Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 732
3 854
113
A szabolcsi átlagbér 2019. nyíregyházi ismerős házaspár a férj postai kézbesítő nettó 120.000ft, feleség árufeltöltő nettó 140.000. ft ez ugye havi 280.000 ft ebből lejön az albérlet + rezsi, albérlet:70.000.-ft rezsi 50.000.ft így aztán a férj fizetése storno,marad a 140.000ft ebből kell megoldani a tömegközlekedést a ruházkodást és a kaját.
Egy gondozó óradíja 800-1000 ft/óra napi öt órával számolva 5 napra az heti 20.000.-ft egy hónapban az 80.000ft jó magyar forint.Saját tapasztalat dolgoztam a Lajtán túl (Ausztria) ismerős osztrák(Burgenland) házaspár átlag fizetéssel, együtt havi 1.100.000.- - 1.200.000.ft keresnek 500 euróért bérelnek lakást plusz rezsi / hó a havi kajával együtt a férj fizetéséből még mindig marad uszkve 150.000.- -200.000.-ft és ugye még a feleség fizetéséből még egy fillért sem költöttünk,így aztán nem véletlen,hogy simán kifizetik annak a magyar ápolónő végzettségű hölgynek az óradíját aki a feleség sajnos lebénult testvérét gondozza,arról nem is beszélve,hogy az osztrák állam azért jelentős mértékben segít anyagilag nekik különböző szociális juttatásokkal.
Ez nem szabolcsi átlagbér. 120.000.-ft nettó az minimálbér egy gyermeket nevelve. A140.000.- nettó meg garantált bérminimum gyermek kedvezmény nélkül.;)
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
367
2 450
93
A legnagyobb túlélési esélyed akkor van, ha el sem kapod. Lassítani kell ,ahogy csak lehet.

Pont arról beszélek, hogy kezd esélytelenné válni, hogy el ne kapd. A lassítás arra jó, hogy ne egyszerre kapja el mindenki, de ez nem változtat a tényen, hogy el fogod kapni.

Az ellenzék/kormány vitát meghagyom az ellenzéki / kormánypárti idiótáknak, én a közéletileg intelligens emberekkel szeretek beszélgetni. (Már elnézést, hogy ennyire nyersen fogalmaztam, de mindkét oldal tele van egység-idiótával, akinek minden rossz/minden jó, attól függően, melyik oldal mondja.)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 674
46 822
113
Mai info, hogy 1431 aktív eset mellett 829 embert ápoltak kórházban és 60-an voltak lélegeztető gépen. Ez jobb arány, mint a tegnapi és tegnapelőtti, azaz ebből kiindulni optimizmus. Tehát 1,73 aktív esetre jut egy kórházi ápolt és 24 aktív esetre egy lélegeztetett.
Te most komolyan levezettél egy ILYEN alapvetésre egy 1 oldalas esszét?
Nálunk ezek szerint egy igen veszélyes mutációja terjed a korona vírusnak! A világon minden tanulmányban az fertőzöttek (tehát, akiket le is teszteltek) több mint 80%-a tünetmentes, vagy enyhe tünetes. Tehát az emberek jelentős része nem is tudja magáról, hogy fertőzött. Ergo nem is tesztelteti magát. Tehát sosem jelenik meg a statisztikákban aktív esetként. Tehát a náluk megjelenő 20%-os hoszpitalizációs számok is jóval lejjebb vannak.
Nálunk meg az aktív esetek majd 60 százaléka kórházba kerül...
Szerinted hol lehet a hiba? :rolleyes:
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 732
3 854
113
Pont arról beszélek, hogy kezd esélytelenné válni, hogy el ne kapd. A lassítás arra jó, hogy ne egyszerre kapja el mindenki, de ez nem változtat a tényen, hogy el fogod kapni.

