Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Attól, hogy a ballib megérdemelten megbukott még nem fogok örülni egy tolvajbandának.

'Power corrupts; absolute power corrupts absolutely' Acton báró
nem gondoltál még rá, hogy igaza lehetett, és akárkit ültetünk a bársonyszékbe, előbb utóbb ugyanide jutunk? Csak a rotáció lehetne visszatartó erő/garancia, de az meg a hatékonyság kárára megy, jelen esetben egyáltalán nem tűnik célravezetőnek. Kásler babyt ha rajtam múlna a közmegnyilvánulásai alapján én is gumiszobába küldeném, de a szakmai munkásságát sem kórházvezetőként, sem miniszterként nem ismerem annyira mélyrehatólag, hogy a véleményem mérvadó legyen. Az viszont biztods, hogy a jelenlegi helyzetben az alkalmatlanokat a rendszernek el kell tudnia távolítani a székekből, mert ennek a hatásai most végzetesek lehetnek.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 490
14 280
113
Maszkot fel: háború a koronavírus ellen – így szerzett be több millió darabot Csehország

https://vilagterkep.atlatszo.hu/202...y-szerzett-be-tobb-millio-darabot-csehorszag/

A szakemberek állítják: a koronavírus elleni legjobb védekezés, ha otthon maradunk. Vagy ha mindenképp el kell hagyni lakásunkat, akkor csak maszkban tegyük meg.

Mindeközben Magyarországon a kormány hivatalos kommunikációja és intézkedései teljesen ellentétes irányban haladnak. Ennek az a következménye, hogy a magyar társadalom nem veszi komolyan a világjárványt. Az operatív törzs tájékoztatóján sem a politikusok, sem a szakemberek, sem az újságírók nem viselnek maszkot. Csütörtökön Gulyás Gergely miniszter azt állította, hogy a sajtótájékoztatón megjelentek „nyugodtan összevissza fertőzhetik egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek.”

(...)Az elmúlt napok történései alapján a kérdésre Szlovákiában adták meg a leggyorsabban a választ. A televíziós hírműsorokban maszkban olvasták fel a híreket a bemondók és a meghívott politikusok is maszkot viseltek. (...)


Az új szlovákiai szokásra a cseh sajtó is felfigyelt. Egyre többen kezdték kritizálni a cseh miniszterelnököt és a Válságstábot, hogy napok óta maszk nélkül tartják meg napi sajtótájékoztatójukat. Babiš a bírálatokra néhány napon belül gyorsan reagált. A cseh kormányfő gyakorlatilag szembement az addig inkább a jelenlegi magyarországihoz hasonló csehországi közhangulattal. Személyes példamutatással és rendeletekkel képes volt elérni, hogy néhány nap késéssel a csehek ma már mindenhova maszkban járnak.



A cseh lakosság mozgását a helyi kormány a március 16-án elrendelt országos vesztegzár óta folyamatosan lassítja. Keddtől (március 17.) a prágai tömegközlekedésen, szerdától (március 18.) országosan minden tömegközlekedési eszközön, csütörtöktől (március 19.) minden nyilvános térben kötelező a szájmaszk vagy védőmaszk viselése. A cseh stratégia az, hogy elsősorban a vírus terjedését akarják megakadályozni. Felfogásuk szerint elfogadhatatlan, ha valaki a vírust akaratán kívül terjeszti, továbbadja, majd az így megfertőződött személy meghal.

(...)


A Cseh Orvosi Kamara elnök támogatta a lakosság közötti érintkezések lassítását szolgáló kormányzati intézkedéseket a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Másrészt Kubek elégedetlen volt a cseh egészségügyi szakemberek felszereltségével. A Cseh Orvosi Kamara elnöke szerint a járvány idején a legfontosabb dolog, hogy az orvosok egészségesek maradjanak. Kubek felszólította a cseh háziorvosokat, hogy a műtéteket csak az akut esetekben végezzék el.

