[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 464
24 044
113
Linket szeretnék látni arról, hogy az Örmény állam törököket, azerieket gyilkolt, szisztematikusan.

Kibújhatnál már a türkök seggéből, undorító amit művelsz, ne is haragudjál.

Vagy tán az örmény szabadcsapatok által megölt 600 türk arányban van a törökök évszázadok óta tartó örmény ritkításaival?
Olyan ez mint az orosz-lengyel szembenállás, a lengyelek valamikor 1600-ban felégették moszkvát azóta megy az adok kapok
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Logikusan próbálják megakadályozni a drónok felszállását, csak az a bajuk, ahhoz nem szükséges reptér.

Nemtudtam...kitalaltal vmi ujat

Eddig ugy volt hogy minden nagyobb dron egy hoszabb palyarol szal fel...

A barjaktar, hermes,a predatorok, reaperek meg stb bazi nagy dronokat nem lehet csak pik pak elinditani....

Az amit te irsz iz a kisebb dronok, a legkisebbeket eleg eldobni,a picit nagyobbakat meg kilovik.

A Haropot pl kamionbol lovik ki.

Amugy meg mit okoskodtok itt, haboruba a repter legalis celpont ha katonai tevekenysegre hasznaljak. Meg a civil celpontok is azok ha katonak hasznaljak...

Ott vannak az azeri videokon a varosbol a torok katonak...mi a fraszt keresnek ott, ha az azerok a torok katonakat es a szir kecskebaszokat is tagadjak???
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Örmény támadás érte a második legnépesebb azeri várost
Az azeri külügyminisztérium közlése és az MTI információi szerint Gandzsa városát érte támadás, és a katonai csapásban meghalt egy civil, négy másik pedig megsebesült.
Örményország tagadta, hogy hadereje a 335 ezres várost támadta volna. Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője viszont azt mondta, csapataik megsemmisítettek egy légibázist az azeri városban. Örmény közlés szerint a Gandzsa melletti katonai repülőtérről szálltak föl azok a vadászgépek, amelyek Hegyi-Karabahban hajtottak végre támadásokat.
Harutjunján azt is közölte a Twitteren, hogy az azeri erők ismét „civil célpontokat" támadtak Sztepanakertben.
Örményország és Azerbajdzsán között egy hete robbantak ki harcok a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó terület, Hegyi-Karabah miatt. A harcok örmény források szerint eddig több mint 200 halálos és sebesült áldozatot követeltek, az azeri fél 19 civil halálos áldozatról és 60 sebesültről számolt be.

34788163_bcc032c4cf984ec1939ad9e349db790b_wm.jpg


https://index.hu/kulfold/2020/10/04/ormeny_tamadas_erte_a_masodik_legnepesebb_azeri_varost/

Haratjunján figyelmeztetett, hogy innentől az azeri nagyvárosokban a katonai létesítményeket célpontnak tekintik.

https://telex.hu/kulfold/2020/10/04/hegyi-karabah-ormenyorszag-azerbajdzsan-harcok

Arrol nincs hir hogy a azerek a ormeny varosokat kazetas bombaval dobaljak?
Ami vilagszerte sok orszagban be van tiltva...
 
W

Wilson

Guest
Ez egy 09.29. felvétel jól láthatók ahogy az azeri TOS-1A-k begördülnek a településre és onnan nyitnak tüzet a saját lakosságukat használva élő pajzsként.

-PAXP-deijE.gif
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Akkor ket hidat kell lerombolni. Gondolom a regi teherbirasa nem tul jo mar, viszont kis tetelben azon is lehet egyik partrol a masikra szallitani.

Ahogy elnéztem a műholdfotókat, max. gyalogszerrel vagy kiskocsival, mert annyira le van pukkanva, mállik szét a vasbeton a régi hídon, hogy teherautóval arra nem életbiztosítás ráhajtani az fix! Az újabb híd meg nem sérült eddig annyira, hogy ne lenne még használható. Szerencsére a LORA híd mellé csapódott be, így csak a lökéshullám és a repeszhatás csipkézte meg a szélét. Ha nem 10m lenne a LORA CEP -je, hanem mondjuk 2,5m akkor bizony a híd kb. 1/4 -e rombolva lett volna annyira, hogy nem lenne használható.
 
W

Wilson

Guest
Szintén 09.29. felvétel egy azeri Orbiter 1K drón lelövése,Amúgy ez a drón is felszerelhető 1-2kg-s robbanótöltettel és így alkalmas "öngyilkos"támadásokra.


Ehhez a drónhoz és az azeriekhez kapcsolódva egy három évvel ezelőtti történet korábban olvastam angolul de most megtaláltam magyarul is.

Azeri megrendelő, izraeli gyártású drón, örmény célpont?


Ziva/ujkelet.live

Azerbajdzsán és Örményország között évek óta kialakult Hegyi-Karabah miatti területi vita eddigi mérlege eredménytelen béketárgyalások nyomában több halálos áldozat, de mi köze ehhez Izraelnek?

