Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
241
1 238
93
Figyelj nem akarok beleszólni az elemzéseidbe, de erősen ajánlanám, hogy egy kissé jobban nézz szét a világban, és ne ilyen szemellenzősen próbáld meg nézni a dolgokat. Ez a vírus egy nagyon veszélyes dolog, akkor is, ha te ezt nem vagy hajlandó világosan látni. Jelenleg egy un. "orosz rulettet" játszunk a vírussal, és senki nem tudja, mi lesz a vége. Abban pedig baromi nagy szerencsénk volt, hogy csak egy ilyen "próbavírus" szakadt a nyakunkba, és nem egy igazi gyilkos, mert akkor lehet hogy te sem itt irogatnál, hanem már rég "alulról szagolnád az ibolyát", és esélyed sem lenne egy szót is beleszólni hogy mi legyen, hallatni a véleményedet. Amúgy meg a hírek szerint már megjelent az 5x-ös fertőzőképességű mutánsa is amerikában, ami a számítások szerint el fogja özönleni a világot, átvéve a jelenlegi variánsok helyét mindenütt. Ha valamilyen véletlen folytán ez tovább mutálódna nagyobb mortalításúra, könnyen úgy járhatsz mint nemrég az a tulok, aki a Covid járvány felszámoló bulin a vírussal fertőződött, aztán 3 héttel később ki is nyírta a hülyét. Ma már ő sem követeli a szankciók feloldását... :D valamely érdekes okból... ;) Amúgy meg pár hónapot kell visszalapozni, az olaszok, spanyolok, franciák, britek, stb. sem tudta elképzelni, hogy náluk is hullani kezdenek majd az emberek, úgy ahogy te, aztán mégis megtörtént. Ha pedig a vírus nagyon ki akar veled baxni, nem fogsz belehalni, csak súlyos szervkárosodásokkal egy élő halottat csinál belőled. Könyörögni fogsz a halálért is... Sajnálom, de nem is tudod hogy miket beszélsz. Ez az egész járvány egyáltalán nem játék. És ha pár hónap múlva egy gyilkos mutációja elkezdi halomra ölni a világot mit mondanál ? JAJJ... ÉN ERRE NEM IS GONDOLTAM, HOGY EZ IS MEGTÖRTÉNHET... !!! Vagy mi a faxt nyögnél akkor ki ? A saját életeddel úgy, olyan felelőtlenül játszhatsz, ahogy csak akarsz. Mehetsz fától fáig, és mondogathatod, próbálhatod, hogy "úgy is letörik ez az ág is, ha rálógatod magad egy kötélen". De arra nem kényszerítheted rá a többieket, hogy ők is ezt csinálják. Ha majd egy ág mégsem szakad le, röviden befejeződik a játékod, a többiek meg jót röhögnek a hülyeségeden. DE Utoljára... :)

Itt van Ázsiába Szakadtam tanár úr youtube csatornája, aki remekül összefoglalta egy videoban, miért életveszélyes a mostani járvány is, akárcsak az 1918-as spanyol nátha járvány, ami a végére iszonyatos pusztítással járt a világban. Azt is rengetegen túlélték, SŐŐŐT az elején nem is volt olyan halálos, nem látszott mennyire veszélyes, ahogy a mostani COVID 19 járvány. Ha még ez az alapos indoklás után is fenntartod az őrült véleményedet, hogy nyugodtan engedjük be hozzánk is "a trójai falovat", és "hű de jó lesz az nekünk", akkor nincs más hátra, mint gratulálni szeretnék neked, hogy mielőbb szerezz be magadnak és a családodnak egy SARS-CoV-2 fertőzést. Gyógyszer meg ellátás nektek nem is kell, mert ti úgy is titánok vagytok. :rolleyes::) Még egy közmondást tennék ide a végére - "Könnyű más farkával (a) csalánt verni !" :) Amúgy nem haragszom én rád, csak szeretném ha átgondolnád kicsit a dolgokat, hogy mit próbálsz erőltetni. Nem mindenkit sikerül, pld. van (sokan csak voltak mert már belehaltak) youtube extrém őrült is, akik naponta az életüket kockáztatják, aztán naponta hagyják ott a fogukat is közülük. Oké, semmi gond, a saját farkukkal verik csallánt. Nem kényszerítik a többiekre. De te ezt kéred tőlünk... :) Én most megígérem neked, hogy ez volt az első és az utolsó ebben az ügyben, hogy megpróbáljalak elgondolkodásra bírni. Ha még 100x fogsz érvelni minden korlátozás felszámolása mellett, akkor sem fogok egy sort sem írni ellene. :) De szerintem hidd el nekem, hogy a világ sokat tanult hozzáértő szakemberei (köztük a magyar víruskutatók is) nem "véletlenül" és "alaptalanul" tartatják fent a biztonsági intézkedéseket, így nálunk is. Már csak egy 7-8 hónapot kell kibírni, és már nincs teljes zárlat, csak azok az intézkedések, amik elkerülhetetlenek.

2020. jún. 21. - Újhullám - Miért tartanak a szakemberek a második hullámtól? Lesz ilyen egyáltalán? A mai videóban erre keressük a választ.

