Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Nem akartam vitát, ezért is írtam minden árat és bért angol fontban, mert értelmetlen magyar forintra átszámolgatni. Az átlag bért meg ne hasonlítsuk a minimálbérhez, mert a kettő elég messze esik egymástól, mint az én példámból is látszik. A probléma az, hogy az össz költség amit kifizetsz és a bevétel amit kapsz, az az átlag bér alattiaknak bizony sehol sem igazán elég ahhoz, hogy teljesen önerőből megoldják az ilyen otthon ápolásos eseteket. Ausztria egyébként Európa egyik leggazdagabb állama, nagyon erős szociális hálóval, ezzel szemben például az Egyesült Királyságban a szociális háló, hát finoman szólva is szakadozott. Már csak ezért is nagyon értelmetlen összehasonlítgatni az európai országokat. Mindenhol teljesen eltérő szerkezetű a bérezés, a szociális juttatások rendszere, az egészségügyi piac, a biztosítási piac. Nem is szeretek belemenni ilyen mennyit keresnek Bajorországban, bezzeg xx helyen, meg milyen keveset vitákba. Csak egy apró adalék, teljesen kiragadva a környezetből: Magyarországon a táppénz és itt Angliában a táppénz a béred százalékában... ennek alapján Magyarország a kánaán.

Azzal a ténnyel tényleg nem lehet vitába szálni,hogy a Nyugat Európai országok között is jelentős különbségek vannak,annyit azért megjegyeznék,hogy a hivatalosan számított (KSH) magyar átlagbérnek nem sok köze van a valós számokhoz.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Olyan érzésem van, hogy te a vírusnak drukkolsz mint a hazai demokratikus ellenség...

Miért? Mert kérdésem van? Mert nem értek egyet valakivel? Miért nem lehet más véleményem, mint amit itt néhányan propagálnak?
Ha nem tud valaki érvet felhozni egy vitában, akkor a partner egy gonosz, biokémikus aki megfertőzi a világot?
Szerinted én azért érdeklődöm a járvány iránt mert kevesellem az áldozatokat?
Ha rossz hírt hoz valaki azt te ugye lelőnéd, mert biztos gonosz. Készülj fel az élet kemény, sokan fognak még neked nem tetsző híreket közölni....nagyon sok jelzőt ki kell majd találni, mert lassan elfogynak.
Ha már érved nincs.....
Le is zsiráfozhatsz, kommunistázhatsz, meg akár még fasiszta is lehet az aki neked nem tetsző véleményt fogalmaz meg. De ez csak téged minősítene, inkább ne célozgass baromságokkal.
Azzal viszont
NE SÉRTEGESS, HOGY BÁRMELYIK POLITIKAI OLDALHOZ TARTOZÓNAK VÉLSZ, HALVÁNY FOGALMAD SINCS, HOGY KINEK DRUKKOLOK. :hadonaszos:

Maradj a témánál, oszd meg a véleményed, érvelj, hátha értelmesen is tudsz majd itt írogatni.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Nem hiszem, hogy bárki is a vírusnak drukkolna. Még ők sem, csak ugye annyira nehéz politikai népszerűséget növelni, mert évek óta ugyanazt a kicsiny kis halmazt osztják részekre, mint tíz éve, csak évente mások a szereplők, hogy kénytelenek beleállni a történetbe. Persze, lehetne értelmesen is beleállni - mint Salvini járvány idején -, ahogy a migrációba is lehetett volna, de a média, és a média fenntartói által működtetett alakulatok ehhez az értelmes döntéshez sajnos kevesek.

Itt ugye nem rám gondolsz?
Azt azért ne gondold, hogy akinek nem tetszik a véleményed az mind gonosz baloldali.....:confused:
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 012
91 962
113
Nagy értelmetlenséget írtál ugye tudod?!

Tessék az egymillió főre vetített halálozás a térség országaiban:

Lengyelország: 9
Románia: 22
Cseh.: 16
Szerbia: 13
Magyarország 18
Horvátország: 9
Szlovákia: 2
Bulgária: 6


A második legmagasabb a miénk....o_O
Ezt irtam.
Talan a 1millió főre számított halálozások mutatnak vmit. De ott is van torzítás, mert sok ország a vírus más fázisában van.

