• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Az ammónium-nitrát robbanások nagy mennyiségű nitrogén-oxidot képeznek. A nitrogén-dioxid vörösesbarna gáz.
Nitrogen_dioxide_at_different_temperatures.jpg

Igen ezt én is olvastam mégis ahány robbanóanyag szakértő nyilatkozatát olvastam mindegyik azt mondta,hogy az ammónium-nitrát robbanás következtében sárga füstfelhő képződik.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113

Ez földalatti, az első vh-ban többszáz tonna anyag felrobbantása ugyanilyen volt a föld alatt.

Itt laza talajban robbant, rengeteg földet röpített a levegőbe.
A másik nekem úgy tűnik, mintha nem robbantotta volna ki a hegyet (kemény szikla az egész) hanem csak a járatok égtek ki. Láttam már kéményt begyullni, így elsőre arra hasonlít.
 
W

Wilson

Guest
A libanoni lapok ma erről cikkeztek számos kérdést vett fel ez az információ.

A vegyi anyagokkal foglalkozó különleges francia egység két tagja sétál a sérült konténerek mellett a múlt heti robbanás helyének közelében, Bejrút kikötőjében,.2020. augusztus 10-n

828534_img650x420_img650x420_crop.jpg


A kikötő maradványai között dolgozó francia és olasz vegyianyag-szakértők eddig több mint 20 veszélyes vegyszereket tartalmazó konténert azonosítottak - mondta Anthony.
" Kémiai veszélyre figyelmeztető szimbólummal ellátott konténereket találtunk. Az egyik konténer szivárog" - mondta a The Associated Pressnak hétfőn egy TV-interjúban.

A szakértők libanoni tűzoltókkal közösen dolgoznak az összes konténer biztosítása és tartalmának elemzése céljából. "Mindent meg kell tisztítani, és mindent biztonságba kell helyeznünk."
Ugyanakkor nem nevezte meg milyen konkrét vegyi anyagokról van szó, és ezzel kapcsolatban nem közölt további részleteket. A libanoni tisztviselők sem szolgáltak semmilyen információval a kikötőben rejlő lehetséges vegyi kockázatokkal kapcsolatban.
"Más konténerekben vannak más gyúlékony folyadékok is, vannak elemek és egyéb termékek is amelyek növelhetik a potenciális robbanás kockázatát" - mondta Anthony.
Nem világos, hogy lehetnek-e további potenciálisan veszélyes konténerek a kikötő többi övezetében. A francia és az olasz szakértőket csak a kikötő egy meghatározott övezetébe küldték, hogy ott vizsgálják át és biztosítsák azt a szekciót - mondta Anthony.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Elszámolták magukat. Nem ők lennének az elsők akik így jártak. Ha elvileg mégis ezzel operáltak, akkor a kormányellenesség volt a cél. És úgy számolnak, hogy elég lesz a támogatásuk a hatalom megszerzéséhez. Amúgy hogy mire vártak ? Eleve nem hirdetett ítéletet a bíróság, aki Saad Al-Hariri volt elnök elleni merénylet ügyben ítéletet akart hirdetni, és ami miatt Naszrallah fenyegetőzött, hogy felrobbantja a kikötői anyagot. Mellékeltem egy írást, a gyilkosság óta mire jutottak, mik az eredmények. Itt is csak a hezbollahot vádolták, ebben az ügyben. Aki ellenük lép, az általában meghal libanonban. A hezbollah támadásokkal izrael ellen pedig beindították az ellen csapásokat. A nép haragszik rájuk. (IS) Az hogy ki fog még a zavarosban kotorászni ? A hezbollah mellett ? Aki nem fél hogy meghal, akiben elég kurázsi van, mert az emberek hócipője már tele van a nyomorgással, és így a hezbollah-al is. Lehet hogy megint polgárháború lesz.

