eddigi status quo most borulni akar TZrumpék akarata szerint,
Ebből pedig akármi lehet.

Az egyik probléma az, hogy lehetetlen megállítani a spanyol ajkúak beáramlását, nem utolsó sorban azért, mert a mexikói "bevándorlók nagyobb része teljesen legálisan megy be az országba, gyakran repülőn- családlátogatásra. Ami hosszú-hosszú ideig tart...
Lényegében az, hogy most csak mintegy 2 ezer embert próbálnak kitoloncolni, és azokat is bűnözőnek bélyegzik, egy nagyon óvatos tesztelés és szoktatás Trumpék részéről. Nem csak a spanyol ajkú bevándorlókat teszteliki, de a spanyol ajkú állampolgárok tízmillióinak a hozzáállását is. Ezenkívül nyilvánvalóan azt, hogy a helyi hatóságok fizikailag ellenállást tanusítanak e. Azonkívül, ha minden "simán" is egy, 2 ezer ember kézrekerítése és gyakorlatilag fogolytáborba/gyűjtőtáborba zárása, őrzése a valóságbasn milyen hatásfokkal valósul meg, mekkora erő lekötésével...
Bárhogy is lesz- a 2 ezer ember ellni hajszát és szövetségi humánerőforrás igényt és pénzt ha felszorozzuk a minimum 12 millió ewmberre (amia valóságban lehet ennek a duplája is, vagy több) az egy igen vicces szám lesz. És végrehaajthatatlan.

És ez csak az egyik része. A másik része politikai, ugyanis a demokratáknak egy valós és potenciális nagy szavazótáboráról van szó (és ebben nagy szerepe van az igen érdekes amerikai szavazási rendszernek ) Trump nagyrészt a demokraták szavazóbázisát akarja támadni és csökkenteni. Előrev borítékolható, hogy még ha lesznek is elhanyagolható , és győzelemként kommunikált "részsikerek", az abszolúte nem fog gyakorlatilag változtatni semmin sem.

Egy harmadik rész az, hogy Mexikó, Guatemala... ígérhet bármit a Trump kormánynak, megállítani nem fogja a területén való átáramlást. Pár ezer embert látványosan megállítanak, de itt évi több millió ember ről van szó. (akik mennek nem csak szárazföldön, de tengeren és repülőgépen is) Nyilvánvalóan nem jutottak volna be eddig is évi milliós számban az USA-ba, ha az USA déli, Nyugati és egyes Keleti államai és a Demokrata Párt ezt gyakorlatilag nem segítené. És nem látom maz okát annak, hogy ez a jövőben változhatna.

Egy negyedik rész az, hogy a Dél és Közép Amerikai államok közül USA-nak hivatalosan Kolumbia és (talán, bár egyelőre csak szavakban) Brazília a szövetségese. Kolumbia iis inkább szabadulna, Brazília meg belpolitikai okokból használná ki az USA-t. Brazíliának NATO tagságot kínálni (részben csak a Dél és Közép Amerikában hatalmas kereskedelmi és politikai teret nyerő Oroszország és Kína miatt, részben mert ha a Törökök kilépnek a NATO-ból, azt pótolni nakarják) egy igen botor elképzelés, ami kontraproduktívvá válhat (lévén hogy felbőszíi az Oroszokat, aminek számos következménye lehet, de az nincs köztük hogy Oroszország (és Kína lemiondva a kereskedelemről, kapcsolatokról... kivonulna Közép ésw Dél Amerikából, mert az USA azt akarja.)
De az egészen bizonyos, hogy Brazília (és Kolumbia) nem fog segíteni a bevándorló milliók ( potenciálisan minimum tíz milliók) megállításában.

Egy ilyen program végrehajtása, ami 12 millió embert érint, csak erőszakos módszerekkel kivitelezhető, ami viszont már nem támogatható. 1940-es években Németországban megcsináltak hasonló programot a Zsidókkal, az Usa-ban meg a Japánokkal. (Itt most értsd az összegyűjtés részére, nem amit utána csináltak velük, az már más történet.)
És bizony mindkettő program nagyon erőszakosan zajlott, az előbbi miliók halálával járt, az utóbbi "csupán" 10.000-ekével, de egyik sem elfogadható.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Két fontos esemény is történt közben, az egyik nyilvánvalóan össszefügg az "illegális bevándorlók" elleni akcióval, a másik nem teljesen kizárt.

