[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
  • Tetszik
Reactions: anonim999

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
https://kuruc.info/r/4/208734/
https://index.hu/kulfold/2020/02/26/wizzair_olasz-roman_jaraton_utazott_egy_koronavirus-fertozott/
https://index.hu/kulfold/2020/02/25/kinai_koronavirus-fertozott_horvatorszag_zagrab/
https://magyarnemzet.hu/kulfold/ausztriaban-is-megjelent-a-koronavirus-7817966/
Szépen körbelőtt már minket a vírus, ma-holnap, de 3-4 napon belül ideér. Na persze nem kell pánikolni, de nem is kell szídni a kormányt, mert mint látszik sem baloldali sem jobboldali nem tudja megállítani. Direkt hoztam forrást mindkét oldal újságaiból.
Na meg minimum 1 nappal tovább bírtuk mint a többiek a környéken.
Mindenesetre nem kell pánikolni, sok kézmosás, a tömeg, és zárt, zsúfolt terek kerülése, meg fokozott figyelem a teendő, és ha tüneteket észlel valaki, akkor bejelenti magát, és a hatóságnak elregéli hol járt kikkel találkozott, ezzel minimalizálva a fertőzési láncok méretét.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 006
53 975
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113

Majd rájönnek idővel, hogy nem az, mivel kezd élesedni a járványhelyzet az EU-n belül is, ami komoly biztonsági kockázat lesz a következő hetekben!
Mondjuk ez a "migránsfertőzött" városokra vonatkozik elsősorban, na ott egy tömegpánik nagyon rossz irányba is elviheti a dolgokat!
..
A másik érdekes dolog az lesz, hogy a felvidéki szökőnapi választási részvételt, hogyan fogja befolyásolni a koronavírustól való félelem...
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Majd rájönnek idővel, hogy nem az, mivel kezd élesedni a járványhelyzet az EU-n belül is, ami komoly biztonsági kockázat lesz a következő hetekben!
Mondjuk ez a "migránsfertőzött" városokra vonatkozik elsősorban, na ott egy tömegpánik nagyon rossz irányba is elviheti a dolgokat!
..
A másik érdekes dolog az lesz, hogy a felvidéki szökőnapi választási részvételt, hogyan fogja befolyásolni a koronavírustól való félelem...

Az 3 nap. Addig még kitart annyira a helyzet, hogy ne fertőzzék össze-vissza egymást, még náluk sem volt 1 eset sem. Annyira azért nem indul be gyorsan az elején. Szóval maximum pszihológiai hatás a valószínű.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Ha védelmi kiadásokról van szó, Románia az élen jár

expenditure%20defense.jpg

Románia szociális és egészségügyi ellátásra nagyon keveset költ uniós viszonylatban, ám ha védelmi kiadásokról van szó, az élen járunk az EU-ban - derül ki az Eurostat friss jelentéséből.
Az Európai Unió 27 országa 2018-ban összesen 162 milliárd eurót utalt ki védelmi célokra - mutat rá az Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által hétfőn közzétett adatsor. A kiutalt összegek átlagban a bruttó hazai termék (GDP) 1,2%-át tették ki. Ez azt jelenti, hogy 2001 óta, amióta elkészítik a statisztikát, az államok ráfordítása enyhén csökkent, akkor ugyanis a GDP 1,4%-át tette ki. 2018-ban a tagállamok közül Írország a GDP 0,3%-át utalta ki védelemre, Luxemburg és Málta 0,5%-át, Austria 0,6%-át. A legmagasabb, 2,1%, Lettországban volt ez az arány, míg Észtország és Görögország a GDP 2%-át szánta védelmi célokra, Ciprus az 1,9%-át, Franciaország az 1,8%-át, Románia és Litvánia pedig GDP- - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/122893-ha-vedelmi-kiadasokrol-van-szo-romania-az-elen-jar

Nem egy komoly cikk, de annyiban érdekes, hogy nem nézik ebben a helyzeteben túl jószemmel Romániában sem a hadikiadásokat. Főleg, hogy:

A lakosság 7 százalékának nincs hozzáférése a villanyhálózathoz
https://www.maszol.ro/index.php/gaz...lekanak-nincs-hozzaferese-a-villanyhalozathoz
A romániai lakosság 7 százalékának nincs hozzáférése a villanyhálózathoz, vagy rákapcsolódása informális - olvasható a kolozsvári önkormányzat közleményében. A polgármesteri hivatal annak kapcsán tette közzé az adatot, hogy bejelentette: partnerségi szerződést köt a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel azért, hogy azonosítsák, hogyan lehetne csökkenteni az energiaszegénységet.
Az energiaszegénység jelentősen hozzájárul a szociális marginalizációhoz. Románia lakosságának 20 százaléka folyamatosan nehézségekbe ütközik az energiaszolgáltatások fenntartása tekintetében, gyakran előfordul, hogy nem tudják kifizetni a villany- vagy gázszámlát, de az is előfordul, hogy nincs hozzáférésük modern energiaszolgáltatásokhoz. - a Maszol.ro portálról
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Ezen ne csodálkozz, amikor már a vezetőik is tök hülyék...;)

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt megtörténhet, hogy interneten keresztül fogják lebonyolítani a Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusát – nyilatkozta Marcel Ciolacu ügyvivő pártelnök. - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/belfold/122898-online-kongresszust-tarthat-a-psd

Talán ezért is!
Háromszéken Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/belfold/122605-haromszeken-orban-viktor-a-legnepszer-bb-politikus
A háromszéki magyarok nagyon nagy többsége Orbán Viktorban és a magyar kormányban bízik leginkább. Orbán Viktor bizalmi indexe a háromszéki magyarok körében 92 százalékos, ez gyakorlatilag konszenzuális, derült ki a háromszéki RMDSZ által rendelt felmérésből, amely szerint a magyar kormányban a háromszéki magyarok 82 százalék bízik meg.
Ezzel szemben a román politikusokba, illetve román pártokba vetett bizalom Kovászna megyében nagyon alacsony, mindegyik 5 százalék körüli, ebből mindössze Klaus Johannis államfő emelkedik ki 24,6 százalékos bizalmi index-el a háromszéki magyarok körében.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Egyebként milyen egy roman katona harcértéke? A magyar es a roman közé lehet egyenlősegjelet tenni?
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
"Victor Costache, a bukaresti ügyvivő kormány egészségügyi minisztere azt tanácsolta az olaszországi diaszpóra tagjainak: hogy a koronavírus-járvány idején csak halaszthatatlan esetekben utazzanak haza, mert fennáll a lehetősége, hogy nem tudnak visszatérni, mert Romániában 15 napos házi elkülönítőbe kerülnek.
..
Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él."

..
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...jabb-orszagokban-jelent-meg-a-betegseg-418333
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Végre! Hadd tudja meg az egész világ milyen is valójában az oláh!

Híre megy a romániai magyarellenességnek

Magyarok elleni tüntetésről és magyar felíratok lefestéséről tájékoztatja a nemzetközi közvéleményt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

http://m.szekelyfold.ma/hirek/nem-tekintik-magyarellenes-uszitasnak-az-uzvolgyi-esemenyeket
Ilyenkor hol vannak Ngo-ok, civil szervezetek? Ilyenkor már más ügyekben Brüsszeli meghallgatáson szoktak siránkozni az emberi jogokról, demokráciáról, kisebbségek ügyekről vagy hogy a migráns miért nem vonulhat végig Európában ahova szeretne. Nem is értem én ezt.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 389
2 637
113
https://hvg.hu/gazdasag/20200306_Brusszel_kiharcolta_hogy_Romania_szallitson_gazt_Magyarorszagra

Az Európai Bizottság (EB) elfogadta a Transgaz kötelezettség-vállalását, miszerint a román gázszállítási rendszerüzemeltető cég évi legalább 1,75 milliárd köbméter gáz exportját teszi lehetővé Magyarország és évi 3,7 milliárd köbmétert Bulgária felé - közölte a Mediafax hírügynökség.
Az EB arról is megállapodott a román állami vállalattal, hogy az exportgázt a hazai piacra szánt energiahordozóval azonos áron kínálja. A kötelezettségvállalás 2026 végéig érvényes, megsértése esetén az európai hatóságok az üzleti bevétel 10 százalékáig terjedő bírsággal sújthatják a Transgazt.