A hezbollah ellen szól hogy a a kíkötő volt a tranzit útvonaluk mindenféle illegális szállításra és raktározásra, az izraeli lapok szerint, drog, fegyver, stb. Na most ennek lőttek. A kis embereken kívül ha itt valaki nagyot bukott az éppen a hezbollah. Biztos hogy jelentős változások lesznek ha egyszer újjáépül a kikötő. Vajon lessz-e ott olyan befolyás mint eddig volt? Nem hiszem. Valószínűleg a társadalmi megitélésük sem fog növekedni. Mind ettől függetlenül el számolhatta magát a szervezet. Volt már ilyen a történelemben. De ha azt vizsgáljuk hogy "kinek az érdeke" akkor ez egyértelműen Izrael fele mutat. Meg bárki más, ha nem véletlen események láncolata volt.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A hezbollah ellen szól hogy a a kíkötő volt a tranzit útvonaluk mindenféle illegális szállításra és raktározásra, az izraeli lapok szerint, drog, fegyver, stb. Na most ennek lőttek. A kis embereken kívül ha itt valaki nagyot bukott az éppen a hezbollah. Biztos hogy jelentős változások lesznek ha egyszer újjáépül a kikötő. Vajon lessz-e ott olyan befolyás mint eddig volt? Nem hiszem. Valószínűleg a társadalmi megitélésük sem fog növekedni. Mind ettől függetlenül el számolhatta magát a szervezet. Volt már ilyen a történelemben. De ha azt vizsgáljuk hogy "kinek az érdeke" akkor ez egyértelműen Izrael fele mutat. Meg bárki más, ha nem véletlen események láncolata volt.

Végül is mindegy hogy ellenük szól hogy ott bonyolították az illegális szállításaikat. A libanoni bíróság ítélet hirdetése ami miatt robbantással fenyegetőztek meg amellett szól, hogy lehet hogy ők voltak. Itt hatalmi játszmák folytak a háttérben ! Nem is kicsik !!! Az is lehet, hogy a mosad kihasználta azt amit Naszrallah mondott, hogy felrobbantja a kikötőt, ha a bíróság folytatja az eljárást. Ebben az esetben csak egy kis gyújtás kellett a raktárban, semmi egyéb. Persze jó helyen, megfelelő anyaggal, ami a büdös életben nem derül ki."Aki elviszi a balhét" az pedig Naszrallah és a hezbollah. Az is lehet, hogy tényleg egy hibás tűzijáték öngyulladása okozta az egészet, és minden más csak merő fantáziálás, fikció. Rengeteg valósként felállítható és alá is támasztható elméleti forgatókönyv van. Akik nagyon elvakultak azoknak persze csak egyetlen létezik, az amit a szemellenzőjük megenged. :) Ez mindig így van/volt/lesz, ez egy axióma. Az US titkosszolgálatok is nagyon szeretik a hezbollahot és Naszrallah-ot. Szóval van itt kismillió variációs lehetőség. Amit én említettem az csak egy a sok közül. Az is lehet, hogy valamilyen szélsőséges elvakult csoport mindenkinek a háta mögött cselekedett. Az is lehet, hogy csak egy felelőtlen arra-járó dobott el egy csikket. Az is lehet, hogy egy alkalmazott bosszúból csinálta. Persze akkor fogalma sem volt róla mit csinál, de lehet hogy megnézte az interneten, és tudta hogy az egész környék el fog tűnni a végén. Sok variáció van, ami mind önállóan is megállja a helyét.

Az az általad preferált "De ha azt vizsgáljuk hogy "kinek az érdeke" akkor ez egyértelműen Izrael fele mutat." nézet is csak egy szemellenzős hipotézis. Ami egyébként nem is a legelsők között van. Tegyük fel az évezredek óta klasszikus latin jogi kérdést "cui bono" ? („Na és kinek jó az?” - kérdése mögött rejlő elv arra céloz, hogy lehetnek rejtett, kapásból nem nyilvánvaló motívumok egy történés mögött, és hogy lehet, hogy nem az az igazi felelős a történtekért, aki elsőre annak látszik. Van egy másik megfogalmazása is, "cui prodest" („No és kinek áll ez érdekében?”). A teljes mondat így hangzik: Cui prōdest scelus, is fecit; azaz: „Akinek jól jött ez a vétek, no éppen az követte el.” )