Azaz ez se pontos, de jobb viszonyszám.
Attol függ miből merítesz. Két szomszédunkat véletlen hagytad ki.
Szlovénia 34
Ausztria 49

Igy máris lecsúsztunk a dobogóról....

Nyugat

Belga 471
Olasz 376
Francia 286
Nemet 52
Spanyol 429
Svájc 155
Svéd 150

Majd a végén érdemes összevetni.
Ebből az latszik messze a nemetek a legjobbak és a spanyolok meg a belgák már az olaszokon túltesznek.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Hollandiában meg 200. Ez a szám sem mond sokat, csak a fertőzöttek számát sejteti.

Ezt ne nekem told, hanem annak aki kérdezte. Én a térség, hozzánk hasonló országainak adatait nézem. Ott egyébként Ausztria még ami durván sok, de azt remélem, hogy mi nem az osztrák fertőzöttségi szinten vagyunk, hanem inkább a a többi szomszédos ország szintjén. A halálozás egyébként nagyjából ezt mutatja.....
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Ezt irtam.


Azaz ez se pontos, de jobb viszonyszám.
Attol függ miből merítesz. Két szomszédunkat véletlen hagytad ki.
Szlovénia 34
Ausztria 49

Igy máris lecsúsztunk a dobogóról....

Nyugat

Belga 471
Olasz 376
Francia 286
Nemet 52
Spanyol 429
Svájc 155
Svéd 150

Majd a végén érdemes összevetni.
Ebből az latszik messze a nemetek a legjobbak és a spanyolok meg a belgák már az olaszokon túltesznek.

A szlovént benéztem, igazad van. Az osztrákot azért nem szeretném ide sorolni, mert ők inkább olasz-német-spanyol szinten vannak fertőzöttségbe. Én azt remélem, hogy mi nem jutunk el oda, ahova ők. Azt remélem, hogy a többi szomszéd országhoz hasonló a helyzetünk.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 012
91 962
113
Télleg? Zeal nagyon etikusan az igazgatókat megtapsoló dolgozókat le "kivezényelt"-ezte. Volt is jó sok likeolás utána. Meg napokig elemezve, hogy mit nem teljesített az igazgató. Aztán a távozása másnapján már meg is jelent, hogy tulajdonképpen kész a kórház hozni a tőle kért számokat a határidőre. Csakhát azt már az új igazgató jelentette be.
Nyilvánvaló, hogy 1 napon belül megoldották a teljes átszervezést. Miközben a kirúgott igazgató előzőleg nem tett semmit... o_O
Nem 1 nap alatt, hanem 5. Csak a pontosság kedvéért. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3 and zeal

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 970
18 525
113
Pont arról beszélek, hogy kezd esélytelenné válni, hogy el ne kapd. A lassítás arra jó, hogy ne egyszerre kapja el mindenki, de ez nem változtat a tényen, hogy el fogod kapni.

Az ellenzék/kormány vitát meghagyom az ellenzéki / kormánypárti idiótáknak, én a közéletileg intelligens emberekkel szeretek beszélgetni. (Már elnézést, hogy ennyire nyersen fogalmaztam, de mindkét oldal tele van egység-idiótával, akinek minden rossz/minden jó, attól függően, melyik oldal mondja.)

