Challenger -1 / -2 / -3 (Egyesült Királyság)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
szerintem azért nem kellene az RM-et, ami az elmúlt 45 évben ellátta ágyúval a nyugati világot hülyének nézni.
A 130-as ágyú fejlesztése még jóval azelőtt kezdődött, hogy kiderült volna, hogy a németek a franciákkal együtt akarnak mbt-t fejleszteni, meg, hogy a kmw összebútorozik a nexterrel.

Egyébként már csak azért sem tűnik túl valószínűnek, hogy az RM a 120-as ágyú helyett gondolta volna a 130-ast, mivel a 120-sok modernizációjához az l55a1-et ajánlja. Ráadásul eleve elég bajosnak tűnik az, hogy a jelenlegi jellemzően kézitöltős 120-sok helyett egy automatás 130-at rakjanak a toronyba...nyilván nem megoldhatatlan, de azért elég komoly toronyátalakítást igényel.

A kaliberrel kapcsolatban: az mbt-k kb. elérték az ésszerű tömeghatárt, és mivel az RH azt mondja, hogy az új ágyú átütése 50%-kal nagyobb, mint a jelenlegi L55-é elég nehezen hiszem, hogy ne lenne elég bármi ellen a jövőben.
Egyébként meg az aps-ek terjedésével nemcsak az torkolati energia fog számítani az átütési képesség szempontjából.
Az APS-ek ugyanis jelenleg azért nem igazán alkalmasak apfsds ellen, mert amíg az ATGM-ek/rpg-k sebessége pár száz m/s, addig az apfsds 1700-1800 m/s-al jön. ráadásul egy atgm jellemzően nagyobb célpont, mint egy apfsds, ami a hard-kill aps repeszfelhő szempontjából fontos (ha kisebb a célpont, akkor sűrűbb repeszfelhő kell, viszont akkor közelebb kell engedned magadhoz a lövedéket, viszont nagy lövedék sebesség esetén azért ez elég necces)
Szóval hiába lehet a 140 mm-es torkolati energiája nagyobb, de ha ez úgy jön ki, hogy alacsonyabb kezdősebesség/nagyobb lőszertömeg, akkor simán lehet, hogy az aps számára könnyebb célpont lesz

Ez szép meg jó de ettől meg nem az RM szállitja a következő európai garckocsijába a löveget.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Egy full automata toronnyal szerelt mbt esetében én megvárnám a vétellel amíg kellő tapasztalat összegyűlik a nagy hadseregeknél ennek előnyeiről/hátrányairól. Nekik van rá kapacitásuk, hogy ha valami gáz van, akkor használhassanak mást, nekünk nincs.
Nekem nincs benne bizodalmam.A hk célja,hogy közvetlen irányzású ágyútűzzet szolgáltasson egy védett és mozgékony platformrol.Ha az ágyú akármiért harcképtelen,az egész nem ér semmit.Még mindig van sima céltávcső a legmodernebb tankokon is.A Leon is,tartalékban.Ha egy lövedék megszorul,mert kicsit kirázódott,hát a kezelő megigazitja-ha van.
IFV más tészta.Az végül is egy lövészszállitó.Ha elveszti a távirányitott fegyverzetet,visszaminősül APC-nek,de az alapfeladatát teljesiteni tudja.Elviszi a lövészeket.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Nekem nincs benne bizodalmam.A hk célja,hogy közvetlen irányzású ágyútűzzet szolgáltasson egy védett és mozgékony platformrol.Ha az ágyú akármiért harcképtelen,az egész nem ér semmit.Még mindig van sima céltávcső a legmodernebb tankokon is.A Leon is,tartalékban.Ha egy lövedék megszorul,mert kicsit kirázódott,hát a kezelő megigazitja-ha van.
IFV más tészta.Az végül is egy lövészszállitó.Ha elveszti a távirányitott fegyverzetet,visszaminősül APC-nek,de az alapfeladatát teljesiteni tudja.Elviszi a lövészeket.

