Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 695
55 551
113
Tetszik vagy nem de már az oroszok is túlléptek a piócás emberen mindig is a világ élvonalában voltak a vírus kutatásban,világszínvonalú kutató laboratóriumaik vannak,vannak gyógyszergyáraik minden feltételuk adott volt ahhoz,hogy kitudták fejleszteni ezt a vakcinát.

Reméljük, hatékonyabb a szérumuk, mint a novicsok. :) :)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 695
55 551
113
Akik nem hisznek nekem azzal kapcsolatban amiket állítok, azoknak itt van a két leglényegesebb grafikon, ami számokkal is igazolja a COVID-19 mostani kezdeti elszabadulás állapotát !!! Ha most megállna a fertőzésszám, gyakorlatilag kb. 10 napig még mindig nőne a fertőzöttek aránya, és csak utána stagnálna majd kezdene csökkenni. Akik aktívan foglalkoztak a járvánnyal itt a topicban azok mindegyike pontosan tudja ezt, 10-14 nap a kifutása az új fertőződéseknek, mire megjelennek a statisztikákban. Ennek ugye a kezdeti tünetmentesség és a fertőzés szervezeten belüli elterjedése az oka.

Ez a grafikon szemléletesen mutatja, hogy a kis visszaesések ellenére a szumma új fertőződések száma irtózatos ütemre kapcsolt. Persze ez még lazán nőni fog az exponenciális függvény emelkedése szerint, tehát EZ MÉG NEM A VÉG, CSAK A VÉG KEZDETE !!! (Churcill egyik idézetének a jelenlegi helyzethez módosított részlete - az idézete a II.VH. háborúról szól)

3782020_09_04_Nap_frissen.jpg


Ez a másik ábra pedig az a bizonyos "R" faktorról szól, ami 1 fölé érve terjedést jelent. Mint tisztán látható, mindössze 1 hét alatt simán felkúszott 1,2-re, nemsokára eléri az 1,3-at (mert ez is kicsit "késében van"), és hamarosan már 1,4 - 1,5 magasságba fog lendülni. Persze a napi fertőzésszám egekbe szökésével együtt !!! Ha csak nem lép nagyon gyorsan és határozottan a kormány !!!!!!! Már írtam, hogy sok választásuk nincs, ha olyant akarnak lépni, ami tényleg hatékony is, nem csak ilyen látszat intézkedés. Ha nem csinálnak semmi érdemlegesen, hamarosan elkezdenek rohamosan feltöltődni a fenntartott kórházi ágyak, és 2-3 hét csúszással a halottak száma is emelkedésnek indul, mert nekünk nincs gyógyszerünk mint az oroszoknak, csak könyöröghetünk érte !!!!! KÉRDEZEM ÉN - KELL NEKÜNK EZ A CIRKUSZ, A HALOTTAK, MAJD KÉSŐBB A HATALMAS LEZÁRÁSOK, AZ ÚJABB ÓRIÁSI GAZDASÁGI VESZTESÉGEK, AZ ÉLET BEFAGYÁSA, VAGY MOST KÉNE MÉG IDŐBEN LÉPNI INKÁBB ?????? ("Ez a kérdés, válasszatok..." Az István a királyból idézet a mostani helyzethez adoptálva, akkor is az ország sorsáról volt szó !, most is arról van, mert nagyot bukhatunk megint gazdaságilag !!!!) Nekem nem mondja senki később, hogy én nem szóltam időben.

6712020_09_04_R_faktor_te.jpg

Esküszöm, hogy nem fogom azt mondani, hogy nem szóltál időben. :)
Különben valóban szarban van a haza. Remélem lép a kormány.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Itt a mai megyékre lebontott új fertőzések száma. Hááát... a dicsőség táblához nem kell vele szaladni, az biztos.

Én azt látom rajta, amit tegnap már kifejtettem. Csak pár nap van még vissza, és utána már elúszik az idő, elmegy a hajó. Nagyon nem kéne ezt megvárni !!! Ja, és képzeljétek el ezek után, amikor száraz az idő és kedvezőtlen a vírusnak a terjedése, mit képes ez okozni, ha bejön a szutyok idő az ősszel ? Erre nem is mondok semmit. Na ezért kell most megfogni, mert a vakcina nekünk így későn fog érkezni. (a többieknek is, de ettől nekünk jobb lesz ??? NEM !) Ja, és nem látok még mindig semmi lakossági immunitást a vírussal szemben. Ez egy szép álom volt, (lett volna), de csak a mesék birodalmában létezett. A valóságban NEM !!!