Nem biztos hogy esélytelen. Sok mindentől függ. Az ország eléggé különböző e téren. A főváros és Pest megye nagyon veszélyes zóna. Én, Vasban élek, itt alig van eddig hivatalos fertőzött, dacára az osztrák szomszédságnak. Még nem tudjuk mit hoz a holnap, majd kiderül persze.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 684
46 841
113
Én, Vasban élek, itt alig van eddig hivatalos fertőzött, dacára az osztrák szomszédságnak.
Akkor elmondok neked egy sztorit.
Mi egy 9 lakásos társasházban élünk. A családban a feleségem igazolt Covid pozitív. A család többi tagját vele együtt hatósági karantén alá helyezték. A lappangási idő alatt (tehát, amikor még senki sem tudott semmiről) a gyerekeink együtt játszottak a házban egy másik kislánnyal, akinek a a bátyja 1 nappal mi karantén alá vonásunk előtt olyan beteg lett, hogy 40+-os láza lett, és félrebeszélt, de állítólag már 2 napja fájt a torka és köhögött, és alig bírt kikelni az ágyból, mert olyan izomfájdalmai voltak. Erről már írtam. A srác tesztelését a háziorvos nem tudta elintézni, és a Heim Pál orvosaival konzultálva otthon tartották, mert másnapra jobban lett. Senkit nem teszteltek a családban. Nem volt karanténjuk.
És ami új informació:
Ma az épületünk egy másik lakójával futottam össze, aki érdeklődött rólunk. Egy kisebb diskurzus után kibökte, hogy az iskolabezárást megelőzően a nála lévő unokája és Ő is olyan rosszul voltak, hogy borzalom. Állítólag a kislány teljes osztályán végigsöpört egy betegség, amit ő maguk is beszívtak. De érdekes módon a férje, és a kislány anyukája (a lányuk) nem lettek betegek.
Ezek után elmondta, hogy a kislány hirtelen belázasodott, ízületi és végtagfájdalmai voltak. Ez simán lehetne az akkor leköszönő influenza járvány is, azonban a hölgy elmondta, hogy nagyon furcsa volt, mert határozottan állítja, hogy neki pedig elment több napra is az ízérzete, és bár ő nem lázasodott be, de ugyan úgy nem bírt az ágyból kikelni a fáradtság, és a végtagfájdalom miatt. A furcsa eltűnt ízérzet pedig határozottan megjegyezte, mert arra határozottan emlékezett, amikor visszatért az ízérzése.
Mindez a mi megfertőződésünk előtt kb. 1 héttel (március legeleje). Kb. abban az időben, amikor az első regisztrált betegeket itthon lejegyezték.
Szóval igen valószínű, hogy már az első hazai beteg megjelenése előtt is már megérkezett hozzánk a vírus, mint ahogy az is biztos, hogy a vidéki számok sem a valós képet mutatják.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 970
18 525
113
Akkor elmondok neked egy sztorit.
Mi egy 9 lakásos társasházban élünk. A családban a feleségem igazolt Covid pozitív. A család többi tagját vele együtt hatósági karantén alá helyezték. A lappangási idő alatt (tehát, amikor még senki sem tudott semmiről) a gyerekeink együtt játszottak a házban egy másik kislánnyal, akinek a a bátyja 1 nappal mi karantén alá vonásunk előtt olyan beteg lett, hogy 40+-os láza lett, és félrebeszélt, de állítólag már 2 napja fájt a torka és köhögött, és alig bírt kikelni az ágyból, mert olyan izomfájdalmai voltak. Erről már írtam. A srác tesztelését a háziorvos nem tudta elintézni, és a Heim Pál orvosaival konzultálva otthon tartották, mert másnapra jobban lett. Senkit nem teszteltek a családban. Nem volt karanténjuk.
És ami új informació:
Ma az épületünk egy másik lakójával futottam össze, aki érdeklődött rólunk. Egy kisebb diskurzus után kibökte, hogy az iskolabezárást megelőzően a nála lévő unokája és Ő is olyan rosszul voltak, hogy borzalom. Állítólag a kislány teljes osztályán végigsöpört egy betegség, amit ő maguk is beszívtak. De érdekes módon a férje, és a kislány anyukája (a lányuk) nem lettek betegek.
Ezek után elmondta, hogy a kislány hirtelen belázasodott, ízületi és végtagfájdalmai voltak. Ez simán lehetne az akkor leköszönő influenza járvány is, azonban a hölgy elmondta, hogy nagyon furcsa volt, mert határozottan állítja, hogy neki pedig elment több napra is az ízérzete, és bár ő nem lázasodott be, de ugyan úgy nem bírt az ágyból kikelni a fáradtság, és a végtagfájdalom miatt. A furcsa eltűnt ízérzet pedig határozottan megjegyezte, mert arra határozottan emlékezett, amikor visszatért az ízérzése.
Mindez a mi megfertőződésünk előtt kb. 1 héttel (március legeleje). Kb. abban az időben, amikor az első regisztrált betegeket itthon lejegyezték.
Szóval igen valószínű, hogy már az első hazai beteg megjelenése előtt is már megérkezett hozzánk a vírus, mint ahogy az is biztos, hogy a vidéki számok sem a valós képet mutatják.