Emlékezetes: Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke még március 15-én hasonló lakhelyelhagyási korlátozás bevezetését javasolta az Orbán-kormánynak, amit a csehek március 16-tól bevezettek. Négy nappal korábban a MOK, hasonlóan cseh kollégáihoz, védőfelszerelés beszerzését kérte a magyar kormánytól. Csakhogy amíg a Babiš-kormányt a bírálatok további cselekvésre ösztönözték, addig Magyarországon a MOK elnökét kormánypropaganda feljelentette rémhírterjesztés bűntett gyanúja miatt.

Az ilyen politikai jellegű támadás egy világjárvány idején a helyi kormány részéről egy szakmai testület felé Csehországban elképzelhetetlen lenne.



További bő részletek a cikkben.
https://vilagterkep.atlatszo.hu/202...y-szerzett-be-tobb-millio-darabot-csehorszag/


 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113

Reggel voltam bevásárolni... Nagy CBA. Tele nyugdíjassal. Valószínűleg itt is hasonló válaszok lettek volna...
..
(Mellékesen, érdekes szociológiai tanulmányt lehetne abból írni, hogy a tömegpánik mely társadalmi szegmensben, milyen mértékben terjedt. Mert szerintem, aki nyugdíjas az az átlag alatt netezik, twitter, fészbuk szintén. Ők félnek így paradox módon a legkevésbé, miközben a világgazdaság már féltérden van.)
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 490
14 280
113
'Power corrupts; absolute power corrupts absolutely' Acton báró
nem gondoltál még rá, hogy igaza lehetett, és akárkit ültetünk a bársonyszékbe, előbb utóbb ugyanide jutunk? Csak a rotáció lehetne visszatartó erő/garancia, de az meg a hatékonyság kárára megy, jelen esetben egyáltalán nem tűnik célravezetőnek. Kásler babyt ha rajtam múlna a közmegnyilvánulásai alapján én is gumiszobába küldeném, de a szakmai munkásságát sem kórházvezetőként, sem miniszterként nem ismerem annyira mélyrehatólag, hogy a véleményem mérvadó legyen. Az viszont biztods, hogy a jelenlegi helyzetben az alkalmatlanokat a rendszernek el kell tudnia távolítani a székekből, mert ennek a hatásai most végzetesek lehetnek.

A probléma, hogy a legfőbb alkalmatlan van legfelül.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Szarkavarokat nem kell komolyan venni! 444
Néhány hete még olvastam mindent egyformán, ma már napok óta nem klikkeltek a Pestisrácokra és 888-ra, mert ami ott megy, az a híg bélsár, míg pozitívan csalódtam a 444-ben és az Indexben, mert bár nem tagadják meg magukat (a fertőző paksi momentumosról semmi például, pedig ez az igazi politikai botrányok egyike most a budapesti parkolási maffiát támogató Karácsony mocskos viselkedése mellett), de erőn felül osztanak olyan tartalmat, ami valóban objektív és hasznos tudni és ez utóbbi sokat nyom a latba! A fideszes lumpensajtót nincs már értelme olvasni, mert zéró a hasznos információtartalma, a baloldaliak viszont úgy tűnik tudnak újságírói munkát is végezni a folyamatos propaganda mellett, amiért jár a pirospont! Független sajtó nincs, csak a propaganda mértékétől függően fölösleges vagy hasznos van.
 
  • Tetszik
Reactions: KoviUbi and tarzaan

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 490
14 280
113
Néhány hete még olvastam mindent egyformán, ma már napok óta nem klikkeltek a Pestisrácokra és 888-ra, mert ami ott megy, az a híg bélsár, míg pozitívan csalódtam a 444-ben és az Indexben, mert bár nem tagadják meg magukat (a fertőző paksi momentumosról semmi például, pedig ez az igazi politikai botrányok egyike most a budapesti parkolási maffiát támogató Karácsony mocskos viselkedése mellett), de erőn felül osztanak olyan tartalmat, ami valóban objektív és hasznos tudni és ez utóbbi sokat nyom a latba! A fideszes lumpensajtót nincs már értelme olvasni, mert zéró a hasznos információtartalma, a baloldaliak viszont úgy tűnik tudnak újságírói munkát is végezni a folyamatos propaganda mellett, amiért jár a pirospont! Független sajtó nincs, csak a propaganda mértékétől függően fölösleges vagy hasznos van.