5990905.jpeg
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
T

Törölt tag 2361

Guest
elegge jol elszalt ez ott nalatok...

milyen inteszkedesek vannak a jarvany csilapitasaban?

mivel lattom BP a lefertozottebb, es nyilvan onnan is hordjak szet, nem kellene betiltani a forgalmat BPstrol ki be egy 10 napra?

en ezt tennem..
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 071
83 372
113
elegge jol elszalt ez ott nalatok...

milyen inteszkedesek vannak a jarvany csilapitasaban?

mivel lattom BP a lefertozottebb, es nyilvan onnan is hordjak szet, nem kellene betiltani a forgalmat BPstrol ki be egy 10 napra?

en ezt tennem..

Ezek a színművészeti kuplerájban történt changeben is politikát láttak, képzeld el mi történne, ha ezt meglépnék? DIIIIIIKKKKKMÁÁÁÁNTATÚRAAAAA! :)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 218
61 364
113
Most elengedik az emberek kezét, bízva abban, hogy az első hullám során valamiféle immunitás csak kialakult.
Fertőzés az van, több is az eredmény, mert többet is szűrnek.
Az is fertőzött, aki beteg, az is, aki nem beteg, mert tünetmentes és az is, akinek még tart az immunitása, mert korábban is fertőzött volt, tünetekkel, vagy anélkül.
A baj az, hogy akinél tünetek is vannak és ezek még súlyosak is, az nagy veszélyben van.
De arra igenis csak közvetettek a bizonyítékaink, hogy tavasszal hány ember fertőződött meg.
Ennek tükrében kell nézni a mostani, felfutó számokat.
Ahogy tavasz elején is megírtam, a sikeres vakcináig itt változás nem lesz.
Az egyetlen kedvező mutáció az lenne, ha a vírus szaporodó képessége a szervezetben valamiért lecsökkenne és ezáltal az előidézett betegség lefutása is enyhébb lenne.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Mert addigra lecseng a második? Mert amit most össze vissza kétbalkezezik a rendszer, az szédületes.
Nocsak! Fejlemény van? Megjött a teszt eredménye? Esetleg még lógsz a melóból két hetet? Vagy... talán komolyabb dráma körvonalazódik és... - alig merem megkérdezni - lett egy eladó bogarad? :):D
 
T

torsen

Guest
Nocsak! Fejlemény van? Megjött a teszt eredménye? Esetleg még lógsz a melóból két hetet? Vagy... talán komolyabb dráma körvonalazódik és... - alig merem megkérdezni - lett egy eladó bogarad? :):D
Visszafelé. Lehet, hogy hamarosan lesz egy eladó bogár, ha érdekel, írok Neked. '69-es, 1300-as. Gyári(as) állapot, kivéve a festést, mert ilyen árnyalatú szín nem volt a gyáriban. (Ez szebb! :D). OT nincs, nem szarakodtunk vele.
Teszt eredmény megvan, negatív. A 4 fős családból volt egy pozitív, még augusztusban, jöttek tesztelni, de csak a pozitív gyanúsat (!), bezártuk magunkat, majd 5 nap(!) múlva jöttek tesztelni, de csak hármunkat, mindenki negatív, majd újabb négy nap múlva kaptunk egy határozatot (mindannyian egyformát) két nappal visszadátumozva a karanténról. Most itthon basszuk a rezet, gyakorlatilag senkinek semmi tünete nem volt (jó a pozitív családtag kicsit köhögött) a pozitívnak letelik a 2 hete, mi negatívak vagyunk de gőzünk nincs arról, hogy mikor és milyen feltételek teljesülése esetén szabadulunk. Mást mondott az ÁNTSZ, a Kormányhivatal, a körzeti orvos, és tesztelést végző személyek.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Hány főig bírják a kórházak???

Ha tökéletesen optimális a területi eloszlás, akkor 50%-os ágyfelszabadításnál 33 ezer.