Ha nem így csinalod akkor vagy mozgékonyság vagy védettseg nem lesz.Nem lehet emberes toronnyal megfelelő védelmet adni egy 140-es vagy 152-es ágyúval szemben ésszerű(70 tonna alatt) tömeg mellett.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Pont erről beszélnek @dudi -ék, hogy a 140mm-es löveges MGCS már valószínüleg ember nélkűli tornyú lesz. A pontos konstrukció még nem ismert, de a PUMA után nem gondolom, hogy tennének bele embert. Így egy nagyobb védettségű tornyot is létrehozhatsz, akár nagyobb lőszerkészlettel, vagy extra kicsi tornyot, amennyiben a lőszert a testben tárolják.
A full automata torony annak ellenére kisebb hk.-t eredményezhet, hogy nagyobb lesz a védettsége, valamint kevesebb lesz a legénysége is.
Most nem akarok nagyívű vitát kezdeményezni, de én simán el tudnék 2 fős személyzetet is képzelni. Ráadásul már az is lehet, hogy az MGCS már csak opcionálisan lesz emberes.

Az Armata nagyobb lett, mint a T90.

A 3 egymás mellett ülő ember miatt hosszabb lett a test és szélesebb is + magasabb mint pl. egy T90-nél.

A torony ugyan ember nélküli, de magasabban van, messziről kiszúrható, és ha eltalálják, a hk védtelen lesz.

Én is el tudnék képzelni két fős személyzetet - az irányzót váltaná ki az elektronika.

De amúgy a tornyos harckocsi is alacsonyabb lehetne amennyiben a töltő hátul van.

Lásd pl. K2. a tényleges magasság ameddig ember van kb. anyni, mint ameddig a torony elejének páncélzata ér.

De pl. egy ilyen megoldás esetén a Leo2-nél is vissza lehetne térni a süllyesztett irányzékhoz, vagyis elég lenne a torony alsó felét bitangul páncélozni, amivel nyerhetsz vagy 30cm-t.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
A tévedesed ott van,hogy nagyobbnak gondolsz egy 140-es ágyúval szerelt tornyot mint a mostaniak.De ez nem igaz, mert senki nem fog embert rakni egy olyan toronyba aminek 140-es az agyúja.Erre írtam,hogy a jövő harckocsija nem Leopard 2 vagy Leclerc hanem T-14 Armata már ami az alapvető elrendezéset illeti.



130 as löveggel egy hagyományos(Leopard 2 Leclerc) felepítesű újonan tervezett tankot venni 3-4 év múlva pont akkora baromság mint ma 4.gen gepet venni 5.gen gép helyett.
Ez a 130-as löveg csak egy erőlködés az RM részéről mert úgy nez ki,hogy kimarad az újgenerációs európai harckocsiból.Ezért kitalálta,hogy a 130-as az pont befér a mai harckocsikba és ebből próbál pénzt csinálni.De ez csak erőlködes.Ezen kívül az is fura,hogy új konstrukcióról beszélsz aminek 130-as az ágyúja,épp csak ilyen nincs.Az RM nem fejleszt harckocsit,csak a már meglévőekhez ajánlja a 130-as löveget, azaz nem létezik az az új konstrukció amiről te beszélsz(még papiron sem).Jelenleg új konstrukció a T-14 meg a KMW+NEXTER harckocsija.Az előbbi ugye orosz az utóbbiban meg 140-es ágyú lesz.

A "jövő" harckocsija. Mondjuk 2040-től. Számunkra mondjuk 2045-től.

De a 130mm-es Leo2 2-3 év múlva mára jelen harckocsija lehetne. Az élettartamának nagy részét lehúzná 2040-ig.

Nem lehet elvetni egy eszköz beszerzését arra hivatkozva, hogy 20 év múlva lesz korszerűbb is.

20 év múlva mindenből lesz korszerűbb (vagy köewk és botok)
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
A "jövő" harckocsija. Mondjuk 2040-től. Számunkra mondjuk 2045-től.

De a 130mm-es Leo2 2-3 év múlva mára jelen harckocsija lehetne. Az élettartamának nagy részét lehúzná 2040-ig.

Nem lehet elvetni egy eszköz beszerzését arra hivatkozva, hogy 20 év múlva lesz korszerűbb is.