Én, kb 2 hónapja küzdöttem, vagy 3 hétig egy ismeretlen torokfájással, amit alig vettem észre, Kicsit bizsergett a nyelvem és égett a garat. Ennyi volt. Többször felmerült benne, később, hogy korona. Viszont nem fertőztem meg senkit. tehát lehet nem az volt, de lehet, hogy az. Passz. A franc tudja, lehet lábon simán kihordtam, 53 évesen. De lehet, hogy nem is volt az. A háziorvos szerint, ha nem vagyok lázas,nem köhögök, kapok jól levegőt, teszt úgysem lesz. Tehát hagytam magától kimúlni a dolgot.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 729
55 725
113
mondjuk a németek nyugodt szívvel beírják a sima tüdőgyulladásos halottak közé a koronás betegeiket, ezt is jegyezzük meg számmisztikázás közben.

Nem akarok okoskodni, de ezek a számok nem ërnek sokat, amig nem egyforma módon minősitik a " koronaáldozatokat".
Mert németorszàgban pl. fejbevertek egy tűzoltót az utcàn, elesett, meghalt. Aztàn kisûlt, hogy nem a fejbeverèsbe halt bele, hanem mert szivbeteg volt.
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 216
4 441
113
Miért? Mert kérdésem van? Mert nem értek egyet valakivel? Miért nem lehet más véleményem, mint amit itt néhányan propagálnak?
Ha nem tud valaki érvet felhozni egy vitában, akkor a partner egy gonosz, biokémikus aki megfertőzi a világot?
Szerinted én azért érdeklődöm a járvány iránt mert kevesellem az áldozatokat?
Ha rossz hírt hoz valaki azt te ugye lelőnéd, mert biztos gonosz. Készülj fel az élet kemény, sokan fognak még neked nem tetsző híreket közölni....nagyon sok jelzőt ki kell majd találni, mert lassan elfogynak.
Ha már érved nincs.....
Le is zsiráfozhatsz, kommunistázhatsz, meg akár még fasiszta is lehet az aki neked nem tetsző véleményt fogalmaz meg. De ez csak téged minősítene, inkább ne célozgass baromságokkal.
Azzal viszont
NE SÉRTEGESS, HOGY BÁRMELYIK POLITIKAI OLDALHOZ TARTOZÓNAK VÉLSZ, HALVÁNY FOGALMAD SINCS, HOGY KINEK DRUKKOLOK. :hadonaszos:

Maradj a témánál, oszd meg a véleményed, érvelj, hátha értelmesen is tudsz majd itt írogatni.
Szerintem engedd ezt el, van itt pár fizetetlen vérnarancs és mindenki aki csak egy kicsit is kritikus mer lenni az egyből ellenség akit próbálnak a maguk módján eltiporni... Intelligencia ellen be vannak oltva így fel sem fogják hogy akinek kérdése van az nem komcsilibsigyurcsanykaracsonysoros hanem simán csak kritikus dolgokban...
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

bikmakk

Active Member
2020. március 22.
31
150
33
Akkor szerinted még több áldozat lesz?

Szerintem igen. Műtéteket halasztanak, amiknek lehet mellékhatása hosszútávon. De nem vagyok szakértője a témának. Én remélem a legjobban, hogy hülyeséget beszélek, de nem tartom kizártnak. Az egy más kérdés, hogy ez kimutatható lesz-e bárhogy. Az éves statisztikákból kiderül majd, hogy van-e jelentős eltérés az előző évekhez.

Miért feleslegesek szerinted a számok? Ha tényleg azok minek közlik?Jobb lenne, ha semmit sem közölnének? Szerintem azért csak van jelentősége a számoknak. Akkor is ha értelmezni kell őket, de az nem hiszem, hogy jó megoldás, ha a nem tetsző számokra azt mondjuk, hogy hagyjuk, nem lényeg...