Az Aeronautics izraeli védelmi rendszereket gyártó vállalat (Aeronautics Defense Systems) és az engedélyt kiadó, védelmi minisztérium exportellenörzési ügynöksége ellen beadott panasz szerint egy izraeli dróngyártó cég “öngyilkos” pilóta nélküli légijármű (UAV) bemutatása során, azeri kérésre megpróbálta bombázni az örmény hadsereg állásait. A védelmi minisztériumhoz került panasz egy példányát szivárogtatta ki vasárnap a Maariv napilap.

Az illetékes minisztérium közleményben megerősítette ugyan, hogy vizsgálja az ügyet, közelebbi információkat azonban nem hozott nyilvánosságra. “A védelmi minisztérium általában nem nyilatkozik a védelmi exporttal kapcsolatos kérdésekben. A panaszt a minisztérium megfelelő szintjén vizsgálják,” nyilatkozta egy szóvivő vasárnapi nyilatkozatában.

A Maarivban kiszivárogtatott jelentés szerint az Aeronautics cég kiküldött egy szakértő csapatot Bakuba, hogy ott mutassa be Orbiter 1K néven jegyzett pilóta nélküli légijárművét. A drón felszerelhető ellenséges célpontra irányítható, “öngyilkos” misszióra alkalmas kisebb méretű robbanótöltettel (1-2kg).

Az azeri (hadsereg) megrendelő az elmúlt hónapban, állítólag arra kérte a személyzetet az Orbiter 1K rendszer bemutatása során, hogy végezzen élő tűzpróba-tesztet örmény katonai pozíciók ellen.

Az izraeli jog szerint az ilyen teszt törvényellenes, ráadásul valós célpontok elleni demonstrációk egy nehezen megkapható engedélyhez kötötttek. Ebben az esetben még inkább lehetetlen ilyen engedélyhez jutni, mivel Izrael nem tekinti Örményországot ellenséges államnak.

A Maarivban kiszivárogtatott jelentés szerint a két izraeli, akik az Orbiter 1K drónt működtették a teszt alatt, feletteseik fenyegetései ellenére is egyértelműen elutasították a támadást. A védelmi delegáció két magasabb rangú tagja azonban megpróbált eleget tenni az azerbajdzsáni kérésnek. Szükséges tapasztalatok hiányában azonban sikertelenül, mivel elvétették a célpontot. Sérülésekről vagy károkról nem szól a jelentés, állítja a Maariv.

Az exportellenörzési ügynökség engedélyével mintegy 50 államba értékesítő Aeronautics tagadja, hogy élő teszten mutatták volna be Bakuban az Orbiter 1K drónt.

Az Azad Systems, az Aeronautics azeri leányvállalata jelenleg az Orbiter típusú drónok legalább kétféle modelljet gyártja Bakuban, amelyek csak felderítésre használhatóak. Az azeri hírportálok szerint azonban az országnak saját fejlesztésű Orbiter “öngyilkos” drónjai is vannak. Ráadásul tavaly, egy másik izraeli cég (Aerospace Industries) Harop pilótanélküli öngyilkos drónja egy buszra támadt hét örmény halálát okozva.

Az Iránnal határos Azerbajdzsán az izraeli katonai felszerelések egyik legnagyobb importőre és egyben a zsidó állam fontos szövetségese. Izraelt külső és belső bírálatok egyaránt érik emiatt. Annak ellenére, hogy Azerbajdzsán azon kevés muszlim országok egyike, amellyel Izrael jó viszonyt ápol, számos belső kritika éri emberjogi sértések miatt. A nemzetközi téren szintén nemtetszést váltott ki ez a túlzottan jó viszony: “Az izraeliek vásároltak egy repülőteret,…. és a repülőteret Azerbajdzsánnak hívják”, nyilatozta 2012-ben egy akkori amerikai tisztviselő (Foreign Policy).

Forrás:https://ujkelet.live/2017/08/14/azeri-megrendelo-izraeli-gyartasu-dron-ormeny-celpont/
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 004
66 368
113
Uraim, onok itt most hiába nyomják a vitát, hogy ki tett nagyob ocsmányságot a multban, mert ez per pillanat nem oszt, nem szoroz. Az már megtortént, egy békés idóben kellene kibeszélni és lerendezni (és ezt elsosorban nem nekunk kellene kibeszélnunk). Viszont most az lenne az abszolút prioritás, hogy ne tortényen ez meg vakivel megint. Fuggetlenul attól, hogy ki muzulmán, keresztény, Azeri vagy Ormény. Már pedig az Azerek, ha hatalmukba veszik a teruletet, mindenkit, aki nem menekull legyilkolnak (az oldalukon harcoló dzihádisták is). Ha tetszik, ha nem, ez a tény felulírja az Azerbajdzan teruleti integritásának (amúgy megalapozot) jogát. Ézért most csakis a harcok azonnali leállítasa lehet az egyetle legitim kovetelés és álláspont.
Szerintem Merkel befogad mindenkit.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Szintén 09.29. felvétel egy azeri Orbiter 1K drón lelövése,Amúgy ez a drón is felszerelhető 1-2kg-s robbanótöltettel és így alkalmas "öngyilkos"támadásokra.


Ehhez a drónhoz és az azeriekhez kapcsolódva egy három évvel ezelőtti történet korábban olvastam angolul de most megtaláltam magyarul is.

Azeri megrendelő, izraeli gyártású drón, örmény célpont?


Ziva/ujkelet.live

Azerbajdzsán és Örményország között évek óta kialakult Hegyi-Karabah miatti területi vita eddigi mérlege eredménytelen béketárgyalások nyomában több halálos áldozat, de mi köze ehhez Izraelnek?

Az Aeronautics izraeli védelmi rendszereket gyártó vállalat (Aeronautics Defense Systems) és az engedélyt kiadó, védelmi minisztérium exportellenörzési ügynöksége ellen beadott panasz szerint egy izraeli dróngyártó cég “öngyilkos” pilóta nélküli légijármű (UAV) bemutatása során, azeri kérésre megpróbálta bombázni az örmény hadsereg állásait. A védelmi minisztériumhoz került panasz egy példányát szivárogtatta ki vasárnap a Maariv napilap.

Az illetékes minisztérium közleményben megerősítette ugyan, hogy vizsgálja az ügyet, közelebbi információkat azonban nem hozott nyilvánosságra. “A védelmi minisztérium általában nem nyilatkozik a védelmi exporttal kapcsolatos kérdésekben. A panaszt a minisztérium megfelelő szintjén vizsgálják,” nyilatkozta egy szóvivő vasárnapi nyilatkozatában.

A Maarivban kiszivárogtatott jelentés szerint az Aeronautics cég kiküldött egy szakértő csapatot Bakuba, hogy ott mutassa be Orbiter 1K néven jegyzett pilóta nélküli légijárművét. A drón felszerelhető ellenséges célpontra irányítható, “öngyilkos” misszióra alkalmas kisebb méretű robbanótöltettel (1-2kg).

Az azeri (hadsereg) megrendelő az elmúlt hónapban, állítólag arra kérte a személyzetet az Orbiter 1K rendszer bemutatása során, hogy végezzen élő tűzpróba-tesztet örmény katonai pozíciók ellen.

Az izraeli jog szerint az ilyen teszt törvényellenes, ráadásul valós célpontok elleni demonstrációk egy nehezen megkapható engedélyhez kötötttek. Ebben az esetben még inkább lehetetlen ilyen engedélyhez jutni, mivel Izrael nem tekinti Örményországot ellenséges államnak.

A Maarivban kiszivárogtatott jelentés szerint a két izraeli, akik az Orbiter 1K drónt működtették a teszt alatt, feletteseik fenyegetései ellenére is egyértelműen elutasították a támadást. A védelmi delegáció két magasabb rangú tagja azonban megpróbált eleget tenni az azerbajdzsáni kérésnek. Szükséges tapasztalatok hiányában azonban sikertelenül, mivel elvétették a célpontot. Sérülésekről vagy károkról nem szól a jelentés, állítja a Maariv.

Az exportellenörzési ügynökség engedélyével mintegy 50 államba értékesítő Aeronautics tagadja, hogy élő teszten mutatták volna be Bakuban az Orbiter 1K drónt.

Az Azad Systems, az Aeronautics azeri leányvállalata jelenleg az Orbiter típusú drónok legalább kétféle modelljet gyártja Bakuban, amelyek csak felderítésre használhatóak. Az azeri hírportálok szerint azonban az országnak saját fejlesztésű Orbiter “öngyilkos” drónjai is vannak. Ráadásul tavaly, egy másik izraeli cég (Aerospace Industries) Harop pilótanélküli öngyilkos drónja egy buszra támadt hét örmény halálát okozva.

Az Iránnal határos Azerbajdzsán az izraeli katonai felszerelések egyik legnagyobb importőre és egyben a zsidó állam fontos szövetségese. Izraelt külső és belső bírálatok egyaránt érik emiatt. Annak ellenére, hogy Azerbajdzsán azon kevés muszlim országok egyike, amellyel Izrael jó viszonyt ápol, számos belső kritika éri emberjogi sértések miatt. A nemzetközi téren szintén nemtetszést váltott ki ez a túlzottan jó viszony: “Az izraeliek vásároltak egy repülőteret,…. és a repülőteret Azerbajdzsánnak hívják”, nyilatozta 2012-ben egy akkori amerikai tisztviselő (Foreign Policy).

Forrás:https://ujkelet.live/2017/08/14/azeri-megrendelo-izraeli-gyartasu-dron-ormeny-celpont/

Epp ez a dron a cikbol...
Egy ormenynel az udvarban..