Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
367
2 450
93
Ha kevesebbet tesztelnek, akkor laposabb a járványgörbe, ha többet, akkor meredekebb! Annak a statisztikának semmi köze semmilyen valósághoz!

Ez speciel nagyon igaz. Én általában már nem is a koronavirus.gov.hu statisztikát nézem, hanem a wikipédiásat, mert ott van grafikon a tesztelések számáról. Ott egyértelműen látszik, hogy a tesztelések száma és az új fertőzések száma korrelál. Ha "eleget" tesztelnének, akkor a tesztszám növelése már nem növelné ennyire egyértelműen a fertőzöttek számát.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 141
83 704
113
A kórházi ágyak felszabadítása egy hadgyakorlat volt, amit ésszerűen kell végrehajtani – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a PS-nek (interjú)
"Most egy katonás rendszerben dolgozunk, kórházparancsnok támogatása mellett, ezért is élnék katonás hasonlattal: az elmúlt napokban hadgyakorlatot tartottunk, amelynek az volt a célja, hogy bebizonyítsuk: tömeges fertőzés esetén fel tudunk szabadítani kellő számú intenzív ágyat, lélegeztetőgépet és más szükséges eszközt is. Azt kell mondanom, hogy ez a hadgyakorlat alapvetően sikeres volt, hiszen az egészségügy bebizonyította, hogy képes akár plusz harmincezer ágyat is biztosítani.

Tudjuk, hogy a hadgyakorlatoknak olykor áldozatai vannak. Lehet azt mondani, hogy a két, mulasztásokkal vádolt és elbocsátott főigazgató ilyen áldozat?

A vészhelyzetre való felkészülésnek és a mindennapi betegellátás kihívásainak egyszerre kell megfelelnünk, egyikben sem engedhetünk meg vállalhatatlan kompromisszumot.

Ön a héten a Semmelweis Egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével bízta meg Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) menesztett főigazgatóját. Üzenni akart evvel?

Cserháti Pétert nagyon kiváló szakembernek tartom és rövid megbeszélésünk során arra a meggyőződésre jutottam, hogy ő valójában teljesítette a rábízott feladatokat. Arra az európai szintű tudásra, amit ő az OORI élén megszerzett és gyakorolt, szüksége van a Semmelweis Egyetemnek. Cserháti Péter eddig is címzetes docensünk és rektori biztosunk volt, nyilván mostantól több ideje lesz, hogy oktasson és például tanácsokat adjon a rehabilitációknál, amelyekre a járvány miatt nagy szükség lesz. A felkérés emberi gesztus volt részemről, de abban is biztos vagyok, hogy az egyetem csak nyer egy ilyen jó szakemberrel.

Nagyon sokan aggódnak és háborognak, akiknek a szeretteit most hirtelen hazaküldték a kórházakból a vészhelyzet miatt. Nekik mit üzenne, hogyan emésszék meg a történteket?


