Bulgária többfeladatú vadászgép beszerzési programja

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Úgy tűnik meg volt a "nagy felismerés" az USA döntéshozóinál a Bolgár helyzettel kapcsolatban. :)
Az új ajánlat várhatóan $1,2 milliárd lesz:
"The defence ministry said the U.S. approval outlined the upper threshold of the costs and it expected a draft contract from Washington within two weeks.
There is a two-week timeline in which the U.S. government will present to Bulgaria a draft Letter of Offer and Acceptance in which the expected price for the eight jets with a package of necessary related equipment will be within $1.2 billion,” the ministry said in a statement. "

A Bolgár parlament $1,04 milliárdos plafont állapított meg, de az 1,2 milliárdba még belemennének…

Szerintem ki fogják venni az összes AG dolgokat a csomagból és marad 8 db minimális AA fegyverzettel ellátott F16 Block 70/72.
Kíváncsi vagyok...
Ha kiveszik a prec. AG fegyverzetet a csomagból, akkor is mocskos drága lesz per darab. Gyakorlatilag innentől el kell gondolkozni, hogy ha olcsóbban lehet venni(lehet majd tényleg?) F-35 öt mint F-16 ot, akkor aki F-16 ot vesz ennyiért, az magától hülye, vagy rá van kényszerítve a balek szerep?
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Gyakorlatilag innentől el kell gondolkozni, hogy ha olcsóbban lehet venni(lehet majd tényleg?) F-35 öt mint F-16 ot, akkor aki F-16 ot vesz ennyiért, az magától hülye, vagy rá van kényszerítve a balek szerep?
Hát majd meglátjuk hogy a Lengyelek - mint nem fejlesztő ország - milyen ajánlatot kapnak F-35-re...
A másik hogy az F-35-ös $40k repóra klts.e elég kijózanító dolog.
Egy F-16-ost tutira olcsóbb üzemeltetni ami egy csóró K.Eu.i országnak fontos szempont lehet.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti
M

molnibalage

Guest
Azért mielőtt farkast kiáltunk.

1 ground station; ground training device (flight and maintenance simulator); one (1) Avionics I-level Test Station; Electronic Combat International Security Assistance Program (ECISAP) support; Cartridge Actuated and Propellant Actuated Devices (CAD/PAD) support; Common Munitions Bit-test Reprogramming Equipment (CMBRE) support with Computer Test Set Adapter Group; communications equipment; software delivery and support; facilities and construction support; spares and repair/replace parts; personnel training and training equipment; publications and technical documentation; containers; munition support and test equipment; aircraft and munition integration and test support; studies and surveys; U.S. Government and contractor technical, engineering and logistical support services; and other related elements of logistics and program support. The estimated cost is $1.673 billion.
Ez megfoghatatlan műszaki tartalom és így nehéz a csomagot beárazni.

Vágyvezérelt gondolkodással ebből az jön ki, hogy a jenkik eltanulták a svéd módit és igen kemény kopó alkatrész tételt is tartalmaz valamennyi időszakra. A kérdés, hogy "mennyi", ha van ilyen. Ezen felül itt tartós szoftver támogatást, de még épületek felhúzásáról is beszélnek.

Tehát úgy nézve, a szerződést, hogy hardver drága. Csak senkinek fogalma sincs róla, hogy akkor a szolgáltatási rész mekkora értékű és meddig tart. Mindenki csak a hardver fényében mondta, hogy drága. Ha az a történet vége, hogy kb. a pilóták, a hazai személyzet és keró árát állják majd a bolgárok vagy horvátok, akkor ez egy olyan szerződésnek tűnik, mint a lízingünk, csak azonnal megveszik a gépeket, tehát nincs kamatköltség rajta.


Ha csak kb. 10 évig állják az alkatrészeket + hadrendbe állítás + saját költségek, akkor ez gyerekek alig drágább, mint a 14 Gripen, csak a 8 gép miatt a fajlagos ár még magasabb, mert akkor is kifizetnek egy rakás tételt, ha 20 gépet vennének, csak akkor 20 felé osztódna szét a gépekre számolt ár.

De ez ilyen generál szövegből egész egyszerűen nem derül ki. A mai világ nagyon erősen elmozdult a szolgáltatások eladása felé különösen, ha magas szintű szakértelemről van szó. És ennek mértékét nem fejtik ki. Hovatovább ez még a magyar-svéd lízing alkuban sem választható szét...

(Látnátok milyen supervisor árakat számolnak fel site-on nyugati cégek, beszartok.)
 
