Középkori és kora újkori magyar csaták (nem törökök elleni)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
A két uralkodó, az osztrák császár és az orosz cár 1849. május 21-én - ugyanazon a napon, amikor a magyar honvédsereg visszafoglalta Buda várát - Ferenc József kezdeményezésére Varsóban végleges megállapodást kötött az orosz intervenció feltételeiben.
Az osztrák császár néhány tízezer főnyi, és osztrák parancsnokság alatt működő orosz segéderőt kért, I. Miklós azonban csaknem 200 ezres sereget küldött - ennél nagyobb orosz haderő addig nem járt külföldön, még a napóleoni háborúk idején sem.
Az orosz agresszió önmagában eldöntötte a háborút, hiszen az osztrák hadseregből 160 ezren harcoltak Magyarországon, de a cár beavatkozása után már 350 ezer katona állt szemben a 170 ezres honvédsereggel. Az orosz hadvezetés a Magyarország elleni intervencióhoz összesen negyedmillió katonát mozgósított, és ebből mintegy 190 ezer vett részt a hadjáratban, 568 löveggel.

https://www.origo.hu/tudomany/20190...oseges-tavaszi-hadjarat-megkoronazasanak.html
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 846
15 171
113
Jobb híján, mivel nem találok általános középkori topicot, egy nagyon látványos HEMA (Historical European Martial Arts - kb. Történelmi Európai Harcművészetek) videó kardvívásos technikákról, középkori európai vívókódexek alapján rekonstruálva.

 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 324
113
Ugyebár Lajos cseh király is volt. A cseheknek mennyi katonájuk volt akkoriban? Ők lekésték a csatát, vagy nagyrészt el sem indultak?
Igazabol meg a magyar nemesseg nagy resze se volt kotelezve arra hogy hadbavonuljon mohacsnal.../csak a kozvetlen erintett varmegyek nemessege az osszes tobbi megyebol a valamilyen tisztseget ellato nemesek voltak csak kotelesek hadbavonulni /akik fizetest kaptak a +jogaik hatalmuk melle.../ pl egy komaromi koznemes nem volt kotelezheto arra hogy a deli vegeken hadbaszaljon /viszont a keleti vagy eszakkeleti tamadasok eseten azok mentek es a pl a bacskiskuniak maradtak./akkor meg nem bacskiskun/.. /mindenkinek meg volt a szerepe.../

Ugyan igy csehorszagbol is /fokozottan.../ par zaszlosurat erinthetett a kotelezetseg es par egyhazi meltosagot es csapataikat /amik nagyresze a tisztseget betolto nemesseg es aznurak altal zsoldbafogadott koznemesseg vagy masod harmadszulottekbol alhatott.../

A magyarorszagi zsoldosok 90+% ban a sokadszulott nemesekbol volt valo az egesz orszag teruleterol.... /pl amikor lejott egy zaszlosur nem a sajat jobagyait vitte a csataba hogy pusztuljon a munkaereje hanem kapcsolatrendszere reven felfogadott egy csomo sokadszulott nemesi szarmazekot akik neven paripan fegyveren kivul /nemeiknek lo se jutott./ masuk nem leven orommel csatlakoztak egy kis aranyert a zsakmamy remenyebe es hogy vitezsegevel foldet szerez maganak es a gyerekei nem lessznek kemytelenek lemondani nemesi elojogaikrol/kotelezetsegeikrol...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and dudi

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
T

Törölt tag 4082

Guest
Na erről még sosem olvastam.
10000 halott, na ez aztán durva.
A törökök csodálkozó képét néztem volna meg leginkább. Mindegyik bég kérdezhette a másikat, hogy vajon melyik serege tette. Aztán meg gondolom az Allahba vetett hitük jócskán megszilárdult.
Igazából József a kalapos nem sokkal később hazament, és odaadta a hadjárat vezetését hozzáértő vezéreinek, akik rövid úton ellátási zavarokat okoztak Allahnak, de amúgy igen, én is meglestem volna az arcukat.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi
M

molnibalage

Guest
XVI. századi célballisztika.

Az akkori ‘rombolópuska’ azért elèg látványosan odabasz.

Hát igen. Az, ami megfogott volna nagyobb távról gyengébb nyilat, annak esélye nem volt egyik lőfegyver ellen sem, ahogy látom. Még legharmatosabb ellen sem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 231
76 759
113
Hát igen. Az, ami megfogott volna nagyobb távról gyengébb nyilat, annak esélye nem volt egyik lőfegyver ellen sem, ahogy látom. Még legharmatosabb ellen sem.

A nyilakat nagyon jól megfogta a lemezvért.A nyílpuska ütötte csak át.Nem véletlen nyilvánították istentelen fegyvernek,ezért elvileg nem szabadott alkalmazni,ha keresztények harcoltak keresztényekkel(igazából csak így próbálták védeni magukat a nemesek).