20 év múlva mindenből lesz korszerűbb (vagy köewk és botok)

Nincs bajom a 130-as löveggel csak ne képzeljünk bele olyat amit nem tud.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Ha nem így csinalod akkor vagy mozgékonyság vagy védettseg nem lesz.Nem lehet emberes toronnyal megfelelő védelmet adni egy 140-es vagy 152-es ágyúval szemben ésszerű(70 tonna alatt) tömeg mellett.


Szerintem lehet. Számomra butának tűnik, hogy az automata tornyoknál is hagyományos emberes kompozícióban építik meg az elrendezést. Simán lehetne egy elég lapos két kezelőállásos tornyot építeni. Parancsnok, lövegkezelő, egymástól elkülönített kapszulában (+ külön kapszulában sofőr hagyományosan a törzsben). Akár mindkettejük rendelkezhet teljes értékű felderítő és irányzó eszközkészlettel, csak a státusz szabja meg a parancsnoki láncot. Így az egyikük kiesése esetén is lehetne teljes értékű harctevékenységet folytatni. Szóval ezt a lapos toronyrészt rommá lehet kisebb mennyiségű fémmel is páncélozni, a torony hátsó szekciója pedig a régi oszcilláló tornyok metódusát követné, csak ember nélkül, löveggel, tárral, töltőberendezéssel. Egyrészt a védelmét szintén meg lehetne oldalni, ahogy ma meg van oldva, másrészt egy hosszú löveggel is helytakarékosan lenne képes működni. Sokkal nagyobb lövegemelkedést és süllyedést tenne lehetővé mint a hagyományos konfiguráció. Nem értem, hogy miért nem ilyenre építik őket.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Szerintem lehet. Számomra butának tűnik, hogy az automata tornyoknál is hagyományos emberes kompozícióban építik meg az elrendezést. Simán lehetne egy elég lapos két kezelőállásos tornyot építeni. Parancsnok, lövegkezelő, egymástól elkülönített kapszulában (+ külön kapszulában sofőr hagyományosan a törzsben). Akár mindkettejük rendelkezhet teljes értékű felderítő és irányzó eszközkészlettel, csak a státusz szabja meg a parancsnoki láncot. Így az egyikük kiesése esetén is lehetne teljes értékű harctevékenységet folytatni. Szóval ezt a lapos toronyrészt rommá lehet kisebb mennyiségű fémmel is páncélozni, a torony hátsó szekciója pedig a régi oszcilláló tornyok metódusát követné, csak ember nélkül, löveggel, tárral, töltőberendezéssel. Egyrészt a védelmét szintén meg lehetne oldalni, ahogy ma meg van oldva, másrészt egy hosszú löveggel is helytakarékosan lenne képes működni. Sokkal nagyobb lövegemelkedést és süllyedést tenne lehetővé mint a hagyományos konfiguráció. Nem értem, hogy miért nem ilyenre építik őket.

A Leclercet és a K2-t nézd meg,annál laposabb nem lesz a torony ha embert is raksz bele bármikyen formában.Amúgy ez a félig a toronyban van az ember egy páncelkapszulában a legelbaszottabb dolog.Alig lesz alacsonyabb a tornyod mintha hagyományos lenne az elrendezés,ellenben páncélozni kell mert ember van benne,de gyakorlatilag úgy működik mint egy embernélküli torony(a páncélkapszulában el vagy zárva minden mástól a toronyban).Tehát ez a megoldás egyesíti az emberes torony és az embermentes torony minden rossz tulajdonságát.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Igen sokkal több, viszont nem elég a 140-es vagy 152-es ágyúra méretezett páncélzatú(T-14 Armata,EMBT)harckocsik ellen.

Azaz a T-14 Armata és EMBT -nek akkor a saját 140-es vagy 152-es lövedékét is ki kellene bírnia szemből (persze a távolság lehet még kérdéses)? Amennyiben igen, akkor igen komoly generációs ugrásnak számítana - persze eleve komoly ugrásnak gondoltam.