Az a legfontosabb kérdés, hogy a hazabocsátásnak van-e állapot-rosszabbodással járó kockázata? Innen, a Városmajori Szívklinikáról
csak azt küldtük haza, akinél nincs ilyen, mégis fel tudtuk szabadítani az előírt ötven százaléknyi ágyat.
Fontos tudni, hogy a felszabadított ágyakat ténylegesen csak a járvány eszkalációja során kell majd biztosítanunk. Tehát
semmiképpen sem úgy kell értelmezni a rendelkezést, hogy ezeknek az ágyaknak mostantól üresen kell állniuk. Szükség esetén azonban bármikor COVID-fertőzött betegeket kell tudnunk ápolni rajtuk.
Mindig volt egy határ, ameddig betegeket tudtunk felvenni, mégis mindig megoldottuk azt, hogy el tudjuk látni azokat a betegeket, akik a segítségünkre szorultak.. Ugyanakkor alighanem eddig is én voltam az otthoni gyógyulási folyamatok egyik legnagyobb hazai híve.
Statisztikák igazolják, hogy az emberek a szeretteik körében, az otthonukban sokkal gyorsabban és jobban gyógyulnak.
Különösen az idős betegekre jellemző az úgynevezett kórházi szindróma kialakulása, amikor a bent fekvés miatt stagnál vagy rosszabbodik állapotuk. Egy friss stroke-ost persze nem lehet hazaküldeni, mert folyamatos gyógyításra és kórházi eszközökre van szüksége, de mindig van egy pont, amikor már mérlegelhető, hogy inkább az otthoni környezet a javasolt. Minden ellátónak fel kell mérnie, hogy egy műtét, vagy vizsgálat elmaradása mennyire rontja a beteg kilátásait. Sok idős beteget műtök személyesen, akik nagyon közel kerülnek hozzám. Sokszor vetik fel ők maguk, vagy a rokonaik, hogy még egy kicsivel több rehabilitációt szeretnének ilyenkor ki kell mondanom, hogy nem tanácsolok több bent fekvést.
Nehezen változik a régi, magyar szemlélet, mely szerint „aki beteg, legyen kórházban”. Ez butaság, bizonyítható, hogy otthon nagyobb a késztetés a gyógyulásra."
(...)
"Ha jól értem, a honfitársaink többsége professzori dicséretet érdemel?

Nagyon is, a magyar lakosság jó része jóval fegyelmezettebb, mint Dél-Nyugat Európa."
https://pestisracok.hu/a-korhazi-ag...-semmelweis-egyetem-rektora-a-ps-nek-interju/
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
367
2 450
93
40ezer fertőzött?! Honnan tudod?

Számolt:

fertőzöttek száma = (100 / halálozási ráta) * halottak száma

(Ezt most ex-has írtam lendületből, a gondolkozást mutatja, lehet, hogy rossz. :))

Ebből ugye a halálozási ráta lehet országfüggő, de nem hiszem, hogy pont ott lennénk mi a tutik.
 
  • Tetszik
Reactions: Sulaco

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Volt a Hírtévében egy beszélgetés a sajtóról járvány kapcsán. Tökéletes.

Ebben volt Megadjának egy tökéletes megállapítása Karácsony kapcsán. Szerinte, a pasi olyan, mint a Názáreti Brian a Brian életéből, hogy ő csak van, nem igazán akart messiás lenni, csak páran azt mondták, hogy ők már láttak párat és Geri az, és aztán egy random tömeg követni kezdte és felemelte, akár akarta ("miafaszértvállaltamel"), akár nem. Őt a média tette azzá, ami, pedig nem akart az lenni, de már ott van.
Aki akarja, hallgassa meg!

Ezek akkor semleges hírek?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 650
46 776
113
Ebben volt Megadjának egy tökéletes megállapítása Karácsony kapcsán. Szerinte, a pasi olyan, mint a Názáreti Brian a Brian életéből, hogy ő csak van, nem igazán akart messiás lenni, csak páran azt mondták, hogy ők már láttak párat és Geri az, és aztán egy random tömeg követni kezdte és felemelte, akár akarta ("miafaszértvállaltamel"), akár nem. Őt a média tette azzá, ami, pedig nem akart az lenni, de már ott van.
Propaganda
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
A gyerekemből nem lesz kísérleti tengerimalac - Dániában az iskolák újranyitása ellen tiltakoznak
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200417-alapjogokert-kozpont-elemzese-virushelyzet-europa.html

Tehát portfolio az ellenség. Az origó az semleges.
gov.hu jöhet?
Ezzel 172 főre emelkedett az elhunytak száma
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/1...ertozottek-szama-es-elhunyt-16-kronikus-beteg
Minden oké soha ennyien nem haltak meg, amit tegnap sokaltál 8,9-et az ma már 9,4 o_O

