Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Napi index, biztos lesz még pár, de természetesen ISMÉT a kórház válasza nélkül (halál véletlenül ők kekeckedtek a Pesti út kapcsán ...):

A kórházban koronavírusos lett és meghalt a nagymamám
https://index.hu/belfold/2020/04/24/szovetseg_utca_kezelt_betegek_koronavirus_fertozes/

Azért ha belegondol az ember a naponta felsorolt halottak száma mögött mennyi tragédia fájdalom és szomorúság van,mennyire tragikus,hogy szegény nőnek ennyire elszeparálva a hozzátartozóitól, egyedül kellett meghalnia.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A SARS-CoV-2 vírus (továbbiakban: koronavírus) okozta fertőzések térbeli és időbeli terjedését több forgatókönyvben bemutató eredmények és ez a tanulmány egy modellezési kísérletnek tekintendő. Az eredmények forrása egy saját készítésű program, aminek kialakításához a magyarországi lakónépesség jövőbeli vándormozgalmi folyamatainak modellezésére használt programom jelentette a kiindulópontot. A program létrehozásával és a modellezésével az alábbi fő céljaim voltak:

•hogy több, eltérő időbeli kiindulópontot, korlátozásokat és epidemiológiai feltételezéseket tartalmazó forgatókönyvön keresztül modellezzem a koronavírus időbeli és térbeli terjedésének lehetséges forgatókönyveit;

•hogy összevessem a kapott eredményeket a már ismert hazai adatokkal és az érintett többi ország adataival, ezáltal következtethessek az egyes forgatókönyvek mögötti adatok és feltételezések valóságtartalmára;

•és hogy megpróbáljak információkat nyerni a fertőzés terjedésének további menetéről sajátosságairól.

Jelen állás szerint még semmilyen eredmény és következtetés nem ment át a tudományos eredmények esetében alapvetésnek tekinthető többkörös független bírálaton! Ezért minden alábbi eredményt és következtetést fenntartásokkal kell kezelni, összevetni mások eredményeivel és következtetéseivel, kritikusan szemlélni az eredményekhez vezető adatforrásokat, és feltételezéseket. A fentiek ellenére jelen helyzetben fontosnak tartom, hogy eredményeim minél előbb napvilágot lássanak, de igyekszem én magam is minél kritikusabb lenni a kapott eredményekkel és levonható következtetésekkel, a bizonytalanságok forrását minél pontosabban jelezve. A modellfuttatás adatigénye hatalmas, és igen sokrétű. A felhasznált adatok egy része létező adatbázisokból származik (elsősorban KSH, népszámlálás), más része szakirodalmi forrásokból. Igyekeztem minimalizálni az általánosításokat, leegyszerűsítéseket és feltételezéseket, de sok esetben adathiány miatt ez elkerülhetetlen volt. Épp ezért igyekszem az eredményekhez vezető utat minél részletesebben dokumentálni. Különösen a vírus fertőzési tulajdonságaival kapcsolatos kulcsfontosságú adatok normál ügymenet esetén (az enyémhez hasonlóan) tudományos szempontból számos ok miatt megkérdőjelezhető (mintanagyság, torz minta), egymásnak részben ellentmondó, de most mégis hiánypótló előzetes adatközléseken alapulnak. Figyelembe kell azt is venni, hogy modell felépítésének megkezdése(március 30) óta eltelt időben számos olyan új információ napvilágot láthatott, amihez akkor még nem volt hozzáférésem, amikor egy adott problémával kapcsolatban információkat kerestem.Amennyiben lehetőségem nyílik rá, etanulmányt igyekszem javítani, illetve bővíteni. Friss eredményeim, és más kollégáim koronavírushoz kapcsolódó kutatásai elérhetőek az intézet honlapján: http://www.rkk.hu/hu/

Lennert József: A SARS-CoV-2 vírus magyarországi területi terjedésének forgatókönyvei – egy ágens alapú modellezési kísérlet
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 944
82 737
113
Ez amúgy elég durva rémhírkeltés.