Csupa elképzelt dologgal riogatsz. "Mi lesz, ha jön egy erősebb vírus?" Mi lesz, ha földönkivüli idegen gyíkemberek rohanják le a Földet? :) A feltételezéseid pont ilyen abszurdak. De akkor már tegyél bele némi fantáziát: legye a VÍRUS (csupa nagybetűvel) idegen eredetű, vagy legalább az Ebolva (Zaire törzs) airborne változata. :) A hozzád hasonlók csupa "mi lenne ha.." feltételezések alapján akarnak pánikot kelteni, diktatórikus intézkedéseket bevezetni, a világgazdaságot az ipari forradalom előtti szintre visszalökni, milliókat munkanélkülivé tenni. OgretankHU számokat és tényeket írt le, amik egyáltalán nem igazolják ezt a hisztériát. De egye fene, tartsuk tiszteletben embertársaink elmebaját: mindenki abban hisz amiben akar, de csak a vírushisztisek akarják rákényszeríteni másokra a saját hülyeségüket. Hordj maszkot, maradj otthon, rettegj, ne gyülekezz, ne találkozz emberekkel, stb. Én csak annyit kérek, hogy mindenki hagyja békén a másikat, élni az életét. Te hordj maszkot, ha akarsz, én nem fogok. Ha igazad van, te életben maradsz, én nem fogok. Ebben az esetben nyertél. De ez a vírushisztiseknek nem elég. Ugyanis ez nem az életek megőrzéséről szól, hanem a mások élete feletti kontrollról. Néha az az érzésem, hogy a vírushisztisek azért erőltetik mindenkire a korlátozó intézkedéseket, mert ha csak ők tartanák be, akkor félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól. De így ha számok nem őket igazolják, akkor mondhatják, hogy ez csak a bevezetett korlátozó intézkedések miatt volt. Milyen kényelmes.. :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
4347 fertőzött (+8)
78 kórházban (-5)
4 lélegeztetőgépen (-1)
494 aktív eset (-17)
3257 gyógyult (+25)
596 elhunyt (+/-0)
310930 mintavétel (+860)
6388 hatósági házi karanténban (+678)
3dbhvwltcttp8jrdxf3s.jpg
4 lelegeztetogepen? Van 10000 lelegeztetogep. Par honapja nem kovetem ezt a topicot mert hogy oszinte legyek kiabrandultam ebbol a virusbol es nagyon szkeptikus vagyok az egesszel kapcsolatban. Meg tudna valaki mondani hogy mi van jelenleg? Na meg hogy osszel lesz e iskola, lesz e orvosi ellatas, miegyeb? Visszahozzak e azt a hulyeseget amit tavasszal?
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
4 lelegeztetogepen? Van 10000 lelegeztetogep.
Remélem ezek egy részét továbbadják, mert extrém drágán kellett megvásárolni és csak a következő pár hétben lehet ugyanannyiért továbbadni.
Meg tudna valaki mondani hogy mi van jelenleg? Na meg hogy osszel lesz e iskola, lesz e orvosi ellatas, miegyeb? Visszahozzak e azt a hulyeseget amit tavasszal?
Most úgy néz ki, hogy lesz iskola, a normális offline rend szerint. Az orvosi ellátás csak annyit változott, hogy a körzetihez telefonon előre be kell jelentkezni. Mivel külföldön már sok helyen eldurvult a helyzet, ezért a határok dél és kelet felé részben le vannak zárva. A nagyobb rendezvények és fesztiválok törölve. Ottalvós gyerektáborok szintén törölve, vagy csak nappalosra átalakítva tarthatóak meg. Ilyesmik.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
akkor félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól.

Ki fog derülni, hogy eltér. Csak épp az ellenkező irányba!! Úgy néz ki 2020. lesz az az év, amikor emberemlékezet óta ilyen kevesen nem haláloznak el Magyarországon. Még nincs vége az évnek, ezért tévedhetek, és elkiabálni sem akarom, de a fele lement már és eddig az látszik, hogy az emberek életerejét összeránthatta ez a nagy ijesztegetés. Ez pszichológia is. Na meg kánikula sem volt idén még..., meg influenzajárvány sem! Az nem járvány ugyanis, ha 5 hónap alatt ~4.300 ember megbetegszik egy új típusú influenzában egy közel 10 milliós országban.
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wdsd001a.html
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
OgretankHU számokat és tényeket írt le, amik egyáltalán nem igazolják ezt a hisztériát.
Hibásan számolt.
mindenki abban hisz amiben akar, de csak a vírushisztisek akarják rákényszeríteni másokra a saját hülyeségüket. Hordj maszkot, maradj otthon, rettegj, ne gyülekezz, ne találkozz emberekkel, stb. Én csak annyit kérek, hogy mindenki hagyja békén a másikat, élni az életét. Te hordj maszkot, ha akarsz, én nem fogok.
Ez a törvény, ami mindenkire vonatkozik. Ha nem tetszik, akkor fizetheted a büntit.
Ha igazad van, te életben maradsz, én nem fogok. Ebben az esetben nyertél.
Jaj, ez nagyon drámai volt. :rolleyes:
Senki nem mondta, hogy te fogsz meghalni. Inkább a szüleid generációja a veszélyeztetett. A mortalitás korcsoportok szerinti lebontása elérhető a neten, vagy akár ebben a topikban is linkelve volt.
ha csak ők tartanák be, akkor félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól.
Bárcsak így lenne! Nézd meg a fertőzöttek, a gyógyultak és a halottak számát a https://www.worldometers.info/coronavirus/ oldalon. Számold át mi lenne akkor, ha elengednék a vírust és itthon több millió emberen átvonulna a járvány.
A huncover vizsgálat szerint kábé 0.6% a hazai szeropozitív esetek száma, és ez járt 600 halottal. Mennyi halott lenne a szabadon terjedő járvány esetén?
 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
241
1 238
93
Hibásan számolt.