A Magyar Hang és a Válasz még tartja magát.
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Néhány hete még olvastam mindent egyformán, ma már napok óta nem klikkeltek a Pestisrácokra és 888-ra, mert ami ott megy, az a híg bélsár, míg pozitívan csalódtam a 444-ben és az Indexben, mert bár nem tagadják meg magukat (a fertőző paksi momentumosról semmi például, pedig ez az igazi politikai botrányok egyike most a budapesti parkolási maffiát támogató Karácsony mocskos viselkedése mellett), de erőn felül osztanak olyan tartalmat, ami valóban objektív és hasznos tudni és ez utóbbi sokat nyom a latba! A fideszes lumpensajtót nincs már értelme olvasni, mert zéró a hasznos információtartalma, a baloldaliak viszont úgy tűnik tudnak újságírói munkát is végezni a folyamatos propaganda mellett, amiért jár a pirospont! Független sajtó nincs, csak a propaganda mértékétől függően fölösleges vagy hasznos van.
Valoszínü hétvégén landol egy gép nálunk. Én tudok róla akkor ezek a szarkavarok miért nem?
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Tanultunk Nerkeltől.
Szereztünk 500.000 maszkot.
Budapesten lefoglalták a csehek által rendelt félmilliós maszkszállítmányt
Amikor értesült az ügyről, a magyar nagykövet, Bial Tibor felajánlotta, hogy utánakérdez a magyar hatóságoknál a szállítmányról, de azt is megjegyezte, hogy Vondrák jelezte neki, nem annyira sürgős az ügy. A csehek a tervek szerint szombaton egy hétmillió maszkból álló szállítmányt kapnak Kínából. Ezek a maszkok ráadásul százszor moshatók, így Vondrák szerint pótolni tudják azt a kiesést, amit a lefoglalt szállítmány okozott.

Az Idnes két verziót közölt a lefoglalásról. Az egyik szerint egy magyar cég is részt vett a szállításban, és ezért foglalhatták le a vámosok az árút, a másik szerint az exportáló cégtől a magyarok is rendeltek nagy tételben maszkokat, de az nem érkezett meg, ezért tartoztatták fel a cseheknek szánt szállítmányt

Ha nem a miénk, vissza kell adni. Mi nem Merkel vagyunk.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
A szaglásvesztés is a tünetek között!
https://en.radiofarda.com/a/loss-of...lqvq-1yqTLGDDoRwOsm_Jxm8o_SXQCTBbq3KcpKtQ6UI8

Olaszországban jellemző tünetnek írják sokan.
Írják, hogy a vírus is okozhatta, de az is esélyes, hogy csak a tisztítószerek irritálják a nyálkahártyát. :)

Közben találtam számadatokat a tünetekre vonatkozóan (az egyik kínai tanulmányban):

Láz - 87%
Köhögés - 55%
Fáradtság - 42%
Izomfájdalom - 30%
Váladék képződés (hörgőkben) - 29%
Nehézlégzés - 29%
Mellkasi nyomás-érzés - 20%
Hasmenés - 14%
Fejfájás - 14%
Étvágytalanság - 10%
Mellkasi fájdalom - 9%
Torokfájdalom - 9%
Kábultság - 7%
Szívdobogás-érzés - 7%
Hányás - 4%
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 490
14 280
113
Érdekes hogy eloptak mindent mégis van pénz mindenre. Én megéltem a bokroscsomagot és a 2008 vállságkezelést igaz akkor nem loptak csak kifosztották az országot. Vedd már észre a külömbségeket vállsákezelésben én erre értettem hogy össze teheti a kezét mindenki.