Na most lehet hogy baleset volt, de ha már erőlteted azt, hogy "De ha azt vizsgáljuk hogy "kinek az érdeke" akkor ez egyértelműen Izrael fele mutat.", akkor vegyünk ki két variációt, a másik Naszrallah és a hezbollah érdeke lesz, mint elkövető. Nézzük mit nyer vele izrael: megnyeri a háborút a hezbollah ellen ? NEM ! Bosszút áll a hezbollah-on ? NEM ! Népszerűbbek lesznek libanonban ? Nagyon NEM ! Hoz ez nekik valamilyen megoldást a határvillongásban ? NEM ! Bosszú, "számla kiegyenlítés" lehet az utóbbi hónapok áldozatai miatt ? Nagyon NEM ! (milliószor eltúlzott válaszcsapás lenne). Kockáztatná izrael állam becsületét, létét, egy ilyen ostoba pusztítás ? Egyértelműen IGEN ! Nem is igazán értem, te indokot látsz izraelnél, hogy számodra miért mutat "egyértelműen" izrael érdekei felé ez a robbanás. Persze semmilyen indokot nem említettél, hanem a "csak úgy". Mert mint felsoroltam, alapvető érdekeik ellentétesek. Nézzük hogyan rendezheti a "számláit" izrael a hezbollahal, például a 6 határőr megölését, kettő elrablását. Rengeteg rakétája, vadászgépe, precíziós fegyverei, titkosszolgálati adata, műholdképei, drónfelvételei vannak a hezbollah katonai infrastruktúrájáról, lőszerraktárairól, embereiről és vezetőiről. Bármikor összeállíthatnak egy csapásmérést a hezbollah ellen, olyat is, ami a látszat ellenére igen nagy károkat okoz nekik, akár több vezetőjüket is likvidálhatják emellett bosszúból, "kiegyenlítve a számlát". Ezt már rengetegszer láttuk is, ahogy a hezbollah támadásait is izrael ellen. Konklúzió: SEMMILYEN olyan indokról nem tudok, ami ekkora csapásmérést indokolt volna izrael részéről, mint ez a robbanás. Sőőőt, rengeteg mocskosul erős érv szól az ellen, hogy elkövessenek egy ilyen akciót, veszélyeztetve izrael nemzetközi tekintélyét és izrael állam létét is !!!!!! (ez már ok lehetne egy igazi arab-izraeli háborúra is, ekkorát senki nem kockáztat, pláne izrael, ha a kisebb sérelmeit másképp is lerendezheti !!!)

Na akkor nézzük a hezbollah és Naszrallah oldaláról. Nagy a kockázat, hogy kiderül, ők voltak ? IGEN ! Fenyegetőztek ilyen robbantással ? IGEN ! Vajon megérte volna nekik ? NEM ! (ezzel elveszik az ereje a fenyegetésnek) Volt érdekük egy ekkora robbantásra ? IGEN ! Mi az ? Politikai érdekek, a hatalom kezd kicsúszni a kezükből, a lakosság bizalmát elvesztették, hatalmas a gazdasági csőd az országban. Mit nyerhetnek egy ilyen robbantással ? Az instabillá váló országban elkezdődhet a hatalom újra felosztása, ezáltal megszerezhetik a hatalmat, ha nem is teljesen tisztán (a libanoni törvények miatt), stabilizálhatják az ingatag helyzetüket. A kikötői illegális fennhatóságukat, az illegális szállítmányozást elveszthetik ? NEM ! Ahhoz túl erősek a katonai és terror pozícióik, a kikötői vezetők megfenyegetésével és/vagy lefizetésével továbbra is folytathatják az illegális kereskedelmet. Konklúzió: bár a hezbollah pozíciói erősek libanonban, de a helyzetük az utóbbi időben kezdett ingataggá válni. A Hariri ügy ítélethirdetésével tovább csúszna lefelé a helyzetük, mivel a merénylettel a hezbollah-ot vádolták/vádolják, Tehát a hezbollah és Naszrallah helyztete nem jó libanonban. A hatalom újra felosztása kecsegtetne valami reménnyel, hogy megszilárdítsák a helyzetüket. Ehhez a robbantással már meg is teremtődött a helyzet, mivel a teljes kormány lemondott.

Konklúzió (saját vélemény !!! ;)) a két lehetséges elkövető elemzéséről.
A két kiragadott robbantási ok vizsgálatánál rengeteg nagyon súlyos érdeket találtam, ami az izrael általi robbanás előidézése ellen szól. Ezzel szemben a hezbollah általi robbantás eshetősége nem ennyire kizárható, mivel sok érdekük fűződik egy esetleges hatalom újrafelosztáshoz libanonban, ami a kormány távozásával már meg is kezdődött.

Én nagyon elvetem azt az általad semmivel alá sem támasztott elvet, hogy ez a robbanás egyértelműen izrael irányába mutatna. Viszont sokkal erősebben mutat a hezbollah érdekeinek irányába, olyannyira, hogy a hatalom újra felosztása már el is kezdődött libanonban. A többi lehetséges forgatókönyvek persze továbbra is élnek, ezzel a kettővel együtt, tehát bármi lehetséges okként, egy tűzijáték hibájából bekövetkezett baleset is lehetséges !!! Semmi nem zárható ki egyenlőre ! De például mééég olyan variáció is lehetséges, hogy a törökök keze van a dologban, hogy a hezbollahot gyengítsék, mert ez pld. alapvető érdekük szíriában.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Egy új kép: egy szingapúri obszervatórium a NASA műholdképei alapján készített egy térképet a Bejrúti robbanás pusztításából. A képen a legsötétebb részeken volt a legnagyobb pusztítás. A HVG cikk ami leközölte a kép elérhetőségét is: https://hvg.hu/tudomany/20200811_bejrut_robbanas_nasa_muholdkepek_muholdak_urfoto

A kép közvetlenül a NASA serveréről van linkelve a kiadott teljes felbontásban. (rákattintva megnyílik)

PIA23692_hires.jpg
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Akár hogy is volt, vagy elszámolta magát valaki, de a célt elérte, káoszba dőlt az ország. Lehet beavatkozni, vádaskodni, stb. Ez nem a hesbollah érdeke. Ellátási gondok várhatók. Én kitartok a baleset mellet, a baj az sokan fogják ezt sunyin kihasználni.
 
W

Wilson

Guest
Akár hogy is volt, vagy elszámolta magát valaki, de a célt elérte, káoszba dőlt az ország. Lehet beavatkozni, vádaskodni, stb. Ez nem a hesbollah érdeke. Ellátási gondok várhatók. Én kitartok a baleset mellet, a baj az sokan fogják ezt sunyin kihasználni.

A balesetes esetén is lehet olyan verzió,hogy az ammónium-nitrát közelében tárolt katonai robbanóanyag,rakéta,rakéta hajtóanyag robbanása miatt robbant be az ammónium nitrát.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 463
113
https://m.origo.hu/nagyvilag/202008...-kikotoben-tarolt-robbanekony-anyagokrol.html
"Libanoni biztonsági tisztségviselők júliusban figyelmeztették Michel Aun elnököt és Hasszán Diáb kormányfőt arról, hogy 2750 kilogramm ammónium-nitrátot tárolnak a bejrúti kikötő egyik raktárában, ami biztonsági kockázatot jelent, és berobbanása romba döntheti a fővárost - írta a Reuters hírügynökség biztonsági forrásokra és dokumentumokra hivatkozva kedden."
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 770
7 004
113
https://m.origo.hu/nagyvilag/202008...-kikotoben-tarolt-robbanekony-anyagokrol.html
"Libanoni biztonsági tisztségviselők júliusban figyelmeztették Michel Aun elnököt és Hasszán Diáb kormányfőt arról, hogy 2750 kilogramm ammónium-nitrátot tárolnak a bejrúti kikötő egyik raktárában, ami biztonsági kockázatot jelent, és berobbanása romba döntheti a fővárost - írta a Reuters hírügynökség biztonsági forrásokra és dokumentumokra hivatkozva kedden."
"2750 kilogramm"
Az Origónál megint hadilábon állnak a mennyiségekkel. Jó lenne legalább egy érettségizett embert felvenni, ha már angolul tudót nem sikerült.
 
W

Wilson

Guest
Kedd este összecsapások voltak a Hezbollah harcosai és a szíriai "Nemzetvédelmi" milícia harcosai között a Khan Rabbit városában, a Quneitra tartomány külvárosában,egy a kábítószer-kereskedelemről folytatott vitát követően.
Az Aharon Huran milícia és a "Tatmar Shahran Khoran" milícia azt jelentette, hogy a Khan Rabbit városában tűzharc történt a szíriai Nemzetvédelmi milíciához tartozó két csoport és a Hezbollah között, és azt is megerősítették, hogy mindkét oldalon áldozatok is vannak.
 
W

Wilson

Guest
A Libanonban bekövetkezett hatalmas robbanás után Macron Franciaország elnöke látogatást tett Bejrútban ahol
Macron elnök ígéretet tett az utcai emberének, hogy Franciaország nem hagyja magára Libanont és közvetlenül segíti a libanoni embereket, ezzel megkerülve a rendszert, attól tartva, hogy a kormányzat minden szintjét elárasztó korrupció saját céljaira fogja felhasználni a külső segítségnyújtást.
Noha a libanoni kormányzatban részt vevő feleket Macron kemény kritikával illette,de ez még nem volt elég arra , hogy a Hezbollah-t terrorista szervezetnek nyilvánítsa, ahogyan azt több európai ország amerikai nyomás alatt megtette.
Valószínűleg van valamilyen oka a dolognak.
Szíriai források azt állítják, hogy titkos tárgyalásokra került sor elmúlt napokban Bejrútban, az iráni támogatottságú Hezbollah és a Franciaország közötti robbanás után.
Ha ez a hír igaz,akkor úgy tűnik, hogy a libanoni helyzetet egy francia-iráni rendezés oldhatja meg, hasonlóan ahogy ezt Irán tette Irakban az Egyesült Államokkal és Szíriában Oroszországgal.