Ez a törvény, ami mindenkire vonatkozik. Ha nem tetszik, akkor fizetheted a büntit.

Jaj, ez nagyon drámai volt. :rolleyes:
Senki nem mondta, hogy te fogsz meghalni. Inkább a szüleid generációja a veszélyeztetett. A mortalitás korcsoportok szerinti lebontása elérhető a neten, vagy akár ebben a topikban is linkelve volt.

Bárcsak így lenne! Nézd meg a fertőzöttek, a gyógyultak és a halottak számát a https://www.worldometers.info/coronavirus/ oldalon. Számold át mi lenne akkor, ha elengednék a vírust és itthon több millió emberen átvonulna a járvány.
A huncover vizsgálat szerint kábé 0.6% a hazai szeropozitív esetek száma, és ez járt 600 halottal. Mennyi halott lenne a szabadon terjedő járvány esetén?

Miben számolt hibásan?

"Fizetheted a büntit." Ez az, ha nincsennek érveid és a tények nem a te álláspontodat igazolják, akkor jöjjön a nyers erő. :) "Hordjad a maszkot, MERT CSAK!" :)
A szüleim hordják a maszkot. Aki szükségét érzi, hordja nyugodtan. De néha az az érzésem, hogy a vírushisztisek azért erőltetik mindenkire a korlátozó intézkedéseket, mert ha csak ők tartanák be, és félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól és mekkora idióták voltak. De ha mindenki viseli a maszkot, akkor mindenki egységesen hülye, tehát senki sem az. :)
 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
241
1 238
93
Ki fog derülni, hogy eltér. Csak épp az ellenkező irányba!! Úgy néz ki 2020. lesz az az év, amikor emberemlékezet óta ilyen kevesen nem haláloznak el Magyarországon. Még nincs vége az évnek, ezért tévedhetek, és elkiabálni sem akarom, de a fele lement már és eddig az látszik, hogy az emberek életerejét összeránthatta ez a nagy ijesztegetés. Ez pszichológia is. Na meg kánikula sem volt idén még..., meg influenzajárvány sem! Az nem járvány ugyanis, ha 5 hónap alatt ~4.300 ember megbetegszik egy új típusú influenzában egy közel 10 milliós országban.
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wdsd001a.html
Szerintem kedvezőtlen irányba fog eltérni az éves mortalitás a sok éves átlagtól, de nem közvetlenül a COVID-19 miatt. Az hogy gyakorlatilag 2 hónapra leállították a magyar egészségügyet, nem fog elmúlni következmények nélkül. Az alatt a 2 hónap alatt hány akut betegség váltott át krónikusra, mert nem volt szakrendelés és ellátás? Attól, hogy egy betegség az adott pillanatban nem életveszélyes, még nem jelenti, hogy 2 hónap múlva nem lesz az. Pl. egy kivizsgálatlan szívritmus zavarból lett szívinfarktus, egy kezelhető gerincsérvből lett kiszakadt gerincsérv, szűrővizsgálat hiányában nem idejében kiderült daganatos betegség, stb. Egy orvos biztos oldalakon keresztül tudná sorolni, mennyi kárt okozott a magyar emberek egészségének ez a túlzott hisztéria.. :(
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

diab15260829

Active Member
2016. március 14.
45
129
33
Amit az előbb írtál az egészségügy leállításáról, az helytálló, a maszk-ügyben azért vitatkoznék. A szlovákoknál március elejétől a maszkviselés kötelező, nálunk csak májustól. Eredmény: nálunk majdnem 600 koronás halott, ott 28 fő(!), ami annak fényében is elenyésző, hogy népessége feleakkora, mint Magyarországnak.Persze lehet manipulálni a statisztikákat felfelé és lefelé is, de ez az eltérés akkor is túl jelentős. Más kérdés az is, hogy az élet nem állhat le (gazdaság, munkahelyek miatt), de ha minden szociális kontaktust szabadjára engednek, az lesz, mint most Arizonában:

https://index.hu/techtud/2020/07/20/arizona_a_legrosszabbra_keszul/
https://azbigmedia.com/business/covid-19-cases-in-arizona-surpass-145000-state-deemed-red-zone/