De azt kár hinni, hogy ha van elég kórházi ágy és jó sok lélegeztető, akkor nem lesz sok halott. Eddig sem volt hiány kórházi ágyból és lelegeztetőből. Akik eddig meghaltak azok az ellátás ellenére, azzal együtt haltak meg. Ha sokkal több a beteg és a járvány eléri a veszélyeztetett korosztályt (semmi oka nincs, hogy miért ne érné el), akkor sokkal több lesz a halott. A halálozások felfutása késéssel követi a fertőzésszám felfutását. De követni fogja. Az eddigi tapasztalat, hogy a halottak jelentős része nem került előzetesen lélegeztetőre, mert a közvetlen halálok nem légzési elégtelenség, hanem valamilyen más szervi, vagy sokszervi elégtelenség volt. Aki pedig lélegeztetőre került, azoknak is bő fele nem élve került le onnan.
Szóval a kórházi kapacitás megteremtése és a lélegeztető beszerzés fontos volt, mert ezek hiányában még jobban megugrik a halálozás, de ettől még nem szabadna elengedni a járvány, mert annak az ára elég sok élet, sok tartós egészségkárosodás, sok átmeneti betegség, sok költség és végső soron a társadalom egy tetemes részének átmeneti kiesése és a gazdaság ugyanolyan megzuhanása lesz.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas and Python

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Lehet, hogy hamarosan lesz egy eladó bogár, ha érdekel,
Á, én csak álmodozom egy ilyenről. Előbb le kell lépnem a panelből, aztán csinálhatok hülyeséget. :)
, gyakorlatilag senkinek semmi tünete nem volt
Mázli! Az egyik koronás betegekkel dolgozó nővérke most kapta el és nagyon nehezen viseli.
(Simán megúszta az első hullámot a melóban, de a gyereke hazavitte neki és a kistesónak a gólyatáborból. Csak a férje nem fertőződött meg, mert épp máshol dolgozott.)
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Egy hullám az három hónap.

Egy hullám addig tart, amíg meg nem fékezi valamilyen intézkedés, vagy külső körülmény, vagy a társadalom nagy arányban át nem fertőződik és immunissá nem válik. Az első hullám nem azért tartott 3 hónapig, mert így van megírva a vírus nagy könyvében, hanem azért mert azonnal léptünk és megfékeztük. Ha ez most elmarad, akkor csak erősödni fog a járvány.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 304
10 604
113
Ha tökéletesen optimális a területi eloszlás, akkor 50%-os ágyfelszabadításnál 33 ezer.

De azt kár hinni, hogy ha van elég kórházi ágy és jó sok lélegeztető, akkor nem lesz sok halott. Eddig sem volt hiány kórházi ágyból és lelegeztetőből. Akik eddig meghaltak azok az ellátás ellenére, azzal együtt haltak meg. Ha sokkal több a beteg és a járvány eléri a veszélyeztetett korosztályt (semmi oka nincs, hogy miért ne érné el), akkor sokkal több lesz a halott. A halálozások felfutása késéssel követi a fertőzésszám felfutását. De követni fogja. Az eddigi tapasztalat, hogy a halottak jelentős része nem került előzetesen lélegeztetőre, mert a közvetlen halálok nem légzési elégtelenség, hanem valamilyen más szervi, vagy sokszervi elégtelenség volt. Aki pedig lélegeztetőre került, azoknak is bő fele nem élve került le onnan.
Szóval a kórházi kapacitás megteremtése és a lélegeztető beszerzés fontos volt, mert ezek hiányában még jobban megugrik a halálozás, de ettől még nem szabadna elengedni a járvány, mert annak az ára elég sok élet, sok tartós egészségkárosodás, sok átmeneti betegség, sok költség és végső soron a társadalom egy tetemes részének átmeneti kiesése és a gazdaság ugyanolyan megzuhanása lesz.

Arról nem beszélve, hogy az egészségügyi intézményekben a humánerőforrás lesz a szűk keresztmetszet egy idő után. Az orvosok, ápolók között is sok lesz a beteg egy idő után, ráadásul a fokozott terhelés miatt amúgy is nagyobb lesz azok száma, akik kidőlnek. A lélegeztetőkből elég lenne feleannyi is, mint van, de hozzáértő személyzetből nem nagyon lesz lehetőség pótlást szerezni.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas and laiki