Az EMBT koncepcióban rögzítve van esetleg, hogy a páncélvédettség tekintetében milyen löveg és hány méterig (avagy akár RHA -ban) kelljen mondjuk szemből kibírnia? Akár külön az alváz - külön a toronynak?

Az EMBT topikban nem találtam erre való utalást. Gyakorlatilag az egész a lövegről (meg T-14 -ről, T-90MS -ről - nyomokban még Leo2 -ről :)) szól.

Ebből a topikból szintén van egy olyan adat, hogy a T-14 alváz (ahol a kezszem tartózkodik) kb. 900-1000 RHA szemből. Itt írták, hogy a csúcs jelenleg az RM120/L55 -ből a DM63 810 mm RHA -val bír 2 km -ről. Namost ebből úgy gondolná az ember, hogy a 130 mm -es változat azért már "határesetes" (ha más nem, akkor pl. 1500 m -ről átviszi) lesz a T-14 -nek és talán a EMBT sem fog sokkal többel rendelkezni. Azaz kb. ez lenne a RM 130 mm -es lövegének fejlesztésének értelme, hogy a jövő generációjának még oda tudjon pörkölni - akár úgy is, hogy közelebbről ... Amennyiben meg semmilyen távolságból nem tudná "megcsípni" a T-14/EMBT-t, akkor kb. csak annyi lenne az értelme, hogy amit jelenleg is ki tudna lőni egy Leopard 2 vagy Leclerc csak azt tudná a jövőben is legfeljebb egy kicsit távolabbról ...

Persze az is igaz, hogy az RM 130 mm -nek alhangon még vagy 5 év van hátra - az EMBT -nek meg 15-20 év (persze a T-14 -ből is jöhet addig újabb változat). Azaz a páncél technológia tud még fejlődni addig - kb. zárójelbe téve a 130 mm -ert meg az összes korábbi kalibert ...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Azaz a T-14 Armata és EMBT -nek akkor a saját 140-es vagy 152-es lövedékét is ki kellene bírnia szemből (persze a távolság lehet még kérdéses)? Amennyiben igen, akkor igen komoly generációs ugrásnak számítana - persze eleve komoly ugrásnak gondoltam.

Az EMBT koncepcióban rögzítve van esetleg, hogy a páncélvédettség tekintetében milyen löveg és hány méterig (avagy akár RHA -ban) kelljen mondjuk szemből kibírnia? Akár külön az alváz - külön a toronynak?

Az EMBT topikban nem találtam erre való utalást. Gyakorlatilag az egész a lövegről (meg T-14 -ről, T-90MS -ről - nyomokban még Leo2 -ről :)) szól.

Ebből a topikból szintén van egy olyan adat, hogy a T-14 alváz (ahol a kezszem tartózkodik) kb. 900-1000 RHA szemből. Itt írták, hogy a csúcs jelenleg az RM120/L55 -ből a DM63 810 mm RHA -val bír 2 km -ről. Namost ebből úgy gondolná az ember, hogy a 130 mm -es változat azért már "határesetes" (ha más nem, akkor pl. 1500 m -ről átviszi) lesz a T-14 -nek és talán a EMBT sem fog sokkal többel rendelkezni. Azaz kb. ez lenne a RM 130 mm -es lövegének fejlesztésének értelme, hogy a jövő generációjának még oda tudjon pörkölni - akár úgy is, hogy közelebbről ... Amennyiben meg semmilyen távolságból nem tudná "megcsípni" a T-14/EMBT-t, akkor kb. csak annyi lenne az értelme, hogy amit jelenleg is ki tudna lőni egy Leopard 2 vagy Leclerc csak azt tudná a jövőben is legfeljebb egy kicsit távolabbról ...

Persze az is igaz, hogy az RM 130 mm -nek alhangon még vagy 5 év van hátra - az EMBT -nek meg 15-20 év (persze a T-14 -ből is jöhet addig újabb változat). Azaz a páncél technológia tud még fejlődni addig - kb. zárójelbe téve a 130 mm -ert meg az összes korábbi kalibert ...