Ha a higiénia, távolságtartás és maszkviselés megmarad, akkor esélyesen itt nem lesz szükség kijárási korlátozásokra, leállításra. A maszk nem túl kellemes, de így legalább nem köpöm és lehelem rá senkire sem esetleges vírusaimat, bacijaimat.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Miben számolt hibásan?
Mindenben.
"Fizetheted a büntit." Ez az, ha nincsennek érveid és a tények nem a te álláspontodat igazolják, akkor jöjjön a nyers erő. :)
Hát, őőő..., igen. :)
"Hordjad a maszkot, MERT CSAK!" :)
El lett magyarázva ezerszer és még ma is elérhető minden tájékoztató a neten, a tv-ben stb.
A szüleim hordják a maszkot. Aki szükségét érzi, hordja nyugodtan. De néha az az érzésem, hogy a vírushisztisek azért erőltetik mindenkire a korlátozó intézkedéseket, mert ha csak ők tartanák be, és félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól és mekkora idióták voltak.
Az is alaposan el lett magyarázva, hogy elég csak néhány renitens és nem fog megállni a járvány. Akkor most ki az idióta?
De ha mindenki viseli a maszkot, akkor mindenki egységesen hülye, tehát senki sem az.
Inkább örüljünk neki, hogy ilyen egyszerűen megfogható a vírus terjedése.
Én meg azokat az embereket nem bírom, akik a maszk miatt hisztiznek, mert nem kapnak levegőt alatta... Tényleg? Nem hiszem.
Szerintem kedvezőtlen irányba fog eltérni az éves mortalitás a sok éves átlagtól, de nem közvetlenül a COVID-19 miatt. Az hogy gyakorlatilag 2 hónapra leállították a magyar egészségügyet, nem fog elmúlni következmények nélkül. Az alatt a 2 hónap alatt hány akut betegség váltott át krónikusra, mert nem volt szakrendelés és ellátás? Attól, hogy egy betegség az adott pillanatban nem életveszélyes, még nem jelenti, hogy 2 hónap múlva nem lesz az. Pl. egy kivizsgálatlan szívritmus zavarból lett szívinfarktus, egy kezelhető gerincsérvből lett kiszakadt gerincsérv, szűrővizsgálat hiányában nem idejében kiderült daganatos betegség, stb. Egy orvos biztos oldalakon keresztül tudná sorolni, mennyi kárt okozott a magyar emberek egészségének ez a túlzott hisztéria.. :(
Igaz, az ellenzéki sajtó jól felfújta a dolgot, de összességében alig 1200 ágyról volt szó, vagyis tényleg csak hisztiről, de a médiában.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Csupa elképzelt dologgal riogatsz. "Mi lesz, ha jön egy erősebb vírus?" Mi lesz, ha földönkivüli idegen gyíkemberek rohanják le a Földet? :) A feltételezéseid pont ilyen abszurdak. De akkor már tegyél bele némi fantáziát: legye a VÍRUS (csupa nagybetűvel) idegen eredetű, vagy legalább az Ebolva (Zaire törzs) airborne változata. :) A hozzád hasonlók csupa "mi lenne ha.." feltételezések alapján akarnak pánikot kelteni, diktatórikus intézkedéseket bevezetni, a világgazdaságot az ipari forradalom előtti szintre visszalökni, milliókat munkanélkülivé tenni. OgretankHU számokat és tényeket írt le, amik egyáltalán nem igazolják ezt a hisztériát. De egye fene, tartsuk tiszteletben embertársaink elmebaját: mindenki abban hisz amiben akar, de csak a vírushisztisek akarják rákényszeríteni másokra a saját hülyeségüket. Hordj maszkot, maradj otthon, rettegj, ne gyülekezz, ne találkozz emberekkel, stb. Én csak annyit kérek, hogy mindenki hagyja békén a másikat, élni az életét. Te hordj maszkot, ha akarsz, én nem fogok. Ha igazad van, te életben maradsz, én nem fogok. Ebben az esetben nyertél. De ez a vírushisztiseknek nem elég. Ugyanis ez nem az életek megőrzéséről szól, hanem a mások élete feletti kontrollról. Néha az az érzésem, hogy a vírushisztisek azért erőltetik mindenkire a korlátozó intézkedéseket, mert ha csak ők tartanák be, akkor félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól. De így ha számok nem őket igazolják, akkor mondhatják, hogy ez csak a bevezetett korlátozó intézkedések miatt volt. Milyen kényelmes.. :)