Keresgess eltérő adatokat, hátha találsz ......
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 650
46 776
113
A kórházi ágyak felszabadítása egy hadgyakorlat volt, amit ésszerűen kell végrehajtani – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a PS-nek (interjú)
"Most egy katonás rendszerben dolgozunk, kórházparancsnok támogatása mellett, ezért is élnék katonás hasonlattal: az elmúlt napokban hadgyakorlatot tartottunk, amelynek az volt a célja, hogy bebizonyítsuk: tömeges fertőzés esetén fel tudunk szabadítani kellő számú intenzív ágyat, lélegeztetőgépet és más szükséges eszközt is. Azt kell mondanom, hogy ez a hadgyakorlat alapvetően sikeres volt, hiszen az egészségügy bebizonyította, hogy képes akár plusz harmincezer ágyat is biztosítani.

Tudjuk, hogy a hadgyakorlatoknak olykor áldozatai vannak. Lehet azt mondani, hogy a két, mulasztásokkal vádolt és elbocsátott főigazgató ilyen áldozat?

A vészhelyzetre való felkészülésnek és a mindennapi betegellátás kihívásainak egyszerre kell megfelelnünk, egyikben sem engedhetünk meg vállalhatatlan kompromisszumot.

Ön a héten a Semmelweis Egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével bízta meg Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) menesztett főigazgatóját. Üzenni akart evvel?

Cserháti Pétert nagyon kiváló szakembernek tartom és rövid megbeszélésünk során arra a meggyőződésre jutottam, hogy ő valójában teljesítette a rábízott feladatokat. Arra az európai szintű tudásra, amit ő az OORI élén megszerzett és gyakorolt, szüksége van a Semmelweis Egyetemnek. Cserháti Péter eddig is címzetes docensünk és rektori biztosunk volt, nyilván mostantól több ideje lesz, hogy oktasson és például tanácsokat adjon a rehabilitációknál, amelyekre a járvány miatt nagy szükség lesz. A felkérés emberi gesztus volt részemről, de abban is biztos vagyok, hogy az egyetem csak nyer egy ilyen jó szakemberrel.

Nagyon sokan aggódnak és háborognak, akiknek a szeretteit most hirtelen hazaküldték a kórházakból a vészhelyzet miatt. Nekik mit üzenne, hogyan emésszék meg a történteket?


Az a legfontosabb kérdés, hogy a hazabocsátásnak van-e állapot-rosszabbodással járó kockázata? Innen, a Városmajori Szívklinikáról
csak azt küldtük haza, akinél nincs ilyen, mégis fel tudtuk szabadítani az előírt ötven százaléknyi ágyat.
Fontos tudni, hogy a felszabadított ágyakat ténylegesen csak a járvány eszkalációja során kell majd biztosítanunk. Tehát
semmiképpen sem úgy kell értelmezni a rendelkezést, hogy ezeknek az ágyaknak mostantól üresen kell állniuk. Szükség esetén azonban bármikor COVID-fertőzött betegeket kell tudnunk ápolni rajtuk.
Mindig volt egy határ, ameddig betegeket tudtunk felvenni, mégis mindig megoldottuk azt, hogy el tudjuk látni azokat a betegeket, akik a segítségünkre szorultak.. Ugyanakkor alighanem eddig is én voltam az otthoni gyógyulási folyamatok egyik legnagyobb hazai híve.
Statisztikák igazolják, hogy az emberek a szeretteik körében, az otthonukban sokkal gyorsabban és jobban gyógyulnak.
Különösen az idős betegekre jellemző az úgynevezett kórházi szindróma kialakulása, amikor a bent fekvés miatt stagnál vagy rosszabbodik állapotuk. Egy friss stroke-ost persze nem lehet hazaküldeni, mert folyamatos gyógyításra és kórházi eszközökre van szüksége, de mindig van egy pont, amikor már mérlegelhető, hogy inkább az otthoni környezet a javasolt. Minden ellátónak fel kell mérnie, hogy egy műtét, vagy vizsgálat elmaradása mennyire rontja a beteg kilátásait. Sok idős beteget műtök személyesen, akik nagyon közel kerülnek hozzám. Sokszor vetik fel ők maguk, vagy a rokonaik, hogy még egy kicsivel több rehabilitációt szeretnének ilyenkor ki kell mondanom, hogy nem tanácsolok több bent fekvést.
Nehezen változik a régi, magyar szemlélet, mely szerint „aki beteg, legyen kórházban”. Ez butaság, bizonyítható, hogy otthon nagyobb a késztetés a gyógyulásra."
(...)
"Ha jól értem, a honfitársaink többsége professzori dicséretet érdemel?