Szent Imre Kórház
DK - Magyar Hang 40 fertőzött dolgozó

A kórház főigazgatója
Minden dolgozót leteszteltek, mki negatív
Az. Nagy baj lehet a Pesti úton, ha most éppen fake newsal akarják tovább görgetni a felelősséget, "ha ők is sárosak, akkor majd kiegyezünk" címmel.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 048
26 594
113
A genfi katonban is csináltak reprezentatív tesztelést április 17-én. Az akkori állapotok: 199 halott volt akkor, 39-en intenzíven, 22 átmeneti állapotban és 268 összesen kórházban ápolva. A kutatás eredménye alapján 27 ezer személyt, a lakosság 5,5 százalékát feltételezik fertőzöttnek.

27 000 / 199 = 135

Ez az eddigi legkevesebb egy halottra jutó összes fertőzött eredmény. Jelenleg így alakulnak:

Genf kanton, Svájc: 1 halottra 135 fertőzött jut
Heinsberg, Németország: 1 halottra 270 fertőzött jut
Lombardia és Liguria, Itália: 1 halottra 210 fertőztöt jut
Santa Clara megye, Kalifornia: 1 halottra 500 fertőztöt jut

A négy vizsgálat átlaga amúgy: 278 (ez közel van az általam az aktuálisan intenzíven lévőkkel korrigált magyarországi egy halottra jutó összes fertőzött arányszámhoz ami 265-275 között szóródik)

Úgy tűnik jelentősebb eltérések vannak az egy halottra jutó fertőzöttek számában, amit én globálisan +/-25 százalékra becsültem volna, de ez akár +/-50 százalék vagy több is lehet. Ennek jelentős része a reprezentatív vizsgálatok eltérő metodológiájából is származhat, de lehet, hogy jobban módosít a korfa, népsűrűség, szociális tényezők is. Még néhány ilyen vizsgálat és megpróbálok csinálni egy összevetést a vizsgálat területek jellemzői között!

De könnyen lehet, hogy az eltérésekre a válasz a nem regisztrált covid halottakban rejlik! Majd a halálozási statisztikák rámutatnak erre is idővel!
Csináltam egy összehasonlítást a magyarországi fertőzöttek száma kapcsán az eddig ismert négy fertőzöttségi vizsgálat alapján:
becsles.png
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
2443 fertőzött (+60)
899 kórházban (+49, két nap alatt)
54 lélegeztetőgépen (-7, két nap alatt)
1723 aktív eset (-9)
458 gyógyult (+57)
262 elhunyt (+12)
60801 mintavétel (+2550)
10942 hatósági házi karanténban (+/- 0, kétnapos adat?)
202004252.jpg

2500 fertőzött (+57)
927 kórházban (+28)
56 lélegeztetőgépen (+2)
1742 aktív eset (+19)
485 gyógyult (+27)
272 elhunyt (+10)
63505 mintavétel (+2704)
9589 hatósági házi karanténban (-1353, két nap alatt?)
20200426.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
Németország - Koronajárvány
A némerek otthon ülnek, várják a zabát meg a piát. Az importált migránsbikáikat is etetik az unatkozó, öregecskedő vénlányok.
Kelet-Európaikat meg kihajtották a spárgaföldre, hogy senki ne szenvedjen semmiben hianyt.
Ha nincs szerencséjük a román vendegmunkásoknak, akkir 3 hónap alatt napi 10 óra munjával 1.800 eurot is hazavihetnek!!
Hosszú a cikk, de mutatja mire jó az Unió.!

Németországban az emberélet sem túl drága a jó spárgáért

https://mandiner.hu/cikk/20200426_nemetorszag_spargaszezon_koronavirus
Azt ismerik, amikor szerencsétlen kelet-európai munkás kezeket dolgoztatnak német földön, elzárt, lealacsonyító körülmények között? Németországnak ezt sikerült most produkálnia: világjárvány idején is román vendégmunkások tízezreit szállítják a spárgaföldekre, karanténban dolgozni, hogy a finom spárga idén is ott gőzölögjön a jó polgárok asztalán.