1. Tömegközlekedési eszközökön és üzletekben kötelező a maszk viselése. Remélem legalább a jogszabályokat betartod!
2. A szakemberek - és nem a járványhisztisek - azt ajánlják, hogy zárt térben általánosan legyen kötelező a maszk használat. Sorban rendelik ezt a különböző országokban, vagy állítják vissza a korábbi kötelező maszkviselést.
Szlávik: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200720/szlavik-a-maszkviseles-szigoritasarol-beszelt-441762
Merkely: https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20200716-merkely-bela-zart-terben-ujra-maszkot-kellene-hordani
Jakab: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_sokan_mar_nem_hordanak_maszkot_es_ez_baj/20200624095121
Németek mérték: https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegkereso/fertozo-betegsegek/koronavirus-itt-a-bizonyitek-hogy-a-maszkviseles-40-kal-csokkentheti-a-fertozes/62l49pt
Belgák visszaállították a kötelező maszkviselést: https://www.bumm.sk/kulfold/2020/07/10/belgiumban-szombattol-kotelezo-a-maszk-viselese
Osztrákok is: https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...n-ismet-kotelezo-lesz-a-maszkhasznalat-441750
Horvátok is: https://mfor.hu/cikkek/makro/hetfotol-kotelezo-a-zart-teri-maszkviseles-horvatorszagban.html
Románia: https://azonnali.hu/cikk/20200708_r...-kepviselore-mert-nem-akartak-maszkot-viselni
Svájc: https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...vajcban-is-jon-a-kotelezo-maszkviseles-439608
Spanyolok: https://infovilag.hu/spanyolorszag-ujra-kijarasi-tilalom-es-szigoru-maszktorveny/
Franciák: https://pannonrtv.com/rovatok/vilag/franciaorszagban-kotelezo-lesz-maszk-viselese
Olaszország: https://www.origo.hu/nagyvilag/2020...seles-tavolsagtartas-koronavirus-jarvany.html
Anglia: https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-az-elsonel-sulyosabb-masodik-hullamra-441362
3. A különbség aközött, hogy én hordok maszkot és te nem, az hogy én ezzel téged nem veszélyeztetlek, nem okozok neked hátrányt, nem hozlak kényelmetlen helyzetbe, nem keltek benned félelmet, vagy aggodalmat, nem vagyok veled szemben udvariatlan sem. Te viszont az egész társadalmat veszélyezteted, nem csak saját magadat. Egy agresszív fertőző betegség nem magánügy. Akkor sem, ha felelőtlenséget miatt elkapod és ezáltal a saját betegséged mellett a családodat, ismerőseidet, munkatársaidat és úgy általában mindenkit a buszon, a boltban, a moziban fertőzésveszélynek teszed ki, vagy meg is fertőzöd. Különösen úgy, hogy nem tartod be a vonatkozó szabályokat és ajánlásokat.
4. Akit nem fertőzöl meg, azok közül is sokakat karanténba küldesz. Biztos nagyon meg fogják neked köszönni a 2 hetes szobafogságot, a jövedelemkiesést, a tervezett programjaik ellehetetlenítését, stb... Nagyobb léptékben pedig hozzájárulsz ahhoz, hogy újra kijárási korlátozás legyen, hogy ne nyissanak ki az iskolák, hogy túlterhelődjön az egészségügy, hogy egy csomó pénzt el kelljen újra költeni az intenzívebb védekezésre. Az általad továbbadott fertőzési láncban pedig lehetnek akik meghalnak, vagy nagyon megszenvedik a betegséget. Mert te felelőtlen, önző és jogsértő magatartást tanúsítottál. Amiért egyébként teljes joggal meg is büntethetnek.
5. Még ha meg is vagy győződve arról, hogy a szakemberek, döntéshozók mind futóbolondok és nincs itt semmiféle járványveszély. Tehát én is butaságokat irkálok azzal, hogy te bárkit is veszélyeztetnél, mert ez csak egy kitalált hiszti. Még ebben az esetben is elvárható lenne, hogy légy tekintettel arra, hogy mások rosszul fogják érezni magukat ha, te maszk nélkül leülsz melléjük a buszon, maszk nélkül közel állsz hozzájuk a boltban, a pénztár előtt, maszk nélkül össze lehelgeted előttük a kirakott élelmiszert a piacon, vagy leülsz melléjük a moziban. Ha saját magadon kívül tekintettel vagy mások érzéseire, félelmeire (még akkor is ha véleményed szerint megalapozatlan), akkor már ez is elég indok a nem túl megerőltető maszkviselésre és távolság tartásra.
6. Továbbá legalább az illem is megkövetelné, hogy ha mások veszik a fáradságot és vigyáznak rád a maszk viseléssel, akkor te is tedd ezt, még akkor is, ha magánvéleményed szerint nem lenne szükséges. Vannak dolgok, amiket az ember nem azért csinál, mert állatira élvezi, hanem mert társadalmi együttéléshez hozzá tartozik. Például ha nem értesz egyet a köszönés szokásával, akkor nem köszönsz senkinek és nem is fogadod mások köszönését? Ha az emberek többsége betartja a maszkviselési, távolság tartási szabályokat és ajánlásokat, akkor alapvető udvariasság, hogy te is ezt tedd.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az uszodák járványügyi szempontból különösen veszélyesek, és még a zsúfolt strandokon is maszkot kell viselni – figyelmeztetett az InfoRádiónak nyilatkozó Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A szakember szerint bár megugrott az elmúlt napokban Magyarországon a fertőzésszám, de ebből nem lehet messzebb menő következtetéseket levonni. A szomszéd országokban azonban elkezdődhetett a második hullám, így óvatosnak kell lennünk.
Falus András: nem biztonságos olyan országok szomszédjának lenni, ahol fokozódik a járvány

Sajnos szó sincs arról, hogy a meleg nyári idő önmagában visszaszorítaná az új koronavírus terjedését - ezt tudják már jól a sivatagos, illetve szubtrópusi klímájú Arizona és Florida lakói, ahol a járvány szakadatlanul tombol a hőség ellenére. Vajó Zoltán diabetológus az összes kollégájához hasonlóan már szinte csak koronavírusos betegeket lát el, miközben az egészségügyi rendszer tartalékai kimerültek. Pedig tavasszal még úgy tűnt, hogy túlzott volt a riadalom.
A helyzet addig biztosan nem fog megoldódni, amíg nem lesz vakcina. Kérdés ugyanakkor, hogy az oltás meg fogja-e oldani ezt a válságot. Még semmit sem tudunk arról, hogy immunissá lehet-e válni a koronavírusra. Másrészt nem tudni, hogy hányan fogják beoltatni magukat. A magyar orvos keserűen foglalja össze: "Az emberi hülyeség ismétli önmagát, az ismerősök között pontosan ugyanazokat a véleményeket hallja az ember, mint a 2010-es sertésinfluenza-világjárvány idején. Bill Gatest meg a kormányt vádolják a gonosz vakcina miatt, és nem lehet őket meggyőzni. Az értelmesebbje belátja, hogy meg kell várni, míg elérhetővé válik a vakcina, és akkor azonnal meg kell kapni, mert addig nem tér vissza a biztonság.”
Arizona a legrosszabbra készül
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