Valahogy tesztelni kell a löveget meg a páncélt is.
Úgy szokták csinálni,hogy minden harckocsit elkezdenek lőni a sajat lövegével azért mert viszonylag ritkán adja kölcsön ilyen célból az ellenség a sajat top harckocsiját.Szóval igen a harckocsinak ki kell bírnia a saját lövege tüzét.

Az EMBT nem a 130-as RM löveggel keszül hanem a 140-es NEXTER löveggel.
Arra ne vegyél mérget,hogy 1000mm a T-14 teknő homlokpáncélja.Pont annyi esély van rá,hogy 1200mm mint arra,hogy 800mm.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
A löveg átütéset pedig homogén écelon mérik(a 130-as löveg videójában látszik is egy buzni nagy acélkocka amire lőnek).Itt az a bibi,hogy minden ország más acélon méri így az,hogy pl egy német lövedék 500mm-t üt át az amerikai meg 550-et az nem feltetlen jelenti azt,hogy valóban jobb az amerikai löveg átütése mert valószínűleg nem azonos minőségű acélon mértek.Benne van a pakliban,hogy azonos acélon jobb a német lövedék(ebben az esetben a német tesztacél jobb mint az amerikai tesztacél) meg az is,hogy rosszabb(ebben az esetben a német tesztacél rosszabb mint az amerikai tesztacél).
 
  • Tetszik
Reactions: endre

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Szerintem lehet. Számomra butának tűnik, hogy az automata tornyoknál is hagyományos emberes kompozícióban építik meg az elrendezést. Simán lehetne egy elég lapos két kezelőállásos tornyot építeni. Parancsnok, lövegkezelő, egymástól elkülönített kapszulában (+ külön kapszulában sofőr hagyományosan a törzsben). Akár mindkettejük rendelkezhet teljes értékű felderítő és irányzó eszközkészlettel, csak a státusz szabja meg a parancsnoki láncot. Így az egyikük kiesése esetén is lehetne teljes értékű harctevékenységet folytatni. Szóval ezt a lapos toronyrészt rommá lehet kisebb mennyiségű fémmel is páncélozni, a torony hátsó szekciója pedig a régi oszcilláló tornyok metódusát követné, csak ember nélkül, löveggel, tárral, töltőberendezéssel. Egyrészt a védelmét szintén meg lehetne oldalni, ahogy ma meg van oldva, másrészt egy hosszú löveggel is helytakarékosan lenne képes működni. Sokkal nagyobb lövegemelkedést és süllyedést tenne lehetővé mint a hagyományos konfiguráció. Nem értem, hogy miért nem ilyenre építik őket.

Mert mind butábbak, mint te. :)
Ez nem jutott eszedbe?
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Valahogy tesztelni kell a löveget meg a páncélt is.
Úgy szokták csinálni,hogy minden harckocsit elkezdenek lőni a sajat lövegével azért mert viszonylag ritkán adja kölcsön ilyen célból az ellenség a sajat top harckocsiját.Szóval igen a harckocsinak ki kell bírnia a saját lövege tüzét.

Az EMBT nem a 130-as RM löveggel keszül hanem a 140-es NEXTER löveggel.
Arra ne vegyél mérget,hogy 1000mm a T-14 teknő homlokpáncélja.Pont annyi esély van rá,hogy 1200mm mint arra,hogy 800mm.

Köszönöm szépen a válaszod.

Igen, azzal tisztában voltam, hogy T-14/EMBT nem 130-as RM löveggel készül - ezért írtam ezzel kapcsolatban Leopard 2 vagy Leclerc -et, mint lehetséges célplatform. Azt a részét is értem, hogy jelenleg a RM "ki van rakva" ezen KMW-Nexter közös projektből, de írtam korábban, hogy valahogy ismerve az eddigi német-francia közös projekteket a végefele csak kifogják találni, hogy "kicsit" más igényeik vannak és a végén két termékben fog kulminálódni a közös projekt eredménye és a német verzióba a RM valahogy bekönyörgi magát (értelemszerűen 140-es vagy 152-es löveggel). Tudom KMW-Nexter közös projekt közös céget is jelent, de valahogy benne érzem mindkét fél "mentalitása" alapján ezt még akkor is, ha a fejlesztések nagy része alatt igen előnyös is a közösködés ... Sok van még hátra.