https://index.hu/kulfold/2019/07/14/egyesult_allamok_tamadas_bevandorlo_gyujtotabor/
"Lelőttek egy fegyveres férfit, aki a Seattle-ben lévő menekülttábor rendőrei ellen készült támadásra. Az anarchista körökben ismert aktivista állítólag az illegális bevándorlók deportálása elleni tiltakozásként tervezte el az akciót. A 69 éves Willem Van Spronsen molotov-koktélokkal és puskával volt felfegyverkezve.
A terve az épület felgyújtása volt, megpróbált lángra lobbantani egy gázpalackot is. Egyelőre nem ismertek a lövöldözés részletei, amely során Van Spronsen meghalt. Annyit tudni, hogy abban a tábor négy őre is részt vett.
„Készen állt a halálra” – mondta az AP szerint a férfi egyik ismerője.
ANTIFASISZTA KÖRÖKBEN „HŐS ELVTÁRSKÉNT” EMLÉKEZTEK MEG A RADIKÁLIS AKCIÓ VÉGREHAJTÓJÁRÓL.
Van Spronsen rendszeres résztvevője volt a Donald Trump menekültpolitikája elleni tiltakozásoknak. Tavaly egy demonstráción egy rendőrrel került összetűzésbe, emiatt hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélték el.
A veterán tüntető a fegyveres akció előtt néhány órával is demonstráción vett részt, nem messze a gyűjtőtábortól, ahol a tervezett kitoloncolás ellen tiltakoztak. A seattle-i Tacoma gyűjtőtábor körülményei miatt korábban több ott tartott bevándorló tiltakozott. Tavaly egy orosz menedékkérő éhségsztrájkot tartott, később pedig öngyilkos lett-"

Ez egy nagyon komoly tünet, aminek hatalmas következményei lehetnek hosszú távon.


https://index.hu/kulfold/2019/07/14/new_york_manhattam_aramszunet_aramkimaradas/
"Hetvenezer ember maradt áram nélkül szombat este New Yorkban, ahol a metróközlekedés is akadozott, többek pedig a liftekben ragadtak. Nem működtek a forgalmi jelzőlámpák sem, ami a felszíni közlekedést nehezítette – írja az MTI.
A BBC beszámolója szerint a Con Edison helyi elektromos művek azt közölte, hogy egy transzformátorállomás volt az áramkimaradás oka a város 64. utcájában, amely Manhattan negyed középső és felső nyugati részében jelentett gondot. Később mind a hat érintett körzetben visszatért az áram.
Bill de Blasio, New York polgármestere Twitter-üzenetében azt írta, hogy műszaki hiba miatt borult sötétségbe a város. A Con Edison szerint a keletkezett műszaki hibában nem játszott szerepet, hogy a nagy melegben megnövekedett az elektromos hálózat terhelése..."



New York egy menedékváros, és ez a hirtelen áramszünet, pont szombat este történik. Bárhogy is van, közel sem volt akkora áramszünet, mint nemrég Venezuelában.
(Ha szándékos volt, mivel viszonylag kis területet érintett, vagy figyelmeztetés volt, vagy valaki időközben leállította a "programot" valamilyen oknál fogva
Abban az esetben, ha ezt lényegében a szövetségi kormány tette volna, és mégpedig a vasárnapra tervezett illegális bevándorlók elfogása miatti akció miatt, az nagyon messzire vezethető. Lényegében ebben az esetben egy saját városukat támadták volna meg)


Megjegyzés: azért teszem idézőjelbe azt hogy "illegális bevándorlók" , mert tízmilliós nagyságrendben a hatóságok tudta , sőt, valamilyen szintű segítsége nélkül nyilvánvalóan már azelőtt sem tudtak volna bejutni az USA-ba, hogy a döntően Demokrata vezetésű területek városok létrehozták volna a menedékvárosok fogalmát/ kvázi intézményét. (ami így egyébként meg gyakorlatilag egy párhuzamos hatalmi struktúra)
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
824
4 185
93
Megjegyzés: azért teszem idézőjelbe azt hogy "illegális bevándorlók" , mert tízmilliós nagyságrendben a hatóságok tudta , sőt, valamilyen szintű segítsége nélkül nyilvánvalóan már azelőtt sem tudtak volna bejutni az USA-ba, hogy a döntően Demokrata vezetésű területek városok létrehozták volna a menedékvárosok fogalmát/ kvázi intézményét. (ami így egyébként meg gyakorlatilag egy párhuzamos hatalmi struktúra)
Azt vágod ugye, hogy alapvetően azért engedték be őket, mert olcsón dolgoztak, mint feketemunkások, az ellátátuk nem terhelte az USA ellátórendszerét, és nem tudtak beleszólni semmibe. A déli államoknak ez jót tett, meg ahogy olvasgatom, most is jót tesz gazdasági szinten.