moreau

Member
2019. március 21.
27
42
13
Miben számolt hibása

"Fizetheted a büntit." Ez az, ha nincsennek érveid és a tények nem a te álláspontodat igazolják, akkor jöjjön a nyers erő. :) "Hordjad a maszkot, MERT CSAK!" :)
A szüleim hordják a maszkot. Aki szükségét érzi, hordja nyugodtan. De néha az az érzésem, hogy a vírushisztisek azért erőltetik mindenkire a korlátozó intézkedéseket, mert ha csak ők tartanák be, és félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól és mekkora idióták voltak. De ha mindenki viseli a maszkot, akkor mindenki egységesen hülye, tehát senki sem az. :)
Szerintem fordítva ülsz a lovon. A maszk legfontosabb funkciója az, hogy ne add át a vírust a környezetednek ha esetleg megfertőződnél. Lehetsz keménylegény, okosabb másoknál hisz a te szervezeted legyőzi a vírust, de közben megfertőzöl pár embert aki nem lesz ilyen szerencsés.

Egyébkent a maszkhisztisek meg azért erőltetik a teljes feloldást mert ha amerikai vagy olasz állapotok lesznek itt akkor nem csak ők lesznek a felelőtlenek?
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
http://pandemia.hu/spanyolorszag-koronavirus/

Létezne szerintetek, h 3 nap alatt 51.700-al nőtt az esetek száma Spanyolországban?

Ez napi 17.000-es esetszám...

Nem tudom honnan veszik az információt, mert azt nem írták meg, de szerintem hibás. Sem a spanyol minisztérium honlapja, sem a Worldometers, sem a John Hopkins Egyetem adatbázisa, de még a Wikipédia sem mutat ilyen megugrást.
Van rá esély, hogy a hiba oka, hogy egyik adatbázisról áttérnek a másikra és az egyik összesítés csak Spanyolország Ibériai-félszigeten lévő részének adatát közli, a másik pedig az exklávékban és a tengeren túli területeken kimutatott fertőzötteket is tartalmazza. A 311916 összes eset a Worldometers tegnapi adatának felel meg, de ott 3 nappal korábban is 307335 eset volt.
Viszont a spanyoloknál ütemesen emelkedik a napi új estek száma. 1500 feletti napi új esetszám egy 47 milliós országban elég sok. A korábbi kiugró értékeket ugyan még nem éri el, de így se néz ki túl szépen az ábra.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A huncover vizsgálat szerint kábé 0.6% a hazai szeropozitív esetek száma, és ez járt 600 halottal. Mennyi halott lenne a szabadon terjedő járvány esetén?

Jaj Zeal ne hozd már ilyen kellemetlen helyzetbe ezt a szerencsétlen flótást. :rolleyes::D Hiányzott a matekórákról, és amúgy sem érti az ilyen realisztikus feladatokat, neki ez hottentotta nyelven van, és mivel nem érti, ezért még-jobban fél és hisztizik tőle. Amúgy is le van foglalva szellemileg "a demokrácia hőse" vírustól. :rolleyes::D
"Fizetheted a büntit." Ez az, ha nincsennek érveid és a tények nem a te álláspontodat igazolják, akkor jöjjön a nyers erő. :)
Hát, őőő..., igen. :)

Igen Zeal, így is kell annak lennie. ;) Most az egész világon lavina szerűen vezetik be azokat a nyers brutális szigorításokat, büntetésekkel, amiket már 2 hónapra előre megírtam, hogy ez így fog történni, MERT NEM LESZ MÁS LEHETŐSÉGÜK, vissza lehet nézni ! Akkor ki tud többet, ki ért hozzá jobban Septimus ??? :D:D:p:cool: NEM én irányítom a világot, egy kicsit sem, de ha én vázoltam fel helyesen a jövőt, az úgy fog történni, "ha lerottyantod a bokád" Septimus, akkor is ! Az értelem győz, és a hozzád hasonló hisztiző dilettánsok miatt nem lesznek boldogan áldozatok sehol a világon ! Ez tőlem függetlenül is így van, ha nem is léteznék, akkor is ÍGY LENNE ! ;):p
"Hordjad a maszkot, MERT CSAK!" :)
El lett magyarázva ezerszer és még ma is elérhető minden tájékoztató a neten, a tv-ben stb.

Zeal, erről úgy pereg le az értelmes magyarázat, mint a falra-hányt borsó ! :eek::D:D Az az oka, hogy a "diktatórikus intézkedéseket bevezetése" meg a "de csak a vírushisztisek akarják rákényszeríteni másokra a saját hülyeségüket" és hasonló hoaxok pörögnek az agyukban, és lefoglalják az amúgy is kies értelem helyét. Nem is képes felfogni azt amit írsz neki. Nincs hozzá már agyi erőforrása ! ;) Végtelen ciklusban pörög a hiszti azon a minimális agykapacitáson ami van neki. Ez van sajnos... ;)

Kellemes további hetet mister Septimus ! Elnézed vagy sem, de én sűrűn fogok nevetni rajtad a héten amikor eszembe jut néha az a sok hülyeség amit írtál... :D:D:p:cool:
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and zeal
T

Törölt tag 2822

Guest
Csupa elképzelt dologgal riogatsz. "Mi lesz, ha jön egy erősebb vírus?" Mi lesz, ha földönkivüli idegen gyíkemberek rohanják le a Földet? :) A feltételezéseid pont ilyen abszurdak. De akkor már tegyél bele némi fantáziát: legye a VÍRUS (csupa nagybetűvel) idegen eredetű, vagy legalább az Ebolva (Zaire törzs) airborne változata. :) A hozzád hasonlók csupa "mi lenne ha.." feltételezések alapján akarnak pánikot kelteni, diktatórikus intézkedéseket bevezetni, a világgazdaságot az ipari forradalom előtti szintre visszalökni, milliókat munkanélkülivé tenni. OgretankHU számokat és tényeket írt le, amik egyáltalán nem igazolják ezt a hisztériát. De egye fene, tartsuk tiszteletben embertársaink elmebaját: mindenki abban hisz amiben akar, de csak a vírushisztisek akarják rákényszeríteni másokra a saját hülyeségüket. Hordj maszkot, maradj otthon, rettegj, ne gyülekezz, ne találkozz emberekkel, stb. Én csak annyit kérek, hogy mindenki hagyja békén a másikat, élni az életét. Te hordj maszkot, ha akarsz, én nem fogok. Ha igazad van, te életben maradsz, én nem fogok. Ebben az esetben nyertél. De ez a vírushisztiseknek nem elég. Ugyanis ez nem az életek megőrzéséről szól, hanem a mások élete feletti kontrollról. Néha az az érzésem, hogy a vírushisztisek azért erőltetik mindenkire a korlátozó intézkedéseket, mert ha csak ők tartanák be, akkor félév múlva kiderülne, hogy az éves mortalitás nem tér el a sokévi átlagtól. De így ha számok nem őket igazolják, akkor mondhatják, hogy ez csak a bevezetett korlátozó intézkedések miatt volt. Milyen kényelmes.. :)

Kényelmes?

Olaszországban és New Yorkban is eljött a pont amikor választania kellett az orvosnak ki haljon meg és ki maradjon életben ugyanis nem volt lélegeztetőgép, nem volt kapacitás az ellátásra. Ez nem hit kérdése hanem tény. Az USA-ban egyébként lassan megint ott tartanak néhány államban köszönhetően részben a politikusoknak részben a hozzád hasonló éles elméjű polgároknak.

Miért olyan nehéz felfogni, hogy a járvány egyik legnagyobb veszélye nem csak az alap halálozási rátája hanem, hogy gyorsan történik és túlterheli az egészségügyet. Ha túlterhelt az egészségügy a halálozás még nagyobb lesz, ellátás hiányában akár olyanok is meghalhatnak akik el sem kapták a vírust.

A maszkviselés fontossága el lett magyarázva kb ezerszer csak ebben a topikban. Kb egy négy éves gyerek is fel tudja fogni, de elhiszem, hogy egy autistának vagy egy értelmi fogyatékosnak ez nehezen megy.

Biztosan egy balfasz politikus vagy egy gipsz jakab tiszaröcsögéről jobban tudja és ismeri a helyzetet mint azok az orvosok, kutatók akiknek ez a feladata. A tudományos világ gyakorlatilag könyörgött az amerikaiaknak is, hogy miként kezeljék a helyzetet. Elbaszták, most jöhet megint a fekete leves.