Igen, azt is tudom, hogy úgy előnyös, ha a hk. legalább a saját lövegét illetve a lehetséges ellenét (amennyiben ismerni lehet belőle) szemből bírnia kellene. Ugyanakkor úgy gondoltam, hogy a védelem terén már nagyon elértük a súly- és konstrukciós határokat, valamint persze a fémmegmunkálásét stb. Persze automata töltéssel és ember nélküli toronnyal még lehet "emelni a tétet", de nem gondoltam volna, hogy a modern 140-es vagy 152-es löveg tüzét terv szerint bírniuk kéne.

Akkor a most tervezett RM 130 -as meg tényleg csak azt fogja jelenteni, hogy "amit jelenleg is ki tudna lőni egy Leopard 2 vagy Leclerc csak azt tudná a jövőben is legfeljebb egy kicsit távolabbról".

Kíváncsi leszek a harcászkodás változására is. Valószínűleg az ára meg az alapvetően jelenleg a 120 mm -es lövegre épülő logisztikájuk miatt valószínűleg a német-francia és egyéb gazdagabb országokban sem fog azonnal "hemzsegni" (azaz jó ideig nem lesz sok). Ilyenformán is valószínűleg leginkább a harcképtelenné tevés még hangsúlyosabb lesz (torony, motor oldalról-hátulról, érzékelők, lánctalp-felfüggesztés).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Köszönöm szépen a válaszod.

Igen, azzal tisztában voltam, hogy T-14/EMBT nem 130-as RM löveggel készül - ezért írtam ezzel kapcsolatban Leopard 2 vagy Leclerc -et, mint lehetséges célplatform. Azt a részét is értem, hogy jelenleg a RM "ki van rakva" ezen KMW-Nexter közös projektből, de írtam korábban, hogy valahogy ismerve az eddigi német-francia közös projekteket a végefele csak kifogják találni, hogy "kicsit" más igényeik vannak és a végén két termékben fog kulminálódni a közös projekt eredménye és a német verzióba a RM valahogy bekönyörgi magát (értelemszerűen 140-es vagy 152-es löveggel). Tudom KMW-Nexter közös projekt közös céget is jelent, de valahogy benne érzem mindkét fél "mentalitása" alapján ezt még akkor is, ha a fejlesztések nagy része alatt igen előnyös is a közösködés ... Sok van még hátra.

Igen, azt is tudom, hogy úgy előnyös, ha a hk. legalább a saját lövegét illetve a lehetséges ellenét (amennyiben ismerni lehet belőle) szemből bírnia kellene. Ugyanakkor úgy gondoltam, hogy a védelem terén már nagyon elértük a súly- és konstrukciós határokat, valamint persze a fémmegmunkálásét stb. Persze automata töltéssel és ember nélküli toronnyal még lehet "emelni a tétet", de nem gondoltam volna, hogy a modern 140-es vagy 152-es löveg tüzét terv szerint bírniuk kéne.

Akkor a most tervezett RM 130 -as meg tényleg csak azt fogja jelenteni, hogy "amit jelenleg is ki tudna lőni egy Leopard 2 vagy Leclerc csak azt tudná a jövőben is legfeljebb egy kicsit távolabbról".

Kíváncsi leszek a harcászkodás változására is. Valószínűleg az ára meg az alapvetően jelenleg a 120 mm -es lövegre épülő logisztikájuk miatt valószínűleg a német-francia és egyéb gazdagabb országokban sem fog azonnal "hemzsegni" (azaz jó ideig nem lesz sok). Ilyenformán is valószínűleg leginkább a harcképtelenné tevés még hangsúlyosabb lesz (torony, motor oldalról-hátulról, érzékelők, lánctalp-felfüggesztés).