OFF

Nem mindent loptak el, csak rengeteget. És semmivel sem fejlődtünk jobban, mint a Többi V4-ek.

Viszont kivontak egy csomó pénzt egy csomó szektorból .Pl. egészségügy, oktatás, közmű infrastruktúrák feljesztése, stb és nem készültek fel a az előttünk álló világgazdasági kihívásokra se m(automatizáció, járműipar átalakulása, stb.)

A 2015-ös válságnál csak az volt a szerencséjük, hogy a ballib (összeurópai szinten) fullban tolta a kretént, mert itt is több hónap bénázás volt. Amikorra meglett a részleges fizikai határár addigra a törökök megállították az áradatot, akik meg addig jöttek tovább lettek küldve.

ON

Most is annak isszuk a levét, hogy az egészségügy ki lett véreztetve és spóroltak a stratégiai tartalékokon.

A szájmaszkokkal is bénáznak, mert ha a börikben lehet napi 25 ezret készíteni, máshol is lehetne napi 250 ezret, csak gondolom se Lölönek sem a vejnek nincs iylen cége, úgyhogy minek.

Az emberek mozgását sem merik érdemben korlátozni, mert azon pénzt buknának.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Itt szerbiaba, a varoskaba ahol vot az elso koronavirusos eset az emberkek ugy maszkalnak mindha ingyen osztogatnak az aranyrudakat a kozpontban..65+ akikek tilos a kimenes ugy letamadtak a piacot (ez az utolso ami lesz most egy jo ideig) mindha fontosabb a olcso magyarorszagi parizer mint az eletuk (most h bezartak a hatart abbol sem lesz egy jo ideig).

Igaza volt einsteinek..az emberi hulyeseg tenyleg semmi hatarokat nem ismer.

Aztan meg majd jon a rinya ha meghal egy csomo ember. Milyen igazszagtalan ez a vilag, hogy ezek milyen jo es artatlan emberek votak meg a tobbi hasonlo marhasag..

Egyszeruen nem ertem az embereket, basszus, onbecsles semmi..ki nem szarja le ha tortenik vmi..egyaltalan nem jon nekik at hogy mast is veszeljeztetnek...mas vot amikor vot a haboru v bombazas, csinaltal hulyeseget, jatszotad az eszed, kaptal egy golyot a homlokodba v egy bombat a fejedre ozt rajtad kivul nem volt karosult...magadnak kerted a bajt.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Más:
Kint a főváros utcáin felütötte fejét egy új jelenség: fiatal nagy darab férfiemberek,akik koruk, nemük és kigyúrt állapotukból kifolyólag úgy gondolják sérthetetlenek és érinthetetlenek a jelen helyzetben, direkt rálehelnek/ráköhögnek/rátüsszentenek más járókelőkre, akik láthatóan próbálják tartani az előírt távolságot, és láthatóan nagyon jót szórakoznak az okozott riadalmon.
Ez a tudatlan/nemtörődöm macsó hvcs-k újabb generációja, akik még nincsenek tudatában, hogy ez a nyavaja őket is ugyanúgy elviheti, azzal sem törődnek/nincsenek tudatában, hogy potenciális hordozók. A kerületi kismama fórumokban jelentek meg anyukáktól kétségbeesett posztok ezzel kapcsolatban. Megjelentek a kis-gödény-görények az utcákon.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Pont, hogy nem. Kicsit szívtelen lesz amit mondok, de ha meghal pár millió nyugdíjas az hatalmas többlet lesz az államkasszának plusz a rengeteg eladó ingatlan ami utánuk marad, leveri az árakat, így a fiatalabb korosztály könnyebben tud majd külön életet kezdeni.

De szó sincs pár millió halottról! És nem is lesz!
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
OFF

Nem mindent loptak el, csak rengeteget. És semmivel sem fejlődtünk jobban, mint a Többi V4-ek.