A probléma, amiatt most kezd kiborulni a bili, az az hogy már annyian jöttek be, hogy délen kezdik felborítani az etnikai arányokat. Továbbá, az összes USA-ban született gyerek automatikusan usa állampolgár, a szülők is könnyebben szerzik meg így az állampolgárságot, valamint az ő családtagjaikat is könnyebben tudják behozni a latin országokból.

Tehát nem csak sokan kezdenek lenni, hanem a szavazati joguk miatt bele tudnak szólni a politikába is.

Ráadásul azért ott sem örül neki mindenki, hogy a saját hazájában neki kell megtanulni spanyolul, mert a déli államokban lassan ez lesz a helyzet. A spanyol ajkúak nem tanulnak meg angolul, és azokban a városokban, városrészekben, ahol túlsúlyban vannak, ott az ő kultúrájukat, szokásaikat, nyelvüket kell elfogadni az angol nyelvű amerikai lakosoknak.

Ugyanaz a baj ott is, mint a németeknél. Kell az olcsó munkaerő, csak épp az nem kell hogy bele tudjanak szólni mindenbe, meg az nem kell hogy ne tudják őket bármikor "hazaküldeni" az eredeti országukba.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Egy ilyen program végrehajtása, ami 12 millió embert érint, csak erőszakos módszerekkel kivitelezhető, ami viszont már nem támogatható. 1940-es években Németországban megcsináltak hasonló programot a Zsidókkal, az Usa-ban meg a Japánokkal. (Itt most értsd az összegyűjtés részére, nem amit utána csináltak velük, az már más történet.)
És bizony mindkettő program nagyon erőszakosan zajlott, az előbbi miliók halálával járt, az utóbbi "csupán" 10.000-ekével, de egyik sem elfogadható.

Ez gyakorlatilag részben a Demokraták és Republikánusok közti választási harc (is)
A legutóbbi hasonló helyzet anno polgárháborúhoz vezetett (leegyszerűsítve: rabszolggatartó- nem rabszolgatartó államok)
Lényegében akkor a gazdasági erő, most egyik oldalon leginkább a szavazat miatt.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Azt vágod ugye, hogy alapvetően azért engedték be őket, mert olcsón dolgoztak, mint feketemunkások, az ellátátuk nem terhelte az USA ellátórendszerét, és nem tudtak beleszólni semmibe. A déli államoknak ez jót tett, meg ahogy olvasgatom, most is jót tesz gazdasági szinten.

A probléma, amiatt most kezd kiborulni a bili, az az hogy már annyian jöttek be, hogy délen kezdik felborítani az etnikai arányokat. Továbbá, az összes USA-ban született gyerek automatikusan usa állampolgár, a szülők is könnyebben szerzik meg így az állampolgárságot, valamint az ő családtagjaikat is könnyebben tudják behozni a latin országokból.

Tehát nem csak sokan kezdenek lenni, hanem a szavazati joguk miatt bele tudnak szólni a politikába is.

Ráadásul azért ott sem örül neki mindenki, hogy a saját hazájában neki kell megtanulni spanyolul, mert a déli államokban lassan ez lesz a helyzet. A spanyol ajkúak nem tanulnak meg angolul, és azokban a városokban, városrészekben, ahol túlsúlyban vannak, ott az ő kultúrájukat, szokásaikat, nyelvüket kell elfogadni az angol nyelvű amerikai lakosoknak.

Ugyanaz a baj ott is, mint a németeknél. Kell az olcsó munkaerő, csak épp az nem kell hogy bele tudjanak szólni mindenbe, meg az nem kell hogy ne tudják őket bármikor "hazaküldeni" az eredeti országukba.
Évek óta írok( többen írunk) a témáról és a tendenciákról. -

Emlékezetes a San Jose-i vicc.
Két Amerikai bemegy a bárba...
 

