A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Kérdés hogy mit értett rohamlöveg alatt?
Mi nem tettünk különbséget vadászpáncélos és rohamlöveg között, egységesen rohamlövegnek hívtuk ezeket az eszközöket.
Nem e egy Sturmtigerhez hasonló löveget?
A páncélvadász verzióról hosszú 88-as löveggel több könyvben is olvastam.
Az gyakorlatilag egy magyar Jagdpanther lett volna gépenként 1 millió Márka licenszdíj nélkül (2 Turán motoros bolygóműves erőátvitellel).
Elvileg a Jagdpanther 88mm-es ágyúját tervezték bele, de én szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Szerintem egy-két skiccen meg ötletelésen nem jutottak túl, abban a helyzetben irreálisnak tűnik hogy komolyabban foglalkoztak volna a rohamlöveg/páncélvadász változattal.
A fenti könyvben ez a fantáziarajz látható:
mt62.jpg

Egyébként szerintem alábecsülöd az összeget, az 1943. áprilisában kiutazott magyar szakértői csoport a Panther gyártásáról tárgyalt, a németek 120millió pengőt kértek a licenszért.

Mi nem tettünk különbséget vadászpáncélos és rohamlöveg között, egységesen rohamlövegnek hívtuk ezeket az eszközöket.

Elvileg a Jagdpanther 88mm-es ágyúját tervezték bele, de én szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Szerintem egy-két skiccen meg ötletelésen nem jutottak túl, abban a helyzetben irreálisnak tűnik hogy komolyabban foglalkoztak volna a rohamlöveg/páncélvadász változattal.
mt62.jpg

Egyébként szerintem alábecsülöd az összeget, az 1943. áprilisában kiutazott magyar szakértői csoport a Panther gyártásáról tárgyalt, a németek 120millió pengőt kértek a licenszért.

Ez alapján a negatív vertikális lövegmozgás nullának tűnik. Nem túl okos. Esetleg egy-két fok.

• Tetszik
Reactions: Hegylakó

mt62.jpg

Gépenként 1 milla! Van egy könyv (Magyar katonai fejlesztések a II.Vh-ban, azt hiszem Kurt Rieder (nekem tiszta Földi Pali bácsi stílus).
Érdekes hogy a Zrínyi I. az páncélvadász lett volna, míg a II. egyértelműen rohamlöveg volt.
Írtak egy Toldi alapra mókolt 75mm-es löveggel szerelt (Mardel mintájú) páncélvadászról, amit szintén építettek volna. Így azt gondolom, a páncélvadász meg volt különböztetve. Az azonban biztos, hogy a seregnek elsősorban a Tas I. kellett volna.

Ez alapján a negatív vertikális lövegmozgás nullának tűnik. Nem túl okos. Esetleg egy-két fok.
Ez csak egy fantáziarajz, megjelent róla egy másik is, talán makett is volt róla, ott magasabbra volt véve a tetőlemez, így nagyobb lehet a löveg negatív kitéríthetősége is.
Kurt Rieder (nekem tiszta Földi Pali bácsi stílus).
Jajj, őket hagyjuk. :) Arra jók a könyveik hogy egy laikust elindítson a komolyabb munkák felé.
Írtak egy Toldi alapra mókolt 75mm-es löveggel szerelt (Mardel mintájú) páncélvadászról, amit szintén építettek volna. Így azt gondolom, a páncélvadász meg volt különböztetve.
Igen, de a németek még külön vették a vadászpáncélost kategóriát is.
A páncélvadászok jellemzően gyengén védett, de erős löveggel ellátott járművek, tulajdonképpen önjáró páncéltörő ágyúk, lesállásból, nagyobb távolságból történő mesterlövészkedésre. A vadászpáncélos(Jagdpanther, Jagdpanzer 38(t)) erősebben védett, így támadások és ellenlökések során előrébb is merészkedhet, jobban állja az ellenséges harckocsik és páncéltörő eszközök tüzét.

A Hadtörténeti Múzeum bemutatja: az 1940M Nimród páncélvadász és páncélozott légvédelmi gépágyú
Az eszközt bemutatja: Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A Hadtörténeti Múzeum bemutatja: 1943M 7,5 cm-es páncéltörő ágyú
Az eszközt bemutatja: Dr. Kovács Vilmos ezredes a HM HIM parancsnoka

A Hadtörténeti Múzeum bemutatja: 36M Bofors légvédelmi gépágyú
Az eszközt bemutatja: Dr. Kovács Vilmos ezredes a HM HIM parancsnoka

A Hadtörténeti Múzeum bemutatja: Budapest bekerítése és a város felmentésére irányuló kísérletek

Miért akarunk hideg számításokon alapuló katonai döntések tükrében megítélni valakit hősként ami politikai és lelki dolog.
Ítéljük meg úgy,hogy oké,mi történt volna ha nem ő van ot...

Ez a „ hös“ fogalom különben is már nagyon szét van trancsirozva.
Ha mint szerencsétlen besorozott futok az ellenség elöl és megfagyok, akkor az nem „hösi halál“, szerintem, hanem nyomorúsâgos pusztulás.Ettöl
függetlenül trrmészetesen tisztelet illeti, mint minden halottat.

Az én minősítésem nem a 100%-os (irreális)hatékonyságot kéri (képletesen) számon a katonai vezetésen, hanem az oroszoknak hátramaradt szinte teli ellátmány-raktárak, szemben az fronton lévő szűkös ellátással, a nem évszakos ruházatban visszavonuló és emiatt elvesztett haderővel.
Akik nagyon hiányoztak, mikor 1-2 nap híján nem sikerült elfoglalni a Kárpátokat, mint védvonalat.
Egy szolgai, megalkuvó, önálló döntésre és önálló feladat végrehajtásra vezetési szinten képtelen és döntően alkalmatlan tisztikar látok magam előtt.

Néhány helyi sikerről, kisebb alakulatok "sikeres" visszavonulásáról olvastam, amik többségének döntő motívuma volt a kiadott felsőbb parancsok saját hatáskörben történt megszegése/végre nem hajtása, és a megváltozott körülményekhez történ önálló döntéshozatal.

Merev, lassú, hierarchikus döntési és végrehajtási rendszer, amiből hiányoznak az eredményes müködéshez szükséges felderítési adatok, és nincs gyors hírközlés sem.

Ez utóbbi is egy döntő tényező, a német erők mobilitásának egyik kulcsa az oroszokkal szemben jóval kiterjedtebb rádiózás.

A kevés erőt csorsabb, pontosabb átcsoportosításokkal létszámukhoz mérten jóval hatékonyabban tudták alkalmazni.

Nekünk ez sem állt rendelkezésre. Gyakorlatilag semmi a korszerű harcászat eszközeiből és vezetési ismereteiből sem! :( :( :(
Ez utóbbi lehetővé tette voolna az oroszok (jelentős számú) hibájának kihasználását, zsákmányolt fegyverek nagyobb mennyiségű használatát, erre "beszerzési forrásra" való felkészülést, amire voltak jó példák az alacsonyabb vezetési (végrehajtási) szinteken.

"Kicsit" lesújtó véleményem van a Hothy-korszak katonai képzéséről és morális helyzetéről.
...az "eredmények" és "hatékonyság" utólagos ismeretében!

Konkrét haditechnikai példa: nyilt információ volt, hogy a német tankok fegyverzetének kiemelkedő hatékonysága a légvédelmi ágyúk áttervezésének/alkalmazásának köszönhető.

Rendelkeztünk a Bofors 80 mm-es licenszével, már jóval a háború előtt, gyártottuk is.

Ennek ellenére a német 75 mm-es hk-ágyú licenszéért könyörögtek, a háború utolsó pillanatáig! ???

3-4 hazai harckocsi/rohamlöveg fejlesztése/gyártása emiatt a probléma miatt nem valósult meg.

Több rész van lejátszási listában.

Több rész van lejátszási listában.

Dicséret azért, mert megkerested a hozzászóláshoz a megfelelő topikot. De 6 hozzászólással korábban már ott van belinkelve az összes rész.
(Te tényleg nem olvasod ezt a fórumot. Vagy mindenkit letiltottál. Egy másik blogon kérdezted hogy hol volt bejelentés az Orosz Vitézekről. Itt a fórumon három topikban is téma volt a bejelentés. Egyébként meg aki azon a blogon hozzászólni szokott, mind regisztrálva van itt a fórumon is vagy rendzseresen olvassa. Gyakran innen viszik oda az érdekesnek gondolt témákat. Egyre erősebb itt az "elektronikus zavarás", de még mindig érdemes olvasni a HTKA fórumot. )