Az ellenzék/kormány vitát meghagyom az ellenzéki / kormánypárti idiótáknak, én a közéletileg intelligens emberekkel szeretek beszélgetni. (Már elnézést, hogy ennyire nyersen fogalmaztam, de mindkét oldal tele van egység-idiótával, akinek minden rossz/minden jó, attól függően, melyik oldal mondja.)
Ha sikerül az oltóanyag kifejlesztéséig lassítani a járványt akkor jó eséllyel százezrek életét lehet csak nálunk megmenteni. Ha túlterhelik az egészségügyet, akkor még egy háztartási balesetest sem fognak ellátni. Addig kell húzni az időt, amíg nem sikerül átoltani a lakosságot .
 
  • Tetszik
Reactions: zztop and laiki
T

Törölt tag 2822

Guest
Ha valaki kevesli a fizetését itthon akkor váltson munkahelyet vagy tanuljon tovább, vagy másik szakmát. Szakma, diploma nélkül lehet keresni 150-160k nettót Borsodban. 200k körül ha van kocsid és vállalod az egész napos lótifutit. Kereskedőket, értékesítőket szinte állandóan keresnek, mindenféle előképzettség nélkül. Irodista állásokkal tele van/volt a net a járvány előtt, legtöbb helyen 160k nettóval indul.

Diploma függő, de amit biztosan tudok, hogy közgáz diplomával aki 300k nettó alatt keres az valamit rosszul csinál. Budapesten félmillió nettó körül mozog egy közgáz frissdiplomás állás a bankszektorban. Ebben benne van minden plusz juttatás is. Az összeg pár év után duplázódik ha loyális marad a munkavállaló.

Amiből kiemelt hiány volt még a járvány előtt gyakorlatilag már évek óta: takarító, ha tud angolul esetleg angol+német akkor 200k nettó Miskolcon. Avalon Parkba kerestek 200k körüli fizetéssel takarítókat.
Árufeltöltő 140k a nagyobb megyeszékhelyeken, a kisebb városokban láttam 220k nettót is, főleg 1-2 osztrák és német érdekeltségű shopban.
Járművezető, gyakorlatilag bármire ami nem személyautó. Autóbuszvezető, kamionsofőr, tehergépkocsivezető mind 170k nettó fölött kereshet ha nem ragad be önszántából egy szar munkahelyen, a kamionosok kivétel ők vihetnek bőven 300k fölött is. MÁV szintén álomfizetést ad korábbi állapotokhoz képest.

Nagyon kevés olyan ember van aki önhibáján kívül keres szarul vagy munkanélküli, ezt most nyilván a járvány előtti időre értem. A legtöbben csak sajnáltatják magukat, nem váltanak pedig akár a saját szakmájukban is kereshetnének többször annyit mint a jelenlegi helyen. A 200k+ nettós árufeltöltő helyeket hónapokig! nem tudta bolthálózat feltölteni munkásokkal, igaz valamilyen alföldi kisvárosba kerestek embereket na de akkor is.. Mennyi embernek jár a szája és panaszkodik mindig a magyar fizetésekről. Akkor tessék menni. Hónapokig nem voltak feltöltve azok a munkahelyek. Aki nem akar dolgozni, az nem is fog...
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 418
5 024
113
Ez nem szabolcsi átlagbér. 120.000.-ft nettó az minimálbér egy gyermeket nevelve. A140.000.- nettó meg garantált bérminimum gyermek kedvezmény nélkül.;)
Nem akartam vitát, ezért is írtam minden árat és bért angol fontban, mert értelmetlen magyar forintra átszámolgatni. Az átlag bért meg ne hasonlítsuk a minimálbérhez, mert a kettő elég messze esik egymástól, mint az én példámból is látszik. A probléma az, hogy az össz költség amit kifizetsz és a bevétel amit kapsz, az az átlag bér alattiaknak bizony sehol sem igazán elég ahhoz, hogy teljesen önerőből megoldják az ilyen otthon ápolásos eseteket. Ausztria egyébként Európa egyik leggazdagabb állama, nagyon erős szociális hálóval, ezzel szemben például az Egyesült Királyságban a szociális háló, hát finoman szólva is szakadozott. Már csak ezért is nagyon értelmetlen összehasonlítgatni az európai országokat. Mindenhol teljesen eltérő szerkezetű a bérezés, a szociális juttatások rendszere, az egészségügyi piac, a biztosítási piac. Nem is szeretek belemenni ilyen mennyit keresnek Bajorországban, bezzeg xx helyen, meg milyen keveset vitákba. Csak egy apró adalék, teljesen kiragadva a környezetből: Magyarországon a táppénz és itt Angliában a táppénz a béred százalékában... ennek alapján Magyarország a kánaán.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 674
46 822
113
Ha sikerül az oltóanyag kifejlesztéséig lassítani a járványt akkor jó eséllyel százezrek életét lehet csak nálunk megmenteni. Ha túlterhelik az egészségügyet, akkor még egy háztartási balesetest sem fognak ellátni. Addig kell húzni az időt, amíg nem sikerül átoltani a lakosságot .
Kezdd el használni a fejedet!
1!!! hónapja vannak komolyabb korlátozások/intézkedések kishazánkban. Az iskolabezárások voltak az első ilyen hatékony intézkedések
Te komolyan azt gondolod, hogyha esetleg/netalántán/adná az ég, év végére lenne veszélytelen vakcina.
Addig, - azaz MÉG 7-8 hónapig - kibírja az ország. Türelemmel, megtakarításokkal? :eek::(
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
367
2 450
93
Ha sikerül az oltóanyag kifejlesztéséig lassítani a járványt akkor jó eséllyel százezrek életét lehet csak nálunk megmenteni. Ha túlterhelik az egészségügyet, akkor még egy háztartási balesetest sem fognak ellátni. Addig kell húzni az időt, amíg nem sikerül átoltani a lakosságot .

Igen, ebben igazad van, azzal a kitétellel, hogy az oltóanyag a nyájimmunitás eléréséhez kell, ergo megint az a nyomorult nyájimmunitás a cél.

Én eredetileg arra reagáltam, hogy vannak, akik szerint a járvány megfogható. Szerintem már nem fogható meg, így vagy úgy de nyájimmunitás lesz a dologból, ahol 80% elkapja vagy oltást kap.

Számomra már az a kérdés, melyik lesz előbb, és mennyien halnak meg odáig.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Én eredetileg arra reagáltam, hogy vannak, akik szerint a járvány megfogható.
Léci ne magyarázd félre amit írtam! Te mit értesz megfogás alatt? Mert én azt, hogy az oltásig vagy egy működő gyógyszerig le lehetne nyomni az esetszámot. Egy szoros kontroll jó lenne addig is.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas
W

Wilson

Guest
Ez az az ausztria ami 400 évig lerabolt minket, majd búcsúzóul elvitte az ország egy részét? Mert úgy van is pénz.
Tudnál olyat mondani aminek nem volt lerabolható gyarmatbirodalma vagy nem adóparadicsom és legalább 40 évig szocializmus volt náluk és ugyanezt megteszik? ;)

Félre értesz én nem a jelenlegi magyar állapotot bíráltam hanem a tényeket írtam le.A történelemi folyamatok pedig érdekes dolgok de a mindennapi megélhetés során sajnos kevés anyagi segítséget nyújtanak.
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
367
2 450
93
Léci ne magyarázd félre amit írtam! Te mit értesz megfogás alatt? Mert én azt, hogy az oltásig vagy egy működő gyógyszerig le lehetne nyomni az esetszámot. Egy szoros kontroll jó lenne addig is.

Nem teljesen értem, hogy került a csizma az asztalra. o_O

Én eredetileg a #10270 hozzászólásra reagáltam, amit laiki írt. Hogy lett ebből zeal? Vagy most lebuktál! :p:hadonaszos:

Egyébként a "megfogni" helyett a "lassítani" talán jobb, mert egyértelműbb. Számomra a "megfogni" = "megállítani", de értem a te használatodat is, az nálam a "visszafogni".

 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 078
32 583
113

Az elején a holland adatokról beszél, 10000 véradó 3%-ánál találtak antitesteket. A hivatalos holland halálozási arány 11,2% (regisztrált esetek), a tényleges 0,66% lehet ezek szerint. 3459 halott, és 519 ezer lehet a fertőzöttek száma. Ebből a 150 fertőzött/halott jön ki, kevesebb, mint az itt egyesek által említett 200-250 vagy több. Persze lehetséges, hogy a véradók nem reprezentatív minta, de elég nagy.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Ezek értelmetlen számok ugye tudod.?! Talan a 1millió főre számított halálozások mutatnak vmit. De ott is van torzítás, mert sok ország a vírus más fázisában van.

Nagy értelmetlenséget írtál ugye tudod?!

Tessék az egymillió főre vetített halálozás a térség országaiban:

Lengyelország: 9
Románia: 22
Cseh.: 16
Szerbia: 13
Magyarország 18
Horvátország: 9
Szlovákia: 2
Bulgária: 6


A második legmagasabb a miénk....o_O
 
  • Tetszik
Reactions: tiz

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Látom a portfolio, mint gazdasági újság, már a járványokhoz is ért :) Amit ők felvázoltak az a következő: ha én egyedül 1 krumplit 2 perc alatt eszek meg, akkor 2 ember 6 krumpilt hány perc alatt eszik meg? Azaz kiszámoltak egy sima egyenes arányosságot a külföldi számokkal. Ez általános iskolás matek, remélem azzal mindenki tisztában van, hogy ennél "kicsit" bonyolultabb matematikai modellekkel számolnak a hozzáértők (akik egyébként nem gazdasági újságírók). Ettől még persze lehet, hogy véletlenül igazuk van. De ilyen "számításokkal" bárki tud vagdalózni.

Szerintem per pillanat amúgy is totál felesleges bármilyen számokkal komolyabban foglalkozni. Most amit tudunk, az az, hogy a napi X elvégzett tesztből hány a fertőzött. Jelent ez bármit? Hát nem nagyon. Még csak az ország átfertőzöttségére sem utal, mert nem random embereket tesztelnek, hanem főleg tünettel rendelkezőket. A halálozási számok megint csak annyit jelentenek, hogy ebből az X teszttel kiszűrt Y emberből hányan haltak meg. Közvetlenül a koronavírus okozta a halálukat? Talán igen, talán nem. Az mondjuk biztos, hogy szegényeknek a helyzetén nem segített. Arra jók ezek a számok, hogy az ellátórendszer pillanatnyi leterheltségét felmérjük.

Azt csak kb a KSH éves halálozási számaiból lehet majd tudni, hogy mennyi áldozata lett a járványnak (előző évekkel összevetve). Mert én a halálos áldozatok közé érteném azokat is, akik pl nem kaják meg most időben a kemoterápiát, majd hónapok múlva meghalnak. Ugyan indirekt módon, de ők is a járvány áldozatai annak ellenére, hogy talán sosem kapták meg magát a betegséget. Ők semilyen statisztikában nincsenek benne ma - és nem is lesznek.

Akkor szerinted még több áldozat lesz? Miért feleslegesek szerinted a számok? Ha tényleg azok minek közlik?Jobb lenne, ha semmit sem közölnének? Szerintem azért csak van jelentősége a számoknak. Akkor is ha értelmezni kell őket, de az nem hiszem, hogy jó megoldás, ha a nem tetsző számokra azt mondjuk, hogy hagyjuk, nem lényeg...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 078
32 583
113
Nagy értelmetlenséget írtál ugye tudod?!

Tessék az egymillió főre vetített halálozás a térség országaiban:

Lengyelország: 9
Románia: 22
Cseh.: 16
Szerbia: 13
Magyarország 18
Horvátország: 9
Szlovákia: 2
Bulgária: 6


A második legmagasabb a miénk....o_O

Hollandiában meg 200. Ez a szám sem mond sokat, csak a fertőzöttek számát sejteti.