Rafale (Dassault, Franciaország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
A II. vh idején is festették a bombázókra. Mivel ma a multirole gép mindent csinálhat...
A Sivatagi Vihar idején biztosan festettek már ilyet, de gyanítom Vietnámban is.

1991 SV, RAF Tornado
06639987be960fb60fafb7babaa1fadd.jpg


Két híresebb RAF Buccanair festés
bb9190aa4d9387b4cbf16452eafe1bc1.jpg


sea_witch_43.jpg


RAF Jaguar
johnny_fartpants_2.jpg


91305_1138725197.jpg


A-7 Corsair
a-close-up-view-of-the-markings-on-the-side-of-an-attack-squadron-42-va-42-bb8a35-1600.jpg

https://nara.getarchive.net/media/a...he-side-of-an-attack-squadron-42-va-42-bb8a35


A-10, szép mennyiség
https://theaviationist.com/2018/12/16/a-10-thunderbolt-ii-attack-aircrafts-bomb-markings-explained/

Nagyon jó képek!
Egyébként kifejezetten a II.világháborús bombázók dekorációja a kedvencem amúgy, nagyon ötletes időszak volt, a bombázóké különösen.

Amire reflektálni akartam;
egy légigyőzelemhez képest azért a bombázó bevetéseken oldott bombák/indított rakéták túlnyomó többségben már nem tekinthetőek nagy teljesítménynek.

Ezek a gépek gyakorlatilag bombázógéppé redukálódnak egy asszimmetrikus konfliktusban, így teljesen érthető, hogy ezeket is felpingálják.
Persze ezek a pilóták valószínűleg légiharcban is megállnák a helyüket, csak hát arra nem sok lehetőségük van így marad ez a verzió.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Érdekes függesztés. Jobb oldalon szárnyvégre, bal oldalon a törsz oldalára került rakéta. A célmegjelölő konténert ellensúlyozzák így?

91530559_2936413959737643_59708034053570560_o.jpg
A nagy méret/ellenállás-különbség miatt kötve hiszem. Szerintem inkább azért mert a szárnyvégen infra-vezérlésű van, a törzsön meg radaros lehet, és a kettő nem azonos a kábelezést igényel a függesztési ponthoz.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 107
113
A nagy méret/ellenállás-különbség miatt kötve hiszem. Szerintem inkább azért mert a szárnyvégen infra-vezérlésű van, a törzsön meg radaros lehet, és a kettő nem azonos a kábelezést igényel a függesztési ponthoz.
Fura, hogy így vegyesen függesztették, mindkét oldalra csak egyet-egyet.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 510
72 513
113
Report Released on French Rafale Passenger’s Accidental Ejection Reveals Both Human And Technical Failures...



RafaleEjection_20.jpg


Francia Légierő: A 64 éves utas katapultált felszállás közben és súlyosan megsérült. A pilóta biztonságosan leszállt a géppel.

"The aircraft was taking off when the seat ejection device of the navigator tripped. The pilot managed to land the aircraft safely.
The 64-year-old navigator, who is not a soldier, was thrown off the runway and suffered serious injuries, including back injuries. Hospitalized, he is in a stable and conscious state. The pilot suffered cuts in his hands because of broken glass cockpit."


https://www.ouest-france.fr/societe...cident-rarissime-impliquant-un-rafale-6272047


http://rafalefan.e-monsite.com/pages/dossier-rafale-avionique/siege-ejectable.html