Viszont kivontak egy csomó pénzt egy csomó szektorból .Pl. egészségügy, oktatás, közmű infrastruktúrák feljesztése, stb és nem készültek fel a az előttünk álló világgazdasági kihívásokra se m(automatizáció, járműipar átalakulása, stb.)

A 2015-ös válságnál csak az volt a szerencséjük, hogy a ballib (összeurópai szinten) fullban tolta a kretént, mert itt is több hónap bénázás volt. Amikorra meglett a részleges fizikai határár addigra a törökök megállították az áradatot, akik meg addig jöttek tovább lettek küldve.

ON

Most is annak isszuk a levét, hogy az egészségügy ki lett véreztetve és spóroltak a stratégiai tartalékokon.

A szájmaszkokkal is bénáznak, mert ha a börikben lehet napi 25 ezret készíteni, máshol is lehetne napi 250 ezret, csak gondolom se Lölönek sem a vejnek nincs iylen cége, úgyhogy minek.

Az emberek mozgását sem merik érdemben korlátozni, mert azon pénzt buknának.
Nem veszed észre hogy mindenhol probléma a szájmaszk? Előbb golndoltak ők erre hiszen már hamburgba behajózták a miénket mig a többi ország most kapkodva hozatja repülön. Azt már nem írhatód a számlájukra hogy a németek lefoglalták. Nekünk is érkezik hétvégén egy szállitmány repülön. Teszik a dolgukat, utólag mindenki tud okos lenni csak néha az eseményeket is figyelni kellene és nem csak a szarkavaró médiára kellene csak hagyatkozni.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Úgy van ! Na meg nem szereti a vírus a meleget, szárazat, és a nyári UV-tól is megmurdel hamar, úgy hogy szorítani kéne vissza júniusig biztosan, de utána is óvetosnak kell még lenni.

Valami olyasmit olvastam, hogy 30 fokon elégy gyorsan kiszárad. Persz ősszel visszatérhet, de addig valamit csak kitalálnak.

Európában hol terjed a legjobban? A mediterrán országokban: Olaszországban, Spanyolországban
Európán kívül hol van komolyabb góc? Iránban, illetve általában a Közel-Keleten.

Csak két példa:


Bahrein Brunei
Fertőzött / 1 millió lakos 179 190
Dátum Maximum hőmérséklet

2020.03.01
28

32​

2020.03.02
23

34​
2020.03.03

22
34​
2020.03.04

22
32​
2020.03.05

22
32​
2020.03.06

24
32​
2020.03.07

28
31​
2020.03.08

26
32​
2020.03.09

23
32​
2020.03.10

25
31​
2020.03.11

25
33​
2020.03.12

26
33​
2020.03.13

26
34​
2020.03.14

28
33​
2020.03.15

31
33​
2020.03.16

26
34​
2020.03.17

27
33​
2020.03.18

28
33​
2020.03.19

27
32​
2020.03.20

27
33​
A két legközelebbi testvérkéje ennek a vírusnak? A SARS, ami főleg Dél-Kínában, Hongkongban terjedt egész 2003 május - júniusáig és persze a MERS, ami a közel keleten ütötte fel a fejét.

Szóval a melegebb idő várhatóan nem fog megváltást hozni. Én is reménykedtem benne, de az élet megcáfolja.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and tindalos

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
Egy család négy tagja is belehalt a koronavírus-fertőzésbe New Jerseyben
https://index.hu/kulfold/2020/03/20/egyesult_allamok_new_jersey_csalad_koronvirus_jarvany_halaleset/

Mintha az olaszokra, mediterránokra durvábban hatna ez a vírus, nem? Spanyolok, olaszok, és ezek az amerikaiak is olasznak tűnnek:
Carmine, Rita, Vincent?

Mintha a mexikói bevándorlók még csak most jönnének ...
Nalunk a 7:4-es arany meg durvabb szerintem. Bar ebbol a kevesbol meg nem tul pontosan lehet atlagolni.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg