[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Mindenképpen ide is kivánkozik:
"ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítő radarok beszerzéséről írt alá ma szerződést a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.

Az izraeli IAI ELTA cég aktív fázisvezérelt (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le. A hazai légtérellenőrzésben három évtizede ez az első nemzeti keretben megvalósuló radarbeszerzés, melynek eredményeként a magyar légierő 2022-től kezdve élenjáró és harcban kipróbált technikát használhat.

A gyorsan áttelepíthető ELM-2084-esek réskitöltő illetve mobil radarként szolgálnak, valamint a légvédelmi rakéta csoportosításokat is ellátják információval. Korszerű kialakításuk révén tüzérségi felderítő lokátorként is működhetnek, beszerzésük a szárazföldi erők tüzérképességének fejlesztését is szolgálja.

A beszerzés kapcsán ipari együttműködés is megvalósul a felek között – erre vonatkozóan Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója írt alá egyetértési nyilatkozatot. Ennek értelmében részleges magyar gyártással indul a program, majd a teljeskörű készre szerelés is Magyarországon fog történni. Az együttműködés kutatás-fejlesztési programokat is tartalmaz, amelynek eredményeként további termékeket szánunk a világpiacra."
https://www.portfolio.hu/global/202...nmetall-radarokat-vasarol-magyarorszag-461370
Vajon ez azt jelenti hogy a kanadai - féle Rheinmetall utánfutós változat lesz?
Photo-Med-Range-Radar4.jpg

Photo-Med-Range-Radar1-900x675.jpg
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Vajon ez azt jelenti hogy a kanadai - féle Rheinmetall utánfutós változat lesz?
Ez lehet a válasz a kérdésedre:

"A beszerzés kapcsán ipari együttműködés is megvalósul a felek között – erre vonatkozóan Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója írt alá egyetértési nyilatkozatot. Ennek értelmében részleges magyar gyártással indul a program, majd a teljeskörű készre szerelés is Magyarországon fog történni. Az együttműködés kutatás-fejlesztési programokat is tartalmaz, amelynek eredményeként további termékeket szánunk a világpiacra."

Ez a végén még full mobil is lehet!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113
Nem. A CAS-t úgy kilencven százalékban a cirkálódrónok (loitering munition) veszi át. Pontosabban Azerbadzsán bemutatta, hogy a légierő alkalmazása nélkül olyan brutális CAS-t biztosított, amit legutóbb a öbölháborúban láthattunk. A drónhadviselés elvette a légierők munkájának háromnegyedét biztosan. Minden eddiginél kevesebb harci repülőgépre lesz szükség, a tizennégy magyar Gripen talán sok is nekünk! A harci repülőgép elsősorban elfogóvadász, másodsorban és harmadsorban cirkálórakétaplatform olyan esetekre, amikor a földi indítású cirkálórakéták hatótávja nem elegendő és ezért közelebb kell vinni az indítási pontot.

A vadászbombázók korának szerintem egyértelműen vége. A csapásmérés tüzérségi feladattá vált háromnegyedrészt, úgy, hogy ide értendők a földi inítású cirkálórakéták, a cirkálódrónok (Harop, Warmate, Orbiter, stb.) és a precíziós tüzérségi lőszerek. A maradék negyedrész szinte teljesen a csapásmérő drónok (Bayraktar, Wing Loong, stb.) területe lesz, ami miatt teljesen eltűnnek azok a harci helikopterek is, amiknek a karabahi háború alapján már most sincs semmilyen létjogosultsága. A légiőerők, akárcsak a harckocsi fegyvernem alapvetően egymás ellen harcol, mert a vadászgép megmarad az ellenséges vadászgép elleni legjobb fegyvernek, de szinte csak annak és ebben a szerepkörben is egyre döntőbb mértékben kiváltják a pilóta nélküli harci drónok. Nem látom reálisnak, hogy végül pilóták kerüljenek a hatodik generációs gépekbe, mégha most tervezik is egyelőre.

Ha jól gazdálkodunk a rendelkezésre álló technikával, akkor kis szerencsével a Gripen lehet az utolsó pilóta vezette harci gépünk és a váltótípusa már egy hatodik generációs pilóta nélküli harcidrón lesz. Pont emiatt már nem támogatnám az F-35 beszerzését. Mondjuk úgy, hogy utolsó képviselője a fajtájának abban a fejlődési ívben ami előttünk áll és mire nálunk hadrendbe állna már lehet harcképessé válnak az első harcidrónok is szerte a világon!

A földi indítású SDB túl drága a CAS-hoz, ez az eszköz a megerősített célok elleni tüzérségi hadviselés eszköze lesz. Magyarországnak nem is lenne szüksége ilyen eszközre, mert kizárólag néhány tucat, legalább ezer kilométer hatótávolságú cirkálórakétára van szükségünk ebben a feladatkörben! Ilyen eszköz a JASSM-ER például.

Az örményeknek nem volt a drónok ellen hatékony légvédelmük, másoknak még később lehet.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Vajon ez azt jelenti hogy a kanadai - féle Rheinmetall utánfutós változat lesz?
Az mindenféleképpen előny, ha a hordozó plattformról könnyen le/át lehet helyezni, mert egy lerobbant/ép javitásra szoruló teherkocsi végett ne essen már ki ilyen képesség...,de hogy utánfutó vagy norvég-módszer o_O passz...
A Bronco-s vagy a finn egybeépitett módszer pont ezért hiba lenne...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ugye az megvan hogy mi 2084-est vettünk NEM 2311-est?
Teljesen lényegtelen az alépítmény kialakítása szempontjából, mivel egy típuscsalád. Ezek példák voltak arra, hogy mit érthetett Marót részleges magyar gyártáson és teljeskörű készre kiszerelésen!
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Teljesen lényegtelen az alépítmény kialakítása szempontjából, mivel egy típuscsalád.
A 2311-es - mint a számozásából is látod - egy másik típuscsalád.
Az egész 2311-es radar jóval kisebb és könnyebb mint a legkisebb antenna méretű 2084-es.
Ez pontosan az alépítmény szempontjából lényeges,
A 2084 -es szimplán túl nagy egy Broncohoz és egy teherautó hátuljára is csak mindenféle letalpalás segédletekkel fér el.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 453
113
Az mindenféleképpen előny, ha a hordozó plattformról könnyen le/át lehet helyezni, mert egy lerobbant/ép javitásra szoruló teherkocsi végett ne essen már ki ilyen képesség...,de hogy utánfutó vagy norvég-módszer o_O passz...
A Bronco-s vagy a finn egybeépitett módszer pont ezért hiba lenne...
Hát én hiába beszélek?o_O:D
A Broncora nincs ráépítve. Figyeld meg a képen a világos és a sötét festés közötti határt. Na ott tudod leemelni a hátsó szekcióról a konténerizált radar egységet.
Más kérdés, hogy a 2084-es radarhoz a Bronco kicsi lesz. Arra inkább egy kisebb tüzérségi radar kell.
De ugyan így nehezen tudom a Lynx alvázra is elképzelni ezt a méretű radart. Ezek teherautós megoldások lesznek.
A Lynxre valami Saab 1X szerű shorad lokátor kerül majd, nem egy maximális konfigban 490km hatósugarú böhöm.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
Most megnéztem. Izraelen kívül a Szingapúr és Kanada használja ezt a radart. A csehek meg mi most vettünk.

Szingapúr meg Kanada mire dobta rá? Főleg Kanada az érdekes, mert az RM Canada a fő kontakt.

2011-ben Izraelben már éles helyzetben bizonyított, amikor Gázából rakétákat lőttek.

Néhány infó a radarról.

The Radar's main missions are:

Hostile weapon location – detection and tracking of hostile ballistic projectiles, calculating enemy launchers or artillery position.
Early warning – impact point calculation for warning of civil population and military rear units.
Friendly fire ranging – tracking of friendly artillery and providing corrections to the firing unit.
Aerial surveillance – detecting and tracking aircraft, maintaining continuous aerial picture.
Firing control radar – for various air defense systems, including Iron Dome,[7] David's Sling,[8] Skyhunter,[9] and SPYDER-MR (Medium Range).
Notable features of the radar:

Advance technology AESA radar
Extensive operational experience, due to participation in large number of interceptions
Interoperability with modern battle management systems and several different interceptor missiles.
The radar is advertised as capable of processing all types of threats – aerial and ballistic including low radar cross-section (RCS) targets.


ELM-2084
Ez a variáns a család legkiemelkedőbb tagja, két alvariánssal, amelyeket megkülönböztetnek az antennaméret és a hatótávolság képességei: Az MMR képes légi megfigyelésre, ellenséges fegyverek felkutatására és a közepes hatótávolságú tűzvezetésre.

ELM-2084 Mini MMR
A mini MMR (mMMR) egy kicsinyített MMR variáns a rövidebb hatótávolságú fenyegetésekhez.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Bleroka

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
Most megnéztem. Izraelen kívül a Szingapúr és Kanada használja ezt a radart. A csehek meg mi most vettünk.

Szingapúr meg Kanada mire dobta rá? Főleg Kanada az érdekes, mert az RM Canada a fő kontakt.

2011-ben Izraelben már éles helyzetben bizonyított, amikor Gázából rakétákat lőttek.

Néhány infó a radarról.

The Radar's main missions are:

Hostile weapon location – detection and tracking of hostile ballistic projectiles, calculating enemy launchers or artillery position.
Early warning – impact point calculation for warning of civil population and military rear units.
Friendly fire ranging – tracking of friendly artillery and providing corrections to the firing unit.
Aerial surveillance – detecting and tracking aircraft, maintaining continuous aerial picture.
Firing control radar – for various air defense systems, including Iron Dome,[7] David's Sling,[8] Skyhunter,[9] and SPYDER-MR (Medium Range).
Notable features of the radar:

Advance technology AESA radar
Extensive operational experience, due to participation in large number of interceptions
Interoperability with modern battle management systems and several different interceptor missiles.
The radar is advertised as capable of processing all types of threats – aerial and ballistic including low radar cross-section (RCS) targets.


ELM-2084
Ez a variáns a család legkiemelkedőbb tagja, két alvariánssal, amelyeket megkülönböztetnek az antennaméret és a hatótávolság képességei: Az MMR képes légi megfigyelésre, ellenséges fegyverek felkutatására és a közepes hatótávolságú tűzvezetésre.

ELM-2084 Mini MMR
A mini MMR (mMMR) egy kicsinyített MMR variáns a rövidebb hatótávolságú fenyegetésekhez.
Jah és a wikire vki már felnyomta.:D

Kanada
Kanada 10 MMR radart vásárolt. Várhatóan 2020 végén lépnek működésbe. [12]

23px-Flag_of_the_Czech_Republic.svg.png
Cseh Köztársaság
A jelentések szerint a cseh védelmi minisztérium 8 ELM 2084 radart vásárolt, amelyeket 2021-ig terveztek leszállítani.

23px-Flag_of_Finland.svg.png
Finnország
Finnország "jelentős" számú ELM-2311 radart vásárolt főleg akkumulátorellenes használatra 2019-ben, a szállításokat 2021-re tervezik. Ezeket másodlagos légi megfigyelési célokra is fel kell használni. A radarrendszert 2018 nyarán tesztelték, és azt tartották a legjobbnak az FDF által a versenyre kiválasztott rendszerek közül. [13] [14] [15]

23px-Flag_of_Hungary.svg.png
Magyarország
Magyarország ismeretlen számú EL / M-2084 parancsot adott az elavult szovjet gyártmányú P-37, PRV-17 és ST-68U lokátorok pótlására.

23px-Flag_of_India.svg.png
India
India üzemelteti az MF-STAR tengeri radart, ismeretlen mennyiség. [16]

23px-Flag_of_Singapore.svg.png
Szingapúr
Az ELM 2084-et a szingapúri fegyveres erők használják légi megfigyelésre és légvédelmi feladatokra. A mennyiség ismeretlen.
Az ELM 2311 a „SAFARI” radarként a Bronco ATTC-re van felszerelve .