Böngészgetve a Flight Manuálokat
itt, és
itt, összeraktam egy táblázatot, négy magassági tartományra (0m, 1km, 5km, 10km), sorba rendezve az adott típusokat fordulósugaruk alapján, 0.8 Mach állandó sebességen, és teljes forszázson.
Ugyan valódi légiharcot utoljára tán 82-ben, majd 40 évvel ezelőtt vívtak, és amióta az AMRAAM elterjedt, azóta ezek jelentősége minimális, de azért tanulságos a sorrend...
Érdekes, főleg, hogy méterre pontosan meg van adva. Szegény MiG-25-ös 10000 méteren miért pont négy FAB-500-assal szerepel? Ez nem épp a jellemző légiharc fegyverzete. Az RB változatok hordozták, a törzs alatt, de ezek nem nagyon fordulózgattak Mach 0.8-al.
Ilyen függesztménnyel inkább RSzBN rásegítéssel útvonalaztak és bombáztak Mach 2 felett, valahol 20 ezer méteren.
A MiG-25PD gépek jellemzően két 670 kilós R-40-est vittek a szárny alatt, meg két-két R-60-ast.
Ezek is ha tehették, elhúztak a fenébe, semmint fordulózzanak Mach 0.8-al. Erre mondhatjuk, hogy szereplése a táblázatban kb annyira releváns, mint egy Tu-134-esé, vagy a Concorde-é.
Én ezeket a kontextusukból kiragadott egydimenziós számszerűsítéseket nem tartom életszerűnek.
1000-es nagyságrendű, de mégis méterre pontosan megadott adat egy igencsak soktényezős függvénnyel kifejezhető paraméterre, mint az adott repülési nyomásmagasságon egy adott repülési sebességnél, adott minutumban épp feltételezhető fordulósugárra... szerintem kissé autóskártyás.
Hogy egy példával is éljek: ennyi erővel lehetne rangsort állítani kizárólag egyforma gépekre is, még maguk a pilóták is ki tudnak adni ekkora szórást.
Most eltekintve olyan nagyvonalúságoktól, hogy az azonos “rangsorba” helyezett gépek egyike 6100, míg a másik valamiért 4575 méteren szerepel, a listázott fordulósugarak relevanciáját már az is jól mutatja, hogy a MiG-21bisz az adott magasságon nagyobb körön fordul az ilyen-olyan módon vizualizált görbeseregek szerint, mint a MiG-23MF.
Közel 300m a differencia! Mennyire lehet ez reális adat?
A gyakorlat sokszor azt mutatta, hogy simán lehettek egálban is. Ez sokkal inkább pilóta, töltés és hajtómű rezsim függő volt, semmint az adott típusé.
Ha nem így lett volna, akkor a 21-esek minden egyes vegyes manőverező légiharcnál (a gyakorló súlymaketteket is beleszámítva) alulmaradtak volna a 23-asokkal szemben.
De ez messze nem így volt.