Nem nagyon tudunk adatokat az új 140-es meg 152-es lövegről,emiatt nem nagyon lehet megmondani,hogy hogyan viszonyul hozzájuk a 130-as löveg.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Na úgy néz ki hivatalosan is teljesen elgurult az angolok gyógyszere.
Az a hír, hogy kidobják a Chalanger 2-esek modernizációját. Cserébe kivonják az egészet a pics@ba.
De nem csak a tankjaikat, de valószínüleg a Warrior-októl is elbúcsúzhatunk. Ugye ott is folyik egy sok problémával terhelt upgrade, amit ez a húzás gordiuszi csomóként fog átvágni.
Nagyon igaza van Drummondnak:
Én híve vagyok a UAV-knak, UGV-knak, de azért túlzásba sem lenne szabad esni.
Tessék jól figyelni! A Brexit nevű öntökönszúrás (amihez Putyin bácsi aktívan segédkezett) eredményei felett ülhetünk tort.
o_O:mad:
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 422
113
Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy a lengyelek még azelőtt lecsapnak rájuk, mielőtt lezsíroznák őket, vagy azt még megvárják? :hadonaszos::D
Aztán azonnal mehet is a RM upgrade, csak már lengyel felségjellel.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Na úgy néz ki hivatalosan is teljesen elgurult az angolok gyógyszere.
Az a hír, hogy kidobják a Chalanger 2-esek modernizációját. Cserébe kivonják az egészet a pics@ba.
De nem csak a tankjaikat, de valószínüleg a Warrior-októl is elbúcsúzhatunk. Ugye ott is folyik egy sok problémával terhelt upgrade, amit ez a húzás gordiuszi csomóként fog átvágni.
Nagyon igaza van Drummondnak:
Én híve vagyok a UAV-knak, UGV-knak, de azért túlzásba sem lenne szabad esni.
Tessék jól figyelni! A Brexit nevű öntökönszúrás (amihez Putyin bácsi aktívan segédkezett) eredményei felett ülhetünk tort.
o_O:mad:

Igen, alapból a briteknek földrajzi- és geopolitikai okokból is nincs szükségük különösebben nagy szárazföldi nehéztechnikára, de azért ez túlzásnak tűnik. Azonban minden további nélkül rímel arra, hogy az egyéb szárazföldi haderejük egyéb aspektusait is építgetik lefele ...

Érdekes még ez abból a szempontból, amit valamelyik másik topikban linkeltek YouTube videót a lengyel professzorral. Aki szerint egyfelől az USA a keleti végeken továbbra is korlátozottan lesz jelen. Egy képzeletbeli oroszokkal lezajló konvencionális konfliktus esetén majd a Közép-Európai országok dolga lesz levívni a "Kurszk v2.0 -t" - ezen belül is hangsúlyosan Lengyelországnak. A Nyugat-Európai seregek - az USA európai seregének nagy részével meg - Nyugat-Európa határán fog felállni védeni a "hátországot" ... Ez különösen előnyös, hiszen akkor se Johnny -nak (USA és UK is), se Jürgen -nek, sem François -nak nem kell idejönnie a vérét ontani ... UK, meg majd esetleg küld valamennyi UAV -ot meg UGV -t, ha arra érdemesnek tart majd minket ...

Nem teljesen véletlenül kell ezen a fertályon mindenkinek gőzerővel modern nehéz- és közepes dandár képességeket fejleszteni ...

Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy a lengyelek még azelőtt lecsapnak rájuk, mielőtt lezsíroznák őket, vagy azt még megvárják? :hadonaszos::D
Aztán azonnal mehet is a RM upgrade, csak már lengyel felségjellel.

Úgy gondolod, hogy a jelenlegi T-72 -k, különböző Leo 2 variánsok meg az esetleges K2 -ők mellé még egy jó adag modernizálandó Chalanger 2 hiányozna a lengyeleknek? Hát ki tudja - ilyen még nincs a gyűjteményükben az biztos ... :)
 

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
263
296
63
Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy a lengyelek még azelőtt lecsapnak rájuk, mielőtt lezsíroznák őket, vagy azt még megvárják? :hadonaszos::D
Aztán azonnal mehet is a RM upgrade, csak már lengyel felségjellel.

Azért remélem, ennyivel nem elégednek meg. Csak még pár M1 meg Leclerc kell és akkor egyből indulhatnak is a Wehrmacht '44 emlékversenyen.