M

molnibalage

Guest
Csak megj.: Szlovák F-16 ajánlat és végül szerződés 2 év support-ot tartalmazott.
Na ja, csak az minimál fegyverzettel és más hardverrel volt asszem 1,8 mrd tája, de 14 gépre. Ez meg 1,6 mrd tája és 8 gépre. Sejthető, hogy az egyéb szolgáltatások valahol megnyomódnak.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
Nah akkor a Bulgárok csak alkudoztak egy kicsit.
8 gép lett 1.256 Mrd USD áron, mindennel együtt.
És a meglepetés: Szeretnének további 8 gépet, csak azt már olcsóbban, mivel az üzemeltetéshez szükséges berendezéseket már tartalmazza az első megrendelés..
Mi van itt kérem szépen?
Habzsi-dőzsi?
Nem lesz abból semmi. Örülnek ha egyáltalán azt a 8 db gépet pilótástól fent fogják tudni tartani. Szerintem már az amcsik is unhaták részben az állandó nyafogást. Ezért engedhetek is az árból. Plusz a horvátok felé jelzés értékű is lehet. De azok inkább maradnának a használtnál. A többinél ha lesz feltéve, már nem lesznek ilyen elnézőek.
 
M

molnibalage

Guest
De az. Csak minden drága, ha ilyen keveset vesz belőle az ember. William Perry mondta azt a B-2 ára kapcsán, hogy ha valaki felhúz egy gyárat és csak 20 db autót gyárt le benne, akkor az a Chevy is jó drága lenne. Ez a repülőgépeknél is így van...

Megvenni és hadrendbe állítani egy zsír új típus első 10 darabját és lezárni az nem kerül fajlagos annyiba, mint a 660. példány után átvenni a 661-670 közöttieket. Ez van, ez ilyen sport.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
"A csomag fegyverzeti része is jelentős: 16 AIM-120C7 AMRAAM, 24 AIM-9X Sidewinder, 48 LAU-129-es rakétaindító konténer, 15-15 GBU-49 Enhanced Paveway II és GBU-54 Laser JDAM irányítókészlet, 28 GBU-39 SDB-1 irányított bomba és 24 Mk-82-es, 228 kg-os (500 fontos) bomba."

Mi van? :D
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
De az. Csak minden drága, ha ilyen keveset vesz belőle az ember. William Perry mondta azt a B-2 ára kapcsán, hogy ha valaki felhúz egy gyárat és csak 20 db autót gyárt le benne, akkor az a Chevy is jó drága lenne. Ez a repülőgépeknél is így van...

Amerikaiak nem csak egyszerűen úgy vannak vele hogy minél kisebb és kiszolgáltatottabb egy ország annál jobban megfejik - ha szövetséges ha nem?
 
M

molnibalage

Guest
Amerikaiak nem csak egyszerűen úgy vannak vele hogy minél kisebb és kiszolgáltatottabb egy ország annál jobban megfejik - ha szövetséges ha nem?
Ilyen is kirajzolódik, de ez egész egyszerűen az amerikai modell része is. A beszerzés sokba fáj, aztán az üzemeltetés már olcsóbb. Nincs szétkenve az ár, mint a svédek lízing modelljénél.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba and Anti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Most kéne valami biznict kötni velük, a maradék még használható 4-5 gépünket átadni, az oroszok is valószínűleg belemennének.
Még mindig jobb eladni nyomott áron, mint itt rohasztani őket.
Nincs használható gép, azokból volt 4 db sok sok évvel ezelőtt.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Nincs használható gép, azokból volt 4 db sok sok évvel ezelőtt.
Igen azt vágom, a kivonás óta sok idő eltelt, bár még az a négy amit még működőképes állapotba lehet hozni - ha kéne valakinek, de még a bolgároknak se kell.
Szerintem a szemétdombra megy mindegyik. A susnyásba lévők biztos, azok olyan pocsékul néznek ki hogy fogalom, nem is értem mit akar a HM, olyan idióta nincs aki azokba pénzt ölne.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
A bolgárok vajon milyen Gripen csomag ajánlatott kaphatnak ezek után? Értve db szám? Fegyverzet, stb......
Az f-16 os még nincs lejátszva. A parlament elvileg az elnőki döntést nagy többséggel felülbirálhatja. Viszont a hírek szerint ott is akadnak képviselők akik az f-16 os csomagot sokkalják. Nagy viták várhatóak ott is. Egyébként ezek után a horvátoknál egyre biztosabb indulhatnak a svédek. Látva ezt a bolgár cirkuszt.
Én azért bizok benne hogy mint a bolgároknál il későbbiekben a horvátoknál is a gripen lesz a befutó. Mert ez számunkra is előnyös lehet a későbbiekben.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 482
113
Tudom, hogy még nincs vége ennek a történetnek, de.... el lett terjesztve hogy Trump mindenkire nagy nyomást gyakorol, hogy amerikai fegyvert vegyen... látszólag ez is történt,mindenhol nyertek is.... de azóta a horvátok meggondolták magukat, a bolgárok meggondolták magukat, a magyarok sem vettek még semmit... mi történhetett? Enyhült a nyomás és a figyelem? Vagy már megint semmi sem az, aminek látszik?