Te is mehetsz az ignore listára, a te hülyeségeidet se látom többet hála Istennek.
 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
241
1 238
93
1. Tömegközlekedési eszközökön és üzletekben kötelező a maszk viselése. Remélem legalább a jogszabályokat betartod!
2. A szakemberek - és nem a járványhisztisek - azt ajánlják, hogy zárt térben általánosan legyen kötelező a maszk használat. Sorban rendelik ezt a különböző országokban, vagy állítják vissza a korábbi kötelező maszkviselést.
Szlávik: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200720/szlavik-a-maszkviseles-szigoritasarol-beszelt-441762
Merkely: https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20200716-merkely-bela-zart-terben-ujra-maszkot-kellene-hordani
Jakab: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_sokan_mar_nem_hordanak_maszkot_es_ez_baj/20200624095121
Németek mérték: https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegkereso/fertozo-betegsegek/koronavirus-itt-a-bizonyitek-hogy-a-maszkviseles-40-kal-csokkentheti-a-fertozes/62l49pt
Belgák visszaállították a kötelező maszkviselést: https://www.bumm.sk/kulfold/2020/07/10/belgiumban-szombattol-kotelezo-a-maszk-viselese
Osztrákok is: https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...n-ismet-kotelezo-lesz-a-maszkhasznalat-441750
Horvátok is: https://mfor.hu/cikkek/makro/hetfotol-kotelezo-a-zart-teri-maszkviseles-horvatorszagban.html
Románia: https://azonnali.hu/cikk/20200708_r...-kepviselore-mert-nem-akartak-maszkot-viselni
Svájc: https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...vajcban-is-jon-a-kotelezo-maszkviseles-439608
Spanyolok: https://infovilag.hu/spanyolorszag-ujra-kijarasi-tilalom-es-szigoru-maszktorveny/
Franciák: https://pannonrtv.com/rovatok/vilag/franciaorszagban-kotelezo-lesz-maszk-viselese
Olaszország: https://www.origo.hu/nagyvilag/2020...seles-tavolsagtartas-koronavirus-jarvany.html
Anglia: https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-az-elsonel-sulyosabb-masodik-hullamra-441362
3. A különbség aközött, hogy én hordok maszkot és te nem, az hogy én ezzel téged nem veszélyeztetlek, nem okozok neked hátrányt, nem hozlak kényelmetlen helyzetbe, nem keltek benned félelmet, vagy aggodalmat, nem vagyok veled szemben udvariatlan sem. Te viszont az egész társadalmat veszélyezteted, nem csak saját magadat. Egy agresszív fertőző betegség nem magánügy. Akkor sem, ha felelőtlenséget miatt elkapod és ezáltal a saját betegséged mellett a családodat, ismerőseidet, munkatársaidat és úgy általában mindenkit a buszon, a boltban, a moziban fertőzésveszélynek teszed ki, vagy meg is fertőzöd. Különösen úgy, hogy nem tartod be a vonatkozó szabályokat és ajánlásokat.
4. Akit nem fertőzöl meg, azok közül is sokakat karanténba küldesz. Biztos nagyon meg fogják neked köszönni a 2 hetes szobafogságot, a jövedelemkiesést, a tervezett programjaik ellehetetlenítését, stb... Nagyobb léptékben pedig hozzájárulsz ahhoz, hogy újra kijárási korlátozás legyen, hogy ne nyissanak ki az iskolák, hogy túlterhelődjön az egészségügy, hogy egy csomó pénzt el kelljen újra költeni az intenzívebb védekezésre. Az általad továbbadott fertőzési láncban pedig lehetnek akik meghalnak, vagy nagyon megszenvedik a betegséget. Mert te felelőtlen, önző és jogsértő magatartást tanúsítottál. Amiért egyébként teljes joggal meg is büntethetnek.
5. Még ha meg is vagy győződve arról, hogy a szakemberek, döntéshozók mind futóbolondok és nincs itt semmiféle járványveszély. Tehát én is butaságokat irkálok azzal, hogy te bárkit is veszélyeztetnél, mert ez csak egy kitalált hiszti. Még ebben az esetben is elvárható lenne, hogy légy tekintettel arra, hogy mások rosszul fogják érezni magukat ha, te maszk nélkül leülsz melléjük a buszon, maszk nélkül közel állsz hozzájuk a boltban, a pénztár előtt, maszk nélkül össze lehelgeted előttük a kirakott élelmiszert a piacon, vagy leülsz melléjük a moziban. Ha saját magadon kívül tekintettel vagy mások érzéseire, félelmeire (még akkor is ha véleményed szerint megalapozatlan), akkor már ez is elég indok a nem túl megerőltető maszkviselésre és távolság tartásra.
6. Továbbá legalább az illem is megkövetelné, hogy ha mások veszik a fáradságot és vigyáznak rád a maszk viseléssel, akkor te is tedd ezt, még akkor is, ha magánvéleményed szerint nem lenne szükséges. Vannak dolgok, amiket az ember nem azért csinál, mert állatira élvezi, hanem mert társadalmi együttéléshez hozzá tartozik. Például ha nem értesz egyet a köszönés szokásával, akkor nem köszönsz senkinek és nem is fogadod mások köszönését? Ha az emberek többsége betartja a maszkviselési, távolság tartási szabályokat és ajánlásokat, akkor alapvető udvariasság, hogy te is ezt tedd.

1. Nem megyek olyan helyre, ahol a maszkviselés kötelező. Nem járok tömegközlekedéssel, inkább gyalogolok vagy autózok. Olyan kisboltokban vásárolok, ahol nem basztatnak, ha nem veszem fel a maszkot, vagy utcai zöldségeseknél vásárolok. Ha valahol rám szólnak, hogy vegyem fel a maszkot, akkor kimegyek a boltból és oda többet nem megyek.
2. Zárt térben maszkviselés: a fenti elvekkel nagyjából ki tudtam kerülni ezt, kivétel a munkahely. Ott az első pár hétben kötelező volt, de mikor az összes koronavírussal fertőzött kollégám azzal az információval tért vissza a házikaranténból, hogy a családjukon kivétel nélkül egy köhintésnyi tünet nélkül ment át a koronavírus, azóta csak "bohócvírusnak" hívják a Covid-19-et. Akikkel én találkozom, májustól mindenki egységesen szarik bele a maszkviselésbe és egyéb korlátozó intézkedésbe (pl. kézfogás tilalma). És még beteget sehol nem láttam. Sehol. Semmikor.
Azért jó látni, hogy az emberek általában a saját szemüknek és tapasztalatuknak hisznek, nem a médiának. Az elején volt pánik, de senki nem találkozik betegekkel, csak a korlátozó intézkedések hátrányos következményeivel, így azért nehéz fent tartani a lakosság meggyőződését, hogy mindez szükséges.
De ezek csak elméletek, amik mind azon a feltételezésen alapulnak, hogy a koronavírus valóban olyan veszélyes az emberiség egészére. Én nem vitatom, hogy veszélyes tud lenni egyénekre, de a megelőző és korlátozó intézkedések eltúlzottak. Elég lett volna a veszélyeztetteket (időseket, légzési elégtelenségben szenvedőket, immunhiányosokat, stb.) elszigetelni és mindenki mást békén hagyni. Én csak arra kérek mindenkit, hogy a saját tapasztalatai és józan esze alapján cselekedjen.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU