• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113

DCNS group: NEW AUTONOMY BOOSTING Technology for Submarines
This revolutionary technology increases submerged endurance to three weeks; a capability that confers a decisive advantage in certain theatres of operations.

 
T

Törölt tag 1586

Guest
Egy érdekes cikk Kínából...
1.) A fiatal kínai mérnökök úgy tűnik elég sokszor nézhették meg a Vadászat a Vörös Októberre filmet mert - úgy tűnik - kifejlesztettek egy új tengeralattjáró meghajtó rendszert.
http://www.popsci.com/china-new-submarine-engine-revolutionize-underwater-warfare
ring.jpg

A rendszer lényege egy gyűrűs elektromotor ami annyiban más mint az eddigi csőben forgó hajócsavarok hogy itt maga a gyűrű forog.
Állítólag kavitáció szempontjából messze jobb mint hagyományos csavarok és - a Vörös Októberhez hasonlóan - a hajótesten belül is elhelyezhető

2.) Kísérleteznek egy Integrated Electrical Propulsion System (IEPS) nevű rendszerrel ami a reaktor által termelt hőt közvetlenül elektromossággá alakítaná a mechanikai munkafázis (turbina - generátor) kiiktatásával. Az előny nyilvánvaló - kevesebb mozgó alkatrész, kisebb zaj.

A cikk szerint ha ezt a három technológiát ötvözik a kínaiak az új SSBN-ekben akkor az amik ismét egy érdekes új kihívás előtt fognak állni...
3.) Állítólag kifejlesztettek egy természetes cirkulációjú reaktort amihez jóval kevesebb szivattyú (értsd: zajforrás) kell.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 431
18 858
113
China’s new generator unit to power all-electric warships
By Liu Xuanzun Source:Global Times Published: 2018/12/25 16:23:39

Breakthrough for electromagnetic catapult on aircraft carriers and railguns on destroyers

4c47b2b1-fb1e-4088-af8b-8da42b52f35d.jpeg

Visitors take pictures of the Chinese aircraft carriers on display. Photo: Li Hao/GT

China has developed its most powerful steam turbo generator unit, which military analysts said may provide a solution to the huge demand for electricity required by electromagnetic catapults on China's future aircraft carriers and electromagnetic railguns on future destroyers.

Independently developed by the No.704 Institute of China's largest manufacturer of naval products, China Shipbuilding Industry (CSIC), the generator recently passed technical appraisal, marking the birth of the 20-megawatt steam turbo generator unit for ships, CSIC announced in a statement released on its WeChat account on Monday.

Li Jie, a Beijing-based naval expert, told the Global Times on Tuesday that the generator unit is now fully operational and technically eligible for production.

Song Zhongping, a military expert and TV commentator, said that the next step will be to install the generator on a test ship, before it is available for use by China's military in one to two years.

The new generation of generator unit made multiple technological breakthroughs and innovative design, the CSIC statement said, noting that 20-megawatts of power is four times as much as China's current generator units and is on par with the most advanced generator units developed by the US and European countries.

Twenty megawatts is sufficient to propel 10,000-ton class vessels, Song told the Global Times, noting that larger vessels like aircraft carriers can use multiple generators to get the power they need.

The new steam turbo generator unit will not only provide electricity for a vessel's propulsion system, but also lay the foundation for a fully electric power system for ships, the company said.

On traditional vessels, power units that provide power for propulsion and electricity are separate, and power generated for the propulsion system is not used to power electrical applications, Song said. Ships seldom sail at full speed, so a considerable amount of its power potential is not used while the electrical system can be overworked providing power to electricity-consuming equipment.

Generators that are powerful enough could be used for both the propulsion and electrical systems, Li said. A ship's power system would be more efficient if one system is used to allocate power to where it is needed.

The US Zumwalt-class destroyer and the UK's Type 45 destroyer use a fully electric propulsion system.

CSIC is reportedly developing China's third aircraft carrier, and experts expect it will be equipped with an electromagnetic catapult to launch aircraft. China is also reportedly looking to upgrade its most advanced 10,000-ton class destroyer the Type 055s with electromagnetic railguns.

New technologies such as electromagnetic catapult and electromagnetic railgun require a huge amount of electricity. A fully electric power system will enable them to use unoccupied propulsion power to operate properly, Li said.
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem biztos hogy ide tartozik, de nincs külön "AIP meghajtórendszerek" topic...

A Francia NAVAL GROUP bejelentette hogy elkészült az új generációs FC2G (Fuel Cell 2nd Generation) AIP rendszerével. A rendszer "ready to sail".
A rendszer lényege hogy az elektromos energiát előállító hidrogén-oxigén cellák működéséhez szükséges hidrogént a hajón egyébként is meglévő dízel üzemanyagot használják fel. A folyamat a következő:
Naval-group-FC2G-AIP-5.jpg

A dízel bontási folyamat során képződő CO2-t a környező tenger vízbe pumpálják, a 99.99% tisztaságú hidrogént további oxigénnel együtt pedig az üzemanyag cellákba.

Az egész rendszer (oxigén tartállyal együtt) egy 8 m-es darabot foglal el a hajó törzséből és bármilyen legalább 6 m törzsátmérőjű hajóba akár utólag is beépíthető.
Naval-group-FC2G-AIP-1.jpg

A rendszer kezeléséhez 1 ember szükséges.
A cég eddig 18 napos víz alatti működést szimulált a rendszerrel.

Megjegyzés: a tengeralattjáró meglévő saját akkumulátoraival kombinálva ezek szerint egy három hetes víz alatti szuper csendes őrjárat reális cél lehet…
Azoknak az országoknak akik nem távoli óceáni több hónapos bevetésekben, hanem csak saját területi vizeik védelmén gondolkoznak komoly előrelépést jelenthet ez a rendszer.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem biztos hogy ide tartozik, de nincs külön "AIP meghajtórendszerek" topic...

A Francia NAVAL GROUP bejelentette hogy elkészült az új generációs FC2G (Fuel Cell 2nd Generation) AIP rendszerével. A rendszer "ready to sail".
A rendszer lényege hogy az elektromos energiát előállító hidrogén-oxigén cellák működéséhez szükséges hidrogént a hajón egyébként is meglévő dízel üzemanyagot használják fel. A folyamat a következő:
Naval-group-FC2G-AIP-5.jpg

A dízel bontási folyamat során képződő CO2-t a környező tenger vízbe pumpálják, a 99.99% tisztaságú hidrogént további oxigénnel együtt pedig az üzemanyag cellákba.

Az egész rendszer (oxigén tartállyal együtt) egy 8 m-es darabot foglal el a hajó törzséből és bármilyen legalább 6 m törzsátmérőjű hajóba akár utólag is beépíthető.
Naval-group-FC2G-AIP-1.jpg

A rendszer kezeléséhez 1 ember szükséges.
A cég eddig 18 napos víz alatti működést szimulált a rendszerrel.

Megjegyzés: a tengeralattjáró meglévő saját akkumulátoraival kombinálva ezek szerint egy három hetes víz alatti szuper csendes őrjárat reális cél lehet…
Azoknak az országoknak akik nem távoli óceáni több hónapos bevetésekben, hanem csak saját területi vizeik védelmén gondolkoznak komoly előrelépést jelenthet ez a rendszer.
Na de ennek mi az előnye? Hatásfok? Zaj?
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Na de ennek mi az előnye? Hatásfok? Zaj?
U.azt a dízel üza.t használják az AIP meghajtáshoz mint a normál felszíni vagy snorkeles menethez.
Nem kell külön hidrogént (vagy más hidrogén tartalmú anyagot) tárolniuk. A dízelen kívül elég Oxigént vinniük.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
U.azt a dízel üza.t használják az AIP meghajtáshoz mint a normál felszíni vagy snorkeles menethez.
Nem kell külön hidrogént (vagy más hidrogén tartalmú anyagot) tárolniuk. A dízelen kívül elég Oxigént vinniük.
Ha van dízelük meg oxigénjük, minek az egész cécó?
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ja, hogy aztán elektrolízissel ismét visszacsinálják.
Az oxigén menet közbeni előállításához talán egyszerűbb az elektrolízisnél snorkelezés közben a felszíni levegőt használni.
U.olyan berendezés kell hozzá mint gépeken a OBOGS meg a búvároknál a NITROX generátorok. (csak nagyobb)
 
  • Tetszik
Reactions: Negan
T

Törölt tag 1586

Guest
A Finn Wartsila Defense kapott egy 5 éves szerződést hogy $186,4 millió értékben változtatható állásszögű propellereket gyártson és tartson karban,USA tengeralattjárókhoz, ami elég szokatlannak tűnik...
A propellerek a tengeralattjárók legfontosabb és általában leg titkosabb alkatrészei.
Nem csekély bizalomra vall ha ennek gyártását egy külföldi cégre bízzák (annak ellenére hogy a munkát a Wartsila amerikai leányállalata végzi el)
https://defence-blog.com/news/u-s-n...-defense-for-submarine-propeller-systems.html
127911853_10158846244034293_614059237666428579_o.jpg
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem biztos hogy ide tartozik, de nincs külön "AIP meghajtórendszerek" topic...

A Francia NAVAL GROUP bejelentette hogy elkészült az új generációs FC2G (Fuel Cell 2nd Generation) AIP rendszerével. A rendszer "ready to sail".
A rendszer lényege hogy az elektromos energiát előállító hidrogén-oxigén cellák működéséhez szükséges hidrogént a hajón egyébként is meglévő dízel üzemanyagot használják fel. A folyamat a következő:
Naval-group-FC2G-AIP-5.jpg

A dízel bontási folyamat során képződő CO2-t a környező tenger vízbe pumpálják, a 99.99% tisztaságú hidrogént további oxigénnel együtt pedig az üzemanyag cellákba.

Az egész rendszer (oxigén tartállyal együtt) egy 8 m-es darabot foglal el a hajó törzséből és bármilyen legalább 6 m törzsátmérőjű hajóba akár utólag is beépíthető.
Naval-group-FC2G-AIP-1.jpg

A rendszer kezeléséhez 1 ember szükséges.
A cég eddig 18 napos víz alatti működést szimulált a rendszerrel.

Megjegyzés: a tengeralattjáró meglévő saját akkumulátoraival kombinálva ezek szerint egy három hetes víz alatti szuper csendes őrjárat reális cél lehet…
Azoknak az országoknak akik nem távoli óceáni több hónapos bevetésekben, hanem csak saját területi vizeik védelmén gondolkoznak komoly előrelépést jelenthet ez a rendszer.
U.ennek az AIP rendszernek a részletes videó bemutatója:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
Van arról valami infó, hogy egy modern hajó gépészetének mekkora a tömege? Vegyük a QE hordozót aminek a meghajtásáról nagyjából 160.000 LE gondoskodik. Mekkora tömegű fépészet tartozik ehhez?