Szó sincs róla, hogy teljesen feleslegesek (már csak pszichológiai okból is kellenek). Én csak azt mondom, hogy nem kell többet ezekbe a számokba belegondonlni, mint amik. Például az tisztán látszik belőlük, hogy a kórházak mennyire vannak leterhelve, vagy hogy állunk lélegeztető gépekkel - szerencsére ebből a szempontból nincs gáz per pillanat. Viszont ezeket arányosítani más országok számaihoz szerintem felesleges. Másképpen tesztelnek, másképp statisztikáznak, ottani embereknek teljesen más az életük (társas kapcsolatok, higiénés szokások, étrend, oltások, népbetegségek, dohányosok aránya, stb), más korlátozások vannak érvényben (még ha ugyanannak is hívják, mindenhol kicsit más). Én úgy érzem, hogy almát körtéhez próbálunk hasonlítani. A háttérben az operatív törzs használ matematikai modelleket (ezekről beszéltek is már, csak nem emlékszem mikor/hol olvastam), de azok gondolom egyrészt nem publikusak, másrészt túl dinamikusak ahhoz, hogy egyáltalán közzétegyék.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2822

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 298
27 246
113
Én, kb 2 hónapja küzdöttem, vagy 3 hétig egy ismeretlen torokfájással, amit alig vettem észre, Kicsit bizsergett a nyelvem és égett a garat. Ennyi volt. Többször felmerült benne, később, hogy korona. Viszont nem fertőztem meg senkit. tehát lehet nem az volt, de lehet, hogy az. Passz. A franc tudja, lehet lábon simán kihordtam, 53 évesen. De lehet, hogy nem is volt az. A háziorvos szerint, ha nem vagyok lázas,nem köhögök, kapok jól levegőt, teszt úgysem lesz. Tehát hagytam magától kimúlni a dolgot.
Én is és több kollégám is küzdött február-márciusban száraz köhögéssel, fáradékonysággal, lázzal, volt akinek gyomorbántalmai is voltak. Nekem száraz köhögésem, közepes izomfájdalmam (akkor a túlerőltetett edzésre gondoltam, ami igaz is volt) és fáradékonyságom volt. Utólag azért volt furcsa, mert az influenza orrfolyással is jár. Mind kihordtuk lábon.

A mostani halálozási adatok alapján a magyarországi koronavírus fertőzöttek száma ezer-kétezer környékén lehetett március tizenötödikén és pár száz környékén februárban. Ez valószínűleg azért nem valós, mert a korai fázisban jó eséllyel fiatalok között terjedhetett, turisták és szórakozók a bulinegyedben, munkások, kínaiak, diákok, viszonyleg kevés lehetett az idős kontaktjuk, így súlyos esetek nem kerülhettek elő nagyobb számban, így ebben a korai fázisra nem lehet reálisan visszabecsülni. Akár egy időben, a mostani adatokból visszabecsülhető pár száz helyett ötszáz fertőzött is tartózkodhatott Budapesten, csak a többségük hazarepült és a megfertőzött helyi fiatalok sokáig egymás között terjesztették. Egy járvány terjedésének korai fázisa mindig anomáliák sorozata. Szóval teljesen reális, hogy sokan átestünk rajta február-márciusban!
 
  • Tetszik
Reactions: Python

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Nézzük számokkal:

Mai info, hogy 1431 aktív eset mellett 829 embert ápoltak kórházban és 60-an voltak lélegeztető gépen. Ez jobb arány, mint a tegnapi és tegnapelőtti, azaz ebből kiindulni optimizmus. Tehát 1,73 aktív esetre jut egy kórházi ápolt és 24 aktív esetre egy lélegeztetett.