Serathis

Well-Known Member
2018. április 30.
1 127
2 461
113
Amit a zsidókkal és japánokkal csináltak az más volt. Saját, ártatlan állampolgárokat zártak be. Most olyan illegálisokat akarnak kidobni akik ellen bírói végzés van hogy kifelé (általában mert elítéltek) csak felszívódtak egy menedék városban.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 379
23 050
113
Egy negyedik rész az, hogy a Dél és Közép Amerikai államok közül USA-nak hivatalosan Kolumbia és (talán, bár egyelőre csak szavakban) Brazília a szövetségese. Kolumbia iis inkább szabadulna, Brazília meg belpolitikai okokból használná ki az USA-t. Brazíliának NATO tagságot kínálni (részben csak a Dél és Közép Amerikában hatalmas kereskedelmi és politikai teret nyerő Oroszország és Kína miatt, részben mert ha a Törökök kilépnek a NATO-ból, azt pótolni nakarják) egy igen botor elképzelés, ami kontraproduktívvá válhat (lévén hogy felbőszíi az Oroszokat, aminek számos következménye lehet, de az nincs köztük hogy Oroszország (és Kína lemiondva a kereskedelemről, kapcsolatokról... kivonulna Közép ésw Dél Amerikából, mert az USA azt akarja.)
De az egészen bizonyos, hogy Brazília (és Kolumbia) nem fog segíteni a bevándorló milliók ( potenciálisan minimum tíz milliók) megállításában.

Na várjunk csak egy kicsit! Brazília mint NATO tag? Ez valami áprilisi tréfa? Addig oké, hogy atlanti, de north nem south!
Egyébként az oroszok kifejezetten örülnének annak, hogy ha Törökország kilépne és a helyére Brazília lépné be a NATO-ba :)
Amúgy van egy laza katonai együttműködés a dél-amerikai országok között a CDS (Dél-Amerikai Védelmi Ügynökség), na ezt viszont szépen szétbarmolhatja Trump (persze sohasem volt érdeke az USA-nak, hogy legyen egy közösen fellépő Latin-amerika, mert ugye esetleg még ellene lép fel :) )
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Na várjunk csak egy kicsit! Brazília mint NATO tag? Ez valami áprilisi tréfa? Addig oké, hogy atlanti, de north nem south!
Egyébként az oroszok kifejezetten örülnének annak, hogy ha Törökország kilépne és a helyére Brazília lépné be a NATO-ba :)
Amúgy van egy laza katonai együttműködés a dél-amerikai országok között a CDS (Dél-Amerikai Védelmi Ügynökség), na ezt viszont szépen szétbarmolhatja Trump (persze sohasem volt érdeke az USA-nak, hogy legyen egy közösen fellépő Latin-amerika, mert ugye esetleg még ellene lép fel :) )

https://nepszava.hu/3029517_trump-s...ban-braziliat-most-hogy-mar-barati-elnoke-van
( 2019.03.19. 20:32 ) "...Lehetséges NATO-tagországként említette Brazíliát Donald Trump amerikai elnök Jaír Bolsonaro brazil elnökkel a Fehér Ház Rózsakertjében kedden közösen tartott sajtóértekezletén - közölte az MTI.
Az amerikai elnök dicsérte a tavaly megválasztott brazil elnököt, leszögezve, hogy várhatóan "fantasztikus munkakapcsolat" alakul ki majd közöttük. Sok tekintetben hasonlóan gondolkodnak - tette hozzá Trump. Kijelentette: azon dolgozik majd, hogy Brazíliát - amelyet az Egyesült Államok legnagyobb, nem NATO-tag szövetségesének nevezett - felvegyék az észak-atlanti katonai szövetségbe..."
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 379
23 050
113
https://nepszava.hu/3029517_trump-s...ban-braziliat-most-hogy-mar-barati-elnoke-van
( 2019.03.19. 20:32 ) "...Lehetséges NATO-tagországként említette Brazíliát Donald Trump amerikai elnök Jaír Bolsonaro brazil elnökkel a Fehér Ház Rózsakertjében kedden közösen tartott sajtóértekezletén - közölte az MTI.
Az amerikai elnök dicsérte a tavaly megválasztott brazil elnököt, leszögezve, hogy várhatóan "fantasztikus munkakapcsolat" alakul ki majd közöttük. Sok tekintetben hasonlóan gondolkodnak - tette hozzá Trump. Kijelentette: azon dolgozik majd, hogy Brazíliát - amelyet az Egyesült Államok legnagyobb, nem NATO-tag szövetségesének nevezett - felvegyék az észak-atlanti katonai szövetségbe..."

Oké én értem! De Trump érti??? :confused: