[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Az én meglátásom szerint Putyin eddig okosan játszott,azzal,hogy nem avatkozott be a harcokba két legyet ütött egy csapásra, az azeriek fel tudnak mutatni némi területi eredményt amivel már arcvesztés nélkül ki tudnak szállni a harcból és sikerként tudják kommunikálni az "offenzívát" az azeri közvélemény felé,ezzel Putyin megőrizte a normális viszonyt az azeriekkel,másrészt az örményekben tudatosította,hogy minden Oroszországtól való távolodási kísérlet kudarcra van ítélve (hiszen a Nyugattól néhány elítélő és együtt érző nyilatkozaton kívül semmit sem kaptak) és csak Oroszországra számíthatnak.Az is fontos,hogy Kardigán minden igyekezete ellenére Oroszország térségbeli hegemóniája nem gyengült számottevően a térségben,erre a tűzszünet a bizonyíték,hiszen az ellenséges felek a tűzszünetet Putyin "visszautasíthatatlan" meghívását követően Moszkvában kötötték meg.
Sztem az azeriek ha most leállnak az hatalmas blama. Közép távon ez megremegtetheti Alijev rendszerét. Nem azt mondom, hogy bukik, de sok veszteséget szenvedtek, ez fájni fog a népnek és lényegében semmiért. Túlzottan hitt a meglepetésszerű támadás erejében, ami az elején totális kudarc volt. Sztem vki leadta a drótot az örményeknek, azért lőtték halomra az első két nap az embereit. A légi fölényét kihasználva megtörhette volna az örmény védelmet, már ha volt elég drónja. Lehet ez a baj, kezdenek kifogyni.

Ha ez így marad, az nagy örmény siker sok áldozat árán! Újra pozitív meglepetést okoznak!! Be kell látniuk, bármennyire is előítéletesek az oroszokkal vagy ők segítenek vagy senki. Egy esélyük van hosszú távon ha nagy szoros katonai és politikai együttműködést alakítanak ki sok-sok orosz bázissal. Kapnak talán még egy esélyt átgondolni, ha valódi tűzszünet lesz.

Az igazi győztes a török / izraeli hadiipar. Megmutatták, hogy mekkora előny az új drónfegyver tömeges bevetése a hidegháborús légvédelemmel szemben. Az hogy az azeriek a szárazföldön valszeg kudarcot vallanak, ebből az erényből semmit sem von le. Emberélet megóvásával, tömegesen bevetett drónok, mint a légvédelemnek, mind a szárazföldi erőknek nagyon demoralizáló lehet, Csali An.2-es drónok tömeges bevetése a légvédelem felderítésére szintén okos húzás volt.

Az oroszok most talán még békét teremtenek, de újra kavart egy másik térségbeli nagyhatalom a saját érdekszférájukban. Továbbra is defenzívában vannak, nem tudnak semmit kezdeményezni, annyian próbálnak újabb és újabb szeleteket kiharapni az orosz befolyási övezetből. Kívülállóként úgy tűnt szinte tehetetlenül nézték az eseményeket.

Nekünk nagy tanulság ez a konfliktus. Teljesen jók és szükségesek a Z2026 eddigi beszerzései, de támadó drónokra nagy szükségünk van és az az elleni hatékony légvédelemre is. Itt egy azonnali beszerzés csak tűzoltás lenne, mert ez a jövő, minden évben gyors fejlődés lesz és egy mai beszerzés, 5 év múlva már lehet semmit sem ér. Hazai gyártás, fejlesztés itt elsődlegesen fontos, hogy vmilyen szinten tudjuk tartani a lépést. Itt mindent meg kell mozgatni, hogy értelmes hadiipari kapcitást építsünk ki. Német, amerikai, török vagy izraeli tökmindegy, csak jöjjön!!!


Mindez az értékelés csak feltételezés, ha valódi tűzszünet lesz és befagy a konfliktus a jelenlegi szakaszban.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
szépen fokozatosan modernizálhatták volna oket, amelyiket Érdemes, a többi meg kohó, ill T90MS - ek vásárlása
Szép elmélet, de mégis milyen pénzből modernizálják őket?
Amúgy az örmény harckocsi flotta jó része az azeriektől eddig zsákmányolt hk-ból áll. Szerintem van ott gép ami az elmúlt 30 évben 3-4szer cserélt gazdát. :)

Tyááá T-72A ? Ez így szarabb mint a miénk pedig az nagy szó.
Az A meg az M1 gyakorlatilag ugyanaz. Mondjuk az örményeknek igazi T-72 állatkertjük van. Megfordul abba minden az eredeti T-72-től a kései A-kig meg B-kig minden. (A wiki meg se közelíti mennyi változat van valójában.)
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Tudtommal a T-72A kb. ugyanaz, mint a T-72M1. Ugye, az "M" az xarabb, mint az "A", az "M1" meg kissé jobb az "M"-nél. Így olvasatomban az "A" = az "M1" -el (kb.), a képességeket tekintve.

Elvileg az M-1, az A verzió export változata. Valaki talán meg tudja mondani mi a különbség a kettő típus között, illetve, a mieink pontosan mik is, nem figyelembe véve a hivatalos M-1 megnevezést. Mert hivatalosan azok, lehet mégsem teljesen. Kavalkád van, de hogy pontosan mik is ???
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
A tűzszünet tudatában érdemes végiggondolni, hogy miért is történt ami történt, miért támadta meg a saját területét Azerbajdzsán?

Mi értelme volt ennek?

Ők sem gondolhatják komolyan, hogy majd egy 99%-ban örmények lakta területet /ezt a magyar álláspont is egyértelműen elismeri/ erőszakkal irányíthatnak..

Tényleg érthetetlen, hogy egy színtiszta kisebbségi területet miért kényszerítenek egy idegen, más kultúrájú állam fennhatósága alá? Ugyan, mitől olyan fontos ez a terület az azerieknek? Nem él ott azeri, nem iparvidék, semmi különleges nincs ott, ami miatt így ragaszkodnak (hibásan) ahhoz a területhez..

És abban az esetben, ha sikerülne teljesen elfoglalni a Karabahot az azerieknek... mit hisznek, mi lesz utána?

Hogy 150 ezer örmény majd csak úgy bevállalja a csicska szerepet az iszlám többségű államban?

Nem, jönnének a szabotázs akciók, az örmény merénylők... ami biztos, béke nem lenne, hiába győznének az azeriek.

Béke akkor lesz, ha végre ez a terület oda kerül, ahová a lakosai szeretnék: Örményországhoz.

Bekukkantasz a romània topikba, milyen ötletek vannak a "visszafoglalt" erdélyi területekre, esetleg brutálisabb kivitelben.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 035
113
Védtelen az ATGM-k ellen: nem minden örmény T-72-s kapott "reaktív páncélt"
podbityy_t_72a.jpg
Az örmény hadsereg felszerelése továbbra is kellemetlen meglepetést okoz. A 2016-s "áprilisi háborúban" a T-72A harckocsik nem voltak reaktív páncélokkal felszerelve Négy év telt el, de semmi sem változott: az örmény páncélosok ugyanúgy mint 4 évvel ezelőtt "mezítelenül" szálltak harcba.Így aztán még az elavult páncéltörő fegyverek is könnyen kilőhetik őket, nem is beszélve az új ATGM-ekről. Egy ilyen technika harcértéke a modern harcokban rendkívül alacsony,valamennyire csak jól álcázott lesből lehet használni. Annak ellenére,hogy 2018. május elején bejelentették a meglévő harckocsik korszerűsítésének terveit. (Amely során új optikai rendszert kaptak, amely lehetővé teszi számukra a hatékony éjszakai harcot, módosított ágyút és megbízható, harmadik generációs dinamikus védelmet, amely magabiztosan véd a tandem és páncéltörő robbanófejekkel ellátott rakéták ellen.) Ezenkívül az örmény tankok mobilitását fokozná egy hegyvidéki körülményeknek jobban megfelelő erősebb motor beépítése is. De mint láthatjuk,ebből semmi sem valósult meg. Ezért a 70-s évek és a 80-s évek közepének megfelelő technikai szinten álló T-72 tankokkal harcolnak.

A rács felszereléséig még mindig nem jutottak el???
A lánctalpat már a II. V-h-ban elterjedten használták pótpáncélként is a hk-k elején. (Jut eszembe: Mennyit ért? Van róla infó? )
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
196 mbt? :eek:

Vadbarmok, ott van mackó papi a szomszédban, nincsenek szankciózva, szépen fokozatosan modernizálhatták volna oket, amelyiket Érdemes, a többi meg kohó, ill T90MS - ek vásárlása
Nem hinném, hogy a koldusszegény Örményország és Hegyi Karabah kohóba küldené a harckocsiállományuk többségét biztosító típust. Nincs ám mindenhol szokásban a kohóba küldés szokása, van ahol tudnak gazdálkodni a meglevő haditechnikával... mindent addig használnak amíg csak lehet. Egy negyedmilliós sereghez 500 harckocsi így sem túl sok.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 088
13 489
113
Szép elmélet, de mégis milyen pénzből modernizálják őket?
A reguláris ormény hadsereg T-72-ei modernizálva voltak a T-72B3 szintre, de erre nem minden T-72 alkalmas (vagy inkább úgy mondom, pazarlás lenne).
A légi fölényét kihasználva megtörhette volna az örmény védelmet, már ha volt elég drónja. Lehet ez a baj, kezdenek kifogyni.
Szerintem nem optimálisan alkalmazták az ongyilkos drónok egy részét, mind ha hiányzot volna egy kozepes illetve rovid távú kategória (mind mondjuk a NLOS-LS vagy a lengyel Warmate, izraeli Green Dragon), amelyel nagy számban támadhanák a frontvonalhoz kozeli célokat és a nagyobb és sokkal drágáb Haropok maradnának a 100 kilométeren túl fekvo fontos célok megsemisítésére.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 201
113
Elvileg az M-1, az A verzió export változata. Valaki talán meg tudja mondani mi a különbség a kettő típus között, illetve, a mieink pontosan mik is, nem figyelembe véve a hivatalos M-1 megnevezést. Mert hivatalosan azok, lehet mégsem teljesen. Kavalkád van, de hogy pontosan mik is ???

A T-72M a T-72A export változata. Az M-nek más a torony páncélozottságának konstrukciója, mások a lőszerek az A-hoz képest. A T-72M1 az M modernizációja -tartalmaz egy további 16 mm-es páncéllemezt a törzs felső elülső részén és egy kombinált toronypáncélt, homokrudakkal töltőanyagként.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 201
113
Hegyi Karabah egy szeparatista állam-senki által ell nem ismert -a nemzetközi jog által nem legitim ország. Így nem tud sem haditechnikát venni sem modernizálni. Csak az van nekik ami maradt a SZU-ból, vagy zsákmánybol, illetve amit Orményország ad nekik. T-72A-t nem lehet modernizálni B3 szintre.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Elvileg az M-1, az A verzió export változata. Valaki talán meg tudja mondani mi a különbség a kettő típus között, illetve, a mieink pontosan mik is, nem figyelembe véve a hivatalos M-1 megnevezést. Mert hivatalosan azok, lehet mégsem teljesen. Kavalkád van, de hogy pontosan mik is ???


Kicsit már offolódunk, de tudtommal, már csak a belarusz M1-eket használjuk, amik valójában "A"-k , mivel nem exportra készültek (szovjet gyártású, szovjet felhasználásra). Az egyéb szovjet, cseh és lengyel export hk.-kat már odaadományoztuk, kivontuk.

Itt leírják, hogy gyak. ugyanaz az "M1" és az "A" :
Működési különbség idézete fordítóval (a @boki által írt különbségek okozhatják):
"Az igazi T-72M1 számos furcsasággal rendelkezik, amelyek egyedivé teszik. A furcsa dolgokat meg kell érteni a jármű hatékony alkalmazásához

FIGYELMEZTETÉS: Ha a stabilizációt folyamatosan kb. 50-60 percig hagyja bekapcsolva, a hidraulika túlmelegedik és stabilizációs veszteséget okoz. Ennek elkerülése érdekében a lövésznek ki kell kapcsolnia a stabilizációt, amíg az érintkezés meg nem következik. Az AI tüzér ezt egyedül fogja megfelelően kezelni.

VIGYÁZAT: A torony maximális haladási sebességgel történő mozgatása a stabilizáció ideiglenes kialvását eredményezi, amíg a mozgási sebesség nem csökken.

VIGYÁZAT: A T-72M1 sebessége rendkívül lassú. Ennek taktikai szempontnak kell lennie, amikor szembeszáll az ellenséggel. Fontolja meg a hajótest elfordítását az ellenségtől és a füstgenerátor bekapcsolását visszavonáskor
"

https://www.steelbeasts.com/sbwiki/index.php?title=T-72A/M1

T72info.jpg
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Elvileg az M-1, az A verzió export változata. Valaki talán meg tudja mondani mi a különbség a kettő típus között, illetve, a mieink pontosan mik is, nem figyelembe véve a hivatalos M-1 megnevezést. Mert hivatalosan azok, lehet mégsem teljesen. Kavalkád van, de hogy pontosan mik is ???
Nem tudom, hogy ma mennyi üzemel összesen. A magyar páncélosalakulatok története c. könyvetátböngészve a 90-es évek elején volt sima T-72, 72M, 72M1 meg 72A. 96-ban jött Belaruszból 3 gyári nagyjavított "T-72M1 reaktív páncéllal" de mivel itt volt szovjet tagköztársaságról van szó, azok egyszerűen T-72AV-k. A könyv azt írja sose lettek beszerelve a Kontakt-1 be a robbanó töltetek, de hát ez Magyarország. :rolleyes:
20201010_120313.jpg


Itt az oszlop átmeneti tornyos 72A-kból áll
20201010_120224.jpg


Itt vagy korai 72M1 vagy korai A.
20201010_120137.jpg


72M-ek
20201010_120208.jpg


ismét átmeneti A tornyok.
20201010_120251.jpg

A magyar flotta is elég nagy össze-vissza leves volt, szerintem mostanra annyit selejteztek meg elküldtek hogy csak az átmeneti A-k, AV-k meg az M1esek maradtak.
Persze harcértékük nagyjából egyenlő, ezért a félreértéseket meg hülyéskedést elkerülő csak rámondják az összesre, hogy M1, 'oszt jónapot...

Anno rengeteg M-et meg 72-t kiküldtek Irakba, amikkel aztán pár évvel később még az ISIS is furikázott...