Ahhoz hogy legyen 8000 adott pillanatban használható lélegeztető, minimum 9-10 ezer db-ra van szükség 80-90%-os rendelkezésre állás mellett. A 80-90% rendelkezésre állás erőteljes és folyamatos terhelés esetén és időnkénti (két beteg közti) tisztítást, karbantartást is figyelembe véve egy optimista becslés. Tehát tegyük fel, hogy nem 8 ezer lélegeztetőnk lesz, hanem 8 ezer használható. Persze nem most, hanem a legjobb esetben majd úgy 1,5-2 hónap múlva. Ebből tegyük fel, 500-1000 db-ot a nem koronavírusos lélegeztetésre szorulókra kell felhasználni. Tehát marad 7 - 7,5 ezer koronavírusosokra igénybe vehető. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi arányok változatlansága mellet 167 - 179 ezer aktív esetnél már nulla szabad lélegeztetési kapacitás lesz még a feltételezett esetben is. De persze ez csak akkor igaz, ha a betegek és a lélegeztetők (lélegeztetővel ellátott ágyak) területi eloszlása tökéletesen azonos, ami nyilván nem fog előfordulni. 3 eset lehetséges. Vagy a súlyos állapotú betegeket szállítják, ami az állapotuk miatt nehezen kivitelezhető. Vagy a lélegeztető gépeket szállítják és kötik be, ahol szükséges, ami szintén nehezen megoldható és azt igényelné, hogy sokkal több ágynál legyen meg az előkészítés, mint ahány gép van. Vagy pedig a betegek és a gépek eloszlásának különbsége miatt akár 30-50%-kal kevesebb aktív eset mellett is előállhat helyileg a túlterhelés és a halálozás további megugrása. Erre láttunk több példát Vuhanban, New Yorkban, Lombardiában, spanyoloknál, stb... Jobb, ha nem érjük el azokat az állapotokat!

A kórházi ápoltak aránya alapján a 60%-os ágyfelszabadításhoz tartozó, több, mint 39 ezer ágy mellett akár már 68 ezer aktív esetnél előfordulhat a túlterhelés. Ugyanakkor tudjuk, hogy a jelenlegi kórházi ápoltakból nem mindegyik az állapota miatt került be, mivel a komolyabb terjedéssel érintett idősotthonokból az összes pozitív esetet kórházba vitték. Intézményből bekerültek közül 268 fő van kórházban. Közülük van sok súlyos eset is, de optimistán vonjuk le az összes intézményből bekerültet a kórházi ápoltak számából. Így marad 561 fő állapota miatt kórházban ápolt, ami 2,56 aktív esetet jelent egy állapota miatt kórházban ápoltra. Így már mintegy 100 ezer aktív esetig ki lehet tolni a túlterhelés határát. Ehhez jönnek még a szükségkórházak. De 120-130 ezer aktív esetnél több már jó eséllyel mindenképpen túlterhelést okozna a jelenlegi arányok mellett. Még ha a máshol (szükségből) 30%-ra leszorított kórházi ápolási arányt alapul véve mi is leszorítanánk a kórházban ápoltak arányát (kicsit súlyosabb állapotban is otthon maradna a beteg), akkor is 130 ezer aktív esetnél, szükségkórházi ágyakkal talán 160-170 ezer aktív fertőzöttnél terhelődik túl a rendszer. A 30 % már elég kellemetlen, mert a 107 ezer aktív esettel terhelt Olaszországban most 27 ezer embert ápolnak kórházban (25%), de az olaszoknál már bekövetkezett a túlterhelés és láttuk a következményeit.
Ha még inkább leszorítjuk a kórházi ápoltak arányát, 15%-ra azaz 6,7 aktív esetre egy kórházi ápolttal az előbbi adatok duplájánál következik be a túlterhelés. A 15%-os kórházi ápolási arány már azt jelenti, hogy nem kevesen bizony otthon fognak meghalni. (Jó kis svéd modell, hogy 80 év felett fel dm veszik a kórházba, mert úgysincs kapacitás. Haljon meg otthon! Hiszen csak a kórházba kerülőket tesztelik, tehát így nem csak a fertőzöttségi, hanem a halálozási statisztikából is kimarad. Majd elkönyvelik szívmegállásnak.).
Persze továbbra is tökéletesen azonos fertőzött és ágyszám területi eloszlás mellet értendők ezek az adatok, ami a gyakorlatban nem lehetséges. Vagy pedig a fertőzöttek tömeges szállítása mellett, ami pedig a járvány terjesztésének veszélyével jár.