Az idénymunkásokat csak repülőgéppel szállíthatják Németországba, érkezésüket követően pedig tizennégy napig nem léphetnek ki annak a gazdaságnak a területéről, ahol munkába álltak.

A szövetségi kormány szerint ez „gyakorlatilag karantén, munkalehetőséggel egybekötve.
(oh azok a régi reflexek
Bar vol egy kis zsufi a reptéren, de ez nem számít,csak legyen a németeknek sparga.)

A kellemetlen meglepetések sora Németországban is folytatódott. Romániai idénymunkások egy csoportja arról számolt be a Facebookon, hogy semmi sem igaz abból a 13,30 eurós órabérből, amivel Németországba csábították őket. A valóságban mindössze 0,65 eurót, tehát körülbelül 230 forintot kapnak egy vödör spárgáért,

a szálláson rossz minőségű ellátást kapnak, és még a boltba sem mehetnek ki, hiszen elkülönítés alatt állnak.
Az idénymunkások azt állítják, hogy az alkalmazóik a személyi igazolványukat is elvették, és addig nem engedik őket haza, amíg ki nem fizetik az ellátásuk 300 eurós díját. Több másik brigád is embertelen munkakörülményekről, akár tizenhat órás munkaidőről és a munkaszerződések esetenkénti hiányáról számolt be.
( most már tudják miről szól az Európai Unió!)

Szimbolikus járványvédelem
még a legalapvetőbb egészségvédelmi szabályokat sem tartják be:
az idénymunkásokat továbbra is összezsúfolva szállítják és nagy csoportokban dolgoztatják, gyakran mindenféle védőfelszerelés nélkül.
(jo de a néger meg arab babáikra remélem vigyáznak! A Kelet-Európai nem számít, ha minden előrást betartanak az költséges és felmegy a fincsi spárga ára! )
...
egy 57 éves román férfi halt meg Baden-Württemberg tartományban. A férfi márciusban utazott Németországba dolgozni, április közepi halála előtt pedig megfázásos tünetekre panaszkodott. Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági miniszter néhány nappal a férfi halála után egy talkshow-ban kijelentette ugyan, hogy a férfi halálát szívinfarktus okozta, de a gazdaságban dolgozó idénymunkások között elvégzett koronavírus-tesztek további négy fertőzést mutattak ki.
(reméljük a jó eü. Statisztikát nem rontják le)

 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 048
26 594
113
Újabb érdekes szám került elő a magyar kormányzat becslése a fertőzöttek lehetséges számáról, amiben az ECDC-t követik!

palkovics-eloadas-1-366320.jpg

forrás

Ezt bevittem a tegnapi diagrammomba:
diag.png


Ha így van és a regisztrált fertőzöttekhez képest 8,3-as szorzót alkalmaznak az összes fertőzött felbecslésére és erre próbálnak alapozni stratégiát, akkor baj van, mert a valóság itt durván szembejön! Három valóságos helyzet (Genf, Heisenberg és két olasz tartomány) azt mutatja, hogy az ECDC becsléséhez képest a valós európai helyzetek akár három-négyszeres különbséget is mutathatnak! Akármiért is teszteltek csekély mértékben, könnyen lehet, hogy saját magukat manipulálták vele (mégha a csekély számú tesztelés nem is manipuláció volt, az abból leszűrt következtetések akaratlan önátveréssé válhatnak)! Remélem a regisztrált fertőzöttek adatsorának semmi köze azokhoz a modellekhez, amikre az enyhítés jövő hétvégi politikáját alapozni kívánják!
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas and Python

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 993
32 317
113
Újabb érdekes szám került elő a magyar kormányzat becslése a fertőzöttek lehetséges számáról, amiben az ECDC-t követik!