Nagyon is, a magyar lakosság jó része jóval fegyelmezettebb, mint Dél-Nyugat Európa."
https://pestisracok.hu/a-korhazi-ag...-semmelweis-egyetem-rektora-a-ps-nek-interju/
Látod, lehet ezt másképp is!
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Ezt azért beteszem, lássátok van más vélemény is, mint a tiétek....

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-mint-ahogy-az-esetszambol-latni-lehet-426852

"
Összességében úgy tűnik, hogy a halálozási adatokból kiindulva Magyarországnak valahol 6-7 ezer feletti diagnosztizált esetnél kellene tartania, ha úgy gondoljuk, hogy a koronavírus mortalitása nálunk nem magasabb, mint a hasonló fejlettségű országokban. Ez a 6-7 ezer beteg sem azt jelentené, hogy igazából ennyi koronavírusos beteg van Magyarországon, mert nagyon sok esetet más országokban sem diagnosztizálnak, pl. enyhe lefolyás esetén biztosan nem kerül be a rendszerbe egy beteg. A koronavírus az esetek többségében pedig a tanulmányok szerint enyhe lefolyású.

Egy sokszor használt ökölszabály szerint a végső halálozási ráta a látensekkel együtt 1% körül lehet a koronavírus esetében globálisan. Vagyis, a mostani halálozási szám azt jelenti, hogy kb. 2-3 héttel ezelőtt Magyarországon 17 ezer fertőzött lehetett (a nem diagnosztizáltakkal együtt). Igaz, ez szám nem vethető össze más országok hivatalos adataival, hiszen mindenhol létezik ez a jelenség (sehol sem sikerül felkutatni az összes beteget)."
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 336
13 881
113
A laowhy86 videó meggyőzőbb volt, mint az denevérleves sztori. :rolleyes:
És persze ebben is van denevér, csak nem úgy, mint a piacon. A bajom a hagyományos összeesküvéselméletekke az, hogy általában azzal kezdődnek, hogy egy szupertitkos laboratóriumban. És ezen a ponton általában el is buknak. Ha szupertitkos, akkor, honnan tudsz róla?
Ez nem supertitkos, sőt annyira nem, hogy az amerikaiak akárhány évvel ezelőtt még pénzelték is. Sőt jártak is benne és már akkor jelezték haza, méghozzá nem titkos módon, hogy eléggé lazán kezelik a biztonsági előírásokat.
 

Hans87

New Member
2018. november 8.
9
22
3
BKV az BKV. Még mindig nem értem miért április 27 ...
Hogy jön ide a BKV? Nyilván az egyik budapesti operátoron múlik a fertőzés alakulása. Nyilván. Persze még azt sem sikerül felfogni a BKV-n kívül van két másik szolgáltató (miközben a házunk mellett levő kocsiszínben fertőtlenítik a CAF-okat - reggel pont az egyiken nagyban dolgoztak, addig a VT Localoin 5-6 éves retek van - képzelhetjük mennyire vannak azok tisztán tartva... De Te BKV-zz csak.). Nyilván azt sem sikerül felfogni ezekszerint, hogy bármelyik boltban nagyobb fertőzés veszély van, mint a járatokon ahol 4 méterre áll tőlem a másik ember melóba menet... Ejnye drága phaszom...