Innentől kezdve lehet elővenni a matematikai terjedési modelleket. Ha nem tettünk volna semmit a terjedés ellen, akkor Magyarországon 2,5-3 millió aktív esetnél lenne a terjedési csúcs. A megtett intézkedések hatására ezt úgy tűnik, hogy kb. 1 millió fő körülre leszorítottuk, de persze ehhez jó pár hónapig fenn kell tartani a jelenlegi állapotot. Egy friss osztrák mérés szerint a hivatalosan kimutatotthoz képest 2-5-szörös lehet a valódi fertőzöttségi arány és a matematikai modellek a valódi fertőzöttséggel számolnak. Tehát 330 - 900 ezer valódi és ebből 167 - 179 ezer hivatalos aktív esetnél már a 8 ezer használható lélegeztető is kevés, tökéletes területi eloszlás mellett is. Pont ezért van megrendelve 15 ezer lélegeztető gép, mert a legrosszabbra készülünk. És nem csak mi készülünk így. Az amcsik százezres tételben rendelik a lélegeztetőket. De a hozzánk képest néhányszor nagyobb népességű nyugat-európai országok (németek, franciák, angolok) is tízezres, vagy több tízezres rendeléseket adnak le. Nem összesen, hanem gyártónként.
Ha pedig a kórházi ágyak számát nézve az olasz, spanyol, francia, belga, vuhani állapotokat el akarjuk kerülni, akkor a hivatalos és a valós estszám közti 2-5-szörös szorzóval 320 - 850 ezer köztire kell leszorítani a valódi aktív fertőzöttek számát (és már akkor is szükségkórházakat is bevetünk, csak még nem utasítják vissza kapacitás hiány miatt az indokolt kórházi ápolást).

A fentiek alapján meg lehet ítélni, hogy elég-e a felszabadítandó ágyszám és megcélzott működő lélegeztető szám. Valószínűleg még kevés is. Persze ez a járvány csúcsára vonatkozik, azaz várhatóan június-júliusra.

Aki abból kiindulva, hogy most még alacsony a fertőzöttek száma és most még a felszabadított kórházi ágyak nincsenek kihasználva, azt hiszi, hogy ez így is marad, az iszonyúan el van tévedve. Még ha végrehajtanánk azt a csodás, hogy egy influenza terjedési szintjére leszorítjuk a koronavírus terjedését, akkor is tessék megnézni mondjuk a 2016-os influenza járvány adatait, amikor a járvány csúcsán az egy hét alatt influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 101 ezer fő volt. Márpedig egy kórházi ápolásra, illetve lélegeztetésre szoruló koronavírusos nem egy hét alatt gyógyul fel (vagy hal meg), hanem minimum 2-3 hétig foglalja a kapacitást. Az otthon gyógyulók gyógyulttá nyilvánításához is 14 napos tünetmentesség kell. Ehhez jön maga a betegség. Jellemzően a diagnózistól 3 hét, vagy több a gyógyultság (vagy rossz esetben a halál). Addig aktív esetnek minősül. Tehát az aktív esetszám még egy influenza szintre leszorított járványnál is simán meglesz 250-300 ezer a járvány csúcsán.

Vannak akik a nyájimmunitás elérésében hisznek. Gondolják már végig, hogy a nyájimmunitáshoz szükséges 60-80%-os átfertőzöttség, azaz 6-8 millió magyar fertőzött eléréséhez egy harang görbe csúcsán mekkora aktív esetszám szükséges. Ez az a bizonyos 2,5-3 millió, ami akkor lenne, ha nem tennénk semmit a terjedés ellen. Ilyen aktív esetszám mellett még 39 ezer kórházi ágy és 8 ezer használható lélegeztető gép is nevetségesen kevés. Még ezt az ágy és lélegeztető számot is többszörösen haladná meg az igény. Bár ha elérnénk ezt az állapotot, akkor szerintem senkinek nem lenne kedve nevetni.
Köszi az alapos levezetést!
 
  • Tetszik
Reactions: laiki