palkovics-eloadas-1-366320.jpg

forrás

Ezt bevittem a tegnapi diagrammomba:
diag.png


Ha így van és a regisztrált fertőzöttekhez képest 8,3-as szorzót alkalmaznak az összes fertőzött felbecslésére és erre próbálnak alapozni stratégiát, akkor baj van, mert a valóság itt durván szembejön! Három valóságos helyzet (Genf, Heisenberg és két olasz tartomány) azt mutatja, hogy az ECDC becsléséhez képest a valós európai helyzetek akár három-négyszeres különbséget is mutathatnak! Akármiért is teszteltek csekély mértékben, könnyen lehet, hogy saját magukat manipulálták vele (mégha a csekély számú tesztelés nem is manipuláció volt, az abból leszűrt következtetések akaratlan önátveréssé válhatnak)! Remélem a regisztrált fertőzöttek adatsorának semmi köze azokhoz a modellekhez, amikre az enyhítés jövő hétvégi politikáját alapozni kívánják!

Ha lesz reprezentatív mintán ellenanyag-tesztelés, akkor a valóságos helyzetről is többet láthatunk majd itt is.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 944
82 737
113
2500 fertőzött (+57)
927 kórházban (+28)
56 lélegeztetőgépen (+2)
1742 aktív eset (+19)
485 gyógyult (+27)
272 elhunyt (+10)
63505 mintavétel (+2704)
9589 hatósági házi karanténban (-1353, két nap alatt?)
20200426.jpg
Karantén is csökken, gyógyulnak is, sok minta is volt. Akár állhat is a május 4.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A koronavírus-járvány Magyarországon jelenleg a lefojtott szakaszában van, köszönhetően a korlátozó intézkedéseknek és azok nagy mértékű betartásának. Ez azonban hosszú távon nem tartható fent, ezért a legfontosabb kérdés: merre tovább a mostani helyzetből, mi alapján döntsön a kormány. A modellszámítások azt mutatják: a szigorú intézkedések enyhítésével azonban nagyon óvatosan kell bánni, nehogy a veszélyes zónába lépjünk, amikor például már 10 fertőzött ember 13 másik embert tud megfertőzni - hangzott el a csütörtöki, Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett online konferencián, ahol a kormány munkáját segítő kutatócsapat tagjai tartottak előadást és engedtek bepillantást a járványügyi helyzet kezelésének kulisszatitkaiba. Az eseményen arra is választ kaptunk, hogy milyen esetben alakul ki a kormány által sokat emlegetett legrosszabb járványügyi forgatókönyv. Az is eldőlt a szakemberek visszajelzése alapján: alapvetően más járványvédelmi stratégiára van szükség Magyarországon, a kontaktszám manipulálásán alapuló stratégiák (a korlátozó intézkedések esetén a húzd meg - ereszd meg stratégia) nem tudják ugyanis megoldani a jelenlegi helyzetet. Az új, kombinált stratégia elemének kell lennie a sokkal több tesztelés és hatékonyabb kontaktkutatás.
Koronavírus Magyarországon: kiderült, mi a legrosszabb forgatókönyv

Óva intette az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a világ kormányait azon tervüktől, hogy a fertőzésen már átesetteknek ún. "immunitásigazolásokat" adjanak ki, hogy azzal újra munkába állhassanak. Mint írták,egyelőre semmi bizonyíték nincs arra, hogy a fertőzésen átesettek immunissá válnának a vírusra, vagyis arra, hogy aki egyszer már megbetegedett az új típusú koronavírustól, az újra nem fog. És mivel fogalmunk sincs róla, hogy a fertőzöttek testében termelődő antitestek bármekkora védelmet jelentenek a jövőbeni fertőzéssel szemben, fenáll a veszélye, hogy az immunisnak véltek visszaeresztésével, az élet újbóli beindításával csak újra elszabadítanánk a járványt.
A WHO kockázatosnak tartja az immunitásigazolások tervét
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas and blogen