Pozsonyi csata (907.07.04-07.)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Sokadszorra
EGY ELFELEDETT DIADAL A 907. ÉVI POZSONYI CSATA
http://mek.oszk.hu/14600/14671/14671.pdf
A legjobb és legrészletesebb tanulmány a pozsonyi csatáról. Én egy helyen szállnék vele vitába, a sereglétszámokat szerintem egy kissé alábecsüli. A bajor-keleti frank hadseregnél 500-1000 főben maximalizálja a gyalogság létszámát, holott a Karoling kori analógiák alapján feltételezhetően a gyalogság létszáma körülbelül kétszerese a teljes lovasságénak. Egy Nagy Károlyi capitulare alapján feltételezhető, hogy a bajor heerbann teljes offenzív ereje(tehát gyalogság és lovasság egyaránt) részt vett a hadjáratban; Svábföld esetében az offenzív erők egyharmada(lovasság és a válogatott gyalogság); míg a többi német törzsi hercegség(Frankföld, Szászföld, Lotharingia) kisebb lovassági kontingensekkel vehetett részt a hadjáratban. Igy a létszámuk 3-4 ezer lovasra és 6-8 ezer gyalogosra tehető).
A magyar oldalról csak az etelközi 20 ezer arányos részével számol Torma, holott a KM-ei lakosság katonai elitje eddigre betagolásra került a honfoglalók hadrendjébe. A lakosságszám alapján(1-1.5 millió fő) ez további 30 ezer lovast(ebből 10 ezer az offenzív műveletekre használható) jelenthetett a steppe állam szintjén. Az ütközetek első szakaszában(jún 26-júl 5 között) a határőrizetes gyepüőrség és a nyugat-kárpát-medencei csapatok vehettek részt(kb 10-12 ezer fő) míg az Ennsburgnál vívott csatánál még ennél nagyobb seregünk is lehetett, a folyamatosan beérkező mozgósított erők révén. Általánosságban elmondható noha kezdetben a halogató harcot folytató magyar seregek létszámhátrányban lehettek, a keleti-frank-bajor sereg időben és térben megosztott felvonulása révén, a mozgósított csapataink fokozatos előrevonása révén helyi erőfölényt kialakítva részenként semmisítették meg az ellenséges haderőt.
 
T

torsen

Guest
Szintén a pozsonyi csatáról...
 
W

Wilson

Guest
Szintén a pozsonyi csatáról...

Tökéletesen igaza van az ipsének, ez van ha a hülyeség akarattal párosul még mindíg nem értem,hogy volt olyan"szakember" aki ehhez a förtelemhez adta a nevét.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and dudi

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
na akkor vegyünk egy komolyabb írást, mandineren jelent meg, meg is lepődtem, kommneteket ne rágjátok végig,gyomorforgató az elmebaj.
A Hadtörténelmi Tanszék facebook oldalán keresztül linkelem mert a történelemhamisító video készítője ott kostólgatja a tanszék docensét a kommentekben.
Már a készítő reakciója is jól tükrözi a színvonalat, amit képvisel. Négyesi szakmai észrevételeire ennyit bírt kinyögni...
Sajnos tényleg keveset biztosat tudunk a csatáról ill. a korabeli magyar hadviselésről, pont ezért azt a keveset illene legalább hitelesen visszaadni, helyette sikerült összehozni egy gagyi propaganda filmet.
Azért az valahol nagyon szomorú, hogy 100 év alatt gyakorlatilag egy kézen megszámolhatóak a komoly magyar történelmi filmek.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
mindenki tudja hogy már négyezer évvel ezelőtt is magyarul olvastuk a bibliát. minden más csak figyelemelterelés, nehogy újra felvirágozhassunk :eek:
Végülis töredékeiben lehetséges. Mármint ugye akkor ezek még nem evangéliumok, meg biblia vótak, de a kereszténység és az értelmezései keleten is lekötötték a gondolkodó embereket. Ugye a kezdetek idején még voltak normális emberek is egyházat alkotó, vagy legalábbis a vallást képviselő posztokon. Mani püspök ugye eléggé formálta a keleti oldalon a kereszténységet, de mivel a legtöbb ember maximum egy felsorolásban fut bele és ott is Manicheizmusról olvas, azt hihetné, hogy ott valami másik bolondos vallásról van szó. Viszont Mani nem erőltette a latint, elég közel volt időben az egész kiindulásához, eléggé szabadon hagyta lelket a katolikusokkal szemben, így akár lehettek magyar vagy azzal rokon leiratok is a sztyeppei népek és birodalmak egyes tagjainál. Nem égették volna meg őket érte. :)