ui: mikor látom hogy húz ki a VB ipari hulladék Credoja mint 720 és egymástól 5 centire ülnek maszk nélkül a népek azon a töppedt kis szaron, az is BKV az BKV mi? ‍
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 997
91 927
113
Gondolom ez is egy abszolút manipuláció mentes hírforrás....
Origo, de itt most nem ő torzit, hanem Macron videóját nagyon csúnyán megvágta az elnöki hivatal. Úgy tűnt mintha együtt tapsolna a kórházi szemelyzettel, erősítve az összefogást. Közben beolvasott neki nagyon csúnyán egy ápolónő, amit vastaps követett, amire ő kényszeredetten rácsatlakozott.
De a hivatal az első fake news verziót adta le, csakhogy a személyzet feltett a face-re egy teljes verziót, ami nagyot ment és ahol látszik az igazság.
Persze a média elhallgatta az esetet, hisz ő a liebling, az EU jövője.
Egyébként abszolút nen hülyegyerek, pozitívan valtozitt róla sok tekintetben a véleményem, annak ellenére, hogy most ennek a járványnak a franciák az olasz és nem a német útját követik.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 997
91 927
113
Ezt azért beteszem, lássátok van más vélemény is, mint a tiétek....

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-mint-ahogy-az-esetszambol-latni-lehet-426852

"
Összességében úgy tűnik, hogy a halálozási adatokból kiindulva Magyarországnak valahol 6-7 ezer feletti diagnosztizált esetnél kellene tartania, ha úgy gondoljuk, hogy a koronavírus mortalitása nálunk nem magasabb, mint a hasonló fejlettségű országokban. Ez a 6-7 ezer beteg sem azt jelentené, hogy igazából ennyi koronavírusos beteg van Magyarországon, mert nagyon sok esetet más országokban sem diagnosztizálnak, pl. enyhe lefolyás esetén biztosan nem kerül be a rendszerbe egy beteg. A koronavírus az esetek többségében pedig a tanulmányok szerint enyhe lefolyású.

Egy sokszor használt ökölszabály szerint a végső halálozási ráta a látensekkel együtt 1% körül lehet a koronavírus esetében globálisan. Vagyis, a mostani halálozási szám azt jelenti, hogy kb. 2-3 héttel ezelőtt Magyarországon 17 ezer fertőzött lehetett (a nem diagnosztizáltakkal együtt). Igaz, ez szám nem vethető össze más országok hivatalos adataival, hiszen mindenhol létezik ez a jelenség (sehol sem sikerül felkutatni az összes beteget)."
De mit is mond a kormány? A hivatalos fertőzöttek számához képest 10-20-szoros lehet a valós megbetegedések száma. Ez sztem fedi a portfolio számait.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 141
83 704
113
Hogy jön ide a BKV? Nyilván az egyik budapesti operátoron múlik a fertőzés alakulása. Nyilván. Persze még azt sem sikerül felfogni a BKV-n kívül van két másik szolgáltató (miközben a házunk mellett levő kocsiszínben fertőtlenítik a CAF-okat - reggel pont az egyiken nagyban dolgoztak, addig a VT Localoin 5-6 éves retek van - képzelhetjük mennyire vannak azok tisztán tartva... De Te BKV-zz csak.). Nyilván azt sem sikerül felfogni ezekszerint, hogy bármelyik boltban nagyobb fertőzés veszély van, mint a járatokon ahol 4 méterre áll tőlem a másik ember melóba menet... Ejnye drága phaszom...

ui: mikor látom hogy húz ki a VB ipari hulladék Credoja mint 720 és egymástól 5 centire ülnek maszk nélkül a népek azon a töppedt kis szaron, az is BKV az BKV mi? ‍

A BKV április 1. után napokig tuti nem tett jót a járványnak, és azóta mi is történt? Kb. semmi. A bolt is sok, de nem véletlenül sok, hisz úgy szét lett qurva BuTapest és Pest megye az ingázók okán vírusilag, hogy kell pár hét míg kiheveri. És igen, miért április 27? Miért? Miért nem hétfőtől? Nem a szolgáltató volt napokig a gond, hanem a 45 perces menetidők. Légyszi ne nyomd